اقتصاد گردان - یوسف حسنی، مدیر عامل پتروشیمی خراسان در نشستی خبری، اظهار کرد: باتوجه به موضوع کمآبی پتروشیمیها برای تامین آب پایدار برنامههایی را در دستور کار قرار دادند. پتروشیمی صنعتی آببر است به همین دلیل باید تدابیری اندیشیده شود تا بتوان میزان مصرف آب را کاهش داد.
حسنی بیان کرد: فاضلاب بجنورد که به رودخانه اترک واریز میشد مشکلات زیست محیطی داشت که پتروشیمی خراسان پروژه ملی فاضلاب بجنورد را با هزینه ۱ هزار و ۲۰۰ میلیاردتومان از محل منابع داخلی اجرایی کرد.اتفاق مهم این بود که مشکلات زیست محیطی مدیریت شده و آب مورد نیاز این واحد که سالانه ۵ ونیم میلیون مترمکعب بوده است تامین شده است.فسفر و نیتروژن نیز از آب جمعآوری و دو مرحله نیز گندزدایی انجام میشود.
مدیر عامل پتروشیمی خراسان عنوان کرد: ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار میلیون مترمکعب پساب صنعتی این واحد است.
وی اشارهای هم به ناترازی انرژی کرد و افزود: فرآیندی در پتروشیمی خراسان تعریف شده تا بتوان با تجزیه زباله سنگ منبع انرژی پایدار را تامین کرد.
وی با اشاره به اینکه پروژه تصفیهخانه بجنورد روز پنجشنبه با حضور رئیس جمهور افتتاح شد و یکی از پروژههای مهم تامین آب پایدار برای صنایع و در راستای کاهش آثار زیست محیطی است،
عنوان کرد: ۱۲۰۰ میلیارد تومان از محل منابع داخلی تامین شده است.۲۵ درصد فاضلاب بجنورد وارد تصفیهخانه شهری میشود که پتروشیمی بجنورد آن را تصفیه کرده و از آن در صنعت مورد استفاده قرار میدهد.
وی خاطرنشان کرد: ورودی مجتمع ما گاز است و قطعی گاز تا بهمن است و ۲۵ میلیون دلار زیان این واحد از قطع گاز است.
حسنی خاطرنشان کرد: ۱۰ تا ۱۲ هزار تن محصول از پتروشیمی خراسان به افغانستان صادر میشود که یکی از این محصولات اوره مورد استفاده در بخش کشاورزی است.
حسنی گفت: ورودی آب صنعت پتروشیمی خراسان از پساب شهری است و در بحث نوع تکنولوژی تصفیه منحصر به فرد است و این آمادگی نیز وجود دارد که این دانش و تکنولوژی را به سایر کشورها از جمله عراق منتقل کرد
همچنین ۸۵ درصد کریستال ملامین کشور در این واحد صنعتی تامین میشود و تامین کننده مواد اولیه برای صنایع پاییندستی است.
با اجرایی شدن پروژه ملی تصفیهخانه بجنورد، علاوه بر تصفیه پساب و حفظ محیط زیست،۵/۵ میلیون متر مکعب آب مورد نیاز مجتمع پتروشیمی خراسان از پساب شهر بجنورد تامین می شود.
1200میلیارد تومان سرمایه گذاری
به گزارش خبر نگار "ایران"، یوسف حسنی مدیرعامل شرکت پتروشیمی خراسان روز گذشته در نشست خبری پروژه ملی و زیست محیطی تصفیه خانه پساب بجنورد با بیان این مطلب در خصوص وضعیت اجرایی این پروژه گفت: پتروشیمی خراسان از سال ۱۴۰۱ به دنبال حل مشکل آلودگی محیط زیست در این منطقه بود و با طراحی طرح انتقال پساب شهر به پتروشیمی زمینه حل این مشکل را فراهم ساخت.حسنی افزود : این تصفیه خانه با هزینه ای بالغ بر ۱۲۰۰ میلیارد تومان راه اندازی شد تا علاوه بر ممانعت از ورود پساب شهر به رودخانه، موجب حفظ محیط زیست و ارتقاء سلامت شهروندان شود.
تجزیه زغال سنگ برای تامین انرژی
مدیرعامل شرکت پتروشیمی خراسان، با اشاره به ضرورت ایجاد یک منبع انرژی جهت استفاده در چرخه تولید این مجموعه تصریح کرد: طرح تجزیه زغال سنگ برای تامین انرژی مورد نیاز شرکت پتروشیمی،یکی از برنامههای جایگزین در این مجموعه است.وی اظهار داشت: با توجه به ناترازی انرژی، فرایندی تعریف شده که به دنبال یک منبع انرژی پایدار برای جایگزینی گاز مورد مصرف پتروشیمی هستیم اما اجرای این طرح دو نیم تا سه سال زمان خواهد برد.
زیان ۲۰تا ۲۵ میلیون دلاری
این مقام مسئول در پتروشیمی خراسان با تاکید بر زیان ناشی از قطع گاز در این دوره از ناترازی انرژی، گفت: خوراک پتروشیمی صددرصد به گاز وابسته است و قطع گاز به معنی کاهش شدید تولید محصولات شرکت را در پی دارد .وی بیان داشت : با قطع گاز و کاهش تولید، شرکت پتروشیمی خراسان با کاهش ارزآوری ناشی ازعدم صادرات مواجه شده که در نهایت زیان ۲۰تا ۲۵ میلیون دلاری را متحمل شده است.حسنی در پاسخ به این پرسش که تحریم ها تا چه اندازه مانع نوسازی و تعمیر دستگاه ها شده افزود: با مشارکت شرکت های دانش بنیان تعمیر دستگاه ها انجام می شود.
.........
با پیگیری تاپیکو و شستا و سرمایهگذاری ۱۲ هزار میلیارد ریالی؛پروژه انتقال پساب بجنورد و تصفیه خانه پتروشیمی خراسان با حضور رئیسجمهور افتتاح شد
پروژه انتقال پساب شهر بجنورد و تصفیهخانه پتروشیمی خراسان، یکی از بزرگترین پروژههای زیستمحیطی و عمرانی در استان خراسان شمالی است که با هدف حفاظت از منابع آبی و بهبود شرایط زیستمحیطی افتتاح شد. این پروژه با سرمایهگذاری ۱۲ هزار میلیارد ریال و با حضور رئیسجمهور و مقامات ارشد کشوری و استانی به بهرهبرداری رسید.
با پیگیری تاپیکو و شستا، پروژه انتقال پساب شهر بجنورد و تصفیه خانه پتروشیمی خراسان به عنوان بزرگترین طرح عمرانی و زیست محیطی این استان با حضور دکتر مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، محمدرضا سعیدی، مدیر عامل شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا)، علی سیفیان، عضو موظف و نماینده هیات مدیره شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) و مدیران ارشد کشوری و استانی به بهره برداری رسید.
در همین حال، محمدرضا سعیدی در بدو ورود ریاست محترم جمهور و هیات همراه به تصفیه خانه تکمیلی پتروشیمی خراسان گفت: این طرح برای حل دو مسئله «رفع مشکل پتروشیمی خراسان» و «حل مشکلات زیست محیطی فاضلاب شهر بجنورد» بوده است.
وی با بیان اینکه با بهره برداری از پروژه انتقال پساب شهر به پتروشیمی خراسان حدود ۵.۵ میلیون مترمکعب پساب تصفیه میشود که در فاز بعدی این میزان تا ۱۳ میلیون مترمکعب قابل توسعه است، تاکید کرد: با افتتاح این پروژه دیگر از آب چاه و سفرههای زیر زمینی در پتروشیمی خراسان استفاده نمیشود.
همچنین یوسف حسنی، مدیر عامل شرکت پتروشیمی خراسان با اعلام اینکه برای اولین بار پساب شهری در صنعت پتروشیمی توسط این پتروشیمی انجام شده است، اظهارداشت: با بهره برداری از این طرح، سالانه ۵.۵ میلیون متر مکعب پساب شهری به چرخه تولید این مجتمع وارد میشود که الگویی نوین در مدیریت منابع آبی خواهد بود.
در ادامه این مراسم، محمدرضا سعیدی، مدیرعامل شستا در جمع اعضای هیات مدیره، مدیرعامل و مدیران ارشد پتروشیمی خراسان اظهار داشت: از اینکه در جمع متخصصان پتروشیمی خراسان حضور دارم خوشحال هستم، این حجم از دانش و مهارت مایه مباهات است.
سعیدی در پایان، صنایع پتروشیمی را یکی از مهمترین پیشرانهای توسعه دانست و تاکید کرد: پتروشیمی خراسان در استان خراسان شمالی یک بازیگر بسیار مهم و نقش بسیار کلیدی در حوزههای دیگر اقتصاد و صنعت دارد که میتواند منجر به توسعه استان شود.
خاطر نشان میشود، پروژه تصفیه پساب شهر بجنورد و خط انتقال به پتروشیمی خراسان از پروژههای مهم در حوزه زیست محیطی و مسئولیت اجتماعی است که با رکورد مدت زمان ساخت کمتر از ۱۸ ماه در راستای استمرار و جهش تولید، کاهش تنشهای آبی مردم منطقه و کاهش قابل توجه بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی در صنعت و حفظ منابع آبی، با اعتباری بالغ بر ۱۲ هزار میلیارد ریال به سرانجام رسید به طوری که پساب تصفیه شده با عنوان آب خاکستری جهت مصارف صنعتی به مجتمع پتروشیمی خراسان انتقال پیدا میکند.
گفتنی است، شرکت پتروشیمی خراسان از شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ تاپیکو به عنوان بزرگترین هلدینگ شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) در اردیبهشت ماه سال ۱۳۷۱ در بجنورد، مرکز استان خراسان شمالی تأسیس و از خرداد ۱۳۷۵ با شروع بهرهبرداری از مجتمع تولیدی مواد پتروشیمیایی از جمله آمونیاک، کود اوره و کریستال ملامین در لیست بنگاههای صنعتی و تولیدی کشور قرار گرفت و از این شرکت بهعنوان بزرگترین مرکز تولید محصولات شیمیایی شمال و شمال شرق کشور یاد میشود.