:
كمينه:۱۶.۷۹°
بیشینه:۱۸.۹۹°
به‌روز شده در: ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۲
دکتر حسین راغفر

لایحه پرنکته بودجه 92

کد خبر: ۸۱۸۱
تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۱ - ۰۲:۲۴

 

جزئیاتی که روز گذشته از لایحه بودجه دولت برای سال آینده منتشر شد حاوی چند نکته بود. سال گذشته که اعلام شده بود در بودجه کسری تراز عملیاتی وجود ندارد، در عمل با کسری تراز عملیاتی مواجه شدیم، حال که خود دولت به این کسری بودجه به میزان حدود 30هزار میلیارد تومان اشاره کرده‌ معلوم نیست وضعیت چگونه خواهد شد.
از سوی دیگر قرار است اعتبار یارانه‌های نقدی از 40هزار میلیارد تومان امسال به 90هزار میلیارد تومان افزایش یابد که این افزایش یارانه نقدی خود تورم‌زاست. دولتمردان به جای این کار بهتر است روی ارائه خدمات عمومی به مردم فکر کنند. چراکه با افزایش یارانه‌های نقدی مردم از نظر مالی با مشکلات اقتصادی بیشتری مواجه می‌شوند و اینچنین اقدامی آثار سوء تورمی دارد.
 در کنار این افزایش اعتبارات یارانه نقدی اعتبارات عمرانی سال آینده نسبت به امسال بیش از 2 هزار میلیارد تومان کاهش یافته است. کاهش اعتبارات عمرانی به منزله کاهش اشتغال و از سوی دیگر افزایش بدهی‌های دولت به پیمانکاران است. در مقطع فعلی طبق آمارهای منتشر شده دولت بیش از 11هزار میلیارد تومان به پیمانکاران بدهکار است و پول‌های آنها را نداده است و حال با این کاهش بودجه عمرانی به نظر نمی‌رسد که وضعیت در این بخش بهبود پیدا کند.
در بخشی دیگر از اخبار منتشر شده، روز گذشته به استقراض دولت بابت پرداخت یارانه نقدی از بانک مرکزی به میزان 5هزار میلیارد تومان اشاره شده که این خود به معنای چاپ پول توسط بانک مرکزی است که بار تورمی به همراه داشته است. از سوی دیگر افزایش حقوق کارکنان دولت در سال آینده نیز تورم‌زاست و چنین رفتاری، شائبه‌هایی ایجاد می‌کند زیرا هزینه‌های زیادی برای دولت‌ آینده به همراه دارد.
این بودجه عوارض جدی اقتصادی دارد و تورم را با نوسان‌هایی مواجه می‌کند و برای تولید مشکلاتی را به وجود خواهد آورد. چرا که در هر شرایطی هر درصد اضافه شدن به تورم، به منزله افزایش مشکلات برای بخش تولید است. باید توجه کرد که بخش تولید کشور از تورم به صورت مستقیم و غیرمستقیم تاثیر می‌پذیرد. ضمن اینکه در مقطع فعلی عدم پرداخت تسهیلات بانکی به بخش تولید نشان می‌دهد که منابع بانکی چندانی هم در بانک‌ها وجود ندارد که در این شرایط امکان مراجعه مردم به بانک‌ها برای خروج منابع خود از بانک‌ها بیشتر می‌شود.
در این شرایط وقتی بانک‌ها وجوهی نداشته باشند تولیدکننده‌ها از کمبود شدید اعتبارات ریالی رنج خواهند برد. با این وضعیت تورم این چرخه را با نوسانات بیشتری مواجه می‌کند. در کنار این‌ها مراجعه به لایحه بودجه سال آینده نشان می‌دهد که قرار است درآمدهای هدفمندسازی یارانه‌ها از 66 هزار میلیارد تومان امسال به 120هزار میلیارد تومان افزایش یابد که این اتفاق نیز تورم مستقیم به دنبال دارد.
* اقتصاددان
 منبع:آرمان