در آستانه دور جديد مذاكرات هستهيي بين ايران و گروه 1+5، رييس سازمان انرژي اتمي ايران نسبت به حصول توافق اظهار خوشبيني كرد و افزود: بنده با اطلاعاتي كه دارم فكر ميكنم در مجموع امكان رسيدن به تفاهم بسيار بالاست.
خبر اقتصادی - علياكبر صالحي به شبكه خبري العالم گفت: راه ديگري جز تعامل و تفاهم باقي نمانده است و هر دو طرف بايد به توافق برسند. از اين رو من به حصول توافق خوشبين هستم، چون اگر اتفاق ديگري بيفتد به نفع هيچ كسي نيست.
وي با بيان اينكه تا آنجا كه جا داشته از خود انعطاف نشان دادهايم، گفت: افكار عمومي جهان نسبت به اقدامات ما روشن شده و اگر قرار باشد كه خداي نكرده به تفاهم نرسيم همه ميدانند مقصر كيست. صالحي افزود: بنده با اطلاعاتي كه دارم فكر ميكنم در مجموع امكان رسيدن به تفاهم بسيار بالاست. وي ادامه داد كه ما اكنون سانتريفيوژهاي نسل دوم خودمان را داريم كه حدود هزار عدد آنها نصب شده است و حدود يك زنجيره 164تايي آنها بهصورت آزمايشي كار ميكند. ما سانتريفيوژهاي «IR4» و «IR6»و «IR8» را هم داريم كه اين «IR8» آخرين نسل سانتريفيوژ است كه قريب به «24 سو» قدرت غنيسازي آن است.
در بعضي موضوعات، پرونده بسته شد
صالحي بااشاره به حضور نمايندگاني از سازمان انرژي اتمي در گروه مذاكرهكننده، گفت: بحث آب سنگين، فردو، غنيسازي و تحريمها مطرح شده كه بهصورت كلي عرض ميكنم در اين موارد خيلي به هم نزديك شدهايم و در بعضي موضوعات پرونده بسته شده است.
وي ادامه داد: اول از بعد فني و سپس از بعد حقوقي به هم نزديك شدهايم و فقط ميماند بعد سياسي كه مستلزم يك اراده است و اگر طرف مقابل اين اراده را كرده باشد، احتمال رسيدن به تفاهم خيلي بالاست.
رسيدن به توافق هستهاي ظرف سه يا چهار ماه ممكن است
بينينا چولي استاد علوم سياسي دانشگاه كلمبيا در اين شرايط ميگويد: بيش از سه دهه است كه روابطي ميان ايران و امريكا وجود نداشته است. هرگاه دو طرف به يك تفاهمنامه قابلقبول دست يابند، مانع عظيمي كه هماكنون در مسير برقراري روابط امريكا و ايران قرار دارد، برداشته خواهد شد. به گزارش ايسنا، او افزود: رسيدن به يك توافق هستهيي ظرف مدت 3 يا 4 ماه كاملا ممكن است. اگر جان كري در سطح اوليه مذاكرات چنين اظهارنظري ميكرد، من نخستين نفري بودم كه به نتيجه آن شك داشتم، اما هماكنون وزراي خارجه ايران و امريكا درحالي چنين اظهاري كردهاند كه يك سال از چندين دوره مذاكرات سخت و فشرده و نيز برگزاري نشستهاي دوجانبه ميان مقامات ايراني و امريكايي گذشته است و در حال حاضر دوطرف در مرحله پاياني مذاكرات قرار دارند. استاد علوم سياسي دانشگاه كلمبيا امريكا در ادامه درخصوص احتمال دستيابي دو طرف به يك تفاهمنامه سياسي، گفت: تفاهمنامه سياسي به اين معني است كه دو طرف با يكديگر سازش كنند. اين تفاهمنامه به اين معني است كه دو طرف بايد براي رسيدن به يك مصالحه سياسي با طرف مقابل و خارج شدن از وضع كنوني و براي رسيدن به توافق درمورد مسايل مهمتر نسبت به يكسري از منافع خود چشمپوشي كنند.