اقتصاد گردان - رسول رحیمنیا معاون بازار شرکت تأمین سرمایه تمدن از چشم انداز صنعت لندتک در ایران میگوید و معتقد است که نگاه مردم نسبت به تامین مالی کماکان بانک محور است.
به گزارش مدیریت ارتباطات و رسانه تامین سرمایه تمدن ، برگزاری نخستین رویداد لندتک ایران که با حمایت تأمین سرمایه تمدن به عنوان یکی از حامیان رویداد و فعالان اکوسیستم لندتک ایران از تاریخ ۱۷ لغایت ۱۸ مرداد ماه سال جاری آغاز شده است ،دکتر رسول رحیمنیا معاون بازار تأمین سرمایه تمدن درباره صنعت لندتک توضیحاتی را بیان کرد.
به اعتقاد او این صنعت در حال حاضر به دنبال افزایش ضریب نفوذ خود در بازار است. رحیمنیا در این باره توضیح داد: «حوزه لندتک و یا BNPL یک حوزه خدماتی جدید است. این حوزه به دنبال توسعه بازار و افزایش سهم از بازار و افزایش ضریب نفوذ در بازار است. طبیعتاً به دلیل این که بازار کنونی بانکمحور است و بازار بانک محور پاسخگوی تمام نیازمندیهای مشتریان نیست. از این جهت صنعت نوپای لندتک شکل گرفته است که رویکرد آن تمرکز بر مشتریان خرد به دنبال تأمین مالی و تأمین اعتبار برای فروشندگان خرد است، از این رهگذر تأمینکنندگان کالا نیز متصل میشوند.»
رحیمنیا درباره دلیل حضور شرکت تأمین سرمایه تمدن به عنوان حامی رویداد بزرگ لندتک ایران گفت: «این که تأمین سرمایه تمدن حامی رویداد بزرگ لندتک ایران شده است به واسطه نوع نگاهی است که شرکت تأمین سرمایه تمدن به حوزه نوپای لندتک دارد. شرکت تأمین سرمایه تمدن دو بازوی اصلی «تأمین منابع» و «سرمایهگذاری» را در اختیار دارد. همچنین ظرفیتهای بسیار خوبی در حوزه تأمین سرمایه و حوزه زیرساختی و جذب منابع دارد. ما با توجه به شعبههای مختلفی که برای جذب منابع در نظر گرفتیم با رویکرد جذب مشتریان خرد و تجربه انجام این کار، به شبکه گستردهای از مشتریان دست پیدا کردیم؛ به همین دلیل زیرساخت مناسبی برای ارائه خدمات لندتکی به وجود آوردیم.»
او در ادامه افزود:«تأمین سرمایه تمدن در حوزه تأمین مالی نیز با داشتن پلتفرم تامین مالی جمعی آیبیکراد و بزرگترین پلتفرم تأمین مالی جمعی و تجربه بالغ بر سی هزار میلیارد ریال تأمین مالی برای شرکتهای تقریباً خرد، تجربه موفقی در این زمینه داشته است. با نگاه و رویکردی که در خصوص توسعه صنعت لندتک داشتیم به عنوان حامی رویداد بزرگ لندتک ایران در آن حضور داریم تا بتوانیم نقش پررنگی در حوزه لندتک برای شبکهسازی و افزایش سهم بازار و افزایش پتانسیلهایی که در مجموعه داریم داشته باشیم. یکی از مواردی که باعث شد تأمین سرمایه تصمیم گیرد حامی رویداد بزرگ لندتک ایران باشد، مبحث تأمین سرمایه بود. همانطور که میدانید فعالیت در حوزه BNPL مستلزم دسترسی به منابع است و نیاز است که به بازار تأمین اعتبار پایدار متصل باشیم؛ تأمین سرمایه تمدن میتواند با خلق ابزارهای نوین تأمین مالی در این حوزه به خوبی عمل نماید.»
به گفته رحیمنیا صنعت لندتک در ایران یک صنعت نوپا محسوب شده و عمر آن در ایران تنها هشت سال است؛ با این وجود این صنعت رشد خوبی داشته و در جامعه نیز با اقبال شهروندان روبرو بوده است. او در این باره توضیح داد: «با توجه به شرایطی که در چند سال اخیر در حوزه BNPL شکل گرفته است، میتوان روند این صنعت را روبهرشد دانست تا جایی که میتوان گفت به نوعی بانکداری دیجیتال در سطح کشور رسیدهایم. بانکداریای که تقریباً مبتنی بر Social Credit است. اعتباری که افراد در این نوع بانکداری به وجود میآورند فرایندهای بروکراتیک اعطای اعتبار و اقساط را از بین میبرد و سرعت کار در BNPL بالاتر است. به دلیل ویژگیهای مذکور این حوزه روبهرشد بوده و مزایای بسیاری را برای افراد به وجود خواهد آورد.»
او در ادامه درباره تأثیر توسعه لندتک در اقتصاد عنوان کرد: «توسعه این صنعت سبب میشود که رشد اقتصادی سریعی داشته باشیم. یکی از عواملی که میتواند عرضه و تقاضا را تحریک کند ایجاد اعتبار و قدرت نقدینگی در هر دو سمت است تا فروشندگان بتوانند سرمایه موردنیاز خود را تأمین کنند. یکی از ایرادات اصلی در سمت عرضه کمبود سرمایه در گردش است و به همین سبب فروشندگان نمیتوانند محصولات خود را به خوبی به فروش برسانند.»
رحیمنیا همچنین درباره تأثیر برگزاری رویداد بزرگ لندتک ایران گفت: «برگزاری چنین رویدادهایی باعث آشنایی بیشتر افراد جامعه با این حوزه میشود. همانطور که گفته شد نگاه اقتصادی در کشور بانک محور است و بیشتر شهروندان نحوه تأمین اعتبار را مبتنی بر بانک تصور میکنند. آشنایی شهروندان با حوزه لندتک باعث میشود که آنها بتوانند تأمین مالی سریعتری برای نیازهایشان داشته باشند که در نهایت باعث افزایش سطح رفاه و بهبود سطح معیشتی خواهد شد. همچنین برگزاری چنین رویدادهایی در سطح کلان باعث افزایش ضریب نفوذ بازار برای شرکتهای فعال در حوزه لندتک خواهد شد. گفتنی است برگزاری این رویداد باعث افزایش سطح اعتماد شهروندان به صنعت لندتک خواهد شد.»
او در آخر اضافه کرد: «یکی از مزایای لندتکها این است که همه افراد دسترسی به سیستم وامدهی قاعدهمند در بانکها ندارند. زیرا این فرایند بسیار طولانی و خارج از دسترس افراد است. وجود لندتکها باعث میشود که اعتباردهی خرد به افراد که اصلاً در سیستم بانکی ثبت نشده است به آنها در رفع نیازشان کمک کند. نکته مهم دیگر در خصوص لندتکها بحث تخصیص منابع به صورت بهینه است. یکی از دلایلی که در سالهای گذشته باعث شده است منابع تسهیلات بانکی به درستی در محل خود صرف نشوند و باعث ایجاد مشکلات عدیده شود. اما لندتکها با اعطای اعتبار برای خرید یک محصول مشخص این مشکل را نیز از بین میبرند و کاربر حتماً باید محصول مورد نظر را بخرد تا اعتبار به او اعطا شود. تجربه هشت ساله لندتک به ما نشان داده که این حوزه کاربردی و پیشرو است. تأمین سرمایه تمدن نیز به عنوان یکی از بزرگترین تأمین کنندگان سرمایه در کشور با توجه به ظرفیتهای بانکی و ابزارهایی که دارد در کنار این صنعت قرار خواهد گرفت.»
فعالان فینتک: تامین مالی اصناف باید جدی گرفته شود
دومین پنل از رویداد لندتک ایران شامل ارائههایی از مدیران مجموعههای تخفیفان، دیجیپی، کیپا، داتین و راهکار بود که هریک به توضیح کسبوکار خود و بیم و امیدهای فضای لندتکی ایران از نظر خودشان پرداختند و براهمیت تامین مالی اصناف تاکید شد. همچنین در پایان از نقشه اکوسیستم لندتک ایران رونمایی شد.
دومین پنل رویداد لندتک ایران با عنوان «ای باد شرطه» میزبان مدیران مجموعههای تخفیفان، دیجیپی، داتین، کیپا و بود که بهناز ملکی آن را راهبری میکرد. ملکی ابتدا مروری بر تعریف لندتک داشت و گفت: لندتک به معنای دادن اعتبار و وام به افراد برای افزایش قدرت خرید است برای خرید یک کالا یا خدمت خاص. این اعتبار نیازی به سابقه خیلی خوش مالی یا حساب قدیمی ندارد. حالا لندتک در بیشتر عرصههای زندگی ما حضور دارد؛ از لوازم خانگی تا گردشگری و امروزه دیگر مزیتهای لندتک بر کسی پوشیده نیست. لندتکها میتواند مشتریانش را به سمت استارتاپها روانه کند و رونقی دوباره به آنها ببخشد. گرچه عنوان این پنل به بیت «کشتی شکستهگانیم، ای باد شرطه برخیز» اشاره داشت اما با توجه به سخنانی که مدیران از امید و تغییر بیان کردند بیشتر بهنظر میرسید بیت «گر تو نمیپسندی، تغییر ده قضا را» منظور برگزارکنندگان این پنل باشد.
نگین دانشور، مدیر مجموعه تخفیفان
پذیرندهها هم به اعتبار نیاز دارند
نگین دانشور، مدیرعامل تخفیفان، اولین سخنران پنل دوم در رویداد لندتک بود که درباره شبکههای پذیرندگی صحبت کرد. او گفت: ما در تخفیفان حدود ۴۰۰ رسته از سه هزار رسته (اصناف) کشور را پوشش میدهیم و هفته گذشته رکورد بیشترین شبکه پذیرنده آفلاین را از آن خود کردیم. دانشور سپس مقایسهای میان بازار آفلاین و آنلاین خرید انجام داد و افزود: حجم عمده تراکنشهای کشور آفلاین است. سهم بازار تراکنش آنلاین ۸.۲۵ درصد و بازار آفلاین ۹۱.۷۵ درصد است که تفاوت چشمگیری با یکدیگر دارند اما اگر همین درصد کم را جدی بگیریم، کارهای زیادی میتوان انجام داد. مدیرعامل تخفیفان در ادامه ارائه خود به راهکارهای فینتکی برای شبکه پذیرندگان اشره کرد و گفت: فینتکها میتوانند مسیر بانک به پذیرندهها و مشتریان را تسهیل کنند و اتفاقی که در این میان برای کسبوکارهای کوچک و متوسط میافتد این است که دسترسی آسان به منابع مالی خواهند داشت، قدرت خریدشان افزایش پیدا میکند و مشکل سرمایه در گردششان هم حل میشود. او همچنین تامین مالی اصناف را اینگونه توضیح داد که وامی را به پذیرنده بدهیم تا بتواند به کسبوکارها کمک قابل توجهی بکند و سپس مزایایی برای این مدل برشمرد که دسترسی آسان به سرمایه، عدم نیاز به وثیقه، شرایط بازپرداخت انعطافپذیر، افزایش مشتری و امکان تأمین مالی زنجیرهای و افزایش قدرت خرید مشتری از آن جمله بودند.
مدیرعامل تخفیفان در پایان آرزو کرد با توجه به شرایط اقتصادی کشور، تأمین مالی اصناف هم جدی گرفته شود و به جز bnplها که برای مشتری درنظر گرفته شده، شرایطی برای کسبوکارها و پذیرندهها هم به وجود آید که این چرخه اقتصادی به نحو احسن و به نفع همه بازیگران بچرخد.
هومن امینی، مدیرعامل دیجیپی
خدمات تأمین مالی زنجیره تولید و خواص آن
هومن امینی، مدیرعامل دیجیپی، سخنران بعدی پنل با عنوان «نقشآفرینی لندتکها در تحول اقتصادی» بود که صحبت خود را با مرور شرایط اقتصادیای که با آن روبرو هستیم و نیز کمبود سرمایه در گردش آغاز کرد. او گفت: خریدار و فروشنده، هر دو با کمبود سرمایه در گردش در هر خرید روبرو هستند و هردو به تامین مالی نیاز دارند. ما باید به سامانه تأمین مالی زنجیره تولید فکر کنیم که عملا ارتباط دو طرفهای که بین خریدار و فروشنده توسط بانک ایجاد میشد را به یک ارتباط حداقل سه طرفه تبدیل میکند. او افزود: در این مدل که سرویس عاملیت معکوس (Reverse Factoring) نام دارد، از فاکتوری که در اختیار خریدار قرار میگیرد، تأمین مالیای از طریق فینتک برای فروشنده فراهم میشود. مدیرعامل دیجیپی به نمونههای موفق جهانی که از این مدل سود بردهآند هم اشاره کرد و گفت برای مثال شرکت پیاندجی (P&G)، بهبود ۶۰ درصدی افزایش دوره تسویه حساب های پرداختنی داشته و همچنین تنها در آمریکا، ۱۲۰۰ میلیون دلار در حوزه سرویس عاملیت معکوس (Reverse Factoring) هزینه شده است.
هومن امینی، افزایش کارایی، کاهش هزینههای تأمین مالی، افزایش درآمد و بهبود جریان نقدینگی را از نتایج پیادهسازی لندتکها عنوان کرد. او همچنین رگولاتور و قانون گذار، شرکت های فینتک، بانکها، مشاوران مالی و حقوقی، شرکتهای کوچک و متوسط و شرکای تجاری و غیره را از بازیگران این زیستبوم خواند.
علیرضا شفیعی، مدیرعامل کیپا
اعتباربخشی، راهی برای فراگیری مالی و کاهش فقر
علیرضا شفیعی، مدیرعامل کیپا، صحبت خود را با نظریات آمارتیا سن، اقتصاددان هندی، آغاز کرد. آمارتیا سن اقتصاددانی است که به نگاه انسانی به علم اقتصاد معروف است و در ۱۹۹۸ توانست جایزه نوبل اقتصاد را از آن خود کند. شفیعی مروری بر نظریات این استاد دانشگاه داشت و گفت: طبق نظریه سن، اگر در جامعهای میزان درآمد و دارایی مبتنی بر سرمایه انباشته باشد در آن جامعه عدالت اجتماعی وجود ندارد و از نتایج این وضعیت این است که انسانها حق انتخاب کمتری برای رشد و تبلور خود خواهند داشت. او همچنین ادامه داد: در اقتصاد ایران دو شاخص مهم داریم که یکی دهک خانوارها و دیگری که شاخص دقیقتری است، سبد یا مصرف خانوار است. اگر اثر تورم را از این شاخص دوم خارج کنیم، ما از دهه ۵۰ تا اوایل دهه ۸۰ شاهد رفاه رو به رشد خانوارها بودهایم اما این اتفاق از اواسط دهه ۸۰ رو به کاهش میرود و شاخص تاب آوری مالی به مرور پایین میآید. این کاهش باعث ازبین رفتن ثبات اقتصادی خانواده وبعضا ورشکستگی مالی خانوادهها شده است. شفیعی ادامه داد: ما در ایران چندسال است که با کاهش تابآوری مالی روبرو هستیم و نگاه ما به ابعاد زندگی کوتاه مدت شده و جامعه به سمت تصمیمات کوتاهمدت رفته است. در چنین فضایی ما از اقتصاد مولد و ایجاد کسبوکارها هرروز دورتر و دورتر میشویم. شاخصهای سرمایه اجتماعی کشور روزبهروز پایین و پایینتر میآید. علیرضا شفیعی به پنج راهکار ارائه شده توسط بانک جهانی برای جوامعی این چنینی اشاره کرد و گفت: پنج آیتم برای فراگیری مالی و کاهش فقر ارائه شده که شامل پرداخت، اعتبار، پس انداز، خدمات ارزی و بیمه میشود. به نظر من، حلقه مفقوده فراگیری مالی در کشور ما موضوع اعتبار است. اصلاح نظام اعتباری راهی برای اکوسیستم امروز کشور ماست. شهروندان اگر ببینید با داشتن اعتبار میتوانند آینده بهتری داشته باشند، منظمتر و دقیقتر خواهند بود و به تصمیمات بلندمدت ما کمک خواهند کرد. اعتبار دادن از خاستگاه اعتماد میآید. ایران آینده پس از این نظام اعتباری ایران همدلتری خواهد بود.
محمد نژادصداقت، مدیرعامل مجموعه داتین
ستاره قطبی را گم نکنیم!
محمد نژادصداقت، مدیرعامل داتین، در شروع سخنان خود گفت: من جایی شغلم را نمیگویم! چون بلافاصله میپرسند میتوانی وامی برایمان جور کنی؟ ولی من هنوز نتوانستهام کاری برای اطرافیانم انجام دهم.
او سپس درباره اهداف و مأموریتهای مجموعه خود توضیحاتی ارائه داد و گفت: نقطه اثرگذاری ما در جامعه، ارائه فراگیر تسهیلات خرد و خودکار و سریع است. مأموریت مجموعه داتین را میتوان در این موارد خلاصه کرد: ۱-تحقق فراگیری مالی، توانمندسازی مالی مردم و خلق فرصت. ۲- دسترسی پیری و حذف محدودیت فیزیکی با تاکید بر هر زمان و هر مکان ۳- شفافیت و اعطا تسهیلات در صورت احراز شرایط اعتبار و اعتبارسنجی، تغییر نقطه تامین مالی. ۵- مقیاس پذیری و پاسخگویی به تعداد درخواست بسیار قراتر از شرایط موجود.
مدیرعامل مجموعه داتین در پایان گفت: ما جریانساز تحول هستیم و باید یک ستاره قطبی برای خود تعریف کنیم و در مسیر آن حرکت کنیم تا منحرف نشویم.
رضا قربانی، مدیرعامل راهکار
رونمایی از نقشه لندتک ایران
رضا قربانی، مدیرعامل راهکار، آخرین سخنران این پنل بود و صحبتهای خود را با اشاره به تحولات بنگلادش و شخص محمد یونس شروع کرد و افزود: ما شاهد خلق یک اکوسیستم لندتک ایران هستیم. اکوسیستم فراتر از یک صنف است. ما صنف لندتک نداریم؛ اکوسیستم لندتک داریم. او سپس افزود: فینتک تقاطع سه سطح است: مدلهای کسب و کار و بخش مالی و فناوری. ما از زاویه فناوری وارد فینتک شدهایم ولی به نظرم همه بازیگران فینتک در ایران به خوبی نقش خود را ایفا کردهاند. اکوسیستم فینتک ایران بسیار متنوع و گسترده است که پیتک، بانکتک و لندتک، بلاکچین، اینشورتک و حتی رگولاتور را هم شامل میشود. اکوسیستم لندتک توانسته طعم تازهای از بانکداری را به ما نشان دهد. پیش از این بانکها برای پرداخت تسهیلات تصمیمی میگرفتند اما امروزه دارند افراد را تشویق میکنند که از خدمات تسهیلاتی آنها استفاده کنند. تسهیلات در این سالها دور از دسترس دور باقی مانده بود و لندتک ها این دسترسی را ممکن کردند. کار بزرگ فعالان این حوزه این است که برخلاف گذشته، وام را در نقطه فروش مناسب بردهاند. تغییر بزرگ زمانی اتفاق میافتد که همه مردم به شکل گسترده بتوانند از خدمات لندتک استفاده کنند. او سپس از همکاری بانکها گفت و افزود: موتور محرکه اصلی لندتک، تأمین مالی بوده است. اگر بانکها به این فضا اعتماد نمیکردند، تغییرات اکوسیستم فینتک در دهه گذشته را شاهد نبودیم. امروزه کسبوکاری داریم که از ۲۷ همت تسهیلات صحبت میکند و این تسهیلات بر خلاف تسهیلات بانکی با هدف مشخص برای نقطه خرید مشخص است. رضا قربانی در ادامه از اکوسیستم لندتک ایران رونمایی کرد و گفت این نقشه شامل تحلیلهای بسیار درباره کسبوکارهای لندتکی است و همه بازیگران این فضا را کنار هم گذاشته است. مدیرعامل راهکار همچنین گفت: در رمزارزها برای اولینبار فضایی خلق شد که توانستیم صاحب پولی باشیم که متعلق به بانک مرکزی نیست. جالب است که لندتک دارد در امتداد رمزارز تعریف میشود.