فرهاد تقي زاده در كنفرانس سالانه اتحاديه اقتصادي آسيا و اقيانوسيه در كلكته هند مطرح كرد؛
با توجه به تجربه خروج بريتانيا از اتحاديه كشورهاي تقريبا همگن اروپا، بايد گفت كه با وجود سه برابر شدن تجارت درآسيا و تعميق حجم تجارت خارجي در بين كشور هاي اين قاره و همچنين عملياتي شدن موافقت هاي تجارت آزاد (FTA) دو يا چند جانبه، يكپارچگي تجاري و برداشتن كليه مرز هاي تجاري و نيز يكپارچگي مالي امري دور از ذهن است
خبراقتصادي - - دوازدهمين كنفرانس سالانه اتحاديه اقتصادي آسيا و اقيانوسيه APEA در تاريخ ١٥-١٣ جولاي 2016 مصادف با 23 تا 25 تيرماه 95 در انستيتو بين المللي مديريت هند IMI در شهر كلكته برگزار شد.
در اين رويداد بيش ااز 90 اقتصاد دان از دانشگاه ها، بانك هاي مركزي و نهاد هاي مرتبط از كشورهاي مختلف آسيايي، اروپايي و امريكايي و از نهاد هاي بين المللي نظير صندوق بين المللي پول آخرين دستاورد هاي پژوهشي خود در حوزه هاي مختلف اقتصادي را ارائه دادند وسخنران كليدي اين كنفرانس اقاي دكتر چونگ نخست وزير اسبق كره جنوبي بود.
موضوعات محوري اين كنفرانس عبارت بودند از: يكپارچكي تجاري و مالي در آسيا و درس هايي براي آسيا از خروج انگلستان از اتحاديه اروپا و اهميت شركت هاي كوچك و متوسط و موانع پيش روي توسعه آنها در اقتصاد هاي آسيايي
كارشناسان در مورد مباحث مطرح شده در رابطه با موضوع يكپارچكي تجاري و مالي در آسيا و درس هايي براي آسيا از خروج انگلستان از اتحاديه اروپا اعلام كردند كه بنا بر پيش بيني هاي سازمان هاي بين المللي حجم تجارت در قاره اسيا در سال ٢٠٢٩ سه برابر رقم فعلي آن خواهد بود. با وجود تعميق حجم تجارت خارجي در بين كشور هاي اين قاره در دو دهه اخير و با وجود عملياتي شدن موافقت هاي تجارت آزاد (FTA) دو يا چند جانبه، يكپارچگي تجاري و برداشتن كليه مرز هاي تجاري و نيز يكپارچگي مالي امري دور از ذهن است.
اتفاق اخير خروج بريتانيا از اتحاديه اروپا درسهايي را براي آسيا داشته است. كشور هاي اروپايي اكثرا كشور هاي توسعه يافته اي هستند و اختلافات اقتصادي، فرهنگي و سياسي در آنها به مراتب كمتر از آسياست. با اين وجود پس از گذشت دهه ها از تاسيس اتحاديه اروپا، انگلستان نتوانست جذب آن شود و از اين اتحاديه جدا شد، همچنين اين امكان وجود دارد كه كشور هاي ديگري نيز از اين اتحاديه خارج شوند و اين خود بدين معني است كه حتي در قاره اروپا كه كشور هاي عضو آن همگني اقتصادي بيشتري نسب به آسيا دارند يكپارچكي تجاري و مالي پس از دهه ها محقق نشد.
در خصوص محور دوم اين كنفرانس يعني اهميت شركت هاي كوچك و متوسط SME در آسيا، نيز مقالات متعددي توسط اساتيد ارائه شد كه از آن بين مقاله ارائه شده توسط دكتر فرهاد تقي زاده حصاري، استاد اقتصاد ايراني مقيم ژاپن در دانشگاه كيو و اقتصاد دان موسسه بانك توسعه آسيايي ADBI مورد توجه واقع شد.
فرهاد تقي زاده در اين مقاله به تبيين اهميت شركت هاي كوچك و متوسط در كشور هاي مختلف پرداخت و گفت: بيش از ٧٠ درصد نيروي كار در ايران، ٩٠ درصد نيروي كار در اندونزي و ٦٩ درصد نيروي كار در ژاپن در شركت هاي خرد، كوچك و متوسط فعال هستند.
وي افزود: عمده توليد ناخالص داخلي در ايران، اندونزي، چين، ژاپن و بسياري ديگر از كشور هاي آسيايي ماحصل توليدات اين گروه از شركت هاي كوچك و خرد و متوسط است. و شركت هاي كوچك و خرد و متوسط، مشكلات فراواني دارند كه بخش عمده اي از اين مشكلات ناشي از عدم دسترسي آنها به منابع مالي ارزان قيمت است.
وي در اين مقاله كه نتيجه پژوهش وي و همكارانش در بانك توسعه آسيايي بود راه هاي مختلف تسهيل توسعه شركت هاي كوچك و متوسط در آسيا را برشمرد كه از آنجمله مي توان تاسيس پايگاه داده هاي اطلاعات اعتباري شركتي به عنوان زيرساخت نرم اطلاعاتي توسعه اين گروه از شركتها و راه اندازي نظام اعتبارسنجي و رتبه بندي اعتباري شركت هاي كوچك و متوسط را نام برد.