:
كمينه:۲۰.۴°
بیشینه:۲۰.۹۹°
به‌روز شده در: ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۹
چرا دلار گران می شود؟

کاهش 113 درصدی ارزش پول ملی طی یکسال

کد خبر: ۵۶۶۸
تاریخ انتشار: ۰۷ بهمن ۱۳۹۱ - ۰۳:۵۴



 در پایانی ترین روزهای هفته گذشته قیمت دلار به صورت ناگهانی رشد پیدا کرد. فعالان بازار از ابتدای هفته خبر می دادند که برخی فعالیت های دلالان مقدمات رشد قیمت ها را ایجاد کرده است. آنها به گروهی اشاره می کردند که در بازار جو روانی را برای دلار با قیمت 500 هزار تومان ایجاد کرده بودند.
از سوی دیگر کارشناسان اقتصادی نیز اطلاع دادند که پیش از پایان سال و همزمان با کسری بودجه 71 هزار میلیارد دلاری دولت، نگرانی هایی در مورد رشد قیمت دلار بیشتر شده است.

گروهی از نمایندگان مجلس نقل می کنند قیمت دلار به دلیل عدم تزریق ارز از سوی بانک مرکزی به بازار رشد پیدا کرده است. حتی یکی از نمایندگان مجلس نیز از عدم واریز تفاوت قیمت ارز مرجع و ارز فروخته شده در بازار از سوی بانک مرکزی به خزانه کشور خبر داده است. کاتب اشاره کرده است که یک نهاد امنیتی گزارشی در این زمینه تهیه کرده است.

در صورتی که سیاست دولت تلاش برای افزایش نرخ ارز و جبران کسری بودجه باشد، به طور حتم قیمت ها طی هفته جاری نیز روند صعودی را ادامه می دهند. هفته گذشته احمد توکلی در جلسه انجمن اقتصاددانان کشور نیز به ادامه گرانی ها تاسقف 5 هزار تومان اشاره کرده بود.
  به گفته او ارزش پول ملی طی یک دوره زمانی کوتاه 55 درصد کاهش داشته است. پس از آن تنها طی 10 ماه بازهم ارزش پول ملی 113 درصد کاهش پیدا کرده است. در صورت ادامه روند کنونی و با تدام افزایش قیمت دلار بازهم ارزش پول ملی بیش از گذشته تضعیف می شود.
 احمد توکلی هم در این مورد می گوید:« در دوره یک ماهه از 8 شهریور تا 8 مهرماه سال جاری صعودی بودن نرخ ارز کاملاً آشکار بود، به طوری که 8 مهرماه به 2850تومان و در مهر به 3500 تومان رسید. این وضعیت نااطمینانی و ریسک را بالا برده، به سرمایه گذاری آسیب زده و سفته بازی را افزایش می دهد و به طور کلی تقاضای ارز برای فرار سرمایه بیش تر می شود.
اثر رانتی نوسانات نرخ ارز را مورد توجه قرار داد. در دوره مورد بررسی 27میلیون دلار ارز به نرخ مرجع فروخته شد که این میزان ارز، رانتی در حدود 16 هزار میلیارد تومان فراهم کرده است.» برخی منابع آگاه خبر می دهند که 6 هزار میلیارد دلار از درآمدهای ارزی روانه خزانه نشده است.  در سال 89 درآمد ارزی کشور 3/ 109 میلیارد دلار و در سال 90 نیز بیش از 100 میلیارد دلار بوده است.
 در سال 89، 64.5  میلیارد دلار و در سال 88، 44.76 میلیارد دلار بود که از نظر ارزشی 4درصد کاهش یافت. پیش بینی ها نشان می دهد افزایش قیمت دلار طی روزهای آینده ادامه پیدا می کند. البته در پایانی ترین روزهای هفته گذشته قیمت دلار با قدری کاهش به مرز 3 هزار و 500 تومان رسید در حالی که روز سه شنبه قیمت ها تا 3 هزار و 700 تومان بالا رفته بود.  در صورتی که تلاش ها برای جبران کسری بودجه از طریق فروش دلار ادامه داشته باشد، به طور حتم قیمت 5 هزار تومانی چندان دور از دسترس نیست. توضیحات وزیراموراقتصادی و دارایی هم نشان می دهد بودجه سال 92 به صورت انقباضی بسته شده است. مجلس هم خبر داده قیمت دلار در بودجه سال آینده 2 هزار تومان تعیین شده است.