جایگاه بانک صادرات در بانکداری الکترونیک، تعداد کارت، تراکنش و گردش مالی در آّبان 98 نشان داد
بانک صادرات ایران در آّبان 98، با تکیه بر مزیت های رقابتی و شبکه گسترده کارت های بانکی خود، رتبه دوم از مبلغ کارتخوان فروشگاهی و رتبه سوم از نظر گل گردش مالی صنعت پرداخت، رتبه سوم تراکنش کارتخوان فروشگاهی و کل کارت های تراکنش دار، رتبه دوم کارت های بانکی تراکنش دار، رتبه دوم کارت اعتباری تراکنش دار، و رتبه سوم تعداد کل تراکنش های شاپرکی در شبکه پرداخت را کسب کرده است

اقتصاد گردان - محسن شمشیری
بانک صادرات با 11.43 درصد تعداد تراکنش و 12.71 درصد مبلغ صادر شده، سهم 7.17 درصدی در تعداد و 11.74 درصدی در مبلغ تراکنش های پذیرش شده داشته است . همچنین در آّبان 98 بانک صادرات با حدود 62 هزار میلیارد تومان گردش مالی در تراکنش های بانکی، بیش از 414 میلیون تراکنش صادره و پذیرفته شده داشته و میانگین هر تراکنش در بانک صادرات نیز معادل 150 هزار تومان بوده که بالاتر از میانگین 100 هزار تومانی کل شبکه بانکی است
بانک صادرات ایران در آّبان 98 نیز با تکیه بر مزیت های رقابتی و شبکه گسترده کارت های بانکی خود، رتبه دوم از مبلغ کارتخوان فروشگاهی و رتبه سوم از نظر گل گردش مالی صنعت پرداخت، رتبه سوم تراکنش کارتخوان فروشگاهی و کل کارت های تراکنش دار، رتبه دوم کارت های بانکی تراکنش دار، رتبه دوم کارت اعتباری تراکنش دار، و رتبه سوم تعداد کل تراکنش های شاپرکی در شبکه پرداخت را کسب کرده است.
عملکرد بانک ها در صنعت پرداخت و تراکنش های بانکی در آبان 98 نشان می دهد که بالاترین سهم تعدادی از تراکنش های ابزار کارتخوان فروشگاهی به بانک های ملت، ملی و صادرات، بالاترین سهم تعدادی از تراکنش های ابزار پذیرش اینترنتی به بانک های پارسیان و ملی، بالاترین سهم تعدادی از تراکنش های ابزار پذیرش موبایلی به بانک های ملت، آینده، اقتصادنوین، ملی، بالاترین سهم مبلغی از تراکنش های ابزار کارتخوان فروشگاهی به بانک های ملت، صادرات و ملی، بالاترین سهم مبلغی از تراکنش های ابزار پذیرش اینترنتی به بانک های ملت و پارسیان، بالاترین سهم مبلغی از تراکنش های ابزار پذیرش موبایلی به بانک ملت اختصاص یافته است.
حدود 102 میلیون کارت بانکی تراکنش دار فعال در آبان 98 وجود داشته که حدود 97 میلیون آن یعنی 96 درصد را کارت برداشت، 11 صدم درصد را کارت اعتباری و 4 درصد یا بیش از 4 میلیون را کارت هدیه و بن کارت تشکیل داده است. در آبان ماه 98 بانک های ملی، ملت و صادرات، دارای بیشترین سهم از تعداد کارتهای بانکی تراکنش دار در شبکه شاپرک بوده اند. بیشترین کارت اعتباری تراکنش دار متعلق به بانک های ملت، صادرات و سپه، بیشترین کارت برداشت تراکنش دار به بانک ملی و صادرات و ملت و بیشترین کارت هدیه و بن کارت تراکنش دار متعلق به بانک های ملی، پارسیان، و ملت، بوده است.
تمرکز ابزارها و بانک ها
از نظر تعداد سه بانک ملت، ملی و صادرات همچنان بیشترین سهم از کل تعداد تراکنش های صنعت پرداخت کارتی را داشته اند. از نظر مبلغ نیز بیشترین گردش مالی آبان 1398 در بانک های ملت، ملی و صادرات بوده است
در بررسی سهم تعدادی و مبلغی هر ابزار پذیرش از تراکنش های هر بانک در شبکه پرداخت کشور مشاهده میگردد که در بانک های کشورهمچنان بیشترین پذیرش تراکنش از طریق ابزار کارتخوان فروشگاهی انجام گرفته است.
شاخص هرفیندال- هیرشمن در بازار بانک های پذیرنده تراکنش های ابزار پذیرش موبایلی همچنان نشان دهنده تمرکز بالا، میزان این شاخص در بازار ابزار پذیرش اینترنتی همچنان مبین وجود تمرکز ملایم در بین بانک های پذیرنده و میزان این شاخص در ابزار کارتخوان فروشگاهی مبین قرار گرفتن در طبقه رقابتی بوده که این نشان دهنده رقابت صحیح در بازار این ابزار در بین بانک های پذیرنده می باشد. میزان شاخص هرفیندال – هیرشمن در بازار بانک های پذیرنده تراکنش های کارتی، در حوزه دو ابزار پذیرش موبایلی و در ابزار کارتخوان فروشگاهی با رشد منفی مواجه بوده است.
در بحث صادرکنندگی کارتهای بانکی دارای تراکنش در سوییچ شاپرک تعداد کل کارتهای بانکی تراکنش دار در آبان ماه نسبت به مهر ماه 98 رشد مثبت 1.33 درصدی داشته است و نرخ رشد در دو دسته کارت برداشت و کارت هدیه و بن کارت مثبت بوده است.
در بررسی سهم بانک های صادرکننده کارتهای بانکی تراکنش دار در آبان ماه 1398 ، بانک ملی بیشترین سهم از تعداد کارتهای بانکی صادر شده تراکنش دار در شبکه شاپرک را داشته و نتایج حاکی از آن بوده که بیشترین کارت برداشت و کارت هدیه و بن کارت تراکنش دار متعلق به بانک ملی، و بیشترین کارت اعتباری تراکنش دار متعلق به بانک ملت بوده است.
در بررسی شاخص سهم هر یک از انواع کارتهای بانکی تراکنش دار از مجموع کارتهای بانک صادرکننده بیشترین سهم از تعداد کارت تراکنش دار در هر بانکی به کارت برداشت و پس از آن کارت هدیه و بن کارت اختصاص داشته و کارت اعتباری کمترین سهم در بیشتر بانک ها سهم صفر را در این بین داشته است.
شاخص هرفیندال- هیرشمن در بازار صادر کنندگی در هر سه دسته کارت با رشد مثبت مواجه بوده است.کارت هدیه و بن کارت همچنان در طبقه رقابتی کمتر از 1000، کارت برداشت در طبقه تمرکز ملایم و کارت اعتباری در طبقه تمرکز بالا قرار گرفته اند.
در راستای بررسی سهم هر بانک از کل تعداد تراکنش ها برای رسیدن به دید کاملی از عملکرد هر یک از بانک ها در هر دو نقش صادرکنندگی و پذیرندگی در نظام پرداخت الکترونیکی کشور مجموع تعداد تراکنش های صادره هر بانک با تعداد تراکنش های پذیرش شده همان بانک محاسبه گردیده است. این شاخص نشان میدهد که به ترتیب بانک های ملت، ملی و صادرات بیشترین سهم تعدادی از کل تراکنش های شاپرکی در شبکه پرداخت را از آن خود کرده اند و کمترین سهم به بانک های مشترک ایران- ونزوئلا، توسعه صادرات ایران و موسسه توسعه اعتباری تعلق گرفته است.