به‌روز شده در: ۰۵ آبان ۱۴۰۵ - ۱۶:۴۵

2 روي سكه بنگاه‌هاي جديدالورود به عرصه اقتصاد

براساس مطالعات متعدد اقتصادي نسبت بهينه از صنعتي به صنعت ديگر متمايز بوده و بنگاه‌ها هنگام ورود به يك صنعت جديد با اندازه‌هاي متفاوت فعاليت خود را آغاز مي‌كنند.
کد خبر: ۶۰۵۳۴
تاریخ انتشار: ۰۸ شهريور ۱۳۹۴ - ۰۷:۰۰


خبر اقتصادی -با اين حال براساس ادبيات موجود در اقتصاد كشور، بنگاه‌هاي اقتصادي براي بقا و ماندگاري تلاش مي‌كنند كه ميزان بهره‌وري خود را به حداقل موجود برسانند. برخلاف انتظار بنگاه‌هاي جديدالورود در ساختارهاي رقابتي با سرعت كمتري در دستيابي به اندازه‌ بهينه فعاليت مي‌كنند و بنگاه‌هايي كه در زمان ورود در فواصل دورتر از اندازه‌ بهينه به صنعت وارد شده‌اند با سرعت كمتري اندازه‌ خود را تعديل كرده‌اند. از لحاظ سياست‌گذاري، اين موضوع نشان‌دهنده عدم توانايي بنگاه‌هاي صنايع توليدي ايران در دستيابي به ‌سرعت مناسب تعديل در زمان ورود است. براساس تئوري‌هاي موجود، ورود بنگاه‌هاي جديد به صنعت، زمينه را براي شكل‌گيري رقابت، سير تكاملي، رشد و نوآوري فراهم آورده و در نتيجه به رشد و توسعه اقتصادي كمك مي‌كند. به همين دليل تنها در صورتي اين اتفاقات ايجاد خواهد شد كه بنگاه‌هاي جديدالورود توانايي ماندگاري در فعاليت اقتصادي را تا مدتي دارا بوده و به عبارتي در سال‌هاي اوليه پس از ورود از صنعت خارج نشوند. 


بهره‌وري كل عوامل توليد از نسبت توليد ناخالص بر كل نهاده‌ها يا نسبت ارزش‌افزوده به كل نهاده‌ها به دست مي‌آيد كه براي اندازه‌گيري اين نسبت روش‌هاي متفاوتي وجود دارد؛ يكي از اين عوامل ورود بنگاه‌هاي جديد به اقتصاد كشور است. ورود اين بنگاه‌ها به بازار عمدتا شرايط رقابت را نيز فراهم مي‌كند به ‌دنبال گسترش بازار لزوم سرمايه‌گذاري در كشور نيز فراهم شده و به عرضه و توليد كمك خواهد شد. در نتيجه ايجاد اين فرصت جديد، جدا از ايجاد نوآوري و كارآفريني بر ارتقاي بهره‌وري كل نيز تاثير مثبتي خواهد گذاشت. مجموعه‌يي از اين بنگاه‌ها علاوه بر اين رشد توليد ناخالصي داخلي را نيز ارتقا مي‌دهد. برخلاف تاثيرات مثبت، بنگاه‌هاي جديدالورود به صنعت ممكن است تاثيرات منفي را نيز بر اقتصاد كشور بگذارد. از آنجا كه ماهيت اين شغل‌ها اهميت دارد براي سياست‌گذاران اقتصادي ايجاد اشتغال پايدار اهميت بيشتري دارد. بنابراين ايجاد اشتغال ناپايدار و به‌ دنبال آن هزينه‎‌هاي ناآشكاري كه در اين زمينه ايجاد مي‌شود از نكات منفي ورود اينگونه بنگاه‌ها به كشور است. 

*سيدكميل طيبي - اقتصاددان
captcha