به‌روز شده در: ۰۵ آبان ۱۴۰۵ - ۱۶:۴۵
سعید لیلاز

ارتباط با شرکای منطقه ای مهمترین اولویت دیپلماسی تهران پس از توافق هسته ای باشد

یک تحلیلگر مسایل اقتصادی با بیان آنکه پس از توافق هسته ای؛ مهمترین اولویت تهران باید ارتباط با همسایگان بویژه عربستان و ترکیه باشد، گفت: دستگاه دیپلماسی ما نیز به خوبی دریافته که بدون دوستی و مراوده با همسایگان قادر به حل و فصل مسایل منطقه نیستیم.
کد خبر: ۵۹۰۵۴
تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۹

خبر اقتصادی - ارتباط با شرکای منطقه ای مهمترین اولویت دیپلماسی تهران پس از توافق هسته ای باشد
سعید لیلاز تاکید کرد: ایران به آرامشی نیاز دارد که بدون توسعه روابط با شرکای منطقه ای نمی تواند به این آرامش، رشد سرمایه گذاری یا هر موفقیت دیگری دست یاید. 
وی داشتن یک روابط سازنده، عادلانه و دوستی آفرین را بین کشورهای منطقه نیازی اجتناب ناپذیر دانست و گفت: بدون ارتباط با همسایگان؛ آرامش در منطقه حاکم نخواهد شد.
استاد دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: توافق با آمریکا شرط لازم رسیدن به ثبات و آرامش است اما بدون شرکای منطقه ای و همسایگان به هیچ آرامشی نخواهیم رسید ضمن آنکه همه آنقدر پول، امکانات، چریک و ناراضی در داخل خاک یکدیگر داریم که دائما قوری همدیگر را وصل و پینه کنیم پس بهتر است، روحیه تخاصم و رقابت را به روحیه همکاری تبدیل کنیم. 
وی ادامه داد: اگر ایران با ایالات متحده و یا فرانسه می تواند فصل جدیدی از روابط را آغاز کند، چرا نباید با ریاض و آنکارا این کار را انجام دهد تا حتی شاهد اثرات آن روی بحران یمن، سوریه و عراق و نیز روی هزینه های نظامی منطقه باشیم.
لیلاز افزود: در حال حاضر کسری بودجه عربستان به 13 درصد تولید ناخالص داخلی رسیده و این دولت نیاز دارد که منابعی را به هزینه های داخلی خود اختصاص دهد؛ وضع اقتصادی ترکیه هم خوب نیست و این سه قدرت منطقه ای به هر دینار، لیر و به ریال خود نیاز دارند تا به اقتصاد خود سر و سامان دهند و به جای اینکه سرمایه خود را صرف هزینه های نظامی کنند، به نیازهای مردم خود توجه کنند که این یک فرصت طلایی برای ایران محسوب می شود تا با تسلط بیشتر بر این همسایگان، بازارهای مصرف راحت تری نیز برای خود داشته باشد.
وی افزود: ضمن آنکه سرمایه داران عرب علاقه مند به سرمایه گذاری در بازار ایران می شوند و علاوه بر بهره های بسیار برای کشور، کارشکنی جهان عرب نسبت به ایران تبدیل به همکاری خواهد شد. 
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: اگر ما به جای تخاصم مشترک، از طریق منافع مشترک به همه طرفها سود برسانیم، این روش بهتر جواب می دهد، حتی بحث سرمایه گذاری در میان باشد یا نباشد، داشتن یک روابط مبتنی بر دوستی و سازندگی منجر به توسعه در بخش ها خواهد شد.
وی گفت: در حوزه اقتصاد نیز باید به حداکثر بهره وری و بازدهی سرمایه ای فکر کنیم و برای ما اهمیتی نداشته باشد که این پول سیاسی از کجا می آید چرا که کشورهای دنیا نیز فقط به منافع خودشان فکر می کنند. 
این استاد دانشگاه تصریح کرد: ایران بدون عربستان و ترکیه - ترکیه بدون عربستان و ایران - عربستان بدون ترکیه و ایران تمی توانند سر راحت به بالین بگذارند و اینکه هر یک از این سه کشور با آمریکا کنار بیایند و یا به سمت روسیه بروند و یا عضو ناتو شوند، مهم نیست و تغییری در اصل موضوع نمی کند بلکه ما بدون شرکا و بدون همسایگان نمی توانیم یک زندگی آسوده در منطقه داشته باشیم. 
وی افزود: در حال حاضر همین بحران داعش به خاطر ناهماهنگی بین تهران، آنکارا و ریاض است و اگر هماهنگی بیشتری بود، این مشکل این قدر گسترش پیدا نمی کرد و این ناهماهنگی را نه امریکا و نه روسیه نمی توانند حل کنند بلکه خود این کشورها باید متوجه حساسیت موضوع باشند. 
لیلاز اظهار داشت: هیچ دلار و یوروی ایدئولوژیکی وجود ندارد و در هیچ متن مقدس نگفته اند که ین و یوان مهمتر از یورو و دلار است و یا روبل روسی مقدس است و ارز دیگر قبح ذاتی دارد اینها مهم نیست و اصل اساسی اندیشیدن به بازدهی و بهردهی حداکثری و ارزانترین قیمت سرمایه است تا بتوانیم سرمایه ای را جذب کنیم که در آن تکنولوژی سطح بالا و بازار صادراتی وجود داشته باشد که اگر این دو نکته رعایت شود، کشور نجات پیدا می کند.
این تحلیلگر اقتصادی با بیان آنکه رعایت برخی نکات از جمله جذب بهترین تکنولوژی، بازار صادراتی و روشهای مدیریتی قبل از پول در انتخاب سرمایه و جذب سرمایه گذار خارجی بسیار اهمیت دارد، گفت: من یقین داشتم که سیاست دولت نیز رعایت همین نکات است و خوشحالم از اینکه حجت الاسلام والمسلمین روحانی به صراحت تصریح کردند که ما ایران را بازاری برای واردات و خدمات نخواهیم کرد. 
لازم به ذکر است؛ دکتر روحانی رییس جمهوری روز سه شنبه (13 مرداد) در دیدار با شاهین مصطفی یف وزیر صنعت و اقتصاد جمهوری آذربایجان و رییس آذری کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و آذربایجان، با بیان آنکه پس از توافق هسته ای؛ شرکت های متعددی از سراسر دنیا خواهان سرمایه گذاری در ایران شده اند، اظهار داشت: بدیهی است که همسایگان ما در این زمینه اولویت دارند.
روزنامه ایران نیز در مطلبی با عنوان 'چرخش نگاه اعراب به توافق هسته ای' آورده است: سفر وزیر خارجه امریکا به قطر با موفقیت او در جلب رضایت کشورهای عرب منطقه خلیج فارس نسبت به توافق هسته ای ایران همراه شد.
این روزنامه با عنوان روزهای رونق دیپلماسی تهران به دیپلماسی فعال در سیاست خارجی دولت تدبیر و امید پرداخته و آورده است؛ پس از اعلام توافق هسته ای درهای دیپلماسی ایران به روی میهمانان بلندپایه ای از کشورهای اروپایی و آسیایی گشوده شد که این موضوع علاوه بر خروج کشور از یک بحران هزینه ساز، به ورود ایران به صحنه تعامل با جهان کمک کرده است.
captcha