حدود ده ماه پیش در دوم مهرماه 1394 مصادف با عید قربان در آیین رمی جمرات فاجعه ی غم انگیز منا در مملکت حجاز (عربستان) رخ داد که منجر به شهادت مظلومانه 461 نفر از حجاج کشورمان شد.
خبر اقتصادی-حدود ده ماه پیش در دوم مهرماه 1394 مصادف با عید قربان در آیین رمی جمرات فاجعه ی غم انگیز منا در مملکت حجاز (عربستان) رخ داد که منجر به شهادت مظلومانه 461 نفر از حجاج کشورمان شد.
به گزارش خبرنگار حوزه حج و زیارت ایرنا، فاجعه اسف بار منا که به دلیل بی کفایتی مسئولان سعودی به وقوع پیوست در مجموع منجر به کشته شدن حدود هفت هزار نفر انسان بی گناه شد، اما هیچگاه در مجامع بین المللی سخنی از محکومیت عاملان این فاجعه به میان نیامد.
سردمداران به ظاهر آزادی بیان و مدافعین حقوق بشر علاوه بر عدم محکومیت عاملان این فاجعه در مملکت حجاز حتی حاضر به انعکاس اخبار آن در رسانه های خویش نشده و به سادگی از کنار آن گذشتند.
به راستی جای تامل دارد که چرا و به چه دلیل آنهم بدون کوچکترین هماهنگی و اطلاع رسانی به کاروان ها به یکباره خیابان های اصلی از قبل تعیین شده برای تردد زائران از سوی پلیس آل سعود مسدود شده و حجاج را به سمت خیابان 204 هدایت کردند.
عدم ارایه فیلم های ضبط شده توسط دوربین های مدار بسته در طول مسیر و ارایه ندادن آن به کارشناسان امر برای مشخص نمودن عاملان جنایت فاجعه منا در کشور حجاز و نیز دفن بدون مجوز حجاج کشورها در مکه بر اساس کدام قوانین بین المللی و با هدایت چه کسانی انجام گرفت.
**ناگفته های یک فرزند شهید منا
فرزند شهید سید نصراله جعفری یکی از 461 نفر شهید فاجعه منا گفت: از وقوع فاجعه منا تاکنون روزهای بسیار سختی را پشت سر گذاشته ایم و تنها خدا می داند که چه بر سر ما آمده به حدی که حتی در بسیاری از اوقات نفس کشیدن برای ما سخت شده است.
سیده ام البنین جعفری با بیان اینکه پیگیری های شبانه روزی اخبار منا در آن روزهای سخت و طاقت فرسا عرصه را بر تمام اعضای خانواده تنگ کرده بود، افزود: پدر و مادرم پس از تحمل سالها انتظار برای انجام مناسک حج بالاخره در پنجم شهریور 1394 از ساری به سمت مدینه پرواز کردند.
وی با تاکید بر اینکه پدرم متولد 1333 و از کشاورزان شهرستان آمل بود، افزود: پس از شهادت پدرم در فاجعه منا در دوم مهرماه سال گذشته فضای سنگینی بر منزل ما حاکم شد و پس از گذشت حدود دو ماه تازه خبر قطعی شهادت پدرم را به ما اعلام کردند.
وی اظهار داشت: پسر سه و نیم ساله ام بنام روح الله در همان دوران گفت خواب دیدم می خواستیم جایی بریم اما شما منو جا گذاشتید اما آقا جون اومدن دنبالم (پدر بزرگ) و منو به جایی برد که از اون پرسیدم اینجا کجاست و آقاجون گفت، اینجا سرزمین منا است.
وی با انتقاد از عملکرد برخی دستگاهها و شرکت های بیمه ای گفت: گرچه به لطف خدا نیازی به کمک هیچ دستگاه یا نهادی نداریم اما از شرکت بیمه خیلی گله دارم زیرا به رغم تمامی تبلیغاتی که انجام شده تاکنون به ما فقط 25 میلیون تومان پرداخت شده است.
وی خاطر نشان کرد: درسته هیچ مبلغی هیچ گاه نمی تواند جایگزین عزیزان از دست رفته ما را پر کند اما همین ارقام ناچیز برای برخی خانواده ها نقش تعیین کننده ای دارد زیرا آنها عزیزان نان آور خانواده خویش را در این فاجعه از دست داده و گریبانگیر مسایل سخت مالی شده اند.
وی تاکید کرد: چرا تاکنون علت اصلی رخ دادن این فاجعه بیان نشده است و چرا هیچ شکایتی از سوی دستگاه دیپلماسی کشورمان علیه عربستان صورت نگرفته است.
سیده جعفری اظهارداشت: علت هدایت عامدانه پلیس عربستان در راندن حجاج ایرانی به سمت خیابان 204 بیانگر چیست، پس چرا جعبه سیاه فاجعه اسف بار منا رمز گشایی نمی شود.
وی با بیان اینکه چه کسی پاسخگوی چرا های خانواده های داغدار این فاجعه است، گفت: چرا در آن زمان مرتب اطلاع رسانی می شد که تعدادی از مجروحان در دیگربیمارستان های سعودی در دیگر شهرها بستری شده اند اما به یکباره خبر کشته شدن تمامی آنها به چاپ می رسید.
به گفته وی، کمیته حقیقت یاب کجاست و چه می کند آیا اصلا چنین کمیته ای برای روشن شدن حقایق این فاجعه وجود دارد که اگر هست تاکنون چه اقدامی موثری را به انجام رسانده است.
وی با تاکید بر اینکه چرا و چگونه در آخرین پرواز هواپیمایی سعودی به تهران که قرار بود تمامی پیگیرهای شهدای منا را به کشورمان انتقال دهد، این اتفاق نیفتاد.
وی با گله مندی از بسیاری از رسانه ها گفت: چرا برخی از رسانه به دنبال مسموم کردن فضای عمومی جامعه هستند و با دروغ پردازی و ایجاد شایعه فضای عمومی را مسموم می کنند.
**انجام اقدامات روحی و روانی برای خانواده ها فاجعه منا
سیده ام البنین جعفری اظهار داشت: چرا هیچگونه اقدامی در زمینه مسائل روحی و روانی برای حجاج بازگشته و خانواده های آنان صورت نگرفت تا قدری تسکین دهنده آلام آنها باشد.
وی اظهار داشت: با گذشت حدود 10ماه از شهادت پدرم هنوز ناخدآگاه با شماره تلفن همراه ایشان تماس می گیرم و به انتظار پاسخ پدرم هستم و یا اینکه طبق عادت روزهای جمعه به انتظار تماس ایشان برای دعوت به منزل پدری هستم.
وی با تاکید بر اینکه مسایل روحی و روانی و استرس های بجای مانده از این فاجعه همچنان خواب را از چشمان امثال ما گرفته، گفت: گاها شب ها را بدون حتی لحظه ای خواب به صبح می رسانم و دم نمی زنم اما چه کسی می تواند در اینگونه مسایل کمک رسان حال ما باشد.
این فرزند شهید منا با قدردانی از مسئولان برخی مسنولان کشورمان تصریح کرد: به رغم برخی کوتاهی ها اما در مجموع از تمامی دست اندرکاران سازمان حج و زیارت و مردم و مسئولان محلی تشکر و قدردانی می نمایم.
در فاجعه اسف بار منا که به دلیل بی کفایتی دست اندرکاران آل سعود در دوم مهر ماه 1394 در روز عید قربان و آیین رمی جمرات رخ داد بیش از هفت هزار حاجی جان خود را از دست دادند که از این تعداد 461 نفر از حجاج ایران را شامل می شد.
این فرزند شهید منا همچنین یکی از آرزوهای خود را دیدار مقام عظمای ولایت عنوان کرد و گفت: تنها دیدار حضرت آقا می تواند آرامش بخش روح و روان ما باشد.
رئیس سازمان حج و زیارت نیز پیش تر با بیان اینکه در آخرین مذاکراتی که درعربستان سعودی انجام شده گفت: وزیر حج سعودی اعلام کرد غرامت شهدای ایرانی حادثه جرثقیل در مکه مکرمه تا قبل از برگزاری مناسک حج امسال به بازماندگان این شهدا پرداخت خواهد شد.
سعید اوحدی تاکید کرد: به رغم وعده مسئولان سعودی در این زمینه اما هیچ یک از آنان تاکنون در مورد میزان پرداخت غرامت و زمان قطعی آن سخنی به میان نیاورده اند.
اوحدی با بیان اینکه همچنین به رغم پیگیری های مسوولان جمهوری اسلامی مبنی بر معرفی مقصران اصلی حادثه منا و نحوه پرداخت غرامت به بازماندگان این شهدا که حق شرعی و قانونی این عزیزان است، تاکیدکرد: وزیر حج عربستان اعلام کرد پس از برگزاری مراسم موسم حج امسال موضوع شهدای فاجعه غم بار منا بررسی و اعلام خواهد شد.
**روزنامه الریاض عربستان
همچنین روزنامه الریاض عربستان نیز پیشتر نوشت که دادستانی کل عربستان و هیات تحقیق ضمن اعلام پایان تحقیقات در مورد پرونده سقوط جرثقیل در مکه مکرمه در موسم حج تمتع که منجر به کشته شدن 107 حج گزار شد، متهمان آن را معرفی کرد.
سقوط جرثقیل در مکه در خلال پروژه توسعه مسجدالحرام روز جمعه 20 شهریورماه 1394 (11 سپتامبر 2015) رخ داد.
این حادثه باعث مرگ 107 نفر وجراحت 238 نفر شد که بیشتر جان باختگان از اتباع کشورهای هند، پاکستان، اندونزی و ایران بوده اند.
11 تن کشته و 15 زخمی از میان زائران ایرانی بودند. به نوشته این روزنامه، دادستانی عربستان پرونده سقوط جرثقیل را به دادگاه کیفری برای ادامه روند این پرونده و مجازات متهمان ارجاع داده است.
براساس این گزارش، دادستانی عربستان شماری از مهندسان این پروژه و دو نفر که در نهادهای دولتی در شهر مکه کار می کنند را در خصوص این حادثه خونبار مسئول شناخته است.
درفاجعه تاسف بار منا نیز که در دوم مهرماه 1394 همزمان با عید قربان رخ داد از حدود هشت هزار زائر ایرانی و خارجی به دلیل بی کفایتی مسئولان سعودی جان خود را از دست دادند 461 زائر مربوط به کشورمان بود.