:
كمينه:۱۳.۷۹°
بیشینه:۱۶.۹۹°
Updated in: ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۸
کارشناسان اقتصادی

وضعیت بازار دارایی و بورس ربطی به نرخ سود بانکی ندارد

بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقند که وضعیت بازارهای دارایی مانند ارز، مسکن، بورس و سهام ربطی به نرخ سود بانکی ندارد و نباید با افزایش و یا کاهش نرخ سود، مشکلات این بازارها را با شوک درمانی حل کنیم
کد خبر: ۱۶۳۵۳۱
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۹ - ۲۳:۰۱
خبراقتصادی - محمدرضا معتمد معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس اظهار کرد: ریزش شاخص بورس در مدت اخیر ارتباطی به نرخ سود ندارد و عوامل بسیاری در این موضوع دخیل هستند که نباید دلیل کل تغییرات بازار سرمایه را از نرخ سود دانست، چرا که اظهار نظر کارشناسی شده‌ای نیست.
همچنین مهدی افضلیان، کارشناس اقتصادی به ایبِنا گفت: ریزشی که این روزها در بازار سرمایه داشتیم خیلی ارتباط مستقیمی با افزایش نرخ سود بین بانکی ندارد و عوامل بسیار دیگری در آن دخیل هستند.نرخ سود بین بانکی چیزی است که بانک‌ها از قبل تعاملات پولی به همدیگر می‌دهند و بهره‌ای را از این محل از این طریق تامین می کنند. وقتی این نرخ سود بین بانکی افزایش پیدا کند، قاعدتاً بانک‌ها برای اینکه آن نقدینگی مورد نیاز را تامین کنند دست به افزایش نرخ سپرده‌ها می‌زنند که این جذب نقدینگی را از بازار خارج از سیستم بین بانکی تامین کنند تا خیلی درگیر نرخ‌های بین بانکی نشوند.
وی افزود: بنابراین تاثیری که برای افزایش نرخ بین بانکی داریم اثر خود را روی نرخ سپرده بانکی می‌گذارد و اینگونه نیست که نرخ بین بانکی افزایش پیدا کند و نرخ سپرده بانکی کاهش پیدا کند.
حسین درودیان کارشناس اقتصادی نیز با اشاره به نرخ تنزیل در اقتصاد اظهار داشت: جایی که نرخ بهره یا همان نرخ سود با بورس ارتباط پیدا می کند، از زاویه تنزیل است. تنزیل ارزش های آتی، هرچقدر نرخ بالاتر باشد، آن عددی که تنزیل می شود، ارزش حال کمتر خواهد شد. به خاطر همین قیمت سهام کمتر می ارزد.
به همین دلیل باید ببینیم که در اقتصاد جریان های درآمدی آتی را به چه نرخی تنزیل می کنیم؟ پاسخ این است که قاعدتا با یک نرخی که در دسترس باشد، به عبارت دیگر حکم هزینه-فرصت را دارد برای افرادی قصد خرید سهام را دارند.
بنابراین نرخی که حکم هزینه-فرصت را دارد، نرخ سپرده یا نرخ اوراق دولتی است که خالی از ریسک است. در نتیجه، معیار نرخ هایی است که عموم به آن دسترسی دارند. منتهی نرخ بین بانکی هم در همه جای دنیا به این دو مورد ارتباط دارد، یعنی بالا و پایین شدن این نرخ ها، علامتی برای دو نرخ سپرده و اوراق دولتی است. اما در ایران، این وضعیت خیلی متفاوت است. یعنی ممکن است نرخ بین بانکی رفتاری داشته باشد که نرخ سپرده از آن تبعیت نکند.
به خاطر همین، نرخ بین بانکی در ایران شکل خاصی دارد. ممکن است به صورت تئوریک در دنیا گفته شود که در تنزیل قیمت سهام استفاده شود. ولی در ایران، نرخی که مردم به آن دسترسی دارند، (مثل همه جای دنیا) وجوه نقد بین بانکی نیست. منتهی بین بانکی ها هم جانشین سپرده و اوراق نمی توانند باشد. به خاطر همین من فکر می کنم که استفاده از نرخ بین بانکی، برای اینکه ببینیم چه تاثیری در بورس داشته، کار درست و منطقی نیست.
درودیان تاکید کرد: روند نزولی شاخص بورس به دلیل صعود تُندی است که در چهار ماه اول سال داشت و آن افزایش شدید باعث شد تا با هر تکانه ای، شاهد ریزش بازار سرمایه باشیم. ریزش دو ماه اخیر، هم به خاطر آن افزایش چهار ماه ابتدایی و هم اینکه انتظارات نسبت به هیات حاکمه آمریکا تغییر کرد. چون اخبار زیادی از رای نیاوردن ترامپ در هفته های گذشته مطرح شده بود.