به‌روز شده در: ۰۵ آبان ۱۴۰۵ - ۱۶:۴۵
يك اقتصاد دان از راهگشا بودن همگرايي مجلس و دولت مي‌گويد

در انزوا به توسعه نمي‌رسيم

رييس كميسيون اقتصادي مجلس در روز گذشته درباره طرح دو فرويتي مجلس گفته است كه اين طرح با پنج محور اقتصادي دارد و بحث بازار ثانويه ارز را هم پوشش مي‌دهد. موضوعي كه در دستور كار دولت هم هست و آنگونه كه مهدي پازوكي به تعادل مي گويد اين همگرايي اميدوار كننده است و مي‌شود اميد داشت كه اين همراهي به تلاش مشترك براي حل مسائل كنوني اقتصاد ايران منجر شود.
کد خبر: ۱۱۶۸۶۰
تاریخ انتشار: ۰۹ تير ۱۳۹۷ - ۲۰:۱۱
اقتصاد گردان -  روز گذشته محمدرضا پور ابراهیمی، رييس كميسيون اقتصادي مجلس، در گفت‌وگو با فارس، ضمن حمايت از مواضع اخير رييس جمهوري گفت:« صحبت‌های رئیس جمهور سرفصل جدیدی در رابطه با پیگیری مطالبات مردم، رهبری و مسئولان در سایر قوا است. ای کاش این جنس نگاه، رویکرد و ادبیات رئیس جمهور از سال‌های قبل در دستور کار قرار می‌گرفت و می‌توانستیم برای بهبود شرایط استفاده کنیم.»
 پور ابراهيمي كه از مدت‌ها پيش بيان مي‌كرد كه دولت نبايد صرفا چشم اميد به برجام و عوايد اقتصادي آن داشسته باشد اكنون اين را هم گفته ايت:‌طبعا زحمات و تلاش‌های دولت در حوزه مراودات خارجی برای حل مشکلات اقتصادی جواب نداده و خروجی برجام راهگشا نبود و از ابتدا هم برآورد می‌کردیم که کلید حل مشکلات اقتصادی نیست و مباحث داخلی را باید حل کرد، اگرچه تعامل با بیرون کشور ارتباط منطقی نیاز است و می‌توان اقتصاد را هدایت کرد.
يكي از مهم‌ترين انتقادات طيف رقيب دولت، تمايل مسئولان قوه مجريه به تعامل با جهان و ديپلماسي بود ولي پس از تصميم دولت آمريكا، دولت و رقبايش بسيار نزديك‌تر به هم شده‌اند. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به گفتمان جدید رئیس جمهور که جنس جدیدی برای راهبردهای دولت در سال‌های باقی مانده است، بیان كرد:« فکر می‌کنم، باید با رویکرد حمایتی آن را تقویت کنیم و اگر این ادبیات حاکم باشد، جنس کار نسبت به گذشته متفاوت خواهد بود. از مدت‌ها قبل اعلام کردیم که دشمن شیپور جنگ را به صدا در آورده و نیازمند این است که ما هم آرایش جنگی بگیریم و همانند دشمن بتوانیم، در عرصه میدانی مدیریت کنیم. خیلی از اعضای دولت در سال‌های گذشته شاید اعتقاد و باور به موضوع نداشتند و رفتارشان متناسب با جنگ اقتصادی نبود. حرف‌های رئیس جمهور گوشزدی به اعضای کابینه بود که باید متناسب با شرایط جدید کار کنیم.»
حمايت‌هاي مجلس از دولت تنها به چنين مواردي محدود نمانده و آن‌ها در جهت رفع مشكلات اقتصادي طرحي را براي ارائه در صحن آماده كرده‌اند. پور ابراهیمی با بیان اینکه مجلس اکنون ورود کرده و کمیته ضد تحریم در مجلس تشکیل شده است و مجموعه اعضای موثر اقتصادی در آن حضور دارند، گفت: بحرینی رئیس این کمیته است و 14 تا 16 کارگروه تخصصی زیر مجموعه دارد. بخش خصوصی هم ورود کرده و سریع بسته پیشنهادی را تهیه تا به دولت ارائه کنیم. در مواردی که کار مشترک صورت می‌گیرد، هماهنگی‌ها انجام خواهد شد. ضمن اینکه دولت هم برنامه‌ریزی را شروع کرده است.
يكي از موضوعات مهم سخنان پورابراهيمي درباره طرح دو فوریتی است. اين طرح با 5 محور اقتصادي در دستور كار مجلس قرار گرفته است. پورابراهيمي در اين زمينه گفته است: روز پنج‌شنبه کمیته تخصصی برای اين طرح  تشکیل شد و در هفته جاری در مجلس بررسی می‌شود.
وي اين را هم گفته كه طرح دو فوريتي با واكاوي مسائل اقتصادي روز در دستور كار قرار گرفته و توصيح داد: اين شرح سامل محورهای مهمي مي‌شود از جمله ساماندهی نقدینگی. در كنار خروج دولت از مجموع طرح‌های عمرانی به روش سهل و آسان، تا محدودیت‌های سال‌های گذشته را نداشته باشد. 
پورابراهيمي درباره ساير محورها گفت: يكي ديگر از محورها، ارايه اختیارات بیشتر به استان‌ها برای افزایش ظرفیت‌های اقتصادی با رویکرد غیر متمرکز و همچنين ساماندهی وضعیت سوخت و انرژی و راهکار اجرایی برای تلاطم بازار ارز و طلا است.
 وي با اشاره به بحران نقدینگی و تلاطم بازار طلا، سکه و ارز، گفت: این موضوع  اكنون براي ما اولويت است. به دنبال راهکار منطقی و فوری براي آن هستيم. لازم است بگويم كه که متأسفانه علی‌رغم تأکیدات ما، تک نرخی شدن ارز و عدم در نظر گرفتن بازار ثانویه مسیر اشتباهی و غیر تخصصی بود که دولت رفت و هزینه‌های سنگینی به اقتصاد وارد کرد.
 تنها راهی که التهابات ارزی را کاهش می‌دهد، ایجاد بازار ثانویه است، تا قیمت‌های حبابی در بازارهای مختلف را کاهش دهد.
به گفته این نماینده مجلس، اتاق بازرگانی، مرکز پژوهش‌ها و بخش خصوصی همراه شدند، تا این طرح دو فوریتی را به صحن مجلس ببریم و ارز 4200 را به کالاهای اساسی، مواد اولیه تولید و غذایی و اقلام ضروری جامعه اختصاص خواهد یافت و ارز کالاهای دیگر با ارز تعادلی بازار تامین شود باشد، تا قیمت حبابی ارز به شدت پایین بیاید.
لازم به ذكر است در روزهاي گذشته دولت نيز بحث بازار ثانويه را مطرح كرده بود و پورابراهيمي مي‌گويد چنانچه دولت اقدام به اجراي آن كند، طرح دو فرويتي مجلس نيز تغيير مي‌كند.
فضاي تعامل باز شود
در همين راستا، مهدي پازوكي، كارشناس اقتصادي در رابطه با صحبت‌هاي رييس كميسيون اقتصادي مجلس به تعادل گفت :« اين گفته‌ها به طور كلي اميدوار كننده است چرا كه نزديكي بيشتر دولت و مجلس مي‌تواند در شرايط حساس فعلي به بهبود وضعيت و حتي بهتر شدن وضعيت اقتصادي كشور ياري برساند. طبيعي است در هر نظامي كه ميان قواي مختلفش علي‌رغم تفكيك قوه‌ها، فضاي همدلي بيشتري حاكم باشد، وضعيت مطلوب‌تري حاكم است.»
او ادامه داد:« اين ميان طرح دوفوريتي مجلس براي بهبود فضا هم مي‌تواند موثر باشد و من هم اميدوارم چنين طرح‌هايي نتايج خوبي به ارمغان آورند. به هر حال سياست دولت در قبال بازار چندان موفق نبود و طبيعي است كه نياز به تغيير فضا به وجود آمده، در اين شرايط بازار ثانويه مي‌تواند به در جاتي كارساز باشد. همچنين با توجه به حجم عظيم پروژه‌هاي نيمه كاره دولت، واگذاري بخشي از اين پروژه‌ها به بخش‌هاي ديگر و از جمله بخش خصوصي نيز اتفاق خوبي است به شرط اين‌كه كاربري‌ آن‌ها تغيير نكند.»
پازوكي افزود:« با اين وجود بايد اين مساله را مدنظر قرار داد كه گفتگو را نبايد رد كنيم. برجام فرجام دراز مدتي نداشت و طرف آمريكايي با بدعهدي اين توفق مهم را كنار گذاشت ولي نبايد از اين مساله نتيجه گرفت كه مي‌توان در انزوا به توسعه و تعالي دست يافت. اقتصاد ايران روابط زيادي با اقتصاد جهاني دارد و رفتن در انزوا به كشور مي‌زند. به همين دليل علي‌رغم محقق نشدن وعده‌هايي كه قرار بود پس از برجام عملي شوند، بايد همچنان به تعامل ادامه داد.»
اين كارشناس اقتصادي گفت:« مشكلات اقتصادي ايران اكنون بسيار زياد هستند و بايد به آن‌ها پرداخته شود. ولي بايد يكسري از مشكلات كه موانع اصلي هستند، زودتر برطرف شود. اقتصاد در گروي فعاليت سياست‌مداران قرار دارد به همين دليل تحول اقتصادي نيازمند تصميم تصميم‌گيران سياسي است. در حال حاضر هزينه اقدام‌هاي مخرب براي كشور پايين و هزينه تلاش براي اقدامات مثبت بسيار بالا رفته است و اين روندي است كه بايد اصلاح شود. به طور مثال درحالي كه بخش زيادي از درآمدهاي نفتي چشمگير دولت دهم برباد رفته، كسي بابت اين مساله گريبان مسئولان آن دوره را نمي‌گيرد ولي اگر كارشناسي با بحث‌هاي خود نشان دهد كه مذاكره با غرب و به ويژه كشورهاي اروپايي اجتناب ناپذير است، از سوي بسيار مورد حمله قرار مي‌گيرد.»
پازوكي خاطرنشان كرد:« با گفتگو و تعامل ميان نيروهاي داخل كشور مي‌توان راهكار مسائل را يافت. همه ما امروز بايد براي آن‌كه خارجي‌ها استقلال ما را به خطر نياندازند فعاليت كنيم و اكنون زمان آن است كه با باز كردن اين فضا راه‌هاي ديگري را امتحان كنيم.»

captcha