:
كمينه:۱۵.۷۹°
بیشینه:۱۸.۹۹°
Updated in: ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۳
بهره برداري از فاز 12 در انتظار افتتاح رسمي است

بزرگ‌ترین مگاپروژه گازي ايران، 5 درصد ذخاير ميدان پارس جنوبي در فاز 12

فاز با برخورداری از ذخایر درجا معادل 600 میلیارد متر مکعب حدود 5 درصد از ذخایر میدان گازی پارس جنوبی را به خود اختصاص داده است. گاز طبیعی تولیدی در این فاز با طی مسافت حدود 150 کیلومتر از بستر دریا به پالایشگاه خشکی به منطقه تمبک واقع در 15 کیلومتری شرق کنگان منتقل می‌شود
کد خبر: ۴۶۳۶۲
تاریخ انتشار: ۲۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۸:۳۳





خبراقتصادي - انرژی، موتور محرک تمدن صنعتی امروز بشر است. تحرک، رشد و ارتقاء اقتصادی کشورها بدون دسترسی به منابع پایدار انرژی غیرممکن است. در این میان، نفت و گاز مجموعاً حدود 60 درصد مصرف جهانی انرژی را تامین می‌کنند و گاز طبیعی به عنوان پاک‌ترین سوخت فسیلی، به سرعت در حال افزایش سهم خود از سبد جهانی انرژی است. این در شرایطی است که ایران در قلب خاورمیانه - مرکز تامین انرژی جهان - قرار گرفته و میدان گازی پارس جنوبی نیز در کانون انرژی ایران واقع شده‌است؛ تحولات بیانگر آن است که جهان نیازمند انرژي هرروز بیشتر به گاز طبيعي وابسته می‌شود. جهان درآینده شاهد افزایش جمعیت و مصارف سوخت فسیلی بالاخص گاز خواهد بود که سهمی فراتر از نفت‌خام در تامین انرژی جهانی خواهد داشت. در ایران نیز گاز طبیعی به زودی رکورد سهم 70 درصدی خود از تامین سبد انرژی مصرفی کشور را ثبت خواهد کرد.

اهداف شرکت نفت و گاز پارس در مرکز این تحولات قرار دارد. ماموریت ما در شرکت نفت و گاز پارس به عنوان شرکت تابعه شرکت ملی نفت ایران، توسعه سهم ایران از بزرگ‌ترین میدان گازی دنیا است. مخزنی که بخشی از رشد اقتصادی ایران و جهان در سال‌های آینده از محل تولیدات آن تامین خواهد شد و بر این اساس معتقدیم خروجی ما کمک به توسعه پایدار در سطح محلی، ملی و جهانی است که منبع اصلی تامین طرح‌های صادرات گاز طبیعی ایران و توسعه مصرف داخلی به همراه تولید میعانات گازی و هیدروکربورهای غنی به عنوان خوراک صنایع پایین‌دستی در سال‌های آینده است. ما مفتخریم با توسعه پارس جنوبی، تامین و تولید گاز طبیعی برای پاسخگوئی به نیازها و مصارف فعلی و آتی بیش از 75 میلیون ایرانی و صنایع و نیروگاهها را به پاک‌ترین سوخت هیدروکربوری بر عهده داریم و با توسعه فازهای جدید و تامین گاز طرح‌های صادراتی، سهم گاز ایران را در سبد مصرف جهانی انرژی افزایش خواهیم داد. باور ما این است که بهره‌برداری از طرح توسعه فاز 12 پارس جنوبی، شروعی موفق برای حرکت جدید صنعت نفت ایران و دولت تدبیر و امید در بخش‌های داخلی و بین‌المللی انرژی است.

 

پارس جنوبی، ماموت بزرگ گازی

اين بزرگ‌ترین میدان مستقل گازی جهان با عنوان پارس جنوبی در جانب ایران و با نام گنبد شمالی (North Dome) در بخش قطری شناخته می‌شود. این ماموت گازی با برخورداری از 40 تریلیون متر مکعب ذخایر گازی و حدود 50 میلیارد بشکه ذخایر میعانات گازی، سهمی معادل 27 درصد از مجموع ذخایر اثبات شده گاز دنیا را در خود جای داده است.

بزرگ‌ترین ذخیره گازی اثبات شده جهان در مساحتی به وسعت 9700 کیلومتر مربع گسترده شده‌است که از این میزان، 3700 کیلومتر در آبهای سرزمینی ایران و مابقی در جانب قطر واقع شده است. 14 تریلیون متر مکعب از ذخایر گازی و 19 میلیارد بشکه از ذخایر میعانات همراه با 5/7 میلیارد بشکه ذخایر نفت در لایه‌های نفتی این میدان در بخش ایرانی میدان آن قرار دارد. میدان مزبور همچنین بزرگترین مخزن گاز هلیوم جهان با ذخایری معادل 28 درصد مجموع ذخایر اثبات شده جهانی محسوب می‌شود. ذخایر گاز بخش ایران، حدود نیمی از مجموع ذخایر اثبات شده ایران و 8 درصد از مجموع ذخایر جهانی گاز طبیعی را تشکیل می‌دهد. این رقم در مورد قطر تقريبا معادل تمامی ذخایر گازی این کشور است.

توسعه ماموت گازی پارس جنوبی با هدف تامین نیازهای فزاینده داخلی به گاز طبیعی، راهیابی به بازارهای بین‌المللی گاز طبیعی و تامین خوراک واحدهای پتروشیمی با هدف ایجاد ارزش افزوده سرشار در این صنعت ملی در سال‌های اخیر در دستور کار شرکت نفت و گاز پارس قرار گرفته است. برآوردها نشان می‌دهد توسعه هرفاز پارس جنوبی ارزش افزوده‌ای معادل یک درصد تولید ناخالص داخلی جمهوری اسلامی ایران را به همراه دارد.

موقعیت جغرافیائی

فاز 12 میدان گازی پارس جنوبی با مساحتی در حدود 205 کیلومتر مربع در بلوک جنوب شرقی حوزه پارس جنوبی و حاشیه شرقی مرز آبی مشترک ایران و قطر قرار گرفته است. این فاز با برخورداری از ذخایر درجا معادل 600 میلیارد متر مکعب حدود 5 درصد از ذخایر میدان گازی پارس جنوبی را به خود اختصاص داده است. گاز طبیعی تولیدی در این فاز با طی مسافت حدود 150 کیلومتر از بستر دریا به پالایشگاه خشکی به منطقه تمبک واقع در 15 کیلومتری شرق کنگان منتقل می‌شود.

ثروت هائی فراتر از گاز طبیعی

برداشت این فاز معادل 84 میلیون متر مکعب گاز ترش، تر و غنی از 45 حلقه چاه تولیدی است که از طریق سه سکوی سرچاهی و یک سکوی اقماری برداشت می‌شود. 120 هزار بشکه در روز میعانات گازی و 750 تن گوگرد از دیگر تولیدات طرح مزبور است.

گاز تولیدی این فاز پس از شیرین‌سازی از طریق خط لوله ششم سراسری به تامین بخش عمده‌ای از نیازهای فزاینده گاز طبیعی کشور در محور جنوب غربی و غرب و نیز پشتیبانی از صادرات گاز در غرب کشور اختصاص خواهد یافت. میعانات گازی تولیدی به عنوان یک محصول ارزشمند توسعه این فاز از طریق گوی شناور به مقاصد صادراتی بارگیری می‌شود. گوگرد تولیدی پالایشگاه نیز پس از دانه‌بندی از طریق اسکله خدماتی پارس 2 راهی بازارهای صادراتی می‌گردد.

ارزش اقتصادی

ارزش اقتصادی تولیدات این فاز با احتساب قیمت‌ گاز طبیعی (معادل 15 سنت در هر متر مکعب) و میعانات (معادل 60 دلار در هر بشکه) به بیش از 6 میلیارد دلار در سال بالغ می‌گردد. ضمن اینکه تامین نیازهای فزاینده داخلی به گاز طبیعی، کاهش وابستگی کشور به گاز طبیعی وارداتی، زمینه‌سازی برای توسعه سهم و حضور ایران دربازارهای منطقه‌ای گاز طبیعی و جایگزینی گاز طبیعی به عنوان پاک‌ترین سوخت فسیلی با سوخت مایع مصرفی در نیروگاه‌ها و بخش‌های صنعتی برای مقابله با چالش‌های زیست محیطی کلانشهرهای کشور بخصوص آلودگی هوا، از مهم‌ترین مزایای گاز طبیعی تولیدی فاز 12 است.

شرکت نفت و گاز پارس مفتخر است به عنوان بزرگ‌ترین شرکت توسعه‌ای و تولیدکننده در حوزه گاز کشور ، جایگاه شرکت پیشرو در راهبری و اجرای بزرگ‌ترین طرح توسعه تاریخ صنعت نفت ایران و یکی از بزرگ‌ترین مگاپروژه‌های بخش بالادستی صنعت نفت جهان در سال‌های اخیر را به خود اختصاص داده است. سهم بخش‌های مختلف در مجموع زنجیره اجرای طرح بشرح ذیل است.

 

شرح فعالیت

درصد وزنی

طرح فاز 12

100

مدیریت پروژه

97/3

طراحی پایه و فعالیت‌های اولیه

02/3

تاسیسات خشکی

08/52

تاسیسات دریائی و فراساحل

18/19

حفاری

75/21

 

-         تاسیسات دریائی

-          حفاري 45 حلقه چاه شامل 45 چاه توسعه‌ای و 3 چاه توصيفي جمعا به میزان 185 کیلومتر

-          4 سكوي توليدي شامل 3سکوي اصلي و يک سکوي اقماري هركدام به همراه پایه سکو و ملحقات

Ø       حفاری:

-                سكوي SPD12A:

·               حفاری  12 حلقه چاه  (51 کیلومتر)

-                سکويSPD12B :

·               حفاری 12 حلقه چاه  (52 کیلومتر)

-                سكوي SPD12C :

·               حفاري 10 حلقه چاه (از ‌12 حلقه چاه برنامه‌ریزی شده اولیه)

(میزان حفاري  43 کیلومتر از 47 کیلومتر).

-                سکوي اقماری SPD12D:

·               حفاری 9 حلقه چاه (36 کیلومتر) كه فعلا یک چاه توصیفی حفر شده است.

حفاری توسط شرکت پتروپارس/پوسکو با دکلهای آبان 8 و DD6 صورت گرفته است

Ø       پایه سکوها (جکت):

* سه پايه سكوی دريايي ثابت (جکت) در عمق70متر هر یک به وزن 2000 تن كه توسط چهار شمع وتا عمق 170متر در بستر دريا كوبيده شده‌اند. 

* سازنده: شرکت تاسيسات فراساحل ايرانISOICO در کارگاه بندرعباس

Ø        عرشه ها

* چهار عرشه براي جداسازي گاز، آب و ميعانات گازي و تجهيزات مربوطه جهت نصب بر روي چهار سكوي سرچاهي SPD12A ، SPD12B ، SPD12C و  SPD12D

* عرشه‌ها هر یک به وزن بیش از 3200 تن بوده که هرکدام به همراه متعلقات شامل پل رابط، سه پایه میانی و مشعل به حدود 5400 تن بالغ می‌گردند.

* تمامی کار ساخت، حمل، نصب و راه‌اندازی سه عرشه‌ 12A,B,C  توسط شركت مهندسي و ساخت تاسيسات دريائي ايران در کارگاه خرمشهر و در دریا صورت پذيرفته است.

Ø       خطوط لوله دریایی

-          سه رشته خط لوله 32 اينچي دريايي از سکوهای A,B,C به پالایشگاه خشکی جمعا" به طول450 كيلومتر و يک خط لوله 20 اينچ اقماري بين سكوهای 12C,12D به طول 20 کيلومتر.

-          سه رشته خط لوله 5/4 اينچ جهت انتقال و تزريق محلول گلایکول به طول 450 کيلومتر)بصورت متصل به خطوط 32 اينچ)

-          يک خط لوله 30 اينچ صادرات ميعانات گازي به طول 5 کيلومتر وگوي شناور بارگيري ميعانات

-          تمامي كار مهندسي، تامين، پوشش‌دهي و نصب درياي خطوط لوله و گوي شناور بارگيري ميعانات گازي توسط شركت مهندسي و ساخت تاسيسات دريائي ايران انجام شده است.

-         شبكه يكپارچه فيبرنوري و راديو ترانك ديجيتال پارس 2 مشتمل بر 450 كيلومتر كابل‌كشي دريايي و 25 كيلومتر كابل كشي خشكي، 35 ايستگاه فيبرنوري و 18 ايستگاه راديويي به همراه 2 هزار دستگاه راديو دستي و خودرويي

پیمانکاران:

پیمانکار عمومی طرح توسعه فاز 12: شرکت پتروپارس در قالب بیع متقابل

 

پیمانکار

شرح فعالیت

ردیف



شرکت پتروپارس(پیمانکار عمومی )

طرح فاز 12

1


 

بخش خشکی

1.1


کنسرسیوم نصر ( ناورود-آریا پیشرو قرن-استیم-رادیرا )

EPC1 : ساختمانهای غیر صنعتی ، تاسيسات آتش نشانی و مخازن میعانات گازی

1.1.1


دایلم(کره)-سازه-کیسون-توسعه شبکه های صنعتی ايران

EPC2: تاسیسات جانبی شامل تامین آب، برق هوای ابزار دقیق ، تامین نیتروژن، بخار و تاسیسات دریافت و جداسازی گاز و مايعات

 

1.1.2


تکنی مونت(ایتالیا)-نارگان-گاما-درریز

EPC3: تاسیسات فرایندی شامل واحد های شیرین سازی گاز، صادرات گاز و بازیافت و دانه‌بندي گوگرد 

1.1.3


ترانس تل سنگاپور

:SPIFON II(شبكه فيبرنوري يكپارچه و راديو ديجيتال ترانك)

1.1.4


(آبادراهان پارس، کران دریا، پرهام و...)

سایر فعالیت ها( تسطیح سایت و کمپ-زیر سازه مشعلها-و اقلام طولانی مدت)

 

1.1.5


 

بخش فرا ساحل

1.2


ایزو ایکو(ISOICO)

پایه سکوها

1.2.1


مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران(IOEC )

عرشه ها

1.2.2


مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران(IOEC )

خط لوله دریایی و گوی شناور بارگیری میعانات

1.23


پتروپارس/پوسکو- آبان

حفاری

1.3



پیمانکاران فرعی:

 

تاسیسات خشکی

پالايشگاه خشكي مشتمل بر :

-          3 واحد لخته‌گیر هر یک به ظرفیت دو هزار متر مکعب و جداسازهای فشار بالا

-          6 رديف واحدهاي پالايشي هر یک به ظرفيت تولید 500ميليون فوت مكعب گاز شیرین در روز شامل واحدهای شیرین سازی، نم‌زدایی، تنظیم نقطه شبنم، مرکاپتان زدایی و سیکل تبرید پروپان

-          3 ردیف اصلی و یک ردیف پشتیبان تثبیت میعانات گازی هر یک به ظرفیت 40 هزار بشکه در روز

-          6 ردیف احیاء و تزریق مونو اتیلن گلایکول هر یک به ظرفیت 37 متر مکعب در ساعت

-          4 ردیف بازیافت و سه واحد دانه بندی و بارگیری گوگرد هر یک به ظرفیت 250 تن در روز

-          3 رشته مشعل هر یک شامل مشعلهای فشارقوی، متوسط و ضعیف به ظرفیت 1200و 200و 100 میلیون فوت مکعب در روز

-          4 مخزن ميعانات گازي هریک به ظرفيت 600 هزار بشکه و یک مخزن پیش تصفیه به ظرفیت 300 هزار بشکه و ایستگاه پمپاژ میعانات

-          مخزن آب آتش نشاني به ظرفيت 50 هزار متر مكعب

-          6 دستگاه بويلرتوليد بخار هر كدام به ظرفيت 270 تن در ساعت، یک واحد تولید ازت به ظرفیت 2200متر مکعب در ساعت و سه واحد هوای فشرده هرکدام به ظرفیت 9600مترمکعب در ساعت

-          حوضچه آبگیری از دریا به ظرفیت برداشت 20 هزار متر مکعب در ساعت و 8 پمپ هریک به ظرفیت 2500 متر مکعب در ساعت، سه واحد آب شیرین ساز هر یک به ظرفیت 2300 متر مکعب در روز، دو واحد آب بدون املاح هر یک به ظرفیت 3700 مترمکعب در ساعت و یک واحد آب قابل شرب به ظرفیت 1260متر مکعب در روز

-          4 دستگاه توربوکمپرسور فشرده سازی گاز صادراتی هر یک به ظرفیت 25 میلیون متر مکعب در روز

-          سه واحد تصفیه آبهای ترش هریک به ظرفیت  84 تن در ساعت 

-          واحد تصفیه پسابهای صنعتی شامل تصفیه 110 متر مکعب در ساعت پساب و حوضچه  26 هزار متر مکعبی

-          یک پست بیرونی دریافت و تبدیل برق 132 کیلوولت به همراه یک پست اصلی و ده پست فرعی توزیع برق در سطوح 33و6و0.4 کیلوولت،یکدستگاه توربین بخار مولد برق به ظرفیت 25 مگاوات، دو دستگاه دیزل ژنراتور اضطراری هریک به ظرفیت 5 مگاوات

-          ساختمان کنترل مرکزی به همراه 11 ساختمان کنترل محلی

-          سامانه اندازه گیری میعانات گازی شامل دو واحد هریک به ظرفیت 5 هزارمترمکعب در ساعت

-          43 هزار متر مربع ساختمانهای غیر صنعتی شامل اداری، انبارها، رستوران، کارگاه، مخابرات، حراست و...

 

احجام کاری پالایشگاه خشکی:

مقادیر انجام شده

واحد

عنوان

220

هکتار

مساحت

25

میلیون متر مکعب

عملیات خاکی

432

هزارمتر مکعب

بتن ریزی

61

هزار تن

سازه های فلزی

2700

هزار اینچ قطر

لوله کشی فلزی

436

هزار اینچ قطر

لوله کشی غیر  فلزی

58

هزار تن

نصب تجهیزات

3900

کیلومتر

کابل کشی برق

3200

کیلومتر

کابل کشی ابزار دقیق

53

هزارمتر مربع

ساختمانها

 

 


برق

مجموع برق مصرفی تاسیسات معادل 90 مگاوات است که از طریق خط انتقال 132 کیلوولت نیروگاه بعثت از فاصله 70 کیلومتری تاسیسات تامین شده است. تغذیه تاسیسات در حال حاضر با طراحی دو مدار برق 132 کیلوولت صورت می‌گیرد.

شبکه یکپارچه فیبر نوری و رادیو ترانک دیجیتال پارس 2

طرح جامع شبکه یکپارچه فیبرنوری و رادیو ترانک دیجیتال پارس 2 با هدف ایجاد زیرساخت‌های ارتباطی مناسب جهت انتقال و تبادل داده‌های فرآیندی، ایمنی، کنترلی، مخابراتی، رادیویی و سایر خدمات ارتباطی راه دور بین تاسیسات خشکی و فراساحل تمامی فازهای مستقر در سایت 2 پارس جنوبی منجمله 4 سکوی دریایی و پالایشگاه خشکی فاز12، توسط طرح فاز 12 به اجرا درآمده است.

تعهد به شاخص‌های ایمنی، بهداشت و محیط زیست HSE

تعهد ما به اجرای ایمن و مطمئن ماموریت‌ها و درک عمیق کارکنان این شرکت از استانداردهای ایمنی، بهداشت و محیط زیست، موجب شده است بیش از 140 میلیون نفر ساعت کار همراه با رکورد 64 میلیون ساعت کار بدون حادثه منجر به فوت در سطح صنعت نفت در این طرح به ثبت برسد. ضمن اینکه علیرغم عدم همکاری و حضور نمایندگان سازندگان، مشاورین و صاحبان دانش فنی، کلیه واحدهای تاسیسات به صورت ایمن و بدون هرگونه حادثه راه‌اندازی شده‌اند. همچنین صدور گواهی‌نامه و تائیدیه ارزیابی زیست محیطی اثرات طرح از سوی سازمان حفاظت محیط زیست، بیانگر تعهد سازمانی به الزامات زیست محیطی است. مضافا همزمان با راه اندازی واحدهای تولیدی و افزایش ظرفیت شیرین سازی گاز، پیگیری ساخت و تکمیل  واحدهای مرتبط با مسایل زیست محیطی نظیر واحد تصفیه آبهای ترش، واحد بازیافت و دانه بندی گوگرد به همراه واحد تصفیه پسابهای صنعتی و انسانی در دستور کار بوده و با موفقیت در مدار سرویس قرار گرفته اند.





فاز 12: خلاقیتی فراتر از یک پروژه

به عنوان مجری بزرگ‌ترین طرح صنعت نفت ایران، شرکت نفت و گاز پارس با وجود محدودیت‌های متعدد داخلی و خارجی، توانست با سازماندهی و استفاده از ظرفیت‌های پیمانکاران بزرگ داخلی و بین‌المللی، عملکردی قابل تحسین در مقیاس جهانی از مدیریت مگاپروژه‌ای چند میلیارد دلاری در صنعت نفت ایران را ارائه کند.

طرح توسعه فاز 12 میدان گازی پارس جنوبی از نظر حجم عملیات و میزان سرمایه‌گذاری، عظیم‌ترین طرح تاریخ صنعت نفت ایران و یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های تولید گاز جهان در سال‌های اخیر است. بهره‌برداری از این طرح نتیجه تلاش مستمر مدیران، مهندسان و متخصصان به همراه کارشناسان، تکنیسینها و کارگران و سرمایه‌گذاری میلیاردها دلار منابع مالی است که با مدیریت نفت و گاز پارس به عنوان توسعه‌دهنده و بهره‌بردار بزرگ‌ترین مخزن گازی مستقل جهان و استفاده از مشارکت 66 درصدی بخش داخلی، ضمن ایجاد دانش و تجارب فنی ذیقیمت، صدها هزار فرصت شغلی را برای کارگران و متخصصان حوزه‌های نفت و صنعت کشور ایجاد کرده است. بومی‌سازی دانش فنی در بخش توسعه میادین گازی و ساخت تجهیزات و تاسیسات مربوطه، بهره‌مندی از نیروهای صنعت نفت با هدف نگهداشت و آموزش سرمایه‌های انسانی به عنوان ارزشمند‌ترین دارائی شرکت ملی نفت ایران، از دیگر دستاوردهای اجرای این فاز است. طرح مزبور را همچنین باید یکی از بهترین نمونه‌های مشارکت و همکاری شرکت‌های ایرانی با شرکای خارجی در اجرای طرح‌های صنعت نفت طی دهه اخیر دانست. تجربه‌ای عظیم، شیرین و موفق از اجرای مگاپروژه‌ای با عنوان طرح توسعه فاز 12 در بزرگترین ماموت گازی جهان؛ منطقه پارس جنوبی.

و امروز ما معتقدیم اجرای بزرگ‌ترین طرح صنعت نفت ایران، در عظیم‌ترین مخزن گازی مستقل جهان افتخاری است شایسته همکاران ارزشمند ما در شرکت نفت و گاز پارس و تمامی پیمانکاران، مشاوران و سازندگان زیرمجموعه.






Energy Supply for an Evolving World

Energy is the driving force of today's industrialized civilization. Evolution and economic growth of the nations are not feasible without access to sustainable energy resources. Oil and natural gas resources provide for 60 percent of the world's total energy consumption while natural gas as the world's cleanest fossil fuel is increasing its share in the global energy market. Considering I.R.Iran's unique position in the Middle East – the center of the world's energy reserves and production - and in particular South Pars Gas Field position as the world's largest non-associated gas field in Iran's energy resources, it's also noteworthy that the world's energy market dependence to natural gas is soaring up day by day. The globe is witnessing population growth as well as rapid incremental fossil fuel consumption especially natural gas which will earn and establish itself as the dominant share in world's energy consumption in coming decades. Moreover in Iran, natural gas will pass the 70 percent border share in country's total energy consumption.

As a subsidiary of NIOC, Pars Oil & Gas Company's (POGC) goals will play the major role in the evolutions. POGC's missions involve the development of Iran's full share of the world's largest gas field. A gas reservoir which will fuel part of the international economic growth in the coming years. So we believe that our output as the main source of country's natural gas export projects, development and regulating of domestic consumption as well as production of condensate and rich hydrocarbons as feed for downstream industries, will contribute to sustainable development in local, national and international levels. POGC is proud that by development of South Pars Gas Field, it has supplied natural gas as the cleanest fossil fuel to meet energy demands of more than 75 millions of Iranians, major industries, power plants as well as increasing Iran's gas trade share through developing new Phases. POGS's strong belief is that by completion of Phase 12 development and start of its production, it has brought about an excellent and successful start to Iran oil industry's new movement and success to wisdom and hope new government, both in domestic and international levels.

South Pars, the Mammoth Gas Field

The world's largest independent gas field known as South Pars in Iranian sector of Persian Gulf and as North Dome in Qatar side. This mammoth gas field with more than 40 TCM of known natural gas and 50 billion barrels of condensates reserves accommodates about 27 percent of total world's proven reserves of natural gas.

The world's largest gas reservoir extends over an area of 9700 square kilometers of which 3700 square kilometers are in Iranian territorial waters with remaining in Qatari part. 14 Trillion Cubic Meters of gas reserves and 19 Billion barrels of condensates as well as 7.5 billion barrels of crude oil are in Iranian side of the reservoir. The field also contains the biggest Helium reservoir of the world with 28 percent of global proven reserves. Iranian side's gas reserve is about half of the country's gas proved reserves and 8 percent of the world's total proven reserves.

Development of this mammoth gas field to meet ever increasing domestic needs to natural gas, export to international target markets and feeding petrochemical plants to create an added value have been the main missions of POGC in recent years. Estimations figure out that the development of each phase creates added value equal to one percent to the country's gross domestic production (GDP).

Geographic position

Phase 12 of South Pars with an area of 205 square kilometers is located in the south east side of the reservoir across territorial waters of Iran. With gas in place (GIIP) amounting to 600 TCM, Phase 12 contains about 5 percent of the field's total reserves. Natural gas produced in the Phase is transferred via subsea pipeline  along the 150 kilometers distance to onshore treating plant in Tombak area located, 15 kilometers to Kangan's east.

Wealth more than natural gas

The facilities exploit 84 Million Cubic Meters of sour, wet and rich natural gas per day produced from 45 production wells in three main offshore platforms and one satellite platform (yet to be developed). Production of 120,000 barrels of condensates as well as 750 tons of sulfur are the other products of the project on a daily basis.

Phase 12 sweetened natural gas will be transported through 6th gas trunk line (IGAT IV) to meet the increasing demand of energy in the country's western and south west provinces and to support natural gas export. Condensate as a valuable product is loaded onto VLCC's through a single bouy mooring (SBM) loading facilities located at a distance of 5 Km from the onshore plant to export to the destinations. Sulfur is also exported to international markets through jetty service port after granulation.

Economic value

The value of the Phase 12 outputs assuming 15 cents for a cubic meter of gas and 60 US$ for a barrel of condensates, is estimated to be more than 6 billion dollars annually. Meanwhile meeting rising national energy demands, reducing dependence to imported gas, paving the way for a bigger share of regional natural gas trade and replacing liquid fuels with natural gas as the cleanest burning fossil fuel in power plants and industrial units to meet environmental standards in metropolitans especially air quality are the most significant advantages of the new gas produced in the Phase 12.

POGC as the country's biggest developer and producer of natural gas, is honored and proud to be responsible for the greatest ever project of Iran's oil and gas industries during its long history and one of the world's largest megaprojects in upstream sector during recent years. The weight factors in the project's facilities are shown below.

 

 

Weighted Percentage

Activity Description

100

Phase 12 Project

3.97

Project management

3.02

Basic design and preliminary activities

52.08

Onshore facilities

19.18

Offshore facilities

21.75

Drilling

 

 

Offshore facilities

-          Drilling 45 wells including 42 development wells and, 3 appraisal wells

-          4 production platforms including 3 main platforms and one satellite each with their Jackets and ancillaries

Drilling:

-          SPD12A platform

o    Drilling 12 wells

-          SPD12B

o    Drilling 12 wells

-          SPD12C

o    Drilling 10 wells

-          SPD12D

o    Drilling of 9 wells, one appraisal well already drilled

Drilling has been planned, managed and executed by Petropars/Posco companies using Aban 8 & DD6 super drilling rigs.

-          Jackets

o    3 Jackets designed for 70 meters water depth, each weighing 2000 tons and installed and secured on seabed by piles 170 long.

o    Contractor: ISOICO in Bandar Abbas shipyard.

 

-          Decks

o    4 wellhead platforms with facilities to separate gas, water, condensates, associated equipments for technical injection and utilities installed on 4 wellhead platforms SPD12A, SPD12B, SPD12C & SPD12D

o    Decks each weighing more than 3200 tons interconnected ancillary including structures including bridge and bridge support and flare deck totally weighing about 5400 tons

o    All engineering, procurement, fabrication, load out, installation, commissioning and start up of 3 decks SPD 12A/12B/12C activities have been done by Iranian Offshore Engineering and Construction Company (IOEC)

 

-          Offshore Sealines

o    Three 32 inches offshore sealines from SPD12A/12B/12C platforms to onshore treating plant with total length of 450 km and a 20 inches 20 km infield line between 12C and 12D satellite platforms

o    Three 4.5 inches piggyback line to transport and inject Mono Ethylene Glycol (MEG) with length of 450 km

o    One 30 inches 5 km pipeline to export condensates via SPM as well as SPM for berthing VLCC's to load condensates

o    All engineering, procurement, coating and installation of offshore pipelines SPD12A/12B/12C  pipelines and condensate export loading pipeline as well as SPM have been done by IOEC

o    South Pars Integrated Fiber Optic Network  2 and Digital Trunk Radio including installation of 450 km of submarine cables, 25 km of onshore cables, 35 optical fiber nodes and 18 radio stations and 2,000 hand held and vehicle mounted radios

 

-          Contractors

o    Petropars Company: the General Contractor of the development based on a buyback contract scheme.

Activity Description

Contractors



Phase 12 Project

Petropars (General Contractor)


Onshore Facilities



EPC1: Non-Industrial buildings, fire fighting facilities, Condensate storage tanks

Nasr Consortium (Navrood, AriaPishrow Gharn, Steam, Radira)


EPC2: Utilities including water, electricity, compressed air, nitrogen as well as liquid reception, separation and handling facilities

DSKI Joint Venture

Daelim, Sazeh, Keyson, Iran's Industrial Networks Development


EPC3: process facilities including gas sweetening units, gas export and sulfur recovery and granulation units

TNDG Consortium

TCM, Nargan, Gamma, Dorriz


SPIFON II: ( South Pars Integrated Fiber Optic Network and Digital Trunk Radio )

Transtel


Preliminary Activities (Site preparation, camps construction, Flares' sub-structures and long lead items

Abad Rahan Pars, Karan Drya, Parham and others


Offshore Facilities



Jackets

ISOICO


Wellhead Platforms

Iranian offshore Engineering & Construction

(IOEC)


Offshore Sealines and SBM

(IOEC )

Iranian offshore Engineering & Construction

(IOEC)


Drilling Wells

Petropars/Posco- Aban


 

 

-          Onshore Facilities

Onshore Gas Plant including:

o    3 slug catchers with capacity of 2000 cubic meters each besides high pressure separators.

o    6 sweetening units with daily capacity of 500 million cubic feet each including sweetening units, dehydration, dew pointing, Mercaptan removal and propane refrigeration cycle

o    3 main units and one back up for stabilizing condensate with daily capacity of 40,000 barrels each

o    6 units of mono ethylene glycol recovery and injection with hourly capacity of 37 cubic meters each

o    4 units of sulfur recovery and 3 units of granulation and loading with daily capacity of 250 tons each

o    3 flares each including high and medium pressure and 3 low pressure flares

o    4 storage tanks with capacity of 600,000 barrels each and one pre treatment tank with capacity of 300,000 barrels as well as condensate pump station.

o    Fire fighting water tank with capacity of 50,000 cubic meters

o    6 steam generator with hourly capacity of 270 tons each, one Nitrogen generation unit with capacity of 2200 cubic meters and 3 air compressors unit with hourly capacity of 9600 cubic meters each

o    Sea water intake with hourly capacity of 20,000 cubic meters and 8 pumps with hourly capacity of 2500 cubic meters, 3 water desalination units with capacity of 2300 cubic meters each, 2 Demineralized water units with capacity of 3700 cubic meters each and one potable water with daily capacity of 1260 cubic meters  

o    4 turbo compressors to compress exporting natural gas with daily capacity of 25 million cubic meters each

o    3 sour water stripper unit with hourly capacity of 84 tons each

o    3 effluent waste water treatment units with hourly capacity of 110 cubic meters of waste water and 26,000 cubic meters basin

o    An external substation for converting 132/33 KV as well as a main substation and 10 distribution substations in 33, 6 and 0.4 KV levels, one steam turbine power generator with capacity of 25 mega watts, 2 emergency diesel generators with capacity of 5 mega watts each.

o    Central control building as well as 11 local control buildings

o    Condensate metering station including two units with hourly capacity of 5,000 cubic meters each

o    43,000 square meters of non-industrial facilities buildings including offices, stocks, restaurant, workshop, telecommunications, security and so on

Onshore Gas Plant Work Volumes

Actual figures

unit

Title

220

hectares

Area

25

Million Cubic Meters

Excavation and Backfilling

432

Thousand cubic meters

Pouring Concrete

61

Thousand ton

Steel Structures

2700

Thousand inches diameter

Metal Piping

436

Thousand inches diameter

Non-Metal Piping

58

Thousand ton

Equipment Installation and Tanks

3900

Kilo meters

Electrical Cabling

3200

Kilo meters

Instrumentation Cabling

53

Thousand square meters

Buildings

 

o    Electricity

Total electricity consumption of facilities is about 90 MW which is supplied using a 132 KV transmission line, 70 km distance from power generation facilities in Assaluyeh.

South Pars Integrated Fiber Optic Network  2 and Digital Trunk Radio

Integrated Fiber Optic Network  2 and Digital Trunk Radio, Pars 2 is designed to provide suitable communication infrastructure to transmit and communicate process, safety and telecommunication signals as well as other remote access communication services between onshore and offshore facilities of all phases located in Pars 2 of South Pars area.

Commitment to Health, Safety and Environmental Valves

Our commitment to carry out our missions in safe and reliable way besides company's staff's deep understanding of the safety, health and environmental standards has caused more than 140 million working hours with excellent record of 64 million working hours without accidents resulting in death which is a significant record in oil industry. Meanwhile despite the absence of manufacturers' agents, consultants and know how owners, all facilities and units started up safely without any accidents. Also presenting environmental certificate and verifying environmental assessment of the project's effects, by environment protection organization figures out our organizational commitment to environmental regulations. Construction and completion of environment concerned units including sour water treatment, sulfur recovery and granulation besides human and industrial waste water have been noticed and successfully are under operation.

Phase 12, Creativity more than a Project

As the leader of Iran oil industry's greatest project, POGC managed to present an internationally admired performance of management in a multi billion dollars project in the country's oil industry by organizing and using major Iranian and foreign contractors.

South Pars Phase 12 development project is known as the greatest project ever in Iran's oil industry history in the point of activities and financial resources and one of the biggest around the world during recent years. The project's operation starting is the result of sustained efforts of managers, engineers, professionals, experts, technicians and labors as well as billions of dollars of investments which under POGC's management as the developer and operator of the world's hugest gas reservoir and using 66 percent of domestic cooperation, has created a priceless knowledge and technical experience besides hundreds of thousands of job opportunities. Localization of know how in gas fields' development and manufacturing of related equipments and construction of facilities, employing oil industry's human resources to keep and improve human capitals as the most valuable capital of NIOC are other significant achievements of the project. Also the project should be regarded as one of the best samples of cooperation between Iranian companies with foreign counterparts during recent decade. A marvelous and successful experience of carrying out a Mega project as the development of Phase 12 in the world's largest Gas Mammoth; South Pars.

And now, we believe that implementing the country's largest oil project in the world's largest independent gas reservoir is an honor deserving our valuable and excellent colleagues in Pars Oil & Gas Company and all contractors, consultants and manufacturers of the project.