به‌روز شده در: ۰۵ آبان ۱۴۰۵ - ۱۶:۴۵
جانشين رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور بين‌الملل تشريح كرد:

فرآيند بين‌المللي شدن بورس ايران

بهادر بيژني با تاكيد بر اهميت عضويت ايران در آيسكو گفت: اين رويداد مهم‌ترين خبر حوزه بين‌الملل بازار سرمايه در سال 95 است. عضويت در آيسكو اين امكان را به سازمان مي‌دهد تا در جلسات مهمي از جمله جلسه اول كميته روسا حضور داشته باشد. سازمان بين‌المللي كميسيون‌هاي اوراق بهادار يا آيسكو (IOSCO) در سال 1983 ميلادي تاسيس شد و اعضاي آن مسووليت قانون‌گذاري 95درصد بازار سرمايه جهان را در 115 قلمرو قضايي (jurisdiction) بر عهده دارند.
کد خبر: ۷۵۲۸۴
تاریخ انتشار: ۲۱ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۶

خبر اقتصادی - بهادر بيژني، جانشين رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور بين‌الملل و جذب سرمايه‌گذاري خارجي با بيان مطلب فوق گفت: آيسكو با نقشي فراتر از يك نهاد مشورتي، مسووليت قانون‌گذاري 95درصد از بازار سرمايه جهان را بر عهده دارد. قلمرو آيسكو همچنان در حال گسترش و تصميمات آن در قانون‌گذاري بازار سرمايه بسيار تاثيرگذار است.



 ورود پس از 8 سال به آيسكو

جانشين رييس سازمان بورس بهادار در امور بين‌الملل، فرآيند چگونگي عضويت ايران در آيسكو را تشريح و عنوان كرد: سازمان بورس و اوراق بهادار درخواست خود را نهم ژانويه 2007 به دبيرخانه آيسكو ارائه كرد. طي اين مدت سازمان بورس تلاش گسترده‌يي براي پيوستن به اين نهاد بين‌المللي انجام داد تا آنكه با تاكيد محمد فطانت رييس سازمان بورس و اوراق بهادار، از سال گذشته مستندات جديد به آيسكو ارائه و جلسات متعددي با دبيركل و مقامات ارشد آن نهاد برگزار شد. در نهايت سازمان بورس به‌عنوان عضو پيوسته به سازمان بين‌المللي كميسيون‌هاي اوراق بهادار ملحق شد. وي افزود: در پي تلاش‌هاي گسترده سازمان بورس، دبيركل آيسكو در روز چهارشنبه 11 فروردين 95 طي نامه‌يي عضويت پيوسته نهاد ناظر بازار سرمايه ايران در نهاد بين‌المللي كميسيون‌هاي اوراق بهادار را به رياست سازمان بورس ايران خوشامد گفت و از محمد فطانت براي حضور در جلسه ماه مه‌ نشست آيسكو در كشور پرو، دعوت به عمل آورد.



 ساختار سازماني آيسكو

جانشين رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور بين‌الملل عنوان كرد: آيسكو از دبيرخانه دايمي و هيات‌مديره و اعضاي عادي، پيوسته و وابسته تشكيل شده است. هيات‌مديره آيسكو داراي 34 عضو است و مسووليت اخذ تصميمات و تدوين استانداردهاي بين‌المللي را بر عهده دارد، همچنين آيسكو شامل 127 عضو عادي، 20 عضو پيوسته و 64 عضو وابسته است. وي افزود: آيسكو متشكل از چهار كميته منطقه‌يي، آفريقا و خاورميانه، آسيا و اقيانوسيه، اروپايي و امريكايي است و يكي از مهم‌ترين كميته‌هاي آن كميته رشد و بازارهاي نوظهور است.



 عضويت در آيسكو، نتيجه تلاش سازمان

بهادر بيژني ضمن برشمردن تاثيرات مثبت اجراي برجام عنوان كرد: با وجود بهبود فضاي بين‌المللي در يك سال گذشته، بدون تلاش‌هاي مجدانه و سياست‌گذاري اثر بخش سازمان، عضويت در آيسكو امكان‌پذير نبود. در سال گذشته چند صد صفحه مستندات به آيسكو ارسال شد، جلسات متعددي با دبيركل و مقامات ارشد اين سازمان برگزار شد و رايزني‌هاي متعددي با مقامات بازار سرمايه دنيا مانند نهادهاي ناظر موثر در تصميم‌گيري در آيسكو ازجمله در هيات‌مديره اين سازمان صورت پذيرفت. جانشين رييس سازمان بورس در امور بين‌الملل با اشاره به نامه دبيركل آيسكو ادامه داد: در نامه دبيركل آيسكو به دكتر محمد فطانت، عضويت سازمان در كميته رشد و بازارهاي نوظهور، همچنين كميته منطقه‌يي خاورميانه و آفريقا رسما اعلام شد.

بهادر بيژني با تاكيد بر اهميت عضويت ايران در آيسكو گفت: اين رويداد، مهم‌ترين خبر حوزه بين‌الملل بازار سرمايه در سال 95 است. عضويت در آيسكو اين امكان را به سازمان مي‌دهد تا در جلسات مهمي ازجمله جلسه اول كميته روسا حضور داشته باشد.

ما فعلا در قدم اول به عنوان عضو پيوسته آيسكو پذيرفته شديم و در كنار ديگر اعضاي پيوسته آيسكو ازجمله كميسيون اروپا (European Commission) و نهاد ناظر بازار سرمايه اروپا (ESMA) قرار گرفتيم. قدم بعدي سازمان اين است كه در آينده با امضاي تفاهمنامه چند جانبه (MMoU) به جرگه اعضاي عادي بپيونديم.

بهادر بيژني درخصوص چگونگي ورود بورس‌ها، اركان و سپرده‌گذاري مركزي به آيسكو، گفت: تنها نهادهاي ناظر، عضو عادي و پيوسته مي‌شوند و بورس‌ها، اركان بازار سرمايه و سپرده‌گذاري مركزي عضو وابسته (affiliate) خواهند شد. ما به عنوان نهاد ناظر عضو پيوسته آيسكو شديم و امكان عضويت بورس، فرابورس، بورس كالا و بورس انرژي و ساير نهادهاي بازار سرمايه به‌عنوان عضو عادي يا پيوسته امكان‌پذير نيست، اما اين نهادها مي‌توانند در آينده با اخذ شرايط لازم به عنوان عضو وابسته حضور داشته باشند.

عضويت بورس تهران نيز كه به دليل عدم عضويت نهاد ناظر در آيسكو از فدراسيون جهاني بورس‌ها (WFE) تعليق شد، اينك مي‌تواند رفع تعليق شود.

وي افزود: سپرده‌گذاري و اركان بازار مي‌توانند عضو وابسته شوند و براي آنها نيز كميته‌هاي تخصصي تعريف شده است.



 شاخص اعتبار بازار سرمايه ايران

بهادر بيژني با تاكيد بر تاثيرات مثبت عضويت در آيسكو، بيان داشت: ذكر اين نكته بسيار مهم است كه عضويت ما در آيسكو بار فكري ريسك سرمايه‌گذاري خارجي را كاهش مي‌دهد. با عضويت سازمان در آيسكو، سرمايه‌گذاران خارجي اطمينان لازم درخصوص رعايت استانداردهاي تبيين شده بين‌المللي در سازمان بورس را كسب خواهند كرد. سرمايه‌گذاران خارجي نگران بودند كه چون ما عضو آيسكو نيستيم استانداردهاي آن اجرا نشود. وي افزود: البته ما همواره به سرمايه‌گذاران خارجي اين اطمينان را مي‌داديم كه با وجود آنكه عضو آيسكو نيستيم اما استانداردهاي بين‌المللي را رعايت مي‌كنيم، ولي به دليل عدم عضويت ما اين نگراني وجود داشت. پذيرش در آيسكو، افزايش اطمينان سرمايه‌گذاران خارجي را به همراه خواهد داشت تا با آرامش بيشتري وارد بازار سرمايه ايران شوند. اين امر مي‌تواند به افزايش سرمايه‌گذاري خارجي در بازار سرمايه ايران منجر شود.
captcha