روز گذشته، باغ ديپلماتيك وزارت امورخارجه شاهد حضور جمعي از فعالان اقتصادي بخش خصوصي و هيات تجاري ايالت باوارياي آلمان بود كه براي آغاز مرحله تازهيي از همكاريهاي اقتصادي گرد هم جمع شده بودند.
خبر اقتصادی - در اين نشست كه ساعتي پس از افتتاح دفتر تجاري ايالت باواريا در تهران برگزار شد، رييس و جمعي از اعضاي هيات رييسه و هيات نمايندگان اتاق تهران حضور داشتند و در نهايت يك تفاهمنامه همكاري نيز بين اتاق تهران و اتحاديه صنعت ايالت باوارياي آلمان به امضا رسيد. اين سومين هيات تجاري آلمان است كه براي رايزني و سرمايه گذاري در صنعت ايران وارد شده است و در اين ديدارها 100 شركت صنعتي آلماني در تهران با طرفهاي خود ديدار و گفتوگو كردند. همچنين در اين نشست ، محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت به آلمانها وعده داد به شرط تولید خودرو در ایران، از موتورهای تولید آلمان در خودروهای ایرانی استفاده شود.
فناوري پيشرفته باواريا
در ابتداي اين نشست اليزه ايگنر، وزير اقتصاد، انرژي، رسانه و فناوري ايالت باواريا بر اراده جدي ايالت باواريا از بهبود سريع مناسبات اقتصادي با ايران خبر داد و بيان كرد: صنعت در ايالت باواريا بسيار قدرتمند است و صنعتگران اين ايالت معمولا آموزشديده هستند. دليل آن قوي بودن برنامههاي آموزشي فني و حرفهيي در ايالت باوارياست كه ميتواند به ايران هم گسترش يابد. ايگنر عنوان كرد كه ايالت باواريا در حوزه فناوري نيز بسيار پيشرفته است و يكي از سه مركز اصلي فناوريهاي مدرن در جهان به ويژه در حوزه ساخت ماشينآلات، انرژي و محيطزيست است. او گفت: هياتي كه امروز به ايران آمده است نماينده و عصاره تمام آنچه است كه در صنعت و اقتصاد ايالت باواريا در آلمان در حال كار است. اليزه ايگنر با بيان اينكه اين هيات آماده هرگونه مذاكره و گفتوگو در باب همكاريهاي اقتصادي است، افزود: باواريا آماده همكاري با فعالان اقتصادي ايران به ويژه بخش خصوصي است. هيات بزرگي كه به ايران آمده است نشانه همين مساله است. او سخنان خود را با آرزوي همكاريهاي بيشتر بين ايران و ايالت باواريا به پايان برد.
ارتقاي همكاري ايران و آلمان
مسعود خوانساري، رييس اتاق تهران نيز در اين نشست با خوشامدگويي به هيات تجاري ايالت باوارياي آلمان ابراز اميدواري كرد كه فعالان اقتصادي آلمان سفر پرباري داشته باشند و در مذاكرات خود با بخش خصوصي ايران به نتايج خوبي برسد. خوانساري با اشاره به سابقه كهن و حجم بالاي روابط اقتصادي دو كشور تاكيد كرد كه بخش خصوصي ايران هم با تجربه خوبي كه از همكاري با آلمان دارد به دنبال اين است كه ميزان همكاريهاي بين دو كشور را به سرعت ارتقا ببخشد و به قبل از دوران تحريم بازگرداند. خوانساري افزود: قبل از آغاز تحريمهاي ناعادلانه عليه اقتصاد ايران، حجم مبادلات بين دو كشور بالغ بر پنج ميليارد دلار بود كه بر اثر محدوديتهاي دوران تحريم اين مقدار كاهش قابلملاحظهيي پيدا كرد. او ابراز اميدواري كرد كه با رفع تحريمها و قوت گرفتن رفتوآمدهاي فعالان اقتصادي دو كشور، حجم همكاريها در كمترين زمان ممكن به دوران پيش از تحريم برسد. رييس اتاق تهران با اشاره به هيات تجاري ايالت نيدرزاكسن آلمان كه چندي قبل به تهران سفر كرده بود گفت: خوشبختانه ما به فاصله كوتاهي ميزبان دو هيات بزرگ تجاري از آلمان هستيم. هياتي با بيش از 100 فعال اقتصادي از ايالت نيدرزاكسن چند هفته قبل به تهران آمد و مذاكرات خوبي با بخش خصوصي و دولتي ايران انجام داد. اكنون نيز شاهد هستيم كه يك هيات در حوزه اقتصاد از ايالت باواريا به تهران آمده است كه نويد خوبي براي توسعه همكاريهاي بين آلمان و ايران است. خوانساري تاكيد كرد كه در برنامهيي كه اتاق تهران براي هيات تجاري ايالت باواريا تنظيم كرده است، جمع كثيري از فعالان اقتصادي بخش خصوصي ايراني حضور مييابند و با اعضاي اين هيات تجاري به گفتوگو مينشينند. در اين نشست همچنين سيدرضا نوروززاده، رييس سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران و عضو هيات نمايندگان اتاق تهران نيز در سخناني ابراز اميدواري كرد كه همكاريهاي صنعتي بين ايران و ايالت باواريا توسعه يابد. در انتهاي اين نشست يك تفاهمنامه همكاري بين اتاق تهران و اتحاديه صنعت ايالت باوارياي آلمان به امضاي مسعود خوانساري و برترام بروسارد رسيد.
بررسي سوابق تجاري ايران - آلمان
روابط اقتصادي ايران و آلمان از سابقه طولاني برخوردار است. آلمان تا قبل از تحريمهاي ايران، جزو اصليترين شركاي تجاري ايران به ويژه در ميان كشورهاي اروپاي بود اما در سالهاي اخير سطح روابط اقتصادي دو كشور افت كرده است. آلمانيها اعلام كردهاند كه براي سالهاي پس از تحريم به دنبال افزايش قابل توجه سطح روابط اقتصادي با ايران هستند. صادرات آلمان به ايران در حال حاضر 2.4 ميليارد يورو معادل 2.6 ميليارد دلار برآورد ميشود يعني يك دوم آنچه ۱۰ سال پيش از اين بود. به گزارش اتاق صنعت و بازرگاني آلمان اين آمار ميتواند با برداشته شدن تحريمها به سادگي به ميلياردهاي دو رقمي چند برابر افزايش يابد.
حجم تجارت دو كشور
تجارت ايران و آلمان از سال 2000 تا قبل از تحريمهاي هستهيي ياران روند رو به رشدي را دنبال كرد بطوري كه صادرات ايران به آلمان در سال 2007 به رقم 578 ميليون يورو و واردات از اين كشور به رقم 3.6 ميليارد يورو رسيده بود. نفت خام صادراتي به آلمان طي اين مدت 174 ميليون يورو گزارش شده كه نسبت به سال قبل از آن 62 درصد رشد داشت. در سال 2008، حجم مبادلات تجاري ايران و آلمان بار ديگر افزايش يافت و به رقم چهار و نيم ميليارد يورو رسيد. در اين سال، صادرات آلمان به ايران، 3 ميليارد و 920 ميليون يورو بوده است (رتبه 42 شركاي صادرات آلمان) . واردات آلمان از ايران نيز معادل 578 ميليون يورو بوده كه 260 ميليون يورو از اين مبلغ به خريد نفت اختصاص داشته است (رتبه 68 شركاي واردات آلمان). جمهوري اسلامي ايران در سالهاي 2005 و 2006 پس از روسيه و چين، بهترين مشتري و بزرگترين دريافتكننده تسهيلات و خدمات بيمه هرمس شناخته شد. تشديد تحريمهاي اقتصادي عليه ايران در سالهاي اخير اما شرايط را تغيير داد تا جايي كه صادرات نفت به آلمان قطع شد و رفته رفته كشورهاي شرقي نظير چين براي صادرات كالا به ايران جايگزين اروپاييها به خصوص آلمانها شدند. در سال شمسي گذشته واردات ايران از آلمان 2.4 ميليارد دلار برآورد شده است در حالي كه مجموع واردات كشور در اين سال 53 ميليارد دلار بوده است. در سال 93 همچنين صادرات ايران به آلمان معادل 371 ميليون دلار بود كه از مجموع 36 ميليارد دلار صادرات، رقم كوچكي بشمار ميرود. آمارهاي گمرك ايران نشان ميدهد كه در نيمه نخست امسال مجموع واردات ايران از آلمان 890 ميليون دلار بوده است و در اين مدت معادل 130 ميليون دلار كالا به آلمان صادر شده است.