به‌روز شده در: ۰۶ آبان ۱۴۰۵ - ۱۱:۱۴
نبض بازار در دست خارجي‌ها

عقب‌ماندگي ايران در صنعت بازي‌هاي رايانه‌اي

تحقيقات اخير دلالت دارد كه بازي‌هاي رايانه‌يي سبب صدمات مغزي طولاني‌مدت مي‌شود. بازي‌هاي رايانه‌يي فقط قسمت‌هايي از مغز را كه به بينايي و حركت اختصاص دارد تحريك مي‌كند و به تكامل ديگر نواحي مغز كمك نمي‌كند. كودكاني كه ساعت‌هاي زيادي را به بازي اختصاص مي‌دهند لب فرونتال‌شان تكامل پيدا نمي‌كند. لب فرونتال نقش بسزايي در تكامل حافظه، احساس و يادگيري دارد. افرادي كه لب فرونتال آنها تكامل پيدا نكرده بيشتر مستعد اعمال خشونت‌آميز هستند و كمتر توانايي كنترل رفتارهاي‌شان را دارند.
کد خبر: ۶۳۵۶۹
تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۱

خبر اقتصادی - تاثير بازي‌هاي رايانه‌يي به‌ويژه در ايجاد خشونت در كودكان و نوجوانان است. تحقيقات نشان مي‌دهد كه تاثير بازي‌هاي رايانه‌يي بر رفتار خشونت‌آميز كودكان و نوجوانان بستگي به وجود چند عامل دارد؛ نخستين عامل اينكه درجه شدت خشونت در بازي چه اندازه است. دوم توانايي كودك براي تشخيص و تميز بين دنياي تخيلي و واقعيت زندگي است. عامل سوم قدرت كودك براي مهار تمايلات و انگيزه‌هاي وجودي است و بالاخره عامل چهارم چارچوب ارزشي است كه كودك در آن رشد كرده يا هم‌اكنون زندگي مي‌كند و نيز ارزش‌هايي كه در متن و محتوي بازي پنهان است.

چندي پيش بنياد ملي بازي‌هاي رايانه‌يي تعداد كاربران اين صنعت را در ايران 18 تا 20ميليون كاربر بازي رايانه‌يي اعلام كرد كه هر كدام بيش از يك‌ونيم ساعت از وقت روزانه خود را به بازي اختصاص مي‌دهند اما با اين ظرفيت و پتانسيل اين بازي‌هاي خارجي هستند كه بازار مصرف ايران را دراختيار دارند. كارشناسان معتقدند از اين صنعت به‌عنوان صنعتي نوپا، پويا، خلاق و نوآورانه ياد كرد كه البته به‌دليل نبود طراح و بودجه براي تهيه بازي‌هاي ايراني اين صنعت نيز همانند بسياري از صنعت‌هاي ديگر دراختيار خارجي‌ها قرار گرفته، به‌طوري كه در حال حاضر بيشترين و پرفروش‌ترين بازي‌هاي رايانه‌يي بازي‌هاي خارجي هستند كه تحت هيچ شرايطي با معدود بازي‌هاي ايراني در بازار قابل مقايسه نيستند. ازسوي ديگر عنوان مي‌شود كه بازي‌هاي خارجي به‌دليل وجود بازارهاي زيرزميني و قيمت پايين به‌راحتي دراختيار كاربران قرار مي‌گيرد و اين مساله نيز بازهم دليل بر آن است كه بازي‌هاي خارجي با هيجان و گرافيك بسيار بالا و جذابيت براي اقشار مختلف جامعه با استقبال خوب و چشمگيري مواجه مي‌شود و تاكنون نيز هيچ نهاد يا سازماني نتوانسته با اين مهم برخورد كند يا راهكاري ارائه دهد.

بابك كاوياني طراح بازي‌هاي آنلاين در اين خصوص به «تعادل» گفت: جوانان و نوجوانان ايراني براي دسترسي به بازي‌هاي آنلاين به‌روز، هيجان‌انگيز و دلخواه خود به عضويت سايت‌ها و شبكه‌هاي اجتماعي خارجي در آمده‌اند كه هيچ نوع كنترلي نيز روي آنها نيست، از اين رو بايد در ايران سايت و شبكه‌يي را راه‌اندازي كرد كه مختص بازي‌هاي آنلاين باشد تا علاقه‌مندان و كاربران بتوانند درمورد بازي‌هاي موردعلاقه خود صحبت و نظرات خود را مطرح كنند.

وي بااشاره به اينكه طراحان و بازيسازان خارجي با سودهاي كلاني كه در اين صنعت به‌دست مي‌آورند روزبه‌روز صنعت بازي رايانه‌يي خود را قوي‌تر و جذاب‌تر مي‌كنند، افزود: ولي در ايران به‌دليل مغفول ماندن اين صنعت نه‌تنها هيچ سودآوري صورت نمي‌گيرد بلكه ميليون‌ها دلار نيز از كشور خارج مي‌شود.

وي بااشاره به اينكه آمار درست و دقيقي از تعداد كاربران آنلاين و بازي‌هاي كامپيوتري در دست نيست، افزود: اين صنعت در دنيا به‌خصوص ايران يك صنعت جديد است، براي همين ما دير‌تر شروع كرديم و نيازمند يك زمان هستيم تا به كشورهاي ديگر برسيم. وي افزود: از بين كشورهايي كه در صنعت بازي‌هاي رايانه‌يي مشغول به فعاليت هستند حداقل 70كشور با سرمايه و با جديت در حال تلاش براي توليد بازي‌هاي رايانه‌يي هستند و همين مساله باعث شده تا تنوع و كيفيت بازي‌هاي رايانه‌يي در بازار بسيار باشد و در اين بين بازي‌هاي ايراني در تلاش هستند كه با تنوع بخشيدن به بازي‌هاي خود بتوانند سهمي در بازار را از آن خود كنند.

وي بااشاره به اينكه ما بايد از لحاظ كيفي و كمي خود در ساخت و طراحي بازي‌هاي رايانه‌يي ارتقا پيدا كنيم، افزود: نياز به قضاوت نيست با يك آمار ساده و چرخي در بازار متوجه مي‌شويم كه بازي‌هاي رايانه‌يي خارجي طرفدار بيشتري دارد، چراكه از تنوع و هيجان بالاتري برخوردار است.

 كاوياني افزود: طراحان و توليد‌كنندگان بازي‌هاي رايانه‌يي نيازمند حمايت جدي هستند و در اين امر بنياد ملي بازي‌هاي رايانه‌يي تنها حامي توليد‌كنندگان و طراحان بازي هستند كه اين كافي نيست. وي بااشاره به اينكه ما نخبگان زيادي در اين عرصه داريم، گفت: بنياد ملي بازي‌هاي يارانه‌يي در اين عرصه خيلي زحمت كشيده و با ورود به بحث نظارت و جلوگيري از ورود محصولات خارجي توانسته تاحدودي از بازيسازان و طراحان ايراني حمايت كند، اما در اين بخش سازمان‌ها و ارگان‌هاي ديگر نيز بايد ورود پيدا كنند.

وي تصريح كرد: تا زماني كه به توليدات خود دو فاكتور تنوع و كيفيت را اضافه نكنيم، نمي‌توانيم انتظار استقبال از كاربران داخلي داشته باشيم.

وي گفت: ما نبايد در تلاش باشيم كه كاربر ايراني را از خريد بازي‌هاي خارجي منع كنيم بلكه بايد با بالا بردن تنوع و كيفيت محصولات و بازي‌هاي خود اين مساله را فراهم كنيم كه گيمرها و كاربران ما خود بازي‌هاي ايراني را انتخاب كنند؛ بازي‌هايي كه با فرهنگ ما سازگار است.

كاوياني خاطرنشان كرد: هدف از ساخت و طراحي بازي نبايد صرفا آموزشي باشد، بلكه بايد سرگرمي باشد، سرگرمي كه آموزش را به‌صورت نامحسوس به‌دنبال خود داشته باشد، چراكه بازي كامپيوتري كتاب نيست. وي گفت: اين صنعت در عين حال كه صنعت پردرآمدي است اما پرهزينه هم هست و بايد مسوولان و دولتمردان از اين صنعت حمايت كنند چراكه كاربران بي‌شماري از اين صنعت استفاده مي‌كنند و روزبه‌روز نيز به تعداد آنها اضافه مي‌شود. در هر صورت مهم‌ترين مساله‌يي كه امروزه جوانان و نوجوانان ما با آن درگير هستند استفاده از فضاي مجازي و مواجه شدن با برخي بازي‌ها و سرگرمي‌هايي است كه در بيشتر موارد هيچ‌گونه سنخيتي با فرهنگ ما ندارد، اما به‌دليل تنوع و هيجان بالا جوانان و نوجوانان را ترغيب و تشويق مي‌كند تا از آن استفاده كنند، از اين رو بايد عقب‌ماندگي كه در اين صنعت وجود دارد با نگاه مسوولان و حمايت آنها برطرف شده و با اضافه شدن تنوع و كيفيت بازي‌هاي داخلي اين فرصت از خارجي‌ها و طراحان بازي‌هاي خارجي گرفته شود و سودد اين بازي‌ها به جاي خروج از كشور در داخل باقي بماند.


منبع: تعادل
captcha