رئیس کنفدراسیون صادرات ایران از برگزاری جلسات ماهانه صادرکنندگان با مسئولان گمرک خبر داد.
اقتصادگردان_ به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ محمد لاهوتی از برگزاری جلسات ماهانه بخش خصوصی با گمرک خبر داد و گفت : با توصیه رئیس کل گمرک، جلساتی به صورت مستمر و منظم و ماهانه با بخش خصوصی برگزار می شود و کنفدراسیون صادرات از تشکل ها در حوزه های مختلف دعوت می کند تا موارد و مشکلات را در این جلسات به بحث و بررسی گذاشته شود.
وی با اشاره به تعامل بخش خصوصی با گمرک گفت: در دولت یازدهم این تعامل پررنگ تر شد و در نهایت با دستورالعمل ماده 2 و 3 قانون بهبود فضای کسب و کار که معاون اول رئیس جمهور در اسفند ماه ابلاغ کردند، تصمیمی بدون نظرخواهی از بخش خصوصی انجام نمیشود. اجرای این دستورالعمل، در جهت اجرای قانون و شنیدن نظرات بخش خصوصی به عنوان نکته ای مثبت است.
لاهوتی ادامه داد: اگر بخواهیم یکی از سازمانهای پیشران در پیگیری این دستورالعمل اشاره کنیم، قطعا می توانیم نام گمرک را بیاوریم و خوشبختانه از زمانی که آقای کرباسیان مسئولیت پذیرفت، بسیاری از مشکلاتی که قبلا وجود داشت با شنیدن صدای بخش خصوصی و بررسی آنها این مشکلات برطرف شد.
وی درباره ایجاد پنجره واحد تجارت فرامرزی در دولت یازدهم نیز گفت: برغم اینکه ممکن است در اجرا با نقدهایی همراه باشد اما در کل فاصله میان گمرک و بازرگانان را کوتاه کرد و قدم بسیار خوبی برداشته شده است.
به عقیده رئیس کنفدراسیون صادرات، از یک جهت دولت الکترونیک شکل گرفته است و از جهت دیگر ارتباط مدیریت گمرک با بخش خصوصی میتواند روز به روز پنجره را قویتر کند.
به باور لاهوتی، کاهش قاچاق و تخلفات از طریق پنجره واحد تجارت فرامرزی اتفاق افتاده و در واقع گمرک پیشران دولت الکترونیک شده است.
لاهوتی همچنین توضیح داد که گمرک مجری مصوبات سازمانهای دیگر است و به همین دلیل اگر مشکلی هم وجود دارد عملا نمی تواند مشکل گمرک باشد، گمرک دستورات و مسوولیتهای واگذار شده را اجرا می کند.
لاهوتی معتقد است که در حوزه صادرات کمترین مشکلات در گمرک وجود دارد.
رئیس کنفدراسیون صادرات افزود : مشکلات تولیدکنندگان و صادرکنندگان عمدتا در بحث واردات مواد اولیه است ، هزینه های بندری و ماندگاری و رسوب آنها، لابراتور و بحث های موردی کالاهاست که هزینه بر و زمانبر است. بنابراین اگر بتوانیم مشکلات حوزه واردات خصوصا واردات ورود موقت را به طور کامل برای واحدهای تولیدی و صادر کننده برطرف کنیم ، می تواند کمک شایانی به افزایش ورود موقت در جهت صادرات باشد.
لاهوتی تاکید کرد : هر جا دولت از نظر بخش خصوصی استفاده کرده و گوش شنوا داشته ، در پیشبرد اهداف ملی و منافع کشور سرعت بهتری داشته است. هرجا توجه به حرف بخش خصوصی ندارد مشکلات جدی تر خواهد داشت. مصداق آن، دریافت عوارض صادراتی بود که بدون توجه به بخش خصوصی وضع شد و بعد از مدت کوتاهی مجبور به لغو آن شدند ولی بازارهای صادراتی را از دست دادیم و لطمات جدی به صادرات وارد شد. خوشبختانه در دولت یازدهم کمتر شاهد چنین تصمیماتی بودیم.
آموزش تجارت خارجی
واردکننده
واردکننده کالا شخصی حقیقی یا حقوقی است که نسبت به ورود کالاهای مورد مصرف در داخل کشور طبق مجوزهای مربوطه اقدام می کند و باید ضمن احترام به مقررات و قانون تجارت کشور خود از مقررات و قانون تجارت کشور فروشنده نیز مطلع باشد. برای واردات داشتن کارت بازرگانی و چنانچه واحد تولیدی باشد، داشتن پروانه بهرهبرداری یا پروانه تولید الزامی است.
کارت بازرگانی
کارت بازرگانی سندی است که به موجب آن میتوان در صادرات و واردات کالا فعالیت داشت.
کارت بازرگانی توسط شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در تهران یا شهرستانها، به نام متقاضیان اعم از اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی صادر و پس از تأیید توسط واحد صدور معتبر است.
ضوابط و شرایط و نحوه تمدید آن طبق آییننامه اجرایی است.
اشخاص و کالاهای ذیل نیاز به ارائه کارت بازرگانی ندارند:
1- شرکتهای تعاونی مرزنشینان برای ورود کالاهای مورد نیاز خانوادههای مرزنشین طبق فهرست مربوطه و به تعداد، مقدار وارزش تعیین شده
2- ملوانان ایرانی شاغل در شناورهایی که بین سواحل ایران و سایر کشورها در تردد هستند.
3- پیلهوران برای ورود کالاهای قابل ورود مورد نیاز استان خود و استانهای همجوار در صورت اخذ کارت پیلهوری
4- کارگران ایرانی شاغل در خارج از کشور در صورت داشتن کارنامه شغل از وزارت کار و امور اجتماعی
5- کالاهایی که ورود آنها به تشخیص گمرک برای فروش نیست.
6- کالاهای مسافری
7- کالاهایی که از طریق پست وارد میشوند (امانات پستی).
8- کتب و نشریات داخلی جهت صادرات
کالاهای تجاری
کالاهایی که به تشخیص گمرک برای فروش، وارد یا صادر می شود. اعم از اینکه به همان شکل یا پس از انجام عملیات تولیدی، تفکیک و بستهبندی شده به فروش برسد تجاری تلقی خواهد شد.
با توجه به اینکه تشریفات گمرکی الکترونیکی شده و صاحبان کالا بدون نیاز به حضور فیزیکی می توانند نسبت به اظهار کالای خود در گمرک اقدام کنند ؛ صاحبان کارت های بازرگانی یا نمایندگان قانونی آنها می توانند با یکبار مراجعه به واحد احراز هویت گمرکات اجرایی نام کاربری و رمز عبور مخصوص خود را دریافت و نسبت به انجام امور گمرکی از طریق سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی اقدام کنند.