اين كارشناس بازار سرمايه افزود: اين افراد شركتهاي زيادي را ثبت كردند و از طريق اين شركتها سهام زيادي خريداري كردند و در روزهايي مانند ديروز كه مردم از تصميمگيري خود خشنود هستند اين افراد وارد عرصه شده و بازار را در مسير عكس جريان سياسي حركت ميدهند.
كامران قزلگل يكي ديگر از كارشناسان بازار سرمايه به «تعادل» گفت: افت بازار ديروز دو دليل عمده دارد و عامل اصلي ريسك سياسي است. متاسفانه در روزهايي كه همه به تصور اينكه فلان اتفاق سياسي تاثير مثبت بر بازار ميگذارد، اقدام به خريد سهام ميكنند ولي در موقع لزوم كه نياز به كسب بازدهي دارند اين اتفاق نميافتد. به عنوان نمونه در تيرماه و با توافق ايران با مذاكرهكنندگان غربي بازار شاهد افت شديدي شد و اين اتفاق در روز گذشته نيز تكرار شد كه گوياي ريسك سياسي بازار است.
اين تحليلگر بازار سرمايه در ادامه عنوان كرد: دليل ديگر افت بازار در اين است كه معمولا در پايان سال كارگزاريها اقدام به تسويه اعتباريها ميكنند و از سهامداران خود ميخواهند كه تسويه كنند؛ درحال حاضر به دليل اينكه اغلب سهامداران در نمادهاي خودرويي به دليل بسته بودن نمادهايي چون سايپا، توان فروش سهام خود را ندارند، مجبورند كه برخي ديگر از سهام كم ارزشتر از نظر خود را عرضه كنند و اين عاملي بر كاهش روزهاي اخير است.
بازار سرمايه روز گذشته همچون روز ابتدايي هفته شاهد روندي متعادل و آرام بود. از سوي ديگر روز گذشته بازار به دنبال عرضههاي روز شنبه حقوقيها كمي درجا زد و منفي شد. بنابراين بازار سهام در مجموع متعادل و توام با حضور فروشندگان سهام بود كه شرايط را فرصتي براي شناسايي برخي تك سهمها و جمعآوري آنها در دامنه نوسان منفي قيمتها ميدانستند. از سوي ديگر ارزش و حجم معاملات نسبت به روز ابتدايي هفته به ميزان قابل توجهي كاهش پيدا كرد به طوري كه ارزش كل معاملات بورس تهران به بيش از 591 ميليارد و 851ميليون تومان بالغ شد كه ناشي از دست به دست شدن يك ميليارد و 420ميليون سهم و اوراق مالي قابل معامله طي 148هزار و 393 نوبت داد و ستد بود.
بر همين اساس شاخص كل بورس تهران در پايان معاملات ديروز با كاهش 494واحدي به رقم 77هزار و 733واحد رسيد. شاخصهاي منتخب بازار بورس نيز همگي قرمزپوش بودند به طوري كه شاخص كل هموزن با 40واحد افت عدد 12هزار و 804واحد را تجربه كرد همچنين شاخص آزاد سهام شناور با كاهش 740واحدي عدد 87هزار و 214واحد را به نمايش گذاشت. شاخص بازار اول با كاهش 354واحدي به رقم 53هزار و 992واحد دست يافت و شاخص بازار دوم با 1032واحد كاهش به عدد 172هزار و 43واحد رسيد.
براساس اين گزارش، ديروز معاملات سهام در نماد معاملاتي ايران خودرو با 46واحد، تاپيكو با 44واحد و بانك صادرات با 42واحد كاهش بالاترين تاثير منفي را بر برآورد شاخص كل بورس به نام خود ثبت كردند. در مقابل معاملات سهام در نماد معاملاتي پالايش نفت بندرعباس با 52 واحد، پتروشيمي فجر با 42واحد و مخابرات ايران با 38واحد افزايش بالاترين تاثير مثبت را بر محاسبه اين نماگر به نام خود ثبت كردند. همچنين نماد معاملاتي شركتهاي سرمايهگذاري توسعه و عمران استان كرمان، سرمايهگذاري مسكن، حق تقدم خريد سهام سرمايهگذاري بوعلي از سوي بازار ناظر سهام متوقف و در مقابل نماد معاملاتي شركتهاي ميدكو، حق تقدم خريد سهام بانك آينده، فرآوردههاي نسوز ايران، سيمان اروميه و حق تقدم خريد سهام پالايش نفت تبريز بازگشايي شدند.
پشت پردههاي بازار سرمايه
ديروز همزمان با كنفرانس مشترك هيات سرمايهگذاري سوييسي با سرمايهگذاران ايراني و دانشجويان در دانشگاه تهران براي تشريح مدلهاي اقتصادي، زمزمههايي مبني بر بهبود روابط تجاري برخي شركتهاي بورسي با شركتهاي سوييسي به گوش رسيد. در اين ميان شركت دادهپردازي ايران (آيبيام) سابق به دليل روابط تجاري گسترده خود با شركتهاي سوييسي در كانون توجه معاملهگران قرار گرفته است. در عين حال تكاپو براي ايجاد زمينه جهت همكاريهاي مشترك با شركتهاي فعال در صنعت فناوري اطلاعات، برق و انرژي و در عين حال صنايع غذايي باعث شده تا برخي معاملهگران حضور هيات سياسي اقتصادي از كشور سوييس را براي بازار خوش يمن بدانند.
از سوي ديگر همزمان با اعلام بودجه 95 حسابرسي نشده ايران خودرو و پيشبيني سود 56 ريالي به ازاي هر سهم براي سال آينده نماد معاملاتي اين شركت با فشار عرضه روبهرو شد. هر چند كه برخي معاملهگران خريد اين سهم در قيمتهاي كنوني را فرصت مناسبي ميدانند اما برخي معاملهگران اين پيشبيني را برآورده نشدن برخي انتظارها دانستند. البته در اغلب نمادهاي معاملاتي بزرگ بازار معاملهگران حقيقي فرصت خريد سهام برخي شركتها را غنيمت شمرده و با واگذاري سهام نوساني خود به دنبال جمعآوري اين سهمها در دامنه منفي بودند.
در گروه برقيها رييس اتاق اصناف از واگذاري صندوقهاي مكانيزه فروش در طرح باران به صورت مناقصه به ساير شركتها خبر داد و عنوان كرد كه تاكنون با 5 شركت خصوصي براي راهاندازي اين طرح به توافق رسيدند. در گروه انبوهسازان نيز اگرچه خبرهايي مبني بر كاهش نرخ سود تسهيلات مسكن در سال آينده داشت اما در عين حال مديرعامل اين بانك از اجراي وام جديد 100ميليون توماني از ابتداي سال آينده خبر داده است. از سوي ديگر در گروه حمل و نقل مديرعامل كشتيراني از ورود نخستين كشتي كانتينري ايراني پس از 5 سال تحريم به بنادر اروپا خبر داده است. در گروه فولاديها اما افزايش تعرفه فولاد در سال 95 درحالي منتشر شد كه نتوانست براي اين صنعت فرو رفته در ركود خبر جذابي باشد. در گروه بانكها نيز بانك ملت از آمادگي خود براي ايجاد شعبه در عراق خبر داده و اين درحالي است كه در گروه كاشي و سراميك برنامه توقف كارخانههاي اين صنعت از 15اسفند ماه آغاز خواهد شد.
رشد نامحسوس شاخص آيفكس
شاخص آيفكس در انتهاي معاملات روز گذشته طي يك روند رفت و برگشتي با 0.1واحد رشد در ارتفاع 840 واحد جاي گرفت. همچنين بازار فرابورس با داد و ستد 362ميليون و 40هزار ورقه بهادار در 29هزار و 376 نوبت به ارزش 3هزار و 792ميليارد و 260ريال به كار خود پايان داد. گروه پتروشيمي سرمايهگذاري ايرانيان با مبادله 54 ميليون و670هزار سهم بيشترين حجم و پالايش نفت لاوان با 130ميليارد ريال معامله بالاترين ارزش معاملات سهام را در بازار فرابورس به نام خود ثبت كردند. طبق اين گزارش، مهندسي تاسيسات راهآهن در كنار توسعه و عمران كرمان و عمران و توسعه شاهد بيشترين افزايش قيمت بودند و در سوي ديگر بازار سهام شركتهاي صنعتي مينو، گروه فن آوا و گسترش تجارت و سرمايه ايرانيان با بيشترين افت قيمت روبهرو شد. همچنين نماد گروه پتروشيمي سرمايهگذاري ايرانيان، پالايش نفت لاوان و پالايش نفت تهران از پربينندهترين نمادهاي ديروز بازار بودند.
در بازار اول52ميليون و 880هزار ورقه بهادار به ارزش 134ميليارد و 40ميليون ريال داد و ستد شد و بيشترين حجم معاملات سهام در نماد سرمايهگذاري مسكن تهران رخ داد؛ همچنين 200ميليون اوراق بهادار در بازار دوم به ارزش 572ميليارد ريال خريد و فروش شد و بالاترين افزايش قيمت در اين بازار مربوط به توسعه و عمران كرمان، پگاه فارس و قند چهارمحال بود. اوراق تسهيلات مسكن نيز در اغلب نمادها با افت قيمت مواجه و هر ورقه در محدوده 810 تا 880هزار ريال معامله شد. بيشترين حجم و ارزش معاملات(صندوقهاي قابل معامله) ETF نيز به صندوق سرمايهگذاري اعتمادآفرين پارسيان با خريد و فروش 488هزار سهم به ارزش 6 ميليارد ريال اختصاص يافت. علاوه بر اين بيشترين حجم معاملات در بازار اوراق با درآمد ثابت هم متعلق به خريد و فروش 528هزار ورقه اجاره پترو اميد آسيا در نماد «صاميا» و بيشترين ارزش معاملات مربوط به همين اوراق در نماد «صاميا2» به ميزان 531ميليارد ريال بود.
روز گذشته 235هزار ورقه اسناد خزانه اسلامي با ارزش 207ميليارد ريال در همه نمادهاي اين اوراق داد و ستد شد. همچنين نماد معاملاتي شركت هلدينگ توسعه معادن و صنايع معدني خاورميانه پس از ارائه اطلاعات پيش بيني، بازگشايي و پذيرهنويسي حق تقدم استفاده نشده شركت بيمه كارآفرين بدون محدوديت دامنه نوسان قيمت آغاز شد. نماد معاملاتي شركت سرمايهگذاري توسعه و عمران استان كرمان نيز با توجه به دريافت اطلاعات مبني بر تغيير با اهميت پيشبيني درآمد هر سهم سال مالي 1394 متوقف شد.
عرضههاي تالار نقرهاي
روز يكشنبه 9 اسفندماه 20هزار تن وكيوم باتوم پالايش نفت اصفهان، 15هزار تن وكيوم باتوم پالايش نفت بندرعباس و 6 هزار تن وكيوم باتوم پالايش نفت تهران در تالار فرآوردههاي نفتي و پتروشيمي بورس كالاي ايران عرضه شد. 16هزار تن انواع لوب كات سبك و سنگين، 42هزار و350 تن انواع قير، 4هزار و 419 تن انواع مواد پليمري و 858 تن مواد شيميايي در تالار مذكور روي تابلو عرضه رفت. براساس اين گزارش 2هزار تن قير 6070 شركت قيران پخش ستاره ايرانيان، هزار و 500 تن قير 6070 شركت رهيار گستر نوين، هزار تن قير 6070 پالايش و انرژي شمالغرب آركا و 100تن عايق رطوبتي شركت بام گستران نيز در تالار صادراتي عرضه شد.
شركت ذوبآهن اصفهان 15هزار تن سبد ميلگرد 12تا 32-A3 توليدي خود را به صورت سلف در تالار محصولات صنعتي و معدني عرضه كرد. شركت ملي صنايع مس ايران نيز 140تن سولفور موليبدن هزار تن مس مفتول، هزار و 50 تن مس كاتد و 18تن كنسانتره فلزات گرانبها توليدي خود را در اين تالار عرضه كرد. علاوه بر اين 100تن مس مفتول شركت صنايع توليدي دنياي مس كاشان نيز در تالار محصولات صنعتي و معدني عرضه شد. تالار محصولات كشاورزي بورس كالاي ايران نيز در اين روز شاهد عرضه 100تن روغن خام سويا از كشور آرژانتين و 500 تن ذرت دانهيي دزفول بود.