به‌روز شده در: ۰۵ آبان ۱۴۰۵ - ۱۶:۴۵
بررسی ركورد‌شكني 3 ماهه طلاي سياه

صعود احساسي قيمت نفت خام

10اسفند سال 93 گزارشي با عنوان بررسي 4 نوسان چشمگير قيمت نفت در يك ماه منتشر شد. گزارشي كه نشان مي‌داد، قيمت نفت چگونه در آن تاريخ با افزايش چشمگيري روبه‌رو شده بود.
کد خبر: ۷۴۱۴۱
تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۰

خبر اقتصادی - اين روزها يك سال از آن نوسان‌ها مي‌گذرد و قيمت‌ها نيز تقريبا نصف سال گذشته هستند اما چند روز گذشته به نوعي تداعي‌گر يك ماهي در سال گذشته بود كه قيمت نفت روندي صعودي به خود گرفت. طبق داده‌هاي موجود در نزدك، افزايش قيمت نفت برنت درياي شمال از 3ماه مارچ آغاز شد و روز دوشنبه به بالاترين قيمت در 3ماه گذشته رسيد. از سوي ديگر گزارشي كه روز گذشته از طرف دبيرخانه اوپك منتشر شد، نشان مي‌داد كه قيمت نفت اوپك نيز با رسيدن به 32دلار و 28سنت در بالاترين حد خود از 80 روز گذشته تاكنون قرار گرفته است؛ اما چه مسائلي اين افزايش را رقم زدند؟ يكي از تحليلگران نفتي به رويترز مي‌گويد كه اين افزايش قيمت بيش از آنكه اصولي باشد، احساساتي است. به نوعي تحليلگران بر اين باور هستند كه نمي‌توان منتظر افزايش چشمگيري در سطوح قيمت‌ها بود. در اين وضعيت چين نيز تصميم گرفته است، ساخت ذخاير استراتژيك نفتي خود را متوقف كند و شركت نفتي بزرگ اين كشور نيز تصميم به كاهش 23درصدي هزينه‌هاي خود گرفته است. تصميم‌هايي كه از سوي يكي از غول‌هاي مصرف‌كننده نفت صورت گرفته و به طور قطع بر بازار نفت خام تاثيري ثانويه خواهد گذاشت.

به گزارش روابط عمومي اوپك در وين، بهاي متوسط سبد نفتي اوپك در روز جمعه با 73سنت افزايش به قيمت 32.34دلار به ازاي هر بشكه رسيد به اين ترتيب قيمت نفت به بالاترين سطح خود در 80 روز گذشته رسيد و بالاترين سطح قيمت در سال 2016 را رقم زد. پيش از اين در 15دسامبر 2015 نفت خام اوپك به 32دلار و 56 دلار رسيده و پس از آن روندي نزولي را طي كرده بود.

 از سوي ديگر با كاهش عرضه و بهبود چشم‌انداز اقتصادي جهان قيمت نفت در معاملات روز گذشته افزايش يافت و هر بشكه نفت برنت در برابر ۳۹دلار و ۴۹ سنت معامله شد. به گزارش رويترز درحالي كه كاهش عرضه و بهبود چشم‌انداز اقتصاد جهاني انتظارات براي ترميم بازار را تقويت كرده، قيمت نفت روز گذشته با افزايش همراه شد. براساس اين گزارش، قيمت هر بشكه نفت برنت روز دوشنبه با 77سنت معادل 2درصد افزايش به رقم 39دلار و 49سنت رسيد. اين از پايين‌ترين رقمي كه در ماه ژانويه به ثبت رسيده بيش از يك سوم بالاتر است. در ماه ژانويه قيمت نفت به پايين‌ترين رقم در طي 12سال گذشته رسيد.

قيمت هر بشكه نفت وست تگزاس اينترمدييت نيز با 71سنت افزايش به 36دلار و 63 سنت رسيد كه 40درصد بالاتر از پايين‌ترين رقم‌هاي ثبت شده در ماه فوريه بود.

بن له بران، تحليلگر بازار نفت در موسسه آپشنز در اين باره مي‌گويد«بهبود چشم‌انداز اقتصادي درحال افزايش دادن قيمت‌هاست.»

تحليلگران معتقدند، آمارهاي قوي از بازار كار امريكا موجب شد كه قيمت‌ها در روز جمعه و اوايل روز دوشنبه افزايش يابد اما اكنون توجهات به سمت آسيا معطوف شده است.

مورگان استنلي روز دوشنبه اعلام كرد، پارلمان چين كه اين هفته نشست سالانه آن قرار است برگزار شود امسال به عنوان يكي از اهداف كليدي سياست‌گذاري‌اش قصد دارد«موانع موجود در بازار براي حمل و نقل نفت و گاز را كاهش دهد.»در بخش عرضه، آمارهاي منتشر شده در روز جمعه نشان داد كه شركت‌هاي انرژي امريكايي در تلاش براي كاستن از هزينه‌ها براي يازدهمين هفته متوالي تعداد سكوهاي حفاري نفتي را كاهش داده و به پايين‌ترين رقم از دسامبر 2009 رسانده‌اند. براساس آمارهاي موسسه بيكر هاگز، اين شركت‌ها در هفته منتهي به 4مارس 8 سكوي ديگر را تعطيل كردند و كل سكوها را به 392عدد رساندند.

ريك اسپونر، تحليلگر بازار نفت با اشاره به چشم‌انداز مثبت حاكم بر بازار پيش‌بيني كرد كه قيمت نفت در جلسه آينده به رقم 40دلار برسد.

رويترز در بخشي از گزارش خود به اين مساله اشاره مي‌كند كه براساس داده‌هاي بورس‌هاي بين قاره‌يي روز گذشته شر‌ط‌بندي‌ها در زمينه افزايش قيمت نفت به ركورد تازه‌يي در ماه مارس رسيد. همچنين توليد‌كنندگان اوپك نيز در اين وضعيت به صورت خصوصي صحبت‌هايي را براي تعادل‌بخشي به قيمت‌هاي نفت در سطوح 50 دلاري مطرح كرده‌اند.

اما در اين وضعيت تحليلگران هشدار مي‌دهند كه اگر بازار دوباره در قسمت فيزيكي با اشباع مواجه شود، قيمت‌ها با فشار روبرو خواهند شد.

يكي از تحليلگران در اين باره مي‌گويد: «افزايش قيمت دو روز گذشته بيش از آنكه براساس مباني اصولي صورت گرفته باشد بر اثر تغيير در احساسات رخ داده است».با اين تفاسير چين براي رشد مصرف انرژي خود در سال 2020 محدوديتي قائل شده كه رويترز اين اقدام را در نوع خود بي‌سابقه مي‌داند. اقدامي كه به طور قطع به مذاق توليد‌كنندگان انرژي خوش نخواهد آمد. رويترز در ادامه مي‌نويسد كه تحليل‌هاي تكنيكال نشان مي‌دهد كه دور افزايش قيمت نفت در چند روز اخير تقريبا به پايان خود رسيده و از سوي ديگر نيز افزايش قيمت‌ها توليد‌كنندگان شيل را دوباره قوتي تازه خواهد بخشيد.



  در چين چه مي‌گذرد؟

وضعيت چين به عنوان مصرف‌كننده بزرگ انرژي در جهان به طور قطع بر بازار نفت اثر خواهد گذاشت طبق گزارشي كه بلومبرگ روز گذشته منتشر كرده، چين كه درحال ساخت انبارهايي براي ذخيره‌سازي نفت خام بود بعد از اتمام فاز اول اين طرح به دليل تصميمات جديدي كه گرفته، قرار شده تا فاز دوم طرح ذخيره‌سازي نفت خام در اين انبار‌ها را به بعد از سال 2020 موكول كند.

لو وانگ، تحليلگر بلومبرگ كه اطلاعاتي از هنگ‌كنگ دارد درباره علت به تاخير انداختن طرح ذخيره‌سازي نفت خام در چين مي‌گويد: چين ممكن است ظرفيت ذخيره‌سازي فعلي خود را در همين ميزان كم نگه دارد زيرا براي تكميل كردن اين پروژه علاوه بر زمان به ساخت و ساز‌هاي جديدي نيز نياز دارد. بسياري از تانكرهاي ذخيره‌سازي استراتژيكي كه كشور چين درحال ساخت آن است در زير زمين قرار دارند در واقع زيرزميني بودن تانكرها به واسطه زمانبر بودن عامل به تاخير افتادن اين پروژه بوده است. بلومبرگ در ادامه مي‌نويسد:«چين از كاهش قيمت نفت خام در سال گذشته بهره زيادي برد به طوري كه با كاهش قيمت نفت شروع به ساخت تانكرهاي استراتژيكي براي ذخيره‌سازي نفت خام كرد و اقدام به خريد نفت خام و ذخيره‌سازي در اين تانكرها كرد تا از عرضه بيش از حد نفت خام استفاده حداكثري را ببرد از اين رو واردات نفت خام چين در سال 2015 با رشد 8.8درصدي روبه‌رو شد و اين كشور توانست حدود 6.7 ميليون بشكه نفت خام در روز وارد كند كه بيشترين حجم واردات اين كشور در طول 10سال گذشته بوده است».

بلومبرگ در پايان گزارش با توجه به آماري كه از مركز آمار ملي چين به دست آورده مي‌نويسد: «چين نخستين طرح ذخيره‌سازي91ميليون بشكه‌يي نفت خام را در سال 2009 به پايان رساند سپس در سال 2014 از تكميل فاز دوم اين طرح كه ظرفيت ذخير‌سازي 168ميليون بشكه نفت خام را داشت، خبر داد. همچنين طبق اطاعات مركز آمار چين، ‌اين كشور در اواسط سال 2015 در هشت سايت از ذخاير استراتژيك خود حدود 191ميليون بشكه نفت خام ذخيره كرده بود».بلومبرگ در گزارش ديگري كه ديروز منتشر كرده، مي‌نويسد: شركت ملي نفت چين اعلام كرده كه مي‌خواهد هزينه‌هاي سرمايه‌يي را در سال 2016 بيش از 20درصد كاهش بدهد همچنين اين شركت كه به عنوان بزرگ‌ترين شركت فعال چين در حوزه نفت و گاز شناخته مي‌شود، قرار است سود خود را در دوره‌يي كه به نام ركود انرژي شناخته مي‌شود به وسيله تقويت زياد كند.

بلومبرگ در ادامه مي‌نويسد:«شركت ملي نفت چين تصميم دارد امسال 108ميليون تن نفت خام در داخل كشور توليد كند يعني حدود 2.9درصد كمتر از ميزاني كه سال گذشته توليد كرده است. از طرفي طبق گفته‌هاي سوجون، مديركل توليد و بهره‌برداري شركت ملي نفت چين اين شركت قرار است در سال جاري 23درصد از هزينه‌هاي سرمايه‌يي خود را كاهش بدهد».

سوجون دليل كاهش هزينه‌هاي سرمايه‌يي بزرگ‌ترين شركت نفتي كشور چين را فشار بي‌سابقه‌يي كه ناشي از كاهش قيمت نفت است، مي‌داند و معتقد است:«ما بايد هزينه‌هاي خود را كاهش بدهيم و توليد را در شرايط مناسبي نگه داريم همچنين بايد گردش مالي نقدي خود را مثبت نگه داريم».


نادی صبوری - الچین یوسفی
captcha