:
كمينه:۲۳.۷۳°
بیشینه:۲۵.۷۹°
Updated in: ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۴
دلار 21500، سکه ۱۰ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان معامله شد / ذخایر ارزی همسایگان ایران چقدر است

ریزش ۲ هزار تومانی قیمت دلار در بازار آزاد / ریزش ارز و طلا در بازار

نرخ دلار و ارزهای دیگر به دنبال اظهارات مسوولان دولت مبنی بر گشایش فضای کسب وکار و ارائه طرح هایی در شورای هماهنگی اقتصادی کاهش یافت و دلار 21500، سکه ۱۰ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان معامله شد / سکه 10380، نیم سکه 5340، ربع سکه 3050، گرمی 1550، 18 عیار1028، مثقال آبشده 4450 تومان داد و ستد شد
کد خبر: ۱۵۸۰۹۲
تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۸:۴۱
اقتصاد گردان - نرخ دلار و ارزهای دیگر به دنبال اظهارات مسوولان دولت مبنی بر گشایش فضای کسب وکار و ارائه طرح هایی در شورای هماهنگی اقتصادی کاهش یافته است در بازار آزاد  قیمت دلار بین 21500 تا  22 هزار و 420 تومان در نوسان بوده است. یورو 27 هزار تومان و درهم امارات 6 هزار و 260 تومان اعلام شده است. برخی کارشناسان می گویند که فشار تحریم ها بیش از این قابل افزایش نیست و مسوولان قوای سه گانه به دنبال راهکارهایی برای گشایش فضای کسب وکار واقتصاد در فصل های آینده هستند و براین اساس از  ارائه پیشنهادها و طرح هایی در شورای هماهنگی اقتصادی خبر داده اند که احتمالا روی عرضه و تقاضای کل اقتصاد اثرگذار خواهد بود. 

سقوط ۲ هزار تومانی قیمت دلار در بازار آزاد

بازار روز یک‌شنبه ارز شاهد کاهش ۲ هزار تومانی بهای دلار و یورو در بازار آزاد بود به طوری که نرخ فروش دلار در بازار غیر رسمی به رقم ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان عقب‌نشینی کرد.همچنین نرخ‌های رسمی صرافی‌ها پس از یک هفته افزایش قیمت، شاهد کاهش بهای فروش ارزهای عمده بود. بهای هر دلار آمریکا در صرافی‌های بانکی به کانال ۲۱ هزار تومان بازگشت و به قیمت ۲۱ هزار و ۸۰۰ تومان رسید. همچنین بهای خرید دلار در این صرافی‌ها نیز ۲۱ هزار و ۷۰۰ تومان شد. تابلوی صرافی‌های بانکی برای فروش یورو نیز همین روند را نشان دادند و بهای آن را  ۲۵ هزار و ۸۰۰ تومان ثبت کردند. بهای خرید یورو هم در قیمت ۲۵ هزار و ۷۰۰ تومان ثبت شد. افزایش قیمت خرید و کاهش قیمت فروش ارز در صرافی های بانکی، منجر به این شد که پس از سه هفته، فاصله قیمت خرید و فروش دلار و یورو در این صرافی‌ها به بازه ۱۰۰ تومان بازگردد.
از سوی دیگر ارزیابی بازار غیر رسمی ارز گویای آن است که نرخ خرید و فروش دلار در این بازار هم کاهشی حدود ۲ هزار تومانی داشته و این ارز در حدود قیمت ۲۱ هزار و ۴۰۰ تومان در حال معامله است.
همچنین قیمت طلا و سکه در بازار (یکشنبه) کاهش قابل توجهی در سایه افت قیمت دلار و توقف رشد اونس جهانی داشت و سکه تمام بهار آزادی به بهای ۱۰ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان معامله شد. بهای سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز به قیمت ۱۰ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان کاهش یافت. نیم سکه پنج میلیون و ۳۸۰ هزار تومان، ربع سکه ۳ میلیون و ۵۰ هزار تومان و هر قطعه سکه یک گرمی یک میلیون و ۶۳۰ هزار تومان تعیین قیمت شد.همچنین یک گرم طلای خام ۱۸عیار نیز به ارزش یک میلیون و ۲۹ هزار تومان فروخته شد و هر مثقال طلا نیز با بهای ۴ میلیون و ۴۶۰ هزار تومان به فروش رسید.امروز بهای انس جهانی هم ۲ هزار و ۳۵ دلار معامله شد.

همچنین در سامانه سنا نیز در روز کاری۱۶ مرداد  برای فروش هر یورو مبلغ میانگین ۲۶ هزار و ۹۴۵ تومان و برای فروش دلار نیز رقم ۲۳ هزار و ۲۰۷ تومان ثبت شده است.از سوی دیگر در سامانه نیما در روز معاملاتی گذشته هر حواله فروش یورو با میانگین قیمت ۲۲ هزار و ۱۳۰ تومان به ثبت رسید. فروش حواله دلار نیز با میانگین قیمت ۱۸ هزار و ۴۷۹ تومان انجام شد.
رئیس کل بانک مرکزی جمعه گذشته با توجه به التهابات بازار ارز، اعلام کرده بود: قیمت واقعی دلار خیلی پایین تر از رقم ۲۴ هزار تومان است.به مردم اطمینان می‌دهم که دولت به دنبال درآمدزایی از قیمت ارز نیست و اگر بتوانیم نرخ ارز را پایین بیاوریم که در روزهای آینده انشاالله این اتفاق خواهد افتاد، نشان خواهیم داد که دولت چنین هدفی ندارد. به گفته وی، ثبات در بازار ایجاد شده و هنگامی که وارد ثبات می‌شویم روند پایین آوردن نرخ ارز را آغاز می‌کنیم. اگر نرخ ارز پایین بیاید، قیمت کالاها نیز در میان مدت پایین خواهد آمد.
صرافی‌های بانک‌ها  صبح روز یکشنبه قیمت دلار را برای فروش به مردم با کاهش 800 تومانی نسبت به قیمت‌های پایانی روز کاری قبل 22 هزار و 200 تومان اعلام کردند.به دنبال اعلام هر اونس طلا به قیمت 2035 دلار و دلار آزاد به قیمت 22420 تومان، قیمت طلا و سکه نسبت به هفته قبل کاهش داشت در بازار داخلی قیمت طلای 18عیار هر گرم یک میلیون و 128 هزار تومان، قیمت دلار 22 هزار و 420 تومان و قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح جدید 10 میلیون و 800 هزار تومان و قیمت سکه طرح قدیم 10 میلیون و 550 هزار تومان.قیمت نیم‌سکه بهار آزادی 5میلیون و 330 هزار تومان، ربع‌سکه بهار آزادی 3 میلیون تومان و سکه گرمی یک‌میلیون و 650 هزار تومان تعیین شد.


چشم انداز افزایش قیمت طلا

بدنبال عبور طلا از مرز ۲هزار دلار در هفته جاری، اقتصاددانان سیتی گروپ به طور دقیق در مورد نیروی محرک پشت اوج گیری فلز گرانبها و پیام‌های این افزایش قیمت توضیح دادند.به گزارش سی‌ان‌بی‌سی، قیمت لحظه‌ای طلا که هم اکنون حوالی ۲۰۵۸ دلار به ازای هر اونس نوسان می‌کند، در هفته جاری بیش از ۴درصد افزایش یافت و خود را برای نهمین هفته متوالی رشد آماده می‌کند؛ روندی که طولانی‌ترین دوره افزایش قیمت متوالی هفتگی این فلز از سال ۲۰۰۶ محسوب می‌شود.

در حالیکه هنوز در مورد رسیدن طلا به ۳هزار دلار ابهاماتی وجود دارد، اقتصاددانان در سیتی بانک در یادداشتی اعلام کردند که به اعتقاد آنان طلا در سه ماهه جاری می تواند به ۲۱۰۰ دلار به ازای هر اونس رسیده و ظرف ۶ تا ۱۲ ماه آتی ۲۳۰۰ دلار را رد خواهد کرد.

با این حال، آنان توضیح دادند که افزایش قیمت طلا برخلاف تصور برخی افراد و محرک‌های بانک های مرکزی و رشد اعتباری بخش خصوصی، این افزایش قیمت هشداردهنده «انفجار تورم» نیست.

این اقتصاددانان تحت هدایت «کاترین مَن» معتقدند: تئوری پولی تورم با تئوری‌های خرد بازار کار و بازار تولید جایگزین شده و پیش بینی بازار از ریسک تورمی پایین است بنابراین طلا هشداری مبنی بر افزایش تورم نیست.

صعود طلا علاوه بر این نشانه این نیست که دلار به عنوان «ذخیره ارزی پیشتاز در سطح جهان» قدرت خود را از دست می‌دهد.

این اقتصاددانان می گویند که اگرچه برخی مدعی هستند که افزایش قیمت طلا بدنبال کاهش ارزشش دلار رخ داده است، «هیچ ارز یا هیچ کشوری آمادگی و یا تمایلی برای پذیرفتن نقش دلار را ندارد.»

در واقع، تامین کلا دلار توسط فدرال رزرو برای کشورها از طریق سوآپ ارزی، موضع اسکناس سبز آمریکا را به عنوان ارز ذخیره جهان تحکیم کرده است.

در ادامه یادداشت سیتی بانک آمده است: حتی اگر دلار در حال حاضر از حیث ارزش نسبت به دلار کم ارزش تر باشد، ارزها دیگر نیز همین وضعیت را دارند و این یعنی  امتیاز و برتری فاحش دلار نسبت به باقی ارزها همچنان پابرجا است.

در کانون این یادداشت، اقتصاددانان سیتی بانک گفته اند که افزایش بهای طلا تحت تاثیر تسهیل پولی بانک‌های مرکزی رخ داده که خود به منفی شدن منحنی بازده منجر شده است؛ یعنی سودی که سرمایه گذاران از طریق اوراق قرضه دریافت می‌کنند برابر یا کمتر از نرخ تورم بوده و این موضوع «هزینه فرصت نگهداری دارایی بدون بهره‌ای همچون طلا را کاهش می‌دهد.»

با این وجود، آنها در ادامه اضافه کرده اند که تمامی فاکتورهای مذکور در تدارم روند صعودی طلا نقش دارند.

«گای فاستر» رییس واحد تحقیقات در موسسه  Brewin Dolphin معتقد است که محرک اوج گیری طلا بازده واقعی منفی است و این یعنی «انتظار بازار از مسیر حرکت تورم با مسیر حرکت نرخ بهره ارتباط دارد و مشکل اینجا است که فدرال رزرو و سایر بانک‌های مرکزی به دلیل افزایش نرخ بیکاری، قادر نخواهند بود تا نرخ بهره را افزایش دهند حتی اگر تورم شروع به افزایش کند.

فاستر در ادامه گفت که منطقی است اگر انتظار داشته باشیم نرخ تورم به حوالی ۳درصد افزایش یابد؛ اتفاقی که البته برای سرمایه گذاران بهترین بخش بازده منفی سه درصد است. در چنین شرایطی، می‌توانید انتظار داشته باشید که طلا بی نهایت خوب عمل کند.

واکنش اردوغان به ریزش اخیر لیر

رییس جمهور ترکیه روند نزولی ارزش پول ملی کشورش را موقتی دانست.به گزارش خبرگزاری فرانسه، پس از آن که ارزش لیر در مقابل دلار آمریکا به پایین ترین سطح تاریخ خود رسید، رجب طیب اردوغان- رییس جمهور این کشور در واکنش به آن گفت که اقتصاد ترکیه قوی تر از قبل از بحران فعلی بیرون خواهد آمد و نوسانات اخیر لیر در مقابل دلار و یورو مساله ای موقتی خواهد بود. لیر ترکیه پنج شنبه هفته قبل تنها در یک روز سه درصد ارزش خود را از دست داد و نرخ برابری هر دلار به ۷.۲۹ لیر و نرخ برابری هر یوروبه ۸.۶۴ لیر رسید که در طول تاریخ معاصر این کشور بی سابقه بوده است. 
اردوغان که در شهر استانبول سخن می گفت با اشاره به اینکه وضعیت بهتر خواهد شد افزود: در مقایسه با دیروز، ما قوی تر هستیم و فردا حتی از امروزمان نیز نیرومندتر خواهیم بود. پیش از این نیز کارشناسان و نهادهای بین المللی هشدار داده بودند اگر ترکیه نتواند به منابع ارزی جدیدی دست پیدا کند باید منتظر  عواقب شدیدی در بازار ارز باشد به ویژه حالا که کاهش های متوالی نرخ بهره در این کشور بر توانایی بانک مرکزی برای اجرای سیاست های حمایتی تاثیر زیادی گذاشته است. ارزش پول ملی ترکیه از سال ۲۰۱۸ تاکنون ۴۵ درصد در برابر اسکناس آمریکایی تضعیف شده است.
اقتصاد ترکیه وابستگی زیادی به درآمدهای گردشگری و جریانات سرمایه ای خارجی دارد که در نتیجه شیوع کرونا، این جریان درآمد ارزی دچار آسیب جدی شده است و انتظار می رود امسال این کشور نتواند از رکود خارج شود. 

بانک مرکزی ترکیه نیز در بیانیه ای به ریزش اخیر لیر واکنش نشان داد و اعلام کرد از تمامی ابزارهای در اختیار خود برای حفظ نرخ برابری لیر و تحقق اهداف ثبات بخشی به بازارهای مالی استفاده خواهد کرد. تا پایان معاملات هفتگی صرافی های استانبول، نرخ برابری هر دلار به ۷.۲۴ لیر و هر یورو به ۸.۵۵ لیر رسیده است.

ذخایر ارزی همسایگان ایران 

عربستان بیشترین میزان ذخایر ارزی را در بین همسایگان ایران دارد. داده های جمع آوری شده توسط موسسه سی آی سی سی نشان می دهد در بیشتر کشورهای عرب حوزه جنوب خلیج فارس، میزان ذخایر ارزی در مقایسه با ماه های قبلی روندی نزولی داشته است که دلیل اصلی آن، کاهش درآمدهای دولتی و تزریق ارز به بازار برای کاهش نوسان ها بوده است. کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی نیز یکی دیگر از دلایلی است که باعث این روند نزولی بوده است. 
تا پایان ماه ژوین میزان ذخایر ارزی عربستان معادل ۴۳۵ میلیارد و ۸۰۵ میلیون دلار بوده که این رقم در مقایسه با ماه قبل، یک میلیارد و ۹۹۵ میلیون دلار کاهش داشته است. طی بازه زمانی ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰، بیشترین رکورد ثبت شده ذخایر ارزی در این کشور مربط به اوت ۲۰۱۴ با ۷۳۱ میلیارد و ۲۱۷ میلیون دلار و پایین ترین کورد ثبت شده نیز مربوط به سپتامبر ۲۰۰۲ با ۳۷ میلیارد و ۴۲۴ میلیون دلار بوده است. 
تا پایان ماه ژوین میزان ذخایر ارزی امارات معادل ۹۳ میلیارد و ۷۰۶ میلیون دلار بوده که این رقم در مقایسه با ماه قبل، یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار کاهش داشته است. طی بازه زمانی ۱۹۷۳ تا ۲۰۲۰، بیشترین رکورد ثبت شده ذخایر ارزی در این کشور مربط به فوریه ۲۰۲۰ با ۱۰۹ میلیارد و ۵.۲ میلیون دلار و پایین ترین کورد ثبت شده نیز مربوط به ژوین ۱۹۷۳ با ۵۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بوده است. 
تا پایان ماه ژوین میزان ذخایر ارزی قطر معادل ۳۷ میلیارد و ۴۷۵ میلیون دلار بوده که این رقم در مقایسه با ماه قبل، ۷۲ میلیون دلار کاهش داشته است. طی بازه زمانی ۱۹۶۶ تا ۲۰۲۰، بیشترین رکورد ثبت شده ذخایر ارزی در این کشور مربط به نوامبر ۲۰۱۴ با ۴۵ میلیارد و ۴۵۶ میلیون دلار و پایین ترین کورد ثبت شده نیز مربوط به ژوین ۱۹۶۷ با پنج میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار بوده است.