:
كمينه:۱۱.۵۱°
بیشینه:۱۱.۹۹°
به‌روز شده در: ۳۱ تير ۱۴۰۴ - ۱۷:۲۹
دلالان بازار خودرو را نابود کرده و خواهند رفت

بازار خودرو به زودی پس خواهد زد

پول های سرگردان در صنعت خودرو سال هاست رخنه کرده است اما در یکسال اخیر اوضاع کاملا به گونه ای دیگر در حال نابودی کل صنعت خودروست.
کد خبر: ۵۷۵۰
تاریخ انتشار: ۰۸ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۱:۳۷

به گزارش«عصرخودرو» تقاضای کاذب حاصل از ورود دلالان حرفه ای که همیشه در این صنعت حضور داشته اند و نیز سرمایه گذارانی که به امید سود های بالا در ماه های  اخیر به این صنعت حمله کرده اند لحظه به لحظه اوضاع صنعت خودرو را دشوارتر می کند.
بسیاری از مخاطبان عصر خودرو می پرسند مگر دلالان تعیین کننده قیمت بنگاه های تولید کننده و واردکننده خودرو هستند ؟
پاسخ روشن و شفاف این است که نیمی از فشار وارد شده بر سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده فاصله قیمتی ایجاد شده بین قیمت عرضه کننده اصلی خودرو و قیمت بازار است .
این فاصله موجب می شود واردکننده و تولید کننده فشار مضاعفی بر سازمان حمایت واردکنند تا با افزایش قیمت خودرو و رساندن این قیمت به قیمت حاشیه بازار موافقت کند تا دلالان از این بازار خارج شوند. این درحالیست که به دلیل محدودیت های عرضه چه در حوزه تولید و چه در حوزه واردات در ماه های اخیر،  قیمت های جدیدی که برای کاهش فاصله بین عرضه کننده و تولید کننده با قیمت بازار مصوب می شود دوباره در بازار سیر صعودی بگیرد و این مساله در سال های گذشته و امسال چندمین بار تکرار شده است.
واقعیت این است که بالا رفتن قیمت ارز پایه برای واردات قطعات سی کی دی  جهت تولید و نیز قیمت ارز برای انجام واردات خودرو افزایش یافته است اما قیمت های امروز بازار خودرو به هیچ وجه با این افزایش هزینه ها قابل جمع بندی نیست .
هر چند تولید کنندگان معتقدند هزینه های تولید، غیر از ارز نیز افزایش یافته و کاهش تولید نیز موجب شده بسیاری از هزینه هایی که در گذشته در تیراژ تولید سرشکن می شد دیگر عملی نیست  که کاملا واقعیت دارد اما در مقابل هزینه های واردات به اندازه هزینه های تولید در داخل افزایش نیافته است. چون تولید درمبدا دچار افزایش هزینه های تولید نشده است و فقط هزینه هایی بابت گشایش ال سی و هزینه های حمل و ... در داخل کشور بالا رفته که با افزایش سرسام آور  قیمت خودروهای وارداتی در بازار قابل جمع نیست.
به هر حال در  روزهای پیش رو نیز گویا همچنان افزایش قیمت خودروهای داخلی و وارداتی قصد توقف ندارد اما نکته اینجاست این افزایش قیمت قطعا به زودی در  نقطه ای توقف خواهد کرد  و آن روز هم خیلی دیر نیست .
 قیمت خودروهای داخلی و وارداتی به اندازه ای افزایش پیدا خواهد کرد  که تعداد مصرف کننده نهایی خودرو بسیار کم خواهد بود و عرضه در نقطه ای بیشتر از تقاضای واقعی خواهد ایستاد که در این صورت نه واردکننده و نه تولید کننده خواهان کاهش قیمت ها نخواهند بود و عرضه کنندگان دوباره فروش اعتباری را آغاز خواهند کرد که آن هم بخشی از مصرف کنندگان واقعی را به بازار  باز می گرداند .
در این بین  نباید از تصمیم آینده دولت برای افزایش قیمت بنزین نیز چشم پوشی کرد که شاید تمام معادله بالا را به زیان مصرف کننده و عرضه کننده بیشتر سوق  دهد .
 بالارفتن قیمت بنزین بازی باخت باخت را برای هر دو طرف عرضه و مصرف بیشتر  پیش خواهد برد. با شرایط فعلی قیمت بنزین بسیاری از مصرف کننده ها از بازار خارج شده اند و با افزایش دوباره قیمت بنزین حتی در خوشبینانه ترین سناریو هایی که در افکار عمومی نقل می شود  دهک های بسیار بیشتری استفاده از خودرو را کنار خواهند گذاشت و این مساله در تقاضای بازار خودروبسیار  موثر خواهد بود. از سوی دیگر بخش عمده ای از تقاضای فعلی بازار خودرو مربوط به خرید دوم یا سوم خانواده های طبقات مرفه و یا طبقات متوسط در حال رشد جامعه است که به قطع بالا رفتن قیمت خودرو و بنزین همزمان یا جداگانه آنها را نیز  از بخش تقاضای موثر  خرید خارج خواهد کرد.
به زودی قیمت های بازار کشش بخش تقاضا را به سمت نابودی خواهد کشاند و این دقیقا یعنی خروج دلالان از بازار خودرو و نیز نابودی بازار تقاضای  واقعی که توان خرید خودرو را نخواهد داشت .
این روزها هم واردکننده ها و هم تولید کننده ها دست روی دست گذاشته اند  و افزایش بیش از پیش قیمت ها را نظاره می کنند. خوشبینانه ترین تحلیل این است که عملکرد عرضه قطعی  و پیش فروش  آنها در راستای افزایش  قیمت در بازار  نیست.
این وضعیتی است که در ظاهر عرضه کنندگان  را راضی و خشنود می کند اما هشدار که این بازار به سمت نابودی می رود و مصرف کننده عمده نه مصرف کننده خاص توان مالی لازم حتی به شرط خرید اقساطی که آن هم نیازمند توان مالی عرضه کنندگان در  شرایط وخیم مالی آنهاست راه به جایی نخواهد برد.
یادمان نرود اقتصاد، بازی برنده برنده است در حالی که بازی قیمت خودرو در بازار  بدون استراتژی مدون و برنامه ریزی شده، دارد به سرعت به سوی نتیجه باخت باخت پیش میرود.
دلالان سال هاست بازوی زائد بازارعرضه  خودرو هستند اما چون وارد کننده و تولید کننده سال ها با آنها بازار را اداره کرده اند کسی توان بیرون کردن آنها را ندارد و یا شاید بازی قدیمی  عرضه کننده و دلالان  به نفع هر دو طرف آنهاست اما در نهایت مصرف کننده واقعی  این بازی خطرناک را پایان خواهد رساند.
دلالان مثل همیشه با مشاهده وخامت اوضاع  به طور موقت یا دائم  به بازار دیگری هجوم خواهند برد.  می ماند مصرف کننده و عرضه  کننده خودرو که هر دو بازنده خواهند بود!
 اصغر خسروی مردخه