خبر اقتصادی - بر اين اساس، طي توافقنامهيي كه بين سازمان مديريت و برنامهريزي كشور و وزارت صنعت، معدن و تجارت به امضا رسيد، براي افزايش توليد معادل 200ميليارد تومان از يارانه توليد در اختيار خودروسازان قرار ميگيرد. اما در اين بازديد مهم مسوولان از بزرگترين خودروسازي كشور از خبرنگاران براي پوشش خبري دعوت نشد كه اين موضوع روز گذشته با حاشيههايي همراه شد. بر اساس اين گزارش، با وجود اينكه كيفيت خودروهاي داخلي بارها و به شكلهاي مختلف، مورد اعتراض مردم قرار گرفته است اما دولت همچنان سايه حمايتي خود را بر سر خودروسازان داخلي حفظ ميكند و ميتوان گفت دولت در پاسخ به كساني كه به خودروسازهاي داخلي انتقاد داشتند، حمايت قطعيتر خود را نشان داد. اينبار در حمايتي سرسختانهتر، قرار است 200ميليارد تومان يارانه توليد در اختيار خودروسازان قرار گيرد كه اين يارانه، تا پايان مهرماه از طريق وزارت صنعت به آنها پرداخت خواهد شد. به هر حال، روز گذشته در نشستي كه معاون رييسجمهور و وزير صنعت، معدن و تجارت به همراه روساي انجمنهاي مرتبط در ايرانخودرو داشتند، مشكلات فراروي صنعت خودروسازي كشور مورد بحث و بررسي قرار گرفت و با ارايه راهكارهاي مناسب، مقرر شد با استفاده از منابع مالي دولت و تسهيلات بانكي، كمبود منابع مالي خودروسازان و قطعهسازان برطرف شود.
حمايت 140هزار ميلياردي از صنعت
محمدباقر نوبخت در اين خصوص گفت: با هدف حمايت از توليدات داخلي، 140هزار ميليارد تومان از ۷۰۰هزار ميليارد تومان تسهيلات بانكها، به خريد محصولات صنعتي و خودرو اختصاص خواهد يافت.
چشمانداز توليد 3ميليون خودرو
در اين ديدار، وزير صنعت، معدن و تجارت نيز با بيان آنكه در چشمانداز 10ساله ايران بايد سالانه 3ميليون دستگاه خودرو توليد كند، گفت: طبق برنامهريزيهاي انجامشده، يكسوم اين خودروها بايد به بازارهاي خارج از كشور صادر شود. محمدرضا نعمتزاده پس از بازديد از بخشهاي مختلف شركت ايرانخودرو افزود: هماكنون ظرفيت توليد خودرو توسط خودروسازان داخلي بين يكميليون و 500 تا يكميليون و 600هزار دستگاه است كه همه اين خودروها با رعايت استانداردهاي ملي توليد و به بازار عرضه ميشود. وي اضافه كرد: اگر خودروهاي داخلي فاقد استانداردهاي لازم باشند، اين خودروها شمارهگذاري نميشوند لذا ما درصدديم استانداردهاي يورو3 به يورو4 ارتقا يافته و در صورتي كه سوخت مورد نياز تامين شود، استاندارد خودروهاي داخلي را به يورو5 و 6 ارتقا دهيم.
صادرات 30درصدي خودروها
وي با اشاره به مذاكرات در حال انجام با شركتهاي معتبر خارجي، يادآور شد: هماكنون با برخي شركتهاي معتبر خودروسازي جهان در حال مذاكره هستيم و در اين مذاكرات نيز تاكيد ميشود كه 30درصد محصولات توليد داخلي ما به خارج از كشور صادر شود. وي بر ضرورت ارايه خودروهاي كيفي به مصرفكنندگان تاكيد كرد و افزود: خودروسازان داخلي مكلفند تمام خودروهاي خود را با كيفيت توليد كنند و در صورتي كه مشتري از خودرو خود شكايت دارد، واحدي در وزارت صنعت، معدن و تجارت تشكيل شده تا پس از رسيدگي به شكايت مردم آن را به خودروسازان منتقل كند.
وي اظهار كرد: خودروسازان بايد از لحاظ فني و تكنولوژي بتوانند خودرو روز دنيا را توليد كنند زيرا مردم نيز تمايل دارند خودروهاي جديد كيفي خريداري كنند. نعمتزاده گفت: هماكنون خودروسازهاي كشور دولتي نيستند؛ به طوري كه شركت ايرانخودرو و سايپا به صورت خصوصي اداره ميشوند و رقابت سالم در اين بخش باعث ميشود علاوهبر افزايش خريد مردم، ما بتوانيم يكسوم محصولات داخلي خود را به خارج از كشور صادر كنيم. وي افزود: با توجه به بازديد معاون رييسجمهوري و رييس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور از ايرانخودرو و نشست با خودروسازان و قطعهسازان چشمانداز نويدبخشي در ماههاي آينده در بازار خودرو خواهيم داشت.
وي تصريح كرد: در اين نشست بسياري از مشكلات خودروسازان و قطعهسازان مورد بررسي قرار گرفت و مقرر شد با ارايه راهكارهاي مناسب وضعيت فعلي با افزايش توليد كيفي بهبود يابد و با ارايه خدمات پس از فروش مناسب به مصرفكنندگان، بازار خريد و فروش خودرو بار ديگر از رونق لازم برخوردار شود.
وزير صنعت، معدن و تجارت با بيان اينكه هماكنون بيشترين قطعات مورد نياز خودروهاي كشور در داخل توليد ميشود، گفت: توليد خودروهاي اتوماتيك و موتورهاي كممصرف و قطعات الكترونيكي پيشرفته، باعث افزايش تقاضا در بازار ميشود تا مردم بتوانند با انتخاب خود از محصولات داخلي استفاده كنند.
مشتري حق دارد «كيفيت» بخواهد
مديرعامل گروه صنعتي ايرانخودرو نيز در اين نشست، گزارشي از عملكرد اين گروه صنعتي ارايه كرد. هاشم يكهزارع در حاشيه اين نشست مشترك گفت: مشتري حق دارد از ما كيفيت، خدمات و نوآوري بخواهد اما رسيدن به اين اهداف مهم، حاصل يك عملكرد 8 تا 10ساله خواهد بود.
يكهزارع افزود: مشتري حق دارد خودرويي كه كيفيت لازم را ندارد نخرد و ما به عنوان توليدكننده مسوول هستيم خودرويي با كيفيت نزديك به سطح جهاني محصول عرضه كنيم، اما اين هدف نيازمند زمان است. مديرعامل گروه صنعتي ايرانخودرو كيفيت محصول را حاصل كيفيت قطعات و فرآيند توليد دانست و گفت: تمركز ويژه روي قطعهسازي داريم و در دو، سهماه اخير با 10سازندهيي كه كيفيت مورد نظر ايرانخودرو را تامين نميكردند، قطع همكاري كرديم.
ميتوانيم از مونتاژ عبور كنيم
مديرعامل گروه صنعتي ايران خودرو اظهار كرد: با توجه به وجود نيروي انساني متخصص و فناوريهاي سطح بالا در مركز توسعه محصولات همه زيرساختها و زمينههاي لازم براي خودروساز شدن را داريم.
يكهزارع موتور، گيربكس و استايل خودرو را از جمله مواردي ذكر كرد كه ايران خودرو در آنها برند خود را به ثبت رسانده و گفت: ما ميتوانيم در سطح جهان به عنوان يك خودروساز شناخته شويم كه اگر در سطح خودروسازان درجه يك قرار نگيريم، دست كم ميتوانيم يك خودروساز درجه 2 جهاني باشيم.
وي به صنايع خودروسازي چين و كره اشاره كرد كه وامهاي ارزي براي تحقيق و توسعه را با بهره دو درصد دريافت ميكنند و گفت: دولت ما هم ميتواند اين امكان را ايجاد كند كه به اين ترتيب تا دو يا سه سال آينده به سطح خودروساز شدن ميرسيم. مديرعامل گروه صنعتي ايران خودرو از عرضه محصول جديد پروژه «ايكس. 411» نيز در پايان امسال و عرضه محصول جديد پروژه «ايكس. 502» تا فروردين يا ارديبهشت سال آينده خبر داد و تحقيق و توسعه قوي را ازجمله امكانات ايران خودرو دانست.
امضاي قراردادهاي مشاركتي با خارجيها
وي افزود: با شركتهاي خارجي مذاكره ميكنيم و قراردادهاي جوينت ونچر (همكاري مشترك) به صورت 50– 50 داريم كه براساس آن 30درصد توليدات مشترك به بازارهاي خارجي صادر ميشود. يكهزارع ادامه داد: در زمينه پلتفرم هم اقدامات مهمي صورت گرفته و تا دو سال ديگر پلتفرم جديد ايران خودرو حاصل همكاري با شركتهاي ايتاليايي و كرهيي آماده خواهد شد كه روي اين پلفترم، استايلهاي متناسب با فرهنگ و سليقه مردم ايران قرار گرفته است.
از ما تسهيلات بگيريد
وي خواستار بهرهگيري مشتريان از تسهيلات خريد خودرو شد و با بيان اينكه دولت كمك كند تا خودروسازان مطالبات خود را وصول كنند، افزود: در زمينه جايگزيني خودروهاي فرسوده تصميم جدي لازم است و چنانچه امسال 200هزار خودرو فرسوده را جايگزين كنيم هم در مصرف سوخت و هم در آلايندگي تاثير دارد. يكهزارع برنامه توليد امسال ايران خودرو را 600 هزار دستگاه ذكر كرد كه در نيمه اول سال 260هزار دستگاه از آن توليد شده و افزود: در نيمه اول سال گذشته 273هزار دستگاه توليد شد كه نسبت به امسال 13هزار دستگاه بيشتر بود.
وي يادآور شد: هيچ خودورسازي مايل به افزايش قيمت نيست اما ايران خودرو سعي ميكند با همين قيمتهاي موجود، كيفيت بالاتري را در محصولات خود ارايه دهد. مديرعامل ايران خودرو افزود: ايران خودرو طرحي را در دست اجرا دارد كه براساس آن تا اسفند ماه امسال محصولات به سطحي از كيفيت برسند كه تا 10هزار كيلومتر نخست پيمايش، نياز به مراجعه به تعميرگاه يا نمايندگي نداشته باشند. وي ارتقاي اين شاخص به 20هزار و 30هزار كيلومتر را برنامه بعدي ايران خودرو در حوزه كيفيت عنوان كرد و گفت: خودروسازي، لوكوموتيو صنايع به شمار ميرود و به 60 رشته صنعتي رونق ميدهد كه فقط يكي از آنها فولاد است و به عنوان نمونه 70درصد از محصولات توليدي فولاد مباركه در صنعت خودرو مصرف ميشود.
صادرات 18 هزار دستگاه خودرو
مديرعامل گروه خودروسازي سايپا هم در اين نشست گفت: اين شركت در سال جاري صادرات 45هزار دستگاه خودرو را هدفگذاري كرده كه تاكنون بيش از 18هزار دستگاه آن را به خارج از كشور صادر كرده است. مهدي جمالي افزود: طبق برنامهريزيهاي انجام شده گروه خودروسازي سايپا در سال جاري 80درصد برنامه صادرات خود را عملي ميكند ضمن آنكه محصولات سايپا اكنون به پنج كشور صادر ميشود. وي بر ضرورت جلب رضايت مشتريان از محصولات گروه خودروسازي سايپا تاكيد كرد و افزود: اين شركت به دنبال عرضه محصولات جديدي است تا بتواند رضايت مشتريان خود را جلب كند و در اين راستا هفته گذشته توليد انبوه خودرو ساندرو در اين گروه آغاز شد و تا پايان ماه جاري اين خودرو را نيز به بازار عرضه ميكند. وي گفت: سايپا به عنوان بزرگترين صادركننده خودرو كشور براي رويكرد مشتريمداري اهميت زيادي قائل است و در اين راستا توانسته 80درصد صادرات خودرو كشور را به خود اختصاص دهد.
كمپين مشكلاتي ايجاد كرد
جمالي اظهار كرد: هر چند كه نخريدن خودرو توسط مردم مشكلاتي را براي بخش توليد به وجود آورده اما صنعت خودروسازي توانسته با تنوع فروش محصولات خود شرايط را به وضعيت عادي بازگرداند تا بتواند فروش محصولات خود را افزايش دهد. وي افزود: سايپا بر ضرورت رعايت استانداردهاي ملي در توليد محصولات خود تاكيد دارد و علاوه بر استانداردهاي ملي براي افزايش صادرات خود به برخي از كشورهاي جهان استانداردهاي كشورهاي خليج فارس كه بسيار سختتر از استانداردهاي ايران هستند را اجرايي كرده است. وي اضافه كرد: طي سه سال گذشته به علت تحريمهاي ظالمانه نقدينگي خودروسازان بسيار كاهش پيدا كرد اما اميدواريم با ارتقاي كيفيت و افزايش فروش، كمبود منابع مالي خودروسازان و قطعهسازان برطرف شود. وي با اشاره به ميزان توليد محصولات گروه خودروسازي سايپا افزود: اين گروه هماكنون روزانه به طور متوسط هزار و 500 تا هزار و 700دستگاه خودرو توليد ميكند كه ميتواند آن را به دو هزار دستگاه در روز افزايش دهد. در اين نشست مشترك، قطعهسازان دغدغههاي توليدكنندگان را تشريح كردند همچنين مسوولان انجمن خودروسازان به بررسي و واكاوي شرايط صنعت خودرو پرداختند.