بورس اوراق بهادار تحت تاثير گزارشات 6ماهه، نخستين روز كاري آبان ماه را با كاهش چشمگيري آغاز كرد و شاخص كل با افت 382واحدي به كانال 62هزار واحدي برگشت.
خبر اقتصادی - سرمايهگذاران در هفتههاي گذشته به دليل آگاهي از وضعيت نامطلوب صنايع، اقدام به خروج از بازار كرده و در حالت انتظار به سر ميبردند تا جايي كه در مهر ماه 40درصد از معاملات بازار سرمايه كاهش يافته بود. در اين بين خودروسازها بدترين گزارشات را ارائه كردند و نتوانستند انتظارات سرمايهگذاران را برآورده كنند.
رشد بازار سهام در بلندمدت
در همين رابطه داور رشنو، مدير اوراق كارگزاري سي ولكس، در خصوص افت 382واحد شاخص در روز گذشته، در گفتوگو با «تعادل» اظهار كرد: گزارشات 6 ماه دليلي براي كاهش شاخص در بازار بود و بيشترين نقش منفي را صنعت خودروسازي داشت هرچند انتظار كارشناسان اين بود كه با ارائه گزارشات 6ماهه، بازار سرمايه بيشتر از اين ميزان افت كند اما دو عامل سبب افت 382واحدي شاخص شد. عامل نخست پيش خور شدن بازار به گزارشات منفي در هفتههاي گذشته به دليل آگاهي از وضعيت نامطلوب شركتهاي بورسي بود عامل دوم نيز گزارشات خوب تعدادي شركتها با وجود بدبيني سرمايهگذاران بود. اين كارشناس بازار سرمايه افزود: بايد اين مساله را در نظر داشت كه نقدينگي در بازار كم بوده و در مهر ماه 40درصد از حجم معاملات بازار سرمايه كاهش يافت اين عوامل در بازار سرمايه مشخص و محرز است كه بازار سرمايه همچنان در انتظار تحولات اقتصادي است. رشنو در خصوص آينده بازار سرمايه گفت: در ماههاي پيش رو اوضاع بهتري را شاهد خواهيم بود و صنايعي چون حمل و نقل و كشتي راني، بانكيها، پتروشيميها و حتي خودروها شرايط خوبي خواهند داشت در ضمن در گزارش 9ماهه يا يكساله شرايط بازار بهتر خواهد بود زيرا تكليف برجام، تحريم، ورود سرمايهگذاري خارجي و ديگر تعاملات ايران با جهان شفاف ميشود و از همه مهمتر بودجهبندي دولت نيز به اتمام رسيده و همهچيز براي صنايع شفاف خواهد بود و شركتها تكليف شان مشخص ميشود بنابراين وضعيت فرسايشي بازار سهام متوقف شده و بازار متعادل خواهد شد. در همين ارتباط، كاظم دوست حسيني درباره تاثير بسته اقتصادي جديد دولت و اجراي برجام بر بازار سرمايه معتقد است كه اجراي برجام و ايجاد شرايط ثبات اقتصادي ميتواند شفافيت بيشتر را در معاملاتي كه در بورس انجام ميشود، به دنبال داشته باشد اما با اين وجود بعيد به نظر ميرسد كه اين اتفاق منجر به افزايش شاخص بورس شود. اگر بورس به سمت بينالمللي شدن حركت كند و به بورسهاي جهاني متصل شود از شفافيت بسيار مطلوبتري برخوردار خواهد شد و بطور طبيعي الزام پذيريش استانداردهاي حسابداري نيز در دستور كار قرار خواهد گرفت. عضو سابق هيات نمايندگان اتاق بازرگاني در گفتوگو با ايسنا پيشبيني كرد در كوتاهمدت شاخص بورس رشدي نكند، چراكه رشد شاخصها تابعي از عملكرد شركتها هستند.
گزارش 6ماهه خودروسازها
دو شركت بزرگ خودروسازي گزارش عملكرد 6 ماهه خود را منتشر كردند و كارنامه ضعيفي از عملكرد خود به نمايش گذاشتند.
بر اين اساس با توجه به وضعيت ركودي حاكم بر اقتصاد و مشكلات حاكم بر صنعت خودروسازي همانطور كه اكثر كارشناسان پيش بيني ميكردند شركتها در گزارش 6ماهه خود عملكرد چندان مطلوبي از خود به نمايش نميگذارند بر اين اساس شركتهاي خودروسازي نيز وضعيت مطلوبي از عملكرد خود به نمايش نگذاشتند بهطوري كه شركت ايران خودرو سود 221ريالي خود را به 57ريال كاهش داد و توانست در 6ماهه اول امسال 23ريال معادل 40درصد از پيش بيني خود را محقق كند. همچنين با توجه به عدم افزايش نرخهاي فروش، سود عملياتي اين شركت از 15هزار ميليارد ريال به 8.9هزار ميليارد ريال كاهش يافته و هزينه مالي نيز از 14هزار ميليارد ريال به 11.4هزار ميليارد ريال افت كرده است. شركت سايپا نيز همانطور كه پيشبيني ميشد با زيان مواجه شده و سود 4ريالي هر سهم را به زيان 175ريال تبديل كرده و در اين دوره 126ريال زيان پوشش داده است. گزارشها نشان ميدهد كه با كاهش ميزان فروش اين شركت، سود عملياتي بودجه شده اين شركت از 8008ميليارد ريال به 4903ميليارد ريال كاهش يابد و تنها 27درصد از آن محقق شود.
معاملات بورس اوراق بهادار
روز گذشته بورس در شوك ارائه گزارشهاي نسبتا ضعيف عملكرد 6 ماهه شركتها به بازار سهام بود. معاملهگران حقيقي و حقوقي بازار ترجيح ميدهند، اين روزها نه سهامي بخرند و نه بفروشند، به نظر ميرسد، پس از عبور از فضاي توأم با بيم و اميد ناشي از گزارش عملكردي 6 ماهه، به زودي بازار روند آرام و متعادل خود را در پيش گيرد.
شاخص كل قيمت و بازده نقدي بورس تهران در پايان معاملات ديروز، يكشنبه 3آبانماه 94، با كاهش 382واحدي به رقم 62هزار و 792واحد رسيد. شاخص قيمت وزني نيز با 149واحد كاهش عدد 24 هزار و 592واحد را تجربه كرد. شاخص سهام آزادشناور اما با ريزش 578 واحدي عدد 69هزار و 764 واحد را به نمايش گذاشت. شاخص بازار اول نيز در حالي با كاهش 329 واحدي به رقم 43 هزار و 724 واحد رسيد كه شاخص بازار دوم با 483 واحد كاهش عدد 138 هزار و 598 واحد را تجربه كرد. براساس اين گزارش طي معاملات ديروز، نماد معاملاتي 3 شركت گسترش نفت و گاز پارسيان با 87 واحد، پالايش نفت بندرعباس با 49 واحد و بانك ملت با 48 واحد كاهش بيشترين تاثير منفي را در محاسبه شاخص كل بورس به جاي گذاشتند. در عين حال نماد معاملاتي سه شركت معدني و صنعتي گلگهر با 20واحد، پتروشيمي پرديس با 19 واحد و فولاد خوزستان با 13واحد افزايش بيشترين تاثير مثبت را در برآورد اين نماگر به دوش كشيدند. ارزش كل معاملات ديروز بورس تهران به بيش از 50ميليارد و 403ميليون تومان بالغ شد كه ناشي از دست به دست شدن 243ميليون سهم و اوراق مالي قابل معامله طي 23هزار و 367نوبت داد و ستد بود.
توقف سنگين نمادها
طي معاملات، نماد معاملاتي شركتهاي معادن بافق، ايرانخودرو ديزل، آبسال، بالاست، حق تقدم خريد سهام قاسم ايران، نفت ايرانول، نفت پاسارگاد، بانك گردشگري، فولاد هرمزگان جنوب، پخش قاسم ايران، بينالمللي توسعه ساختمان، لبنيات پاك، سيمان قائن، سپنتا، سيمان بهبهان، موتورسازان تراكتورسازي ايران، صنايع ريختهگري ايران، نفت سپاهان، فرآوردههاي مواد معدني ايران، صنايع لاستيكي سهند، سيمان صوفيان، سايپا ديزل، سيمان شاهرود، كاشي سراميك سينا، سيمان غرب، زامياد، صبا نور، سالمين، فنرسازي خاور، كاشي پارس، فولاد آلياژي ايران، فيبر ايران، صنايع شيميايي فارس، سيمان دورود، كارتن ايران، كاشي تك سرام، پارس خودرو، باما، سيمان داراب، ايرانخودرو، سيمان بجنورد، ريختهگري تراكتورسازي ايران، چيني ايران، الكتريك خودروي شرق، كالسيمين، شير پاستوريزه پگاه خراسان آلومينيوم ايران از سوي ناظر بازار سهام متوقف و در عين حال نماد معاملاتي شركتهاي بيمه پارسيان، حق تقدم خريد سهام صنايع سرما آفرين، سرمايهگذاري توكا فولاد سيمان خاش بازگشايي شدند.
معاملات آيفكس
بازار فرابورس در روز گذشته شاهد معامله 58 ميليون ورقه بهادار نوبت به ارزش 548 ميليارد و 410 ميليون ريال بود. معاملات 3 آبانماه 1394 فرابورس ايران با خريد و فروش 58 ميليون ورقه بهادار در 9 هزار و 777 نوبت به ارزش 548 ميليارد و 410 ميليون ريال به پايان رسيد و آيفكس در پايان معاملات روز گذشته با كاهش يك واحدي نمايانگر عدد 700 شد. معاملهگران فرابورسي بيشترين حجم معاملات خود را به داد و ستد 10 ميليون و 610 هزار سهم بانك دي اختصاص دادند و بيشترين ارزش معاملات به ميزان 24 ميليارد و 570 ميليون ريال به نام سرمايهگذاري ميراث فرهنگي ثبت شد.
همچنين، بيشترين افزايش قيمت ديروز مربوط به سهام كي بيسي و پس از آن بيمه آرمان و قند شيروان بود و نماد شركتهاي سرمايهگذاري ميراث فرهنگي، ذوب آهن اصفهان، بانك دي، قند شيروان، پتروشيمي سرمايهگذاري ايرانيان، پالايش نفت تهران و پالايش نفت لاوان به عنوان پربينندهترين نمادهاي فرابورسي معرفي شدند. از سوي ديگر، توسعه و عمران كرمان، مينو شرق و گسترش تجارت و سرمايه ايرانيان با بيشترين افت قيمت روبهرو شدند و اوراق تسهيلات مسكن در بازه 678 تا 700 هزار ريال دست به دست شد. در بازار ابزارهاي نوين مالي، صندوق سرمايهگذاري اعتماد آفرين پارسيان با معامله 305 هزار و 750 سهم بيشترين حجم معاملات ETF را از آن خود كرد و اوراق مشاركت شهرداري قم با داد و ستد 150 هزار و 66 ورقه بهادار، بيشترين حجم معاملات اوراق با درآمد ثابت را داشت. گفتني است، روز گذشته نمادهاي معاملاتي شركت نفت ايرانول، شركت نفت پاسارگاد، بانك گردشگري، شركت فولاد هرمزگان جنوب و شركت قاسم ايران با توجه به تعديل با اهميت پيشبيني سود هر سهم سال مالي 1394 متوقف شدندهمچنين، نماد معاملاتي شركت مهندسي ساختمان و تاسيسات راه آهن با توجه به تعديل با اهميت پيشبيني سود هر سهم سال مالي 1394 متوقف شد و معاملات ديروز در اين نماد مورد تاييد قرار نگرفت.

منبع: علی رمضانیان - تعادل