اقتصادگردان- اخیرا بانک مرکزی گزارشی از آمار نهایی کلهای پولی در ۱۴۰۳ را منتشر کرد که بر اساس آن، حجم نقدینگی کشور در پایان اسفندماه سال گذشته به رقم ۱۰ هزار و ۱۶۵ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به پایان سال ۱۴۰۲ معادل ۲۹.۱ درصد رشد داشته است.
همچنین نرخ رشد دوازده ماهه نقدینگی در پایان سال گذشته معادل ۴.۸ درصد افزایش داشته است. به عبارتی نرخ رشد دوازده ماهه نقدینگی در پایان سال ۱۴۰۲ معادل ۲۴.۳ درصد بود که در پایان سال ۱۴۰۳ به ۲۹.۱ درصد رسیده است.
همانطور گه گفته شد، براساس این آمارها، در پایان سال ۱۴۰۳، نقدینگی که شامل پول و شبه پول است ۱۰ هزار و ۱۶۵ هزار میلیارد تومان بود که ۲۶۳۱ همت آن را بخش پول و ۷۵۳۴.۲ همت آن را شبه پول تشکیل داده است.
حجم شبه پول چقدر است؟
شبه پول شامل داراییهایی است که پول نقد نیستند اما با توجه به نقدشوندگی بالا میتوانند به راحتی و بدون هیچ مانعی به پول نقد تبدیل شوند. در پایان سال ۱۴۰۳ سهم شبه پول با ۷۵۳۴.۲ همت به ۷۴.۱ درصد میرسد که نسبت به مدت مشابه در سال قبل این گزارش (اسفند ماه ۱۴۰۲) معادل ۲۶ درصد رشد نشان میدهد.
این شبه پول شامل، صندوق سرمایهگذاری بازار پول، اوراق قرضه دولتی، حسابهای قرض الحسنه پس انداز، حسابهای کوتاه مدت، یک ساله تا پنج ساله و حساب های متفرقه است که بیشترین میزان آن مربوط به سپردههای سرمایه گذاری کوتاه مدت با ۲۰.۸ درصد از کل نقدینگی است.
براین اساس سهم حسابهای قرض الحسنه پس انداز از نقدینگی سال گذشته ۱۱.۳ درصد، سهم حساب سپردههای کوتاه مدت ۲۰.۸ درصد، سهم سپرده های یکساله ۱۵.۶ درصد، سهم سپردههای دوساله ۲.۸ درصد، سهم سپرده سه ساله ۲۰.۴ درصد، سهم سپرده چهارساله ۰.۳ درصد، سهم سپرده پنج ساله ۰.۱ درصد و سهم شبه پول متفرقه ۲.۸ درصد بوده است.