به‌روز شده در: ۰۵ آبان ۱۴۰۵ - ۱۶:۴۵
علی رضا کدیور

دلايل ريزش شاخص؛ گزارش‌هاي منفي و نبود راهكار در بسته ضدركود

شاخص بورس در روزهاي اخير بار ديگر روند نزولي به خود گرفته و اگرچه ديروز اندكي مثبت شد و 10واحد بالا رفت اما در روز يك‌شنبه شاهد كاهش شاخص بازار سرمايه بوديم و براي اين كاهش مي‌توان دو علت اساسي را مطرح كرد و باتوجه به روند متغيرها، نيز روند بورس در هفته‌هاي آينده را پيش‌بيني كرد.
کد خبر: ۶۵۰۶۲
تاریخ انتشار: ۰۵ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۳۰
 
خبر اقتصادی - دليل اصلي كاهش شاخص را مي‌توان انتشار گزارش‌هاي 6ماهه شركت‌ها در اواخر هفته گذشته دانست كه به‌دليل تعطيلات، بازار فرصت واكنش و تعديل شاخص‌ها را نداشت و از آنجا كه اين گزارش‌ها عمدتا منفي و نشانه وضعيت نامناسب پوشش بودجه و سود شركت‌ها بود، در نتيجه بازار سرمايه نسبت به اين گزارش‌ها، واكنش منفي نشان داد و شاهد كاهش شاخص در روز يك‌شنبه و ريزش‌هاي اخير بوديم.  براين اساس، فعالان بازار پيش‌بيني مناسبي از اين گزارش‌ها و پوشش بودجه و سود شركت‌ها ندارند لذا به‌نظر مي‌رسد كه شاهد ادامه تعديل شاخص و قيمت‌ها براساس گزارش‌هاي 6ماهه اخير باشيم و همچنان روند منفي شاخص‌ها را در هفته‌هاي آينده براساس اين گزارش‌ها شاهد باشيم.  علت دوم موثر بر بازار، بازتاب ارائه بسته سياست‌هاي جديد ضدركود دولت و واكنش بازار نسبت به راهكارهاي ارائه شده براي ايجاد تقاضا و رونق است كه به‌دليل مشخص نبودن راهكارهاي اجرايي حمايت از توليد، صنعت، سرمايه‌گذاري و شركت‌هاي بورسي، واكنش بازار و فعالان بورس منفي بوده است.  در حال حاضر، برخي شركت‌ها با مشكل فروش و ركود و سرمايه در گردش مواجه هستند و انتظار دارند كه براي تامين سرمايه در گردش، ايجاد تقاضا براي كالاها و محصولات توليد شده در اين شركت‌ها، راهكارهاي اجرايي كارآمد توسط دولت ارائه شود.

اما در بسته پيشنهادي، هيچ راهكار اجرايي مناسبي ارائه نشده لذا بازار باوجود واكنش مثبتي كه قبل از انتشار و در زمان انتشار اخبار بسته سياست‌هاي جديد داشت و باوجود انتظاري كه از دولت داشت، به‌تدريج متوجه عدم ارائه راهكارهاي اجراي كارآمد در زمينه حمايت از بورس در بسته ضدركود دولت شد و همين اتفاق باعث شد كه بعد از چند روز واكنش مثبت، دوباره روند شاخص‌ها منفي شود و اكنون فعالان بازار اعتقاد دارند كه بسته ضدركود، نتيجه و راهكاري براي حمايت از بورس ندارد.

اين وضعيت باعث شده در روزهاي اخير شاهد حجم معاملات قابل‌توجهي در بازار نباشيم و شاهد ريزش بازار و رشد اندك 10واحدي در روزگذشته باشيم.  گزارش‌هاي ضعيف شركت‌ها از وضعيت بودجه و پوشش سود و نبود راهكارهاي اجرايي كارآمد و مناسب براي حمايت از بورس در بسته سياست‌هاي جديد ضدركود دولت، نشان‌دهنده اين واقعيت است كه روند آينده شاخص‌هاي بورس در هفته‌هاي آينده با يك شيب نزولي اما ملايم همراه خواهد شد.  درنتيجه در برخي روزها شاهد رشد مثبت و اندك شاخص‌ها و در برخي روزها شاهد رشد منفي و اندك شاخص‌ها خواهيم بود اما برآيند تحولات بورس درهفته‌هاي آينده همچنان يك روند نزولي اما ملايم را به‌دنبال خواهد داشت.  اما علاوه بر گزارش 6ماهه شركت‌ها همچنين بسته سياستي دولت، بايد توجه داشته باشيم كه ساير متغيرهاي واقعي و بين‌المللي نيز بر بورس اثرگذار خواهد بود.

به‌عنوان مثال، نرخ ارز، قيمت مواد اوليه، قيمت‌هاي جهاني كالاها و مواد اوليه و ساير شاخص‌ها و قيمت‌ها در بازارهاي داخلي و بين‌المللي مي‌تواند تاحدودي باعث بهبود يا نزولي شدن شاخص‌ها شود و متغيرهاي واقعي نيز به سهم خود مي‌تواند باعث منفي يا مثبت شدن شاخص‌هاي بورس شود.

لذا تا زماني كه متغيرهاي بازار تغيير چنداني نداشته باشد و دولت راهكارهاي حمايتي و اجرايي مناسب ارائه ندهد، وضع به همين منوال ادامه مي‌يابد و همچنان شاهد روند نزولي اما ملايم بورس خواهيم بود.

اگر قيمت‌هاي جهاني كاهش يا افزايش يابد، شاهد سقوط و صعود ديگري خواهيم بود و روند متغيرها به هر سمتي كه حركت كند، بازار سرمايه را نيز با خود به همان سمت هدايت خواهد كرد.


* تحليلگر بازار سرمايه
captcha