علي عابدزاده رييس سازمان هواپيمايي كشوري در واكنش به انتقاد برخي به خريد هواپيماهاي نو از ايرباس گفت: افرادي كه به اين قرارداد انتقاد دارند از دور به موضوع نگاه ميكنند و از نزديك در جريان مذاكرات و مراودات نبودند بنابراين اگر در جريان جزييات اين مراوده بينالمللي قرار گيرند متوجه خواهند شد كه نه تنها انتقادي نبايد داشت، بلكه اقدام بسيار مثبتي بوده است.
خبر اقتصادی - عابدزاده در نشستي خبري با تشريح وضعيت خدمات بيمهيي شركتهاي هواپيمايي گفت: شركتهاي بيمهيي اعتبار را به شركت خريدار هواپيما يا به شركت فروشنده هواپيما پرداخت ميكنند و در قبال آن درصدي از قيمت خريد هواپيما توسط خريدار پرداخت ميشود و بدنه هواپيما به عنوان ضمانت تا زمان پرداخت كامل اقساط در اختيار بيمهگذار قرار ميگيرد و بعد از تسويه اقساط، هواپيما به صورت ملكي به خريدار منتقل ميشود. به گزارش پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي، وي افزود: سازمان هواپيمايي كشوري تمام فرآيندهاي لازم براي تسهيل خدمات بيمهيي هواپيما را براي تمام ايرلاينها انجام ميدهد و از آنها حمايت ميكند. وي با بيان اينكه سرمايهگذاري شركتهاي هواپيمايي در دنيا به چند روش صورت ميگيرد، افزود: يك روش ورود شركتهاي هواپيمايي به بازارهاي مالي دنيا اين است كه خط اعتباري كه براي خريد هواپيما از دولت خود دريافت ميكنند داراي پوشش بيمهيي باشد كه در اين موارد بيشتر دولتها ورود ميكنند يعني ايرلاينهاي داخلي هر كشور ميتوانند از خطوط اعتباري كه توسط دولتها پرداخت ميشوند استفاده كنند كه ما تلاش ميكنيم از اين مسير استفاده نكنيم چرا كه نميخواهيم بار صنعت هوانوردي بر دوش دولت باشد. معاون وزير راه و شهرسازي ادامه داد: در خريد هواپيما پيشنهاد ما اين است كه اين خطوط اعتباري بيشتر توسط خود شركتهاي فروشنده هواپيما و از طريق سيستم بانكي همان كشور تامين شود. اين يك روش مرسوم در دنيا براي تامين خطوط اعتباري خريد هواپيماست اما در قبال آن شركت فروشنده هواپيما، بدنه هواپيما را به عنوان ضمانت همواره در اختيار دارد.
عابدزاده با بيان اينكه تاكيد ما استفاده از خطوط اعتباري شركتهاي فروشنده هواپيما براي توسعه ناوگان است تا از سرمايهها و منابع دولتي در اين زمينه استفاده نشود، گفت: با توجه به ارقام و ميزان سرمايهگذاري بالا در حمل و نقل هوايي اين روش تامين مالي در دنيا مرسوم و در بازارهاي مالي دنيا تعريف شده است.
آمادگي زيرساختهاي فرودگاهي
معاون وزير راه و شهرسازي ادامه داد: طي ۴ تا ۵ سال آينده كه اين هواپيماها وارد كشور ميشوند زيرساختهاي ساير فرودگاههاي اصلي كشور قابل توسعه هستند و موضوع پيچيدهيي نيست.
وي با بيان اينكه هر هواپيما يك عمر اقتصادي دارد و بر اساس اصول اقتصادي نيز خريداري ميشود، گفت: قبل از خريد در خصوص نحوه تامين مالي و استهلاك هزينه آن مطالعه ميشود.
رييس سازمان هواپيمايي كشوري با بيان اينكه امروز تكنولوژي دهه ۸۰ در صنعت حمل و نقل هوايي ايران حاكم است، گفت: بايد طي چند سال آينده تكنولوژي اين صنعت تا سال ۲۰۰۰ را از رده خارج كنيم بنابراين به موضوع ورود هواپيما بايد به صورت كارشناسي نگاه شود.
سرنوشت ايرلاينهاي كارآمد
وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه چه تضميني براي ايجاد انگيزه رقابت بين ايرلاينهاي خصوصي و هواپيمايي جمهوري اسلامي با توجه به توسعه ناوگان اين شركت هواپيمايي وجود دارد، گفت: يكي از موضوعاتي كه در آزادسازي بارها به آن اشاره كرديم اين است كه زماني ورود خواهيم كرد كه شركتهاي كارآمد بر خلاف مصالح صنعت و حقوق مردم دچار لابي و تباني شوند چون در اين صورت ساير شركتها توان رقابت در بازار را از دست ميدهند بنابراين سازمان هواپيمايي ورود خواهد كرد.
عابدزاده با بيان اينكه طبق مصوبه دولت شركت هواپيمايي هما بايد بعد از بازسازي ساختاري به بخش خصوصي واگذار شود، افزود: در همين مدت به دليل محدوديتها و زيانده بودن اين شركت امكان خريد آن توسط بخش خصوصي وجود نداشت كه در مصوبه سال گذشته دولت مقرر شد ساختارهاي مالي و اداري هواپيمايي هما بر اساس استانداردهاي بينالمللي تعريف و سپس به بخش خصوصي از طريق بورس، سهام يا شركت سهامي عام واگذار شود.
رييس سازمان هواپيمايي گفت: با توجه به قدمت بيش از ۵۰ساله شركت هواپيمايي هما و نهادينه بودن ساختارهاي تعميراتي، پشتيباني، آموزشي و بازرگاني در اين شركت، فضاي خوبي براي سرمايهگذاري فراهم شده است قطعا شركت هواپيمايي هما نيز بايد در شرايط رقابتي وارد بازار شود تا اين فضا براي ساير ايرلاينها نيز فراهم باشد.