به‌روز شده در: ۰۵ آبان ۱۴۰۵ - ۱۶:۴۵
پیش بینی معاون صدور پروانه رگولاتوری از بازار اپراتورهای مجازی

بازار تلفن همراه دوباره احیا می شود

شقایق محبوبی: معاون بررسی‌های فنی و صدور پروانه رگولاتوری پیش بینی می‌کند ، با حضور حداقل 10 اپراتور مجازی، طی سال‌های آینده بازار خدمات تلفن همراه، 10 درصد سهم بازار این خدمات را به خود اختصاص دهند.این اظهارات درحالی مطرح می شود که به گفته عباسی شاهکوه، مطالعات مربوط به راه اندازی اپراتورهای مجازی تلفن همراه از شهریور ماه امسال در دستور سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی قرار گرفته است.
کد خبر: ۳۴۶۲۱
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۳ - ۱۵:۵۴

 

خبراقتصادی: اپراتور مجازی شبکه تلفن همراه  Mobile Virtual Network Operator که به اختصار MVNO  نیز نامیده می شود، نوعی اپراتور تلفنی فاقد امکانات فنی و شبکه است که با نشان تجاری خود اقدام به عرضه خدمات اپراتورهای تلفن همراه می‌کنند.

صادق عباسی شاهکوه به تعادل می گوید: به بیان ساده تر باید گفت؛ اپراتورهای مجازی پس از خرید عمده خدمات اپراتورها، آن را به صورت خرده فروشی به بازار عرضه می‌کنند که می‌تواند به ارتقاء سطح رقابت در بازار کمک کند.

وی معتقد است: ارائه خدمات توسط اپراتورهای مجازی رقابت میان اپراتورها بر سر ارائه خدمات کیفی تر را افزایش خواهد داد و استفاده اشتراکی آنها از امکانات و تجهیزات اپراتورهای اصلی، موجب کاهش چشمگیر هزینه تمام شده خدمات و در نهایت تعرفه خدمات تلفن همراه خواهد شد.

سازمان تنظیم مقررات در حال حاضر سرگرم انجام مطالعات مربوط به اپراتورهای مجازی در سایر کشورهای جهان است. البته معاون ... نامی از کشورهای تحت مطالعه رگولاتوری نبرد. با این وجود آنچه مسلم است، با وجود حدود 200 اپراتور مجازی در کشور آلمان و فعالیت‌های سایر کشورها از جمله ترکیه در این زمینه، اقدام دولت برای بررسی و طراحی این پدیده با تاخیر مواجه است.

شاهکوه تاکید می‌کند که تا پیش از ارائه پروانه خدمات 3G به اپراتورهای تلفن همراه کشور،  نمی توانستیم به  موضوع اپراتورهای مجازی فکر کنیم. اما با توجه به راه اندازی این پدیده از ابتدای قران حاضر در برخی کشورهای پیشرفته صنعتی، تاخیر در بررسی و مطالعه این پدیده چندان قابل دفاع باشد.

پیش از این ، حسین فلاح مدیر بررسی‌های اقتصادی سازمان تنظیم مقررات و درحاشیه نمایشگاه تلکام ، به آمادگی بازار ایران برای ورود اپراتورهای مجازی خبر داده بود و گفته بود: آیین نامه ایجاد اپراتور مجازی و ارائه مجوز به متقاضیان آن در دستور کار سال 1393سازمان رگولاتوری قرار دارد و ظرف یک یا دو ماه آینده به تصویب خواهد رسید.

آمارها نشان می‌دهند که در حال حاضر ضریب نفوذ تلفن همراه در ایران به 90 درصد نزدیک شده که به معنای اشباع بازار تلفن همراه از اپراتورها و خدمات این حوزه خواهد بود. از این رو کارشناسان براین باورند که وجود اپراتورهای مجازی می‌تواند موجد

فرصت های تازه ای برای ارائه خدمات به مردم باشد.

مناسبی است که اپراتورهای مجازی وارد شوند.

معاون بررسی‌های فنی و صدور پروانه رگولاتوری، همچنین درباره تاثیر ورود اپراتور مجازی به بازار ارتباطی کشور می گوید: 

ورود اپراتور مجازی می‌تواند به افزایش خلاقیت در بازار ارتباطی و تشویق اپراتورهای تلفن همراه به ارائه خدمات بیشتر و کیفی تر منجر شود که در نهایت با رضایت خاطر مشترکان همراه خواهد بود.

صادق عباسی شاهکوه به تعادل می‌گوید:  رگولاتوری آمادگی بازار را برای ورود اپراتور مجازی به طور کامل مورد بررسی و مطالعه قرار داده  و با کمک مشاوران خارجی کلیات آیین نامه اپراتور مجازی را تدوین کرده است .

وی با اشاره به بررسی‌های صورت گرفته اضافه می کند: ورود اپراتور چهارم به کشور نیازمند سرمایه‌گذاری‌ بالایی نیست و با توجه به این که سرمایه مورد نیاز برای ایجاد این نوع اپراتور زیر 10 میلیون دلار خواهد بود، ایجاد آن نه تنها در شرایط تحریم نیز امکان پذیر است، بلکه موجب جذب سرمایه های داخلی و خارجی به کشور خواهد شد.

شاهکوه همچنین در پاسخ به این سئوال تعادل که چه تضمینی برای انحصاری نشدن فضای کار و مجوزهای اپراتور مجازی وجود دارد؟ می‌گوید: هدف رگولاتوری این است که اپراتورهای مجازی به صورت مستقل فعالیت کنند و بی شک تمهیدات لازم در این خصوص را اندیشیده است.

به گفته وی حمایت از اپراتورهای مجازی در گام های نخست راه اندازی آنها یکی از سیاست‌های رگولاتوری است که تلاش می کند آن را در قالب قوانین و مقررات متبلور کند. بنابراین قوانینی را تدوین خواهد کرد که اپراتورهای تلفن همراه را نیز به حمایت از اپراتورهای مجازی ترغیب کند.

گفته می شود رگولاتوری با مطالعه تجربیات سایر کشورها در واگذاری پروانه اپراتور مجازی، شرایط مختلفی را به عنوان ملاک احراز صلاحیت در اعطای پروانه به این اپراتورها در نظر گرفته است که تضمین حداقل توانمندی مالی برای سرمایه‌گذاری و حضور سرمایه‌گذار خارجی در ترکیب سهامداران متقاضی پروانه از جمله این شرایط است.

همچنین، حضور شریک خارجی با تجربه اپراتوری تلفن همراه یا تجربه اپراتوری مجازی با حداقلی از شرایط شایستگی و تجربه از لحاظ سابقه فعالیت و تعداد مشترک، حضور موسسات مالی و امثال آن در ترکیب سهامداران متقاضی پروانه، حضور بازیگرانی از سایر بازارهای مخابراتی مانند خدمات اینترنتی، تلفنی، ارتباطات ثابت و … در ترکیب سهامداران متقاضی پروانه و ارایه شواهدی از توانمندی در مدیریت کسب و کار، قدرت و اعتبار برند و مشتری‌مداری متقاضی پروانه از دیگر معیارهای ارزیابی شایستگی متقاضیان پروانه MVNO است.

اولین MVNO توسط اپراتور دانمارکی TELE2 راه اندازی شد و  پس از آن که موج این پدیده اروپا را فراگرفت،  اپراتور مجازی موفق انگلیس در سال 1999 میلادی با برند Nextel به فروش خدمات مخابراتی اپراتورUK  پرداخت. موفقیت این اپراتور فاقد شبکه و تجهیزات به شکلگیری اپراتور مجازی "ویرجین موبایل" در ایالات متحده آمریکا منجر شد. اپراتوری که توانست از ابتدای آغاز به کار خود تا کنون رقمی بالغ بر 480 میلیون دلار درآمد داشته باشد.

captcha