:
كمينه:۹.۷۹°
بیشینه:۱۰.۹۹°
به‌روز شده در: ۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۵
دولت برای افزایش تولید گاز و کاهش مصرف انرژی و معیشت مردم چه برنامه ای دارد؟

صنایع و بورس ایران بدون تامین گاز و انرژی رونق نمی گیرد

که دولت در سال آینده از کاهش مصرف انرژی و آب و افزایش سرمایه گذاری برای تولید گاز، تا معیشت مردم و کالاهای اساسی باید برنامه داشته باشد. زیرا صنایع و بورس ایران بدون تامین گاز و انرژی رونق نمی گیرد و مردم در شرایط تورمی و پایین بودن حقوق قادر به تامین معیشت خود نیستند.
کد خبر: ۲۲۱۲۸۱
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۸
اقتصادگردان- با وجود منابع فراوان در کشور از جمله نفت وگاز و معادن، نیروی انسانی متخصص و مردم پرتلاش و فداکار، به تعادل رساندن اقتصاد و حرکت تدریجی در مسیر توسعه، کاهش ناترازی ها و مصرف بی رویه انرژی و آب، ظرف چند سال آینده امر شدنی است و باید براساس تجربه و دانش و بهبود مناسبات با کشورهای همسایه و جهان در دستور کار قرار گیرد و دولت و ملت در کنار هم پیش بروند.  
 
در روزهای اخیر، علاوه بر نوسانات بازار و بازگشت ثبات نسبی به بازار، اخبار ناترازی ها و افزایش قیمت برخی کالاها و همچنین کمبود نقدینگی، کسری بودجه، ضرورت تعدیل قیمت ها به خصوص در بخش برق و بنزین و... مطرح شده تا مردم تشویق به مصرف بهینه و کاهش مصرف شوند و دولت با استفاده از منابع حاصل از آن، نه تنها سرمایه گذاری در برق و آب و گاز و نفت و پالایشگاه ها را افزایش دهد بلکه تورم را نیز مهار کند و برای تامین مخارج و حقوق ها ناچار به استفاده از صندوق توسعه ملی و خلق پول و رشد بدهی دولت به بانک ها و فروش اوراق بدهی دولت نباشد یا کمتر باشد. 
 
مسائل منطقه نیز در یکسال اخیر، نشان داده که به شکل که باشد، اقتصاد و مردم و دولت ایران باید در کنار تحمل هزینه های موجود، موضوع اقتصاد ایران و رفع چالش ها و ناترازی ها را به پیش ببرند و دولت با تامین معیشت و حداقل ها و کالاهای اساسی، به دنبال اصلاح ساختار اقتصاد کشور باشد. 
روز چهارشنبه 9 آبان 1403 پایان کار هفتگی بورس تهران با شاخص‌کل سبز و مثبت همراه شد و نرخ ارز و سکه در محدوده یک ماه اخیر در حال نوسان بوده است.
این موضوع نشان می دهد که با وجود خط و نشان ها وجنگ منطقه، کسب وکارها و بازار به مسیر خود ادامه می دهد و به این باور و امید رسیده است که می توان به بهبود شاخص ها امید داشت و برای رفع مشکلات تلاش کرد. اما در عین حال برای رفع چالش ها، باید کار کرد و دولت و مردم برای آن گام بردارند. 
 
بدون اصلاح مصرف انرژی و آب نمی توان مشکلات را حل کرد
 
در خبرها آمده است که مصرف گاز ایران ۳.۵ برابر میانگین جهانی است و برای این منظور، باید قیمت ها، روش مصرف، استانداردسازی، اولویت بندی برای صنایع و عدم قطع گاز صنایع و نیروگاه ها، افزایش ظرفیت تولید، در دستور کار قرار گیرد و به صورت جدی مصرف گاز را کاهش دهیم و به سمت مصرف برق به جای گاز برویم و نیروگاه های بهتر برای تولید برق داشته باشیم و گاز را در تولید برق و صنایع و کارخانه ها به کار بگیریم.در شرایطی که آینده صنایع فولاد و پتروشیمی ایران به تامین گاز وابسته است دولت باید به موضوع افزایش ظرفیت گاز توجه ویژه داشته باشد و مصرف نیز باید کاهش یابد و برای این منظور علاوه بر اصلاح ساختار از وسایل مصرف کننده تا لوله کشی ها، باید قیمت برق و گاز و آب و بنزین به شکلی پلکانی یا در نظر گرفتن سهمیه افزایش یابد تا مصرف کنترل شود. 
در مجموع باید گفت که دولت در سال آینده از کاهش مصرف انرژی و آب و افزایش سرمایه گذاری برای تولید گاز، تا معیشت مردم و کالاهای اساسی باید برنامه داشته باشد. زیرا صنایع و بورس ایران بدون تامین گاز و انرژی رونق نمی گیرد و مردم در شرایط تورمی و پایین بودن حقوق قادر به تامین معیشت خود نیستند.
 
تامین معیشت مردم
 
در خبرهای دیگری نیز آمده است که با وجود تامین بیش از ۴۰ میلیارد دلار ارز واردات، افزایش قیمت گوشت و برخی کالاهای دیگر در بازار، ادامه دارد. هر چند که بخشی از این مشکلات به تورم ساختاری، فضای کسب وکار و... مرتبط است. اما در عین حال، لازم است که دولت در صورت ادامه التهاب و جنگ در منطقه، مانند دهه 60 سهمیه ارزی با قیمت مناسب برای تامین مایحتاج در نظر بگیرد و نوعی کمک به خانواده ها به صورت سبد کالا در اختیار همه خانواده های 8 دهه کم درآمد قرار گیرد. زیرا با این حقوق و دستمزد و دریافتی مردم به خصوص بازنشسته ها نمی توان گوشت و برخی دیگر از کالاهای اساسی مانند دارو را تامین کرد. لذا دولت از مجموع چند میلیارد دلار خرید کالاهای اساسی، باید به صورت هدفمند و با سبد کالایی این مقادیر را تامین کند. 
تجربه نشان داده که واریز ریالی به حساب خانواده ها علاوه بر بار مالی سنگین و تورم حاصل از آن برای دولت و مردم، عملا بعد از مدتی بدون نتیجه خواهد بود و به خصوص خانواده های بد سرپرست امکان خرید گوشت و کالاهای دیگر برای اعضای خانواده ها و فرزندان فراهم نخواهد شد. 
سیستم کوپن در برخی کشورها 80 سال بعد از جنگ دوم جهانی هنوز استفاده می شود. در برلین و مرکز یکی از قوی ترین اقتصادهای دنیا، هنوز خانواده ها و افراد کم درآمد، از کوپن برای خرید غذا و مواد غذایی از فروشگاه ها استفاده می کنند. 
حمایت های سازمان های سوسیال در بسیاری از کشورها وجود دارد و نوعی حواله یا کوپن مرسوم است. لذا دولت باید در صورت ادامه شرایط سخت و تورمی و کمبود منابع، و ادامه اعتراضات برخی اقشار از جمله بازنشسته ها باید نسبت به تامین نیاز آنها اقدام کند.