به‌روز شده در: ۰۵ آبان ۱۴۰۵ - ۱۶:۴۵
انتشار اوراق توسط بانك هاي غير تخصصي بدون مجوز بانك مركزي ممكن نيست

ابلاغ نرخ سود تک‌رقمی تسهیلات مسکن، برنامه‌ مالي براي پردیس و تاسیس نهادهای پولی جدید

نرخ سود تسهیلات 80 میلیونی خرید مسکن به 9.5 درصد کاهش یافت و دستورالعمل آن به بانک‌ها ابلاغ شد. این اقدام کاهش 41درصدی اقساط پرداختی متقاضیان را به همراه خواهد شد.
کد خبر: ۸۰۴۵۳
تاریخ انتشار: ۱۳ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۷:۱۱
خبراقتصادي  – احسان شمشيري –  بعد از اعلام تک رقمی شدن سود تسهیلات پرداختی از محل صندوق پس‌انداز یکم(خانه اولی‌ها) که در هفته گذشته از سوی رئیس جمهوری انجام شد و سود آن  از ١١ به  9.5 درصد کاهش یافت، محمد هاشم بت شکن ديروز در نشستی خبری به جزئیات این تغییر اشاره و از ابلاغ دستورالعمل کاهش نرخ سود تسهیلات 80 میلیون تومانی خرید مسکن به 9.5 درصد به بانك ها از روز شنبه 13 شهريور 95 خبر داد


 مدیرعامل بانک مسکن گفت: سهم تسهیلات مسکن و ساختمان از کل تسهیلات بانکی 10 درصد بود که در 4 ماه اول امسال به 8.3 درصد کاهش یافت.
به گفته بت شکن سود 9.5 درصدی مشمول متقاضیانی که موعد دریافت تسهیلات‌شان از صندوق یکم شده است نیز می‌شود.

وی با اشاره به کاهش میزان اقساط پرداختی با تغییر اخیر سود توضیح داد: با در نظر گرفتن سود  9.5 درصدي و دوره بازپرداخت ١٢ ساله با روش پلکانی، قسط پرداختی برای تسهیلات ٨٠ میلیونی به متقاضیان تهرانی به حدود ٧٤٢ هزار تومان در ماه کاهش یافته است.
آنطور که بت شکن عنوان کرد، در نتیجه عملکرد صندوق پس‌انداز یکم که از خرداد سال گذشته راه‌اندازی شد، تاکنون بیش از ٦٨ هزار فقره تسهیلات با حدود ٤٠ هزار میلیارد تومان منابع از محل این صندوق تجهیز شده است.
مدیرعامل بانک مسکن از ابلاغ و اجرای سود تک رقمی تسهیلات صندوق پس انداز یکم از امروز خبر داد و گفت که تا ٤٠ درصد از حجم اقساط پرداختی کاهش یافته است.
براين اساس، كاهش نرخ سود تسهيلات مسکن یکم كاهش ٤١ درصدي در اقساط را در پی خواهد داشت.
مدیر عامل بانک مسکن افزود: اقساط تسهیلات ٨٠ ميليون تومانی با ٨ درصد سود معادل ٦٨٣ هزار تومان است .همچنین میزان اقساط این تسهیلات با نرخ سود 9.5 درصد معادل ٧٤٢ هزار تومان خواهد بود.
وي تصریح کرد:‌ همچنين اقساط تسهیلات ٦٠ ميليون تومانی، با نرخ سود ٨ درصدی معادل ٥١٢ هزار تومان و با نرخ سود  9.5 درصد معادل ٥٥٧ هزار تومان است.
بت شکن اظهارداشت:‌ علاوه بر این اقساط تسهیلات ٤٠ ميليون تومانی با نرخ سود ٨ درصدی معادل ٣٤١ هزار تومان و با نرخ سود  9.5 درصدی معادل ٣٧١ هزار تومان است.
به گفته مدير عامل بانك مسكن، در صورتي كه زوجين بخواهند يك پلاك ثبتي را خريداري كنند، مبلغ اقساط  آنها دو برابر خواهد شد.
بت شكن اعلام كرد: تا روز چهارشنبه ٦٨ هزار و ٧٨٦ فقره صندوق پس انداز يكم افتتاح شده كه ارزش آن ١٤ هزار و ٢٣٥ ميليارد ريال بوده و تجهيز منابع شده است.در سال ٩٤ روزانه در سراسر كشور به طور ميانگين ١٦٩ فقره افتتاح حساب صندوق يكم داشتيم اما در سال ٩٥ اين رقم به ٣٨٤ فقره در روز رسيد. از هفته گذشته اما اين رقم به ٤٦٨ فقره در روز رسيد و در روز چهارشنبه گذشته تعداد ٥٧٠ فقره افتتاح سپرده انجام شده است. 
مدیرعامل بانک مسکن ضمن اعلام اجرایی شدن سود تک‌رقمی وام‌ مسکن از محل صندوق پس‌انداز یکم که کاهش حدود ۴۰ درصدی اقساط را به همراه دارد، اعلام کرد که بر اساس دستورالعمل توافق شده بین بانک‌ها، نرخ سود تسهیلات پرداختی به کارکنان بانک‌ها ۱۰ درصد تعیین شده و به زودی ابلاغ و اجرایی می‌شود.



احراز صلاحيت بانك ها توسط بانك مركزي در فروش اوراق تسهيلات 


بت شكن در پاسخ به پرسش خبر اقتصادي، مبني بر ورود بانك هاي غير تخصصي به فروش اوراق تسهيلات مسكن گفت: ايجاد رقابت در ارائه هر محصول و خدماتي مي تواند مفيد باشد و به بهبود كيفيت و رضايت مشتريان و مردم كمك كند. اما اوراق تسهيلات مسكن، ابزار انحصاري و تخصصي بانك مسكن بوده و مدل پيچيده اي دارد كه با سال ها تجربه و برنامه ريزي به نتيجه رسيده است. لذا بانك هايي كه مي خواهند اوراق تسهيلات مسكن منتشر كنند بايد ابتدا صلاحيت و توان تخصصي و اجرايي خود را احراز كنند و بانك مركزي مجوز انتشار اوراق به آنها بدهد تا مشخص شود كه آيا توان اجراي اين كار تخصصي در بازار مسكن را دارند يا خير؟
 
وي افزود: روي اين الگوريتم ها حداقل 10 سال كار و برنامه ريزي و تجربه به كار گرفته شده و بانك مركزي هم به دليل حساسيت هايي كه روي آن بوده، اعلام كرد كه هربانكي توانايي دارد بايد پيشنهادات خود را به بانك مركزي ارائه دهد تا پس از بررسي توانمندي هاي بانك و ارائه مجوز به آن بانك، امكان انتشار اوراق تسهيلات مسكن را داشته باشد. 

وي ادامه داد: در صورتي كه تعدادي از بانك ها تمايل به انتشار اوراق تسهيلات مسكن داشته باشند بايد توانايي، شاخص ها، روش ها و استانداردهاي خود را ثابت كنند كه  آيا قادر به انتشار اوراق هستند و آيا مي توانند اثرگذاري مفيد و مثبت روي بازار مسكن داشته باشند؟
وي گفت: بانك ها در انتشار اوراق تخصصي و تسهيلات مسكن و حضور در اين نوع بازارها، بايد پاسخ گوي نياز مردم و خانوارهاو مشتريان خود باشند و نظر بانك مركزي را جلب كنند تا  پس از دريافت مجوز، شروع به فعاليت كنند . براين اساس بايد منتظر ماند  تا بانك هايي كه  زمينه حضور در اين بازار تخصصي و انتشار اين نوع اوراق،  را دارند درخواست ارائه داده و از ارزيابي بانك مركزي نمره قبولي بگيرند. 
در اين زمينه، قطعا بانك مركزي بايد صلاحيت بانك ها در فروش اوراق را احراز كند تا پس از احراز كارايي و صلاحيت و توان بانك ها، اقدام به فروش اوراق تسهيلات مسكن كنند. 
وي گفت: مهمترين نكته و ريسك فروش اوراق، تعادل در ميزان مصارف و منابع بانك و ايجاد شرايطي است كه با عث نوسان شديد قيمت اوراق نشود و عرضه و تقاضا در روندي متعادل و بدون نوسان و كم نوسان، انجام شود. 

بت شكن در پاسخ به اين پرسش كه ارزيابي شما در مورد  كاهش نرخ سود تسهيلات مسكن به زير 10 درصد چيست؟ گفت: نرخ سود بانكي بايد متناسب كاهش تورم تغيير كند تا منافع سپرده گذار، تسهيلات گيرنده و ذي نفعان بانك ها تامين شود و همچنين بايد شاهد ايجاد رونق اقتصاد و خروج از ركود باشيم. براين اساس، روشن است كه به دنبال كاهش نرخ تورم، بايد زمينه بهبود رونق اقتصادي و خروج از ركود فراهم شود و با كاهش هزينه هاي مالي و هزينه توليد حاصل از ارزان شدن تسهيلات بانك ها، شاهد بهبود روند توليد و حمايت از صنايع باشيم و به رشد اقتصادي كشور كمك كند. 
وي افزود: اما در عين حال، بايد در متناسب سازي نرخ سود سپرده و تسهيلات به گونه اي عمل شود كه به جذب منابع بانك ها لطمه نزند و به تجهيز منابع و هدايت پول و سرمايه به سمت توليد و كارهاي مولد كمك كند و باعث خروج سرمايه از بانك ها نشود. همچنين متناسب با كاهش نرخ سود سپرده ها و نرخ سود تسهيلات، بايد ساير هزينه هاي مالي نيز كاهش يابد از جمله نرخ سود اوراق، تامين منابع و... نيز بايد تغيير كند تا موجب تحرك و ساماندهي و متناسب ساختن بازار مسكن، و ساير توليدات كشور شود. 

وي اظهار داشت: با كاهش نرخ سود، ميزان اقساط وام هاي قبلي تا 41 درصد كاهش خواهد يافت و مثلا وام 60 ميليوني، قسط ماهانه 512 هزار توماني خواهد داشت. 
 


سود مشترک برای وام کارکنان بانک‌ها

اخیرا معاون نظارت بانک مرکزی اعلام کرد که براساس دستورالعمل جدید بانک مرکزی بانک‌ها به هیچ عنوان حق پرداخت تسهیلات به کارکنان خود از محل منابع قرض‌الحسنه را ندارند. بت‌شکن در اين رابطه اعلام کرد که از حدود یک ماه قبل به منظور بازنگری در کلیه تسهیلات پرداختی به کارکنان با همکاری وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه در قالب کارگروه ساماندهی پرداخت تسهیلات، نرخ سود تسهیلات پرداختی به کارکنان به رقم مشترک ۱۰ درصد تغییر کرد.
بنابر اعلام مدیر عامل بانک مسکن در نتیجه این تصمیم‌گیری در مدت اخیر وقفه‌ای در پرداخت تسهیلات به کارکنان ایجاد شده تا این‌که بتوان با هماهنگی‌هایی که در تنظیم دستورالعمل در شورای هماهنگی بانک‌ها انجام می‌شود مقررات جدید را مجددا ابلاغ کرد که از این پس تسهیلاتی که به کارکنان پرداخت می‌شود در تمامی موارد تا ۱۰ درصد و از منابع داخلی خود بانک‌ها خواهد بود.

دو خبر تازه درباره تاسیس نهادهای پولی جدید در تامین مالی مسکن

بت‌شکن در این نشست دو خبر تازه برای تامین مالی جدید به منظور خرید مسکن  اعلام كرد.خبراول اين كه قرار است در جلسه این هفته شورای پول و اعتبار دستورالعمل راه‌اندازی نهادهای پولی جدید تحت عنوان موسسات پس‌انداز و تسهیلات مسکن به تصویب برسد. در این صورت با  راه‌اندازی این موسسات به اتکای سرمایه‌ای که جذب می‌کند سپرده‌ها تجهیز شده و با نرخ متعارف در مناطق خاص تسهیلات پرداخت می‌شود.
موسسات جدید در قالب شخصیت حقوقی و سهامی عام پذیره‌نویسی شده و با سرمایه بخش خصوصی كار مي كنند. این موسسات در مراکز استان‌ها ايجاد و 20 درصد سهام آنها به بانک مسکن و مابقی توسط فعالان بخش مسکن و سایر حوزه‌ها خریداری خواهد شد.

برنامه‌ مالي برای شهر جدید پردیس

مدیرعامل بانک مسکن همچنین خبر تازه‌ای برای ساکنان شهر جدید پردیس داشت.  
بت‌شکن توضیح داد که با توجه به محدودیت منابع مالی که دولت با آن مواجه است از چند وقت پیش قرار شد تا راهکاری برای تامین مالی پروژه‌های زیرساختی، عمرانی و شهرسازی در دستور کار قرار گیرد. براین اساس قرار شده تا در روشی جدید نخستین قرارداد تامین مالی با روشی نوین یعنی از طریق مدیریت دارایی منعقد شود.  
وی گفت: طی قراردادی که بین بانک مسکن و شرکت عمران پردیس با مبلغ 1000 میلیارد تومان منعقد شده قرار است تا با به کارگیری دارایی‌های آنها منابع تجهیز و پروژه‌های شهرک پردیس را کامل کنیم که این عمدتا شامل پروژه‌های روبنایی این شهر خواهد بود و موجب آبادانی آن می‌شود

captcha