به‌روز شده در: ۰۵ آبان ۱۴۰۵ - ۱۶:۴۵
بررسی روند تاثير مصوبه‌هاي بودجه‌اي مجلس بر بازار سرمايه

گريز محافظه‌كاران بورسي از معركه

روند فرسايشي چند روز اخير، نگراني‌هاي زيادي را براي فعالان بازار در پي داشت. اغلب فعالان نگران آن هستند كه با ادامه‌دار شدن اين روند، پول‌هاي نقدي كه در هفته‌هاي اخير به بازار تزريق شده، از بورس خارج شود و اين تفكر، خود عاملي شده براي عرضه‌هاي سنگين روي نمادهايي كه در اين مدت پول زيادي را جذب كردند. اين نگراني از آنجايي پيش آمده است كه ارزش معاملات بازار كه روزانه حدود 3000 تا 3400 ميليارد ريال در هفته‌هاي اخير بود، روز گذشته به رقم 2هزار و 800ميليارد ريال تنزل يافت.
کد خبر: ۷۵۵۰۹
تاریخ انتشار: ۲۵ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۳

 خبر اقتصادی - در خصوص تشديد روند فرسايشي بازار سرمايه، مدير آمار و اطلاعات بورس تهران در گفت‌وگو با «تعادل» اظهار كرد: طي روزهاي گذشته، به دليل انتشار اخبار كذب اتفاقات عجيب و غريبي در بورس افتاده است. در حالي كه اخبار اميدوار‌كننده زيادي در رسانه‌ها منتشر شده اما گروه‌هاي بورسي روند معكوس داشتند؛ مثلا تاييد خبر خوراك 8.2 سنتي يا قرارداد شركت‌ها با سرمايه‌گذاران خارجي تاثيري بر شركت‌ها نگذاشته است. اين در حالي است كه اين اخبار نشان از آن دارد كه چشم‌انداز سياسي و اقتصادي ايران در سال 95 بسيار مثبت است.

كيوان شيخي در ادامه افزود: اما مسائلي كه حول بازار سرمايه در جريان است اين فضا را به نحوي رقم زده كه شاخص‌هاي بازار در روزهاي اخير قرمزپوش شده و ارزش معاملات را كاهش داده است. يكي از دلايل اصلي اين رويه در بازار اين است كه سهامداران محافظه‌كار به دليل بررسي بودجه و نگراني از تصميمات نمايندگان، ترجيح مي‌دهند كه سهامداري خود را به گونه‌يي رقم بزنند كه ريسك خود را كاهش دهند، در حالي كه بايد سهام خود را حفظ كنند.

اين مسوول اطلاع‌رساني بورس تهران در ادامه عنوان كرد: به دليل روند فرسايشي دو سال گذشته نگاه سهامداران كوتاه‌مدت شده است و فعالان بازار به اين نتيجه رسيدند كه سهام را براي چند روز تهيه و واگذار كنند و با كوچك‌ترين اتفاقي اقدام به شناسايي سود مي‌كنند و اين خود عاملي براي روند كاهشي بازار سرمايه شده و نشر اخبار كذب نيز اين فضا را تشديد كرده است.

وي در خصوص فروش سهام عمده در بازار اظهار كرد: در سال 95 تاكنون سهامداران عمده اقدام به خروج از سهام خاصي نكردند ولي اقدام به جابه‌جايي سهام كردند و از سهامداري شركتي خارج و سهم شركت ديگري را خريداري كردند، اگر سهامدار حقوقي اقدام به خروج از سهمي بيش از 2 يا 3 درصد كند قطعا بورس آنها را مجاب مي‌كند تا از طريق بلوك‌بندي معامله كنند تا روند منفي بازار را تشديد نكنند. در روز گذشته ارزش خريد حقوقي 1200526 ميليون ريال در برابر فروش حقوقي 983197 ميليون ريالي بود كه نشان از حمايت حقوقي‌ها از بازار دارد.

شيخي در خصوص خروج نقدينگي از بازار گفت: در حال حاضر شاهد خروج نقدينگي از بازار نيستيم زيرا اتفاق خاصي نيفتاده تا سهامداران از بازار سرمايه خارج شوند.



 دادوستد ديروز تالار شيشه‌اي

شاخص كل قيمت و بازده نقدي بورس تهران در پايان معاملات ديروز سه‌شنبه 24 فروردين ماه 95، با كاهش 153واحدي به رقم 80 هزار و 109 واحد رسيد. شاخص كل هم‌وزن نيز با افت 30 واحدي عدد 13 هزار و 819 واحد را تجربه كرد. همچنين شاخص سهام آزاد شناور با 508 واحد افت به عدد 92 هزار و 8 واحد دست يافت. شاخص بازار اول اما در حالي با كاهش 178 واحدي به رقم 56 هزار و 370 واحد دست يافت كه شاخص بازار دوم با 88 واحد افزايش، روي رقم 173 هزار و 336 واحد ايستاد.

بر اساس اين گزارش معاملات سهام در نماد معاملاتي سه شركت ايران خودرو با 60 واحد، گروه سايپا با 54 واحد و بانك ملت با 49 واحد كاهش، بالاترين تاثير منفي را بر محاسبه شاخص كل بورس به نام خود ثبت كردند. در مقابل معاملات سهام در نماد معاملاتي سه شركت مپنا با 74 واحد، صنايع پتروشيمي خليج فارس با 56 واحد و همراه اول با 48 واحد افزايش، بيشترين تاثير مثبت را بر برآورد اين نماگر به نام خود ثبت كردند. ارزش معاملات روز گذشته بورس تهران به بيش از 282 ميليارد تومان بالغ شد كه ناشي از دست به دست شدن يك ميليارد و 129 ميليون سهم و اوراق مالي قابل معامله طي 94 هزار و 282 نوبت داد و ستد بود.

طي معاملات ديروز نماد معاملاتي شركت‌هاي نساجي بروجرد، كارتن ايران، سيمان شرق، صنعتي پارس مينو، اوراق گواهي سپرده عام بانك گردشگري، اوراق مشاركت نفت و گاز پرشيا از سوي ناظر بازار سهام بازگشايي و در مقابل نماد معاملاتي شركت‌هاي سيمان دورود، كارت اعتباري ايران كيش، گسترش صنايع انرژي آذراب، ايران گچ، سپرده‌گذاري مركزي، سرمايه‌گذاري ارس صبا، عمران و سازندگي استان قزوين و حق تقدم خريد سهام سرمايه‌گذاري ارس صبا متوقف شدند.

طي معاملات ديروز نماد معاملاتي شركت صنعتي دريايي ايران (صدرا) با معامله انتقالي 12 ميليون سهمي به ارزش بيش از 3 ميليارد تومان از كد فروشنده حقيقي به كد خريدار حقوقي بود. در نماد معاملاتي فولاد مباركه اصفهان نيز، از سوي سهامدار اين شركت روي صفر تابلو بيش از 50 ميليون سهم به صورت عمده ميان كدهاي تابعه شركت جابه‌جا شد.

بر اساس اين گزارش، ديروز بازار سهام در آستانه نزديك شدن به آخرين فرصت تسويه معاملات اعتباري در روز آينده و همزمان با تلاش برخي حقوقي‌هاي بزرگ براي تامين نقدينگي شاهد افزايش غلبه فروشندگان سهام بر خريداران در ميانه ساعت معاملات بود. اين در حالي است كه دغدغه فرو ريختن شاخص 88 هزار واحدي باعث شد تا به مدد بازارگرداني و حمايت برخي حقوقي‌ها در سهم‌هاي شاخص‌ساز بزرگ بازار با وجود درجا زدن نماگرهاي منتخب بازار همچنان مرز 80 هزار واحدي براي شاخص كل حمايت شود.

ديروز بازار در گروه معدني‌ها همسو با انتشار گزارش‌هاي اميدواركننده از بازار جهاني نفت و به تبع آن بازار فلزات اساسي شاهد حضور خريداران سهام با وجود عرضه‌هاي تدريجي اين گروه بود. در گروه خودرويي‌ها اما با وجود فرو رفتن اغلب صاحبان نقدينگي در سهام شركت‌هاي اين گروه تداوم برخي ابهام‌ها و عدم تحقق برخي وعده‌ها و خبرهاي تاثيرگذار در اين گروه همزمان با تاييد و تكذيب شايعات باعث شد تا صف فروش پايدار ميليوني در پايان معاملات اين گروه شكل گيرد.

در عين حال در گروه بانكي‌ها نيز باوجود بازارگرداني سهام و شكل‌گيري روند معاملاتي متعادل در مدار منفي قيمت‌ها اما تلاش براي تامين نقدينگي ازسوي برخي معامله‌گران همچنين عدم انتشار اخبار جديد و اميدواركننده در اين گروه باعث شده تا غلبه فروشندگان اغلب حقيقي بر خريداران چربش بيشتري داشته باشد. ديروز همچنين ابهام از مصوبه جديد دولت درباره ثبت حسابداري افزايش سرمايه از محل مازاد تجديد ارزيابي دارايي‌ها نه تنها به افزايش حرف و حديث‌ها از بابت از بين رفتن اين مزيت براي رشد قيمت سهام شركت‌هاي متقاضي اين قانون در بازار بالا گرفت بلكه به افزايش برخي نگراني‌ها در شركت‌هاي بورسي كه از اين بابت طي ماه‌هاي اخير مورد توجه بازار قرار گرفته‌اند، انجاميد. جداي از روند معاملات نزولي خودرويي‌ها ديروز در نماد ذوب‌آهن اصفهان باوجود معامله كمتر از 26ميليون سهمي، صف فروش 4ميليون سهمي در پايين‌ترين دامنه نوسان قيمت‌ها قابل تامل بود.

روز گذشته بازار سهام ترجيح داد زير بارش عرضه‌هاي سهام در بازار اول بورس به سمت گروه‌هاي كوچك و بازار دومي حركت كرده و بازدهي‌هاي كوتاه‌مدت بر مبناي نوسان‌گيري را تا آرام شدن شرايط در دستور كار قرار دهد. وضعيتي كه به‌نظر مي‌رسد طي هفته آينده نيز ادامه يابد.

 تغيير مالكيت 502ميليون اوراق بهادار

بازار فرابورس در روز 24فروردين‌‌ شاهد خريدوفروش 502ميليون ورقه بهادار به ارزش 2هزار و 912ميليارد ريال بود. آيفكس در ساعات آغازين فعاليت بازار بيش از 5واحد بالا رفت اما پس از آن رو به كاهش گذاشت و در پايان با حدود 1.2واحد افزايش نسبت به ديروز نمايشگر عدد804 شد. در بازار اول 31ميليون ورقه بهادار به ارزش 63ميليارد ريال دادوستد شد و همين طور 159ميليون ورقه بهادار به ارزش 436ميليارد و 880هزار ريال در بازار دوم مورد معامله قرار گرفت. بيشترين حجم معاملات روز سه‌شنبه نيز متعلق به ريل‌پرداز سير با معامله 45ميليون و 420هزار سهم بود و بيشترين ارزش معاملات در نماد گسترش تجارت و سرمايه ايرانيان به ارزش 93ميليارد ريال رقم خورد.

در عين حال سهام نيرو سرمايه، روان فن‌آور و بيمه سامان بيشترين افزايش قيمت و سرمايه‌گذاري مسكن زاينده‌رود، افرا نت و سيمان لار سبزوار بيشترين كاهش قيمت را در روز گذشته تجربه كردند. در بازار اوراق با درآمد ثابت نيز بيشترين حجم و ارزش معاملات متعلق به اسناد خزانه اسلامي در نماد «اخزا42» به ارزش يك هزار و 759ميليارد ريال بود و ارزش معاملات روزانه در تمام نمادهاي اسناد خزانه اسلامي به رقم يك هزار و 849ميليارد ريال رسيد. ضمن اينكه بيشترين حجم معاملات ‏ETF‏ هم به صندوق سرمايه‌گذاري آرمان آتي كوثر با خريدوفروش 722هزار سهم اختصاص يافت.

طبق اين گزارش، ديروز اوراق حق‌تقدم استفاده از تسهيلات مسكن در اغلب نمادها با كاهش قيمت مواجه و هر ورقه آن در بازه 665 تا 797هزار ريال مبادله شد. بيشترين افت قيمت مربوط به نماد ارديبهشت‌ماه 93 بود. همچنين، معاملات ثانويه اوراق گواهي سپرده عام بانك گردشگري در بازار ابزارهاي نوين مالي با سررسيد 15اسفند95 در نماد «گردش952» آغاز شد. همچنين درحالي كه نماد معاملاتي اوراق مشاركت شركت نفت و گاز پرشيا در روز گذشته پس از پرداخت سود علي‌الحساب سه ماهه اوراق بازگشايي شد، ثبت معاملات توافقي در نمادهاي شركت گسترش صنايع انرژي آذرآب، عمران و سازندگي استان قزوين، سپرده‌گذاري مركزي، ايران گچ، ارس صبا همچنين اوراق اجاره شركت واسط مالي شهريور متوقف شد.



 معاملات رينگ‌هاي مختلف بورس كالا

روز سه‌شنبه 24فروردين ماه، 50هزار و 465تن انواع مواد پليمري شركت‌هاي پتروشيمي اروند، اميركبير، ايلام، آبادان، بندرامام، تبريز، تندگويان، جم، رجال، شازند، غدير، لاله، مارون، مهر و پلي پروپيلن جم در تالار فرآورده‌هاي نفتي و پتروشيمي عرضه شد. 8هزار و 900تن انواع قير شركت‌هاي نفت جي، توسعه ساختار محيط و متين‌ساز فعال در تالار فرآورده‌هاي نفتي و پتروشيمي عرضه شد.

افزون بر اين تالار صادراتي نيز در اين روز شاهد عرضه 73هزار و 600تن قير شركت‌هاي اصفهان قير، آترا كران انرژي، نفت تبريز، توسعه تجارت طلاي سياه، توسعه نفت هرمزان، قيرآكام، كيميا قير جي، معماران تجارت آفتاب و نفت جي است. اين گزارش حاكي است يك هزار و 190تن شمش آلياژ و شمش هزار پوندي 998شركت ايرالكو و 100تن شمش روي شركت سازند روي زنجان در تالار محصولات صنعتي و معدني عرضه شد. تالار محصولات كشاورزي نيز در اين روز عرضه 8كيلوگرم زعفران رشته‌يي مشهد را تجربه كرد.

در جريان معاملات روز دوشنبه 23فروردين95، در تابلوي سلف موازي استاندارد در قراردادهاي با سررسيد يك‌سال و در تمام نمادهاي فعال، 217قرارداد به ارزشي بالغ بر 2ميليارد و 863ميليون ريال مورد معامله قرار گرفت. در اين روز بازار فيزيكي بورس انرژي ايران كالاهاي برش سنگين، نيتروژن مايع، سوخت كوره سبك و برش 6 كربن پتروشيمي تبريز، نيتروژن مايع پتروشيمي مبين و برش سنگين پتروشيمي جم در رينگ داخلي و حلال402 پالايش نفت تبريز در رينگ بين‌الملل مورد عرضه قرار گرفتند. كل معاملات صورت گرفته در عرضه‌هاي عادي و عرضه‌هاي مازاد بازار فيزيكي معادل 301تن، به ارزشي بالغ بر يك‌ميليارد و 651ميليون ريال بود.

شايان ذكر است در جريان عرضه‌هاي روز دوشنبه براي نخستين‌بار نيتروژن مايع پتروشيمي تبريز در رينگ داخلي مورد عرضه قرار گرفت و با استقبال خريداران تمام حجم عرضه شده مورد معامله قرار گرفت. طي اين جلسه معاملاتي، بازار برق بورس انرژي شاهد معامله 101قرارداد معادل 2,424مگاوات ساعت به ارزشي قريب به 751ميليون ريال بود. گفتني است در آغاز جلسه معاملاتي اين روز نمادهاي بار‌ پيك، كم‌باري، ميان‌باري و بارپايه روزانه 22ارديبهشت95، گشايش يافته و در پايان نمادهاي بار پيك، كم‌باري، ميان‌باري و بارپايه روزانه 27فروردين 95 متوقف شدند. در مجموع ارزش كل معاملات اين روز بورس انرژي ايران قريب به 5ميليارد و 266ميليون ريال شد. شايان ذكر است در جلسه معاملاتي ديروز سه‌شنبه 24فروردين95، در بازار فيزيكي بورس انرژي ايران، كالاهاي آيزوريسايكل، آيزوفيد، حلال404، نفتاي سنگين تصفيه نشده، نفتاي سبك، حلال402 و حلال410 پالايش نفت شيراز، آيزوريسايكل پالايش نفت بندرعباس، پنتان پلاس پتروشيمي پارس، برش سنگين شركت پتروشيمي شازند، متانول پتروشيمي شيراز، متانول پتروشيمي فن‌آوران در رينگ داخلي و گاز مايع پالايش نفت شازند به مقاصد افغانستان و پاكستان و گاز مايع پالايش نفت آبادان به مقصد پاكستان در رينگ بين‌الملل عرضه شد.



علی رمضانیان
captcha