به‌روز شده در: ۰۵ آبان ۱۴۰۵ - ۱۶:۴۵
ازسرگيري همكاري‌هاي بين‌المللي بانكي از چين كليد خورد

بانك چين با ۱۸ تريليون يوآن دارايي در راه ايران

متاسفانه قراردادهاي فوروارد نرخ ارز خارجي در ايران انجام نمي‌شود. مكانيسم پوشش ريسك ارز براي سرمايه‌گذاري خارجي در ايران تاكنون اجرايي نشده لذا در اين شرايط سوآپ ارزي ميان حداقل دو بانك ايراني و چيني براي هر دو طرف سودمند خواهد بود. بانك مركزي ايران و بانك آو چاينا مي‌توانند اين مراوده را براساس ريال ايران و يوان چين برقرار كنند.
کد خبر: ۸۲۶۰۰
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۵ - ۱۸:۳۲
خبراقتصادي -  در جريان مذاكرات پسابرجام بين بانك مركزي با ساير بانك‌هاي جهان، طرف‌هاي شرق آسيا جزو بانك‌هايي هستند كه در حال حاضر توانسته‌اند در ايران شعبه يا نمايندگي ايجاد كنند. اين ‌بار «بانك چين» با دارايي حدود ۱۸تريليون يوان تمايل خود را براي حضور در ايران اعلام كرده است.


 رييس «بانك چين» در ديدار با رييس كل بانك مركزي، از اظهار تمايل اين بانك براي حضور در ايران خبر داد.



 روابط كارگزاري مناسب بين دو كشور

 سيف حمايت مالي از شركت‌هاي چيني فعال در ايران را منوط به داشتن روابط كارگزاري مناسب بين دو كشور دانست و افزود: براي شروع كار با «بانك چين» پيشنهاد ما اين است كه در مرحله اول، بانك مركزي و بانك‌هاي دولتي ايران در اين بانك، حساب كارگزاري افتتاح كنند.

ولي‌الله سيف در ديدار با آقاي چن سينگينگ رييس «BANK OF CHINA» گفت: روابط ايران و چين، روابطي استراتژيك و بلندمدت است و ايران، چين را در تمام دوران شريك استراتژيك خود قلمداد كرده است.

 رييس كل بانك مركزي بااشاره به سفر رييس‌جمهور چين به ايران، در مورد گسترش روابط اقتصادي و تجاري بين دو كشور گفت: در اين سفر بر گسترش همكاري‌هاي اقتصادي تاكيد شد و پيش‌نياز گسترش اين همكاري‌ها، روابط بانكي است.  در حال حاضر، بانك‌هاي ژاپني، كره‌يي، هندي، چيني و برخي كشورهاي اروپايي در كشور ما شعبه يا دفتر نمايندگي دارند. پيش از اين نيز مذاكراتي با بانك‌هاي چيني انجام شده بود، به‌طوري كه در مردادماه امسال بانك مركزي در توافقاتي كه در پكن با «اگزيم بانك چين» داشت موضوع افتتاح حساب مشترك مورد بررسي قرار گرفت. اگزيم بانك چين نيز به عنوان بانك دولتي صادرات و واردات اين كشور از بزرگ‌ترين بانك‌هاي آن به شمار رفته و به دليل برخورداري از روابط با بيش از ۱۰۰۰بانك تراز اول جهان يكي از بزرگ‌ترين شبكه‌هاي كارگزاري مالي و بانكي بين‌المللي را در اختيار دارد.

در جريان مذاكرات هسته‌يي و رايزني توسعه روابط با بانك‌هاي بين‌المللي، ديگر بانك چيني كه درخواست گسترش روابط با ايران را مطرح كرد بانك «CBC» چين به عنوان بزرگ‌ترين بانك چين و جهان از لحاظ دارايي و سرمايه بزرگ‌ترين بود كه تقاضاي ايجاد شعبه و بانك مستقل در منطقه آزاد كيش و در سرزمين اصلي ايران را دارد.

 «بانك چين» كه از چهار بانك بزرگ و مهم بين‌المللي اين كشور با دارايي حدود ۱۸تريليون يوان محسوب مي‌شود، از نگاه رييس كل بانك مركزي نيز مورد پذيرش بوده و وي ضمن استقبال از اين موضوع به اهميت ايجاد دفتر نمايندگي براي بانك چيني در ايران اشاره داشته و گفته كه اين دفاتر مي‌تواند اطلاعات دقيق و شفافي درخصوص ريسك‌هاي محتمل بر بازار و اقتصاد ايران ارائه كند.

سيف با انتقاد از رفتار متفاوت امريكا در ميان كشورهاي مذاكره‌كننده با ايران، خاطرنشان كرد: كشورهاي1+5 پس از برجام بر افزايش روابط اقتصادي تاكيد دارند و علاقه‌مندند از ظرفيت‌هاي سرمايه‌گذاري در ايران بهره‌مند شوند تا بتوانند در بازار منطقه حضور داشته باشند اما در اين ميان، كشور امريكا مانع‌تراشي مي‌كند چراكه از روابط ايران با ديگر كشورها، نفعي نمي‌برد.

وي افزود: در ميان كشورهاي1+5، ارتباط كشور چين با ايران بيشتر از ديگران است و بر همين اساس، شناخت بهتري از بازار ايران دارد.

رييس كل بانك مركزي نسبت به مانع‌تراشي امريكايي‌ها در توسعه روابط بانكي ايران و اجرايي شدن برجام معترض است و البته نفع نبردن از اين روابط را هم از دلايل كارشكني طرف امريكايي مي‌داند. رييس شوراي پول و اعتبار با اشاره به نقش مهم دفتر نمايندگي براي بانك چيني در ايران، اظهار كرد: دفتر نمايندگي مي‌تواند اطلاعات دقيق و شفافي درخصوص ريسك‌هاي محتمل بر بازار و اقتصاد ايران ارائه كند.



 ديدار قضاوي با هيات «بانك چين»

معاون بانك و بيمه وزارت اقتصاد و دارايي در ديدار با هيات بانك چين، ضمن تشريح شرايط فعلي اقتصاد ايران و بهبودهاي حاصل شده در دوران پساتحريم، آمادگي سيستم بانكي ايران را براي پذيرش سرمايه‌گذاري مطمئن خارجي در كشور اعلام كرد.

حسين قضاوي با تاكيد بر اينكه ايران و چين دوستان روزهاي سخت و آسان بوده‌اند، ادامه داد: شاخص‌ها در بخش‌هاي صنعتي، كشاورزي، صادرات نفتي و غيرنفتي و نيز متغيرهاي كلان اقتصادي ايران در شرايط فعلي نشان‌دهنده خروج از ركود و تجربه رشد اقتصادي فزاينده هستند. پيش‌بيني نهادهاي بين‌المللي مانند صندوق بين‌المللي پول و همچنين نهادهاي داخل از تجربه رشد 4.5 الي 5.5درصدي اقتصاد ايران تا پايان سال جاري حكايت دارند.

قضاوي با اشاره به بازگشت از تورم 40درصدي و كاهش تورم طي سه سال گذشته افزود: تجربه تورم تك‌رقمي 8.8‌درصدي حال حاضر در 40‌سال اخير اقتصاد ايران بي‌سابقه بوده است و تداوم نرخ كاهشي آن در بازه طولاني اين پيش‌بيني را مي‌دهد كه تورم اندك براي مدت طولاني در شرايط ثبات باقي بماند. وي با تاكيد بر موضوع تورم انتظاري و اهميت آن در اقتصاد گفت: كاهش تورم همچنين توانسته انتظارات عمومي از نرخ تورم را تا حد زيادي كاهش دهد و كنترل تورم انتظاري كمك زيادي به ثبات و كاهش ريسك اقتصادي و تجاري در ايران مي‌كند. قضاوي افزود: نرخ ارز به‌عنوان يكي ديگر از متغيرهاي كليدي در اقتصاد در سال‌هاي گذشته وضعيت خوبي را تجربه كرده است و در حال حاضر نيز با ادامه روند نسبتا باثبات خود آماده ورود به مرحله تك‌نرخي است. يكسان‌سازي نرخ ارز در اقتصاد ايران كه جهش بزرگي در بهبود شرايط تجاري به‌ويژه صادرات كشور خواهد بود ظرف ماه‌هاي آينده محقق مي‌شود. تداوم ثبات نسبي نرخ ارز و سطح عمومي قيمت‌ها باعث مي‌شود تاجران و بازرگانان اعتماد بيشتري نسبت به دولت و سياست‌هاي اقتصادي پيدا كنند و انتظارات آنها نسبت به آينده اقتصاد روند مثبتي را در پيش بگيرد. وي در ادامه گفت: ايران كمترين ميزان بدهي خارجي را در ميان كشورهاي هم‌تراز دارد. مانده بدهي خارجي دريافتي ما معادل 5ميليارد دلار امريكاست درحالي كه توليد ناخالص داخلي ايران حدود 400ميليارد دلار است و بدهي خارجي ايران در مقايسه با ساير اقتصاد‌ها و حجم صادرات‌مان ناچيز است. قضاوي افزود: در دوران نرخ بهره منفي در حوزه اروپا، از شرايط خوبي براي جذب سرمايه‌هاي خارجي در قالب منابع تامين مالي تجاري و پروژه‌يي بهره‌مند است لذا نبايد اين فرصت طلايي براي حضور در اقتصاد ايران را از دست داد. قضاوي تاكيد كرد: بانك توسعه صادرات يا اگزيم بانك ايران به‌دليل ماهيت تخصصي و دولتي آن و به لحاظ ساختار فعاليت‌ها مطابقت بيشتري براي آغاز مبادلات بانك چين با بانك‌هاي ايراني دارد. اين بانك خدمات متنوعي اعم از اعتبار خريدار و فرمت‌هاي مناسب ديگري براي تبادل خدمات مالي بين‌الملل دارد و از سابقه خوبي در مبادلات بانكي بين‌المللي برخوردار است. قضاوي افزود: در حال حاضر و پس از تحريم، ايران تمايل زيادي به جذب سرمايه خارجي و ترميم زيرساخت‌هاي اقتصادي دارد و لذا بانك مركزي شرايط ورود سرمايه‌گذاران خارجي به سيستم بانكي ايران را ساده‌تر از قبل در‌نظر مي‌گيرد. به عبارتي در مقطع فعلي و به فراخور شرايط نياز به حضور بانك‌هاي خارجي و تقويت رقابت در بازار مالي داخلي، فرآيند اجرايي ايجاد شعب و دفاتر نمايندگي بانك‌هاي معتبر بين‌المللي در كشور تسهيل شده است.



 سوآپ ارزي

معاون وزير اقتصاد گفت: متاسفانه قراردادهاي فوروارد نرخ ارز خارجي در ايران انجام نمي‌شود. مكانيسم پوشش ريسك ارز براي سرمايه‌گذاري خارجي در ايران تاكنون اجرايي نشده لذا در اين شرايط سوآپ ارزي ميان حداقل دو بانك ايراني و چيني براي هر دو طرف سودمند خواهد بود. بانك مركزي ايران و بانك آو چاينا مي‌توانند اين مراوده را براساس ريال ايران و يوان چين برقرار كنند.



 لغو محدوديت‌هاي مالي ايران توسط اوفك

معاون وزير اقتصاد و دارايي همچنين به رفع مرحله‌يي محدوديت‌هاي ايران در مراودات تجاري و مالي پرداخت و گفت: مدت زيادي است كه اوفك مبادلات يورويي با ايران را مجاز و بدون اشكال اعلام كرده است. بر اين اساس هر بانك خارج از امريكا حتي اگر بانك امريكايي باشد، مي‌تواند با بانك‌هاي ايراني مبادلات يورويي برقرار كند.

قضاوي افزود: در مرحله بعد و اعلام اخير اوفك مبادلات دلاري با ايران نيز تحت شرايطي آزاد اعلام شد. بر اين اساس مبادله دلاري با ايران نيز با شرط اينكه از سيستم مالي امريكا استفاده نشود مجاز اعلام شد و جاي نگراني در اين رابطه نيست.

 بانك چين: رشد ايران را رصد مي‌كنيم



چن سينگينگ رييس «BANK OF CHINA»  نيز در اين نشست تشريح كرد: حركت سالم و رو به رشد اقتصاد ايران را رصد مي‌كنيم. تامين مالي مشترك و تامين مالي پروژه‌هاي ايران و همچنين ايجاد شعبه و دفتر نمايندگي بانك چين در ايران از سرفصل‌هاي مورد‌نظر ما براي برقراري روابط مالي و تجاري است.

وي افزود: بانك چين يكي از 4 بانك برتر و مهم در كشور چين است و بيش از 3 هزار روابط بانكي در خاورميانه دارد. ما آماده كمك به بانك‌هاي ايراني هستيم و براي تطبيق آنها با استانداردهاي بين‌الملل بعد از تحريم‌ها تلاش مي‌كنيم.

captcha