به‌روز شده در: ۰۵ آبان ۱۴۰۵ - ۱۶:۴۵
عقبگرد سکه به کانال ۱۲ میلیون تومان، کاهش نرخ دلار به دنبال افزایش دسترسی به منابع ارزی

عقبگرد دلار و سکه به کانال های پایین/ افزایش منابع ارزی در دسترس دولت و تشکیل کارگروه مشترک بانک مرکزی و وزارت صمت دو عامل کاهش نرخ دلار بود

قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد روز یکشنبه به کانال 29 هزار تومان کاهش یافت و با ثبت نرخ 29 هزار و 820 تومان بیش از 200 تومان افت کرد. در ساعات عصر نیز به قیمت 29850 تومان معامله شد. همچنین درهم امارات به 8 هزار و 160 تومان رسیده است که نسبت به روز گذشته کاهش داشته است. قیمت سکه نیز تا 12.9 میلیون تومان کاهش یافته است
کد خبر: ۱۸۵۵۱۹
تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۴۰۰ - ۱۸:۳۱
عقبگرد دلار و سکه به کانال های پایین/ افزایش منابع ارزی در دسترس دولت و تشکیل کارگروه مشترک بانک مرکزی و وزارت صمت دو عامل کاهش نرخ دلار بود
خبراقتصادی – محسن شمشیری

قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد روز یکشنبه به کانال 29 هزار تومان کاهش یافت و با ثبت نرخ  29 هزار و 820 تومان بیش از 200 تومان افت کرد. در ساعات عصر نیز به قیمت 29850 تومان معامله شد. همچنین درهم امارات به 8 هزار و 160 تومان رسیده است که نسبت به روز گذشته کاهش داشته است. قیمت سکه نیز تا 12.9 میلیون تومان کاهش یافته است.
برخی فعالان بازار ارز، دلیل کاهش نرخ دلار را  تشکیل کارگروه مشترک بانک مرکزی و وزارت صمت و همچنین افزایش منابع ارزی در دسترس دولت اعلام کرده اند.
این فعالان ارزی می گویند که کارگروه مشترک بانک مرکزی و وزارت صمت، برای هماهنگ‌سازی سیاست‌های ارزی و تجاری وافزایش رضایتمندی فعالان بخش خصوصی و صادرکنندگان و درنهایت بهبود تراز تجاری کشور تشکیل شده است که اثر مثبتی بر بازار خواهد داشت.
از سوی دیگر، اخبار مختلف نشان می دهد که فروش نفت ایران افزایش یافته و دسترسی به منابع ارزی نیز بیشتر شده است و با ادامه مذاکرات، دسترسی ها بیشتر شده و روی بازار اثر گذاشته است. همچنین موضوع مقابله با سفته بازی و شناسایی دلالان ارزی نیز می تواند عامل دیگری بر کاهش نرخ دلار باشد.  
وزیر امور اقتصادی و دارایی  در این زمینه گفت: تا ۱۵ آذر تقریباً معادل کل سال گذشته منابع ارزی در دسترس قرار گرفت و بنابراین چشم انداز بازار ارز به جهت منابع، چشم انداز خوبی است. همچنین  ۱۰۰۰ نفر از سوداگران ارزی شناسایی شدند که برخی از این افراد ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ میلیارد و یکی از آن‌ها ۹۰۰۰ میلیارد تومان خرید و فروش ارزی داشته است و ۶۰۰ نفر از این افراد اصلا پرونده مالیاتی نداشتند.
 از سوی دیگر، نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر گفت:  به دلیل کاهش نرخ ارز، شاهد افت قیمت سکه و طلا در بازار هستیم.
محمد کشتی آرای با بیان اینکه  انس جهانی ۱۷۹۹ دلار قیمت گذاری شده است افزود: هم اکنون هر قطعه سکه طرح جدید ۱۲ میلیون و ۹۳۰ هزار تومان، سکه طرح قدیم ۱۲ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان، نیم سکه ۶ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان، ربع سکه ۳ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان و سکه گرمی ۲ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.
هر مثقال طلا ۵ میلیون و ۵۴۷ هزار تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار ۱ میلیون و ۲۸۱ هزار تومان فروخته می‌شود.

عقبگرد سکه به کانال ۱۲ میلیون تومان

قیمت سکه  (یکشنبه، ۲۸ آذرماه) در بازار تهران با ۱۳۰ هزار تومان کاهش نسبت به روز گذشته به ۱۲ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان رسید و سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم با قیمت ۱۲میلیون و ۶۳۰ هزار تومان معامله شد.همچنین  نیم‌سکه بهار آزادی ۶ میلیون و ۷۸۰ هزار تومان، ربع سکه سه‌میلیون و ۷۸۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۲ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان قیمت خورد.علاوه بر این، در بازار طلا نیز نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار به یک میلیون و ۲۷۸ هزار تومان رسید و قیمت هر مثقال طلا نیز پنج‌میلیون و ۵۴۰ هزار تومان شد.همچنین قیمت اُنس جهانی طلا به دلیل تعطیلی بازار بدون تغییر نسبت به روز گذشته با نرخ یک‌هزار و ۷۹۸ دلار و ۷۳ سنت معامله شد.

کاهش نرخ دلار پس از چند روز تثبیت قیمت در صرافی‌های بانکی  
نرخ دلار  (یکشنبه، ۲۸ آذرماه) در صرافی‌های بانکی با ۴۰ تومان کاهش نسبت به روز گذشته، به رقم ۲۷ هزار و ۴۰۱ تومان رسید.  

قیمت فروش یورو بدون تغییر قیمت نسبت به روز گذشته برابر با ۳۰ هزار و ۸۰۸ تومان بود.   قیمت خرید هر دلار ۲۶ هزار و ۸۵۸ تومان و نرخ خرید هر یورو نیز ۳۰ هزار و ۱۹۸ تومان اعلام شد.علاوه بر این، بهای خرید دلار در بازار متشکل ارزی ۲۷ هزار و ۶۶ و نرخ فروش آن ۲۷ هزار و ۳۱۲ تومان بود.این در حالی است که نرخ خرید یورو در این بازار ۳۰ هزار و ۴۲۵ تومان و نرخ فروش آن نیز ۳۰ هزار و ۷۰۱ تومان اعلام شد.همچنین در سامانه نیما در معاملات ، حواله یورو به قیمت ۲۷ هزار و ۴۴۳ تومان فروخته و حواله دلار به بهای ۲۴ هزار و ۴۴۱ تومان معامله شد.
قیمت دلار از خردادماه وارد کانال ۲۶ هزار تومان شد و در این محدوده نوسان داشت و در شهریورماه نرخ دلار نزولی یا ثابت بود. در ماه‌های گذشته نیز دلار گاهی در کانال ۲۶ هزار تومان رشد داشته و وارد محدوده قیمتی ۲۷ هزار تومان شد، اما دوباره عقب‌گرد داشته است. از هفته گذشته نیز نرخ دلار در میانه کانال ۲۷ هزار تومان ثابت مانده است.  
مهم‌ترین عوامل موثر در رشد قیمت طلا و سکه، بالا رفتن نرخ دلار و انس جهانی است. نرخ دلار در صرافی‌های بانکی بیش از یک هفته است که در میانه کانال ۲۷ هزار تومان ثابت بوده است. این عامل موجب شده که قیمت انواع سکه و طلا کاهش یابد.
تسهیل در رفع تعهدات ارزی

دبیر کمیته اقدام ارزی از پیگیری سازمان توسعه تجارت ایران برای برگزاری کمیته ماده ۲ مصوبات چهاردهمین جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی با هدف تسریع و تسهیل ایفای تعهدات ارزی صادرکنندگان خبر داد.
احسان قمری گفت: تعداد۲۰پیش نویس مصوبه که در کمیته اقدام ارزی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و به عنوان مصوبات کمیته اقدام ارزی استخراج شده است، برای تصویب نهایی به کمیته ماده ۲ ارسال شد تا پس از بررسی و تصویب نسبت به اجرایی شدن آن اقدام شود.
مصوبات پیشنهادی شامل درخواست تمدید مهلت‌های ایفای تعهدات ارزی، مباحث معافیت مالیاتی و استرداد مالیات بر ارزش افزوده، افزایش مهلت ایفای تعهدات ارزی صادراتی از محل ورود موقت، وضعیت صادرکنندگان واجد تعهدات ارزی سال ۱۳۹۷، فروش ریالی به سایر کشورها غیر از عراق و افغانستان در بازه زمانی ۲۲فروردین تا ۱۶مرداد ۹۷، مشکلات مربوط به ایفای تعهدات ارزی صادراتی از محل واگذاری پروانه های صادراتی و... بوده که در صورت تصویب آنها بخش اعظم مشکلات صادر کنندگان در حوزه ایفای تعهدات ارزی رفع خواهد شد. روند ایفای تعهدات ارزی صادراتی روند مثبتی بوده و اغلب مشکلات فراروی صادرکنندگان در حوزه تعهدات ارزی مربوط به سالهای گذشته بوده است که تلاش می شود با همکاری اعضای کمیته اقدام ارزی موانع و مشکلات حل و فصل شود.


تلاش بانک مرکزی هند برای ممنوعیت کامل رمزارزها

بانک مرکزی هند RBI حمایت خود را جهت ممنوعیت کامل ارزهای رمزنگاری شده در هند به هیئت مرکزی اعلام کرده است.

به‌گزارش کریپتوپالیتن، بانک مرکزی هند RBI حمایت خود را جهت ممنوعیت کامل ارزهای رمزنگاری شده در هند به هیئت مرکزی اعلام کرده است. به گفته منابع اکونومیک تایمز، این بانک در آخرین جلسه هیئت مدیره ارائه‌ای مفصل داشت و بر نگرانی‌های منفی تجارت ارز رمزنگاری شده و تأثیر آن بر ثبات مالی کشور تأکید کرد. این بانک مسایل مربوط به مدیریت ارزهای رمزنگاری شده را برجسته کرد. گفته می شود که ماهیت ارزهای رمزنگاری شده و این واقعیت که امکان ناشناس ماندن تراکنش‌ها در مبادلات خارجی را فراهم می‌کند، تهدیدی حیاتی برای اقتصاد هند است. پیش از این، رییس کل این بانک گفته بود که بانک مرکزی بارها مسائل مربوط به ارز رمزنگاری شده را علامت‌گذاری کرده و از دولت می‌خواهد که ممنوعیت کامل آن در کشور را در نظر بگیرد. بانک مرکزی هند نگاه خوش‌بینانه‌ای به ارزهای دیجیتال ندارد.

به نظر می رسد که بانک مرکزی هند نمی‌خواهد دید متعادلی از پذیرش ارز رمزنگاری شده در هند به نمایش بگذارد. این بانک به طور بی‌وقفه جنبه‌های منفی ارزهای دیجیتال را برجسته می‌کند، اما هرگونه دیدگاه خوش‌بینانه به ارزهای غیرمتمرکز را به طور کامل متوقف می‌کند. ماه گذشته، دولت هند، لایحه مقررات ارزهای رمزنگاری شده را فهرست کرده بود تا در جلسه پارلمان ارائه شود تا ممنوعیت کامل رمزارزها را دنبال کند. اگرچه این طرح در جلسه بودجه مطرح شد، اما دولت ایده دومی داشت و لایحه را ارائه نکرد. طبق گزارش‌ها دولت به‌جای اعمال ممنوعیت کامل، به دنبال تنظیم مقررات ارزهای رمزنگاری شده در هند است. در حال حاضر، به نظر می‌رسد که دولت هند قبل از اتخاذ هر تصمیم مهمی به دنبال مشورت بیشتر خواهد بود.

اگر لایحه پیشنهادی تصویب می‌شد، دولت ایجاد ارز دیجیتال رسمی صادر شده توسط بانک مرکزی هند را در نظر می‌گرفت. بنابراین، کاملاً واضح است که چرا این بانک از ایده ممنوعیت کامل رمزارز پشتیبانی می‌کند. منابع تاکید کرده‌اند که هیئت مرکزی چندین جنبه از ارز رمزنگاری شده بالقوه بانک مرکزی و ارز دیجیتال خصوصی را مورد توجه قرار داده است. کاربران این ارزها در هند به طور قابل توجهی نگران این معضل هستند. هنوز مشخص نیست که دولت هند با ممنوعیت کامل رمزارزها مانند چین روبرو شود.

نرخ ارز در بازار غیررسمی مبنای اقتصادی ندارد

یک کارشناس ارزی گفت: بازار غیررسمی محل فعالیت دلالان ارزی است و نه تنها میزان معاملات در آن مشخص نیست بلکه قیمت‌ها نیز در این بازار مبنای اقتصادی ندارد.
نرخ ارز یکی از متغیرهای تاثیرگذار بر اقتصاد است و رفتارهای اقتصادی را شکل می‌دهد. در کشور ما دو نوع بازار داریم بازار ارز رسمی که بازار متشکل ارزی که بسیاری از معاملات در این بازار انجام می‌شود و میزان مبادلات و نرخ‌ها در آن شفاف است. بازار غیررسمی یا کف خیابان که دلالان در آن فعالیت می‌کنند و نرخ‌ دلار و یورو در آن واقعی نیست و این بازار به طور معمول متاثر از هیجانات و جوسازی‌ها قرار می‌گیرد و همواره شاهد نوسان بالای قیمت‌ها در این بازار هستیم.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در هفته گذشته نرخ دلار و یورو در صرافی‌های بانکی در کانال ۲۷ هزار تومان ثابت بود. اما در مقابل در مبادلات خیابانی و غیررسمی قیمت‌ دلار تا رقم ۳۱ هزار تومان هم افزایش داشت.
 بازار واقعی که افراد نیازهای مصارف ارزی خدماتی را از آن تهیه می‌کنند در هفته گذشته در کانال ۲۷ هزار تومانی قرار داشت و نه تنها نوسانی نداشت بلکه روند قیمت‌ها طبیعی بود و بازار نیز به آرامی فعالیت می‌کرد و افراد و صرافی‌ها ارز می‌خریدند و می‌فروختند.

وی با اشاره به گزارش برخی رسانه‌ها مبنی بر التهاب در بازار ارز اظهار داشت: با وجود آرامش در بازار متشکل ارزی، برخی رسانه‌ها در این ایام بازار ارز را ملتهب و هیجانی اعلام می‌کنند این در حالی است که پشت پرده آن معلوم نیست.
اطلاق اینکه بازار ارز نوسان و هیجان دارد، نادرست است و ما نباید بازار رسمی را کنار بگذاریم و بازار غیررسمی را بررسی کنیم.

وی با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد بازار ارز کشور، بازار حواله است، گفت: بازار حواله در حقیقت بازاری است که به منظور تجارت مورد استفاده قرار می‌گیرد. مبادلات در این بازار مبتنی بر عرضه و تقاضاست و هیجان و نوسانی در این بازار وجود ندارد.
این کارشناس افزود: دیگر بازار ارز کشور، بازار نیماست که صادرکنندگان و واردکنندگان به واسطه بانک‌ها و صرافی‌ها مبادلات خود را در آن انجام می‌دهند و در این بازار نیز هیجانی وجود ندارد و میانگین قیمت‌ها در این بازار ۲۳ هزار و ۷۰۰ تومان بود.
روند معاملات در دو بازار حواله و اسکناس که کم هیجان‌ترین و کم نوسان‌ترین بازار است، کاملا مبتنی بر عرضه و تقاضا و مکانیسم کشف نرخ آن هم مشخص است؛ بنابراین در گزارش‌ها باید توجه کنیم که درخصوص کدام بازار صحبت می‌کنیم.
وی تاکید کرد: آمارهای رسمی حاکی از این است که در بازارهای رسمی نه تنها هیجان و التهابی وجود ندارد بلکه آرامش در این بازار حاکم است و ارز نیز متناسب با نیاز مصرف‌کنندگان وجود دارد.
captcha