به‌روز شده در: ۰۵ آبان ۱۴۰۵ - ۱۶:۴۵
سرمايه‌گذاري 5‌ميليارد ‌ دلاري براي زيرساختي‌ترين پروژه ملي كشور

فيبرهاي نوري جايگزين سيم‌هاي مسي مي‌شود

گسترش ارتباطات و راحتي انتقال اطلاعات از طريق سيستم‌هاي انتقال و مخابرات فيبر نوري يكي از پر اهميت‌ترين موارد مورد بحث در جهان امروز است. سرعت، دقت و سهولت از مهم‌ترين ويژگي‌هاي مخابرات فيبر نوري است.
کد خبر: ۶۹۱۶۰
تاریخ انتشار: ۰۶ دی ۱۳۹۴ - ۰۳:۵۴

خبر اقتصادی - يكي از پر اهميت‌ترين موارد استفاده از مخابرات فيبر نوري آساني انتقال در فرستادن سيگنال‌هاي حامل اطلاعات ديجيتالي است كه قابليت تقسيم‌بندي در حوزه زماني را داراست. حال با توجه به اينكه مخابرات فيبر نوري داراي كارايي بالاتري نسبت به سيم‌هاي مسي سنتي است، كشورها به سمت راه‌اندازي فيبر نوري كه توانايي پردازش حجم وسيعي از اطلاعات را دارد رفته‌اند و در ايران پروژه راه‌اندازي فيبر نوري توسط اپراتور چهارم يا ايرانيان نت در حال انجام است، و تاكنون توانسته پيشرفت قابل ملاحظه‌يي نيز داشته باشد.

در اين خصوص محسن باقري چناري مديرعامل اپراتور چهارم گفت: پروژه فيبر نوري يكي از زيرساختي‌ترين پروژه‌هاي 20‌سال اخير كشور محسوب مي‌شود كه به سرمايه‌گذاري بالايي كه در اين حوزه نياز دارد.

وي گفت: در كشورهاي مختلف معمولا دولت‌ها حمايت‌هاي مختلفي از اين طرح انجام داده يا تامين منابع مالي اين پروژه را برعهده مي‌گيرند، چراكه اين طرح هزينه‌هاي بسيار بالايي دارد.

مديرعامل اپراتور فيبر نوري كشور همچنين عنوان كرد: در كشور ما با توجه به شرايط تحريم‌ها عملا در زمينه تامين منابع مالي رقمي در حدود پنج‌ميليارد ‌ دلار بود كه در اين حوزه از سوي دولت امكان سرمايه‌گذاري نبود و به همين دليل براي شركت ايرانيان نت يك دوره انحصار تعيين شد تا سرمايه‌گذار بتواند با فراغ بال به فعاليت بپردازد.

وي در ادامه با يادآوري تمديد دوره انحصار اپراتور چهارم تا‌ سال 1399 اظهار كرد: اين تمديد به معناي حمايت دولت از اين طرح است و گرنه در حوزه انحصار اكنون شركت مخابرات حدود 50 تا 60‌‌هزار كيلومتر، شركت توانير حدود 23‌‌هزار كيلومتر يا راه‌آهن در تمام مسيرهاي خود فيبر نوري دارند كه اين موضوع نشان مي‌دهد در حوزه گسترش فيبر نوري انحصاري براي ايرانيان نت وجود نداشته و آنچه انحصاري است به بخش خانگي و كاربران مربوط مي‌شود كه با توجه به سرمايه‌هاي بالايي كه در اين حوزه نياز است شايد كمتر شركتي حاضر به ورود به اين بخش باشد.

باقري چناري در بخش ديگري از سخنان خود در پاسخ به انتقاداتي كه مبني بر بالا‌ بودن تعرفه‌هاي اين شركت مطرح مي‌شود، اظهار كرد: اينكه گفته مي‌شود انحصار باعث افزايش قيمت‌ها مي‌شود موضوعي است كه درخصوص  آن بايد به چند نكته توجه داشت؛ اكنون در كشورهاي اروپايي تفاوت قيمت سرويس‌هاي ارائه شده در بستر فيبر نوري 2.5 تا 3برابر بالاتر از ساير سرويس‌هاست، اما ما در ايران با وجود تمام اين تفاسير در تمام بخش‌ها تعرفه‌هايي را در نظر گرفته‌ايم كه از سقف رقم تعيين شده توسط سازمان تنظيم مقررات پايين‌تر است البته با وجود اين تاكيد داريم درخصوص  ارائه‌ خدمات به شركت‌هاي مختلف كه در اين حوزه فعاليت دارند ما مخير هستيم و در اين حوزه قطعا تعرفه‌ها بيشتر خواهد بود.



  ورود ارزان به بازار اينترنت

مديرعامل اپراتور فيبر نوري كشور در عين حال تاكيد كرد: با اين وجود استراتژي ما ورود ارزان به بازار است.

وي در بخش ديگري از صحبت‌هاي خود درباره سرمايه‌گذار خارجي اين پروژه‌ اظهار كرد: لازم است در حوزه سرمايه‌گذار خارجي منافع ملي در نظر گرفته شوند از سوي ديگر در اين حوزه شخص وزير حتي بيش از تمام ما تلاش دارند و شركت‌هاي مختلفي هم براي سرمايه‌گذاري در اين بخش اعلام آمادگي كرده‌اند.

باقري چناري ادامه داد: با وجود اين در ميان سرمايه‌گذاران يك شركت مي‌تواند ‌به‌عنوان سرمايه‌گذار با شرايط بهتري ورود كند.

مديرعامل اپراتور فيبر نوري كشور افزود: يكي از اين سرمايه‌گذاران خارجي در داخل كشور هم با يكي از اپراتورها همكاري دارد و به همين دليل مي‌تواند مشاركت موثري با ما داشته باشد. از سوي ديگر اپراتورها براي ارائه خدمات نسل چهار قطعا به شبكه فيبر نوري نياز خواهند داشت و تا امروز هيچ راهكاري براي دسترسي به نسل‌هاي بالاتر به غير از فيبر نوري ارائه نشده است.

باقري چناري در ادامه صحبت‌هاي خود در ارتباط با سرمايه‌گذاري خارجي در پروژه شبكه فيبر نوري كشور متذكر شد: يكي از سرمايه‌گذاران خارجي به واسطه آنكه در داخل كشور هم با يكي از اپراتورهاي تلفن همراه همكاري داشت تجربه خوبي در اين زمينه داشت و پيشنهاداتي درخصوص  سرمايه‌گذاري مطرح كرد كه اين پيشنهادات مورد توجه قرار گرفته و در سطوح مختلف شركت و وزارت ارتباطات با آن موافقت شد، حال نيز قرار بر آن است كه طرح تجاري به توافق دو طرف برسد تا ميزان سرمايه‌گذاري شركت مربوطه مشخص شود.

وي درخصوص  حجم سرمايه‌گذاري اپراتور خارجي نيز ادامه داد: تقريبا مي‌توان گفت حجم اين سرمايه‌گذاري حدود 5برابر منابع بلوكه شده اين شركت در ايران است.



  21دليل براي تمديد دوره انحصار

باقري چناري در بخش ديگري از صحبت‌هاي خود نيز به بحث تمديد دوره انحصار ايرانيان نت اشاره كرد و گفت: در اين زمينه در‌سال جاري 21 دليل به سازمان تنظيم مقررات ارتباطات ارسال كرده‌ايم.

مديرعامل اپراتور فيبر نوري كشور در ادامه يادآور شد: براساس دوره انحصار قبلي ما موظف بوديم حدود 1000كيلومتر شبكه‌ ايجاد كنيم در صورتي كه بررسي تمام اپراتورهاي دنيا گوياي آن است كه حتي در كشورهاي اروپايي هم پروژه فيبر نوري در سه‌سال اول اجرايي نشده و حال اينكه چطور قرار بوده است در شرايط تحريم‌ها در كشور ما چنين شق‌القمري رخ دهد، موضوعي است كه من هم نمي‌دانم اكنون در فرانسه چهار اپراتور در محدوده‌هاي مختلف كشور فعاليت مي‌كنند و تعهد‌سالانه آنها 350كيلومتر است حال يك اپراتور در شرايط تحريم چگونه مي‌تواند با شرايط سختي كه شهرداري پيش‌روي ما قرار مي‌دهد يك ميليون پورت ارائه كند.

وي همچنين با اشاره به افزايش دوره انحصار اين اپراتور توسط وزارت ارتباطات گفت: دوره انحصار اپراتور فيبر نوري ايرانيان نت موضوع قابل كتماني نيست و با توجه به هزينه بالاي فيبركشي اين موضوع در كشورهاي ديگر وجود دارد. باقري چناري توضيح داد: براي راه‌اندازي هر پورت فيبر نوري حدود 600 ‌ دلار هزينه مي‌شود كه در مجموع اين پروژه 5‌ميليارد ‌ دلار در ايران هزينه خواهد داشت كه تامين اين رقم به تنهايي توسط بخش خصوصي ممكن نيست، از اين رو سرمايه‌گذار خارجي با نظر مثبت وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات به اين پروژه ملي اضافه مي‌شود.


مرجان محمدی - تعادل
captcha