خبر اقتصادی - در ابتدای این مراسم خسرو قبادی – رییس پژوهشگاه علوم انسانی جهاد دانشگاهی – در قالب صحبتی کوتاه بیان کرد: امروزه به واسطه ابزارهای نوینی که وارد زندگی بشر شده سبک زندگی تغییر کرده و الگوی مصرف این ابزارها تغییر یافته است.
به گزارش ایسنا، وی ادامه داد: اکنون رسانهها میتوانند الگوی مصرف هر فرد را براساس سبک زندگی او تغییر دهند. در این میان رسانههای مرجع نقش فراگیرتری دارند و رسانههایی مانند موبایل که فراگیری بسیار زیادی دارند تاثیر قابل توجهی از خود بر جای میگذارند.
قبادی همچنین عنوان کرد: اکنون رسانهای مانند تلفن همراه هوشمند فراگیرترین رسانه در ایران بهشمار میرود، چرا که ضریب نفوذ تلفن همراه در کشور حدود 100 درصد است و در این میان بالغ بر 20 میلیون نفر از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند.
رییس پژوهشگاه علوم انسانی جهاد دانشگاهی در بخش دیگری از صحبتهای خود متذکر شد: این موضوع بیانگر آن است که رسانههای نوین علاوه بر کارکردهای ارتباطی این ابزارها کارکردهای مختلف اطلاعاتی، فرهنگی و تجاری نیز دارند. اکنون تلفنهای هوشمند یا اسمارت فونها تاثیر مهمی در زندگی بشر داشته و ابعاد مختلفی از جمله آموزش، فرهنگپذیری، توسعه اشتغال، تقویت سواد، سرمایههای اجتماعی را تحت تاثیر قرار داده و حتی کارکردن با این رسانهها باعث ایجاد رضایت نیز میشود.
وی همچنین اظهار کرد: البته باید این نکته را هم مدنظر قرار داشت که این رسانهها در کنار کارکردهای مثبت مختلف خود پیامدهای منفی متعددی نیز به دنبال دارند و اگر قرار باشد از آنها تنها در جهت سرگرمی استفاده شود مشکلات متعددی ایجاد خواهد شد.
قبادی در پایان با بیان این که استفاده نامناسب از تلفنهای همراه میتواند باعث مشکلاتی مانند ایجاد شکاف نسلی، شکاف فردی و یا مسائلی مانند سست شدن بنیان خانواده را به دنبال داشته باشد، اظهار کرد: اگر از این جنبهها غفلت کنیم اثرات منفی این بخش بیشتر خواهد شد برهمین اساس پژوهشگاه علوم انسانی جهاد دانشگاهی برای پرداخت به این موضوع پژوهشهای متعددی انجام داده و تاثیرات موبایل در سبک زندگی بشر را واکاوی کرده که این همایش حاصل این پژوهشهاست.
*** تلفن همراه را ساده نگیرید
دکتر علیاکبر جلالی - عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت - نیز در این همایش عنوان کرد: لازم است که برای فناوریهای نوین برنامهریزی مناسبی صورت بگیرد اما چطور میتوان برای این بخش برنامهریزی کرد؟
وی ادامه داد: اکنون تلفن همراه هوشمند بهطور مجازی وارد منازل ما شده و نیاز به آن است که برای آن فکری اندیشیده شود، چرا که این موضوع میتواند مشکلات متعددی را ایجاد کند.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه در حال حاضر همه چیز به سمت جهانیشدن پیش میرود و حتی فناوریهای نوین به سمت اینترنت چیزها و نه حتی اشیاء پیش میرود و لازم است این مسائل مورد ارزیابی قرار گیرد، چرا که دیگر دنیای تکنولوژی به سمتی است که حتی صحبت از تلفن همراه به شکل کت پوشیدنی و غیره میشود.
جلالی با اشاره به شعار 2015 اتحادیه جهانی مخابرات اظهار کرد: امروز سرمایه مالی و فیزیکی کل جهان (شامل مواردی مانند نفت، معدن و غیره) تنها سه درصد میشود و 97 درصد سرمایه حالت اعتباری دارد، حال اگر ما بتوانیم علم و فناوری خود را با یکدیگر همراه کنیم صاحب اقتصادی شکوفا خواهیم شد اما در غیر این صورت اقتصادی هم نخواهیم داشت.
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت همچنین تاکید کرد: تلفن همراه را ساده نگیرید اکنون نقش نرمافزارها در دنیا در حال پیشیگرفتن از نقش انسان است.
وی در عین حال اظهار کرد: در آمریکا این شعار وجود دارد که در مدارس لازم است با دانشآموزان پیش برویم اما اینجا بهطور دائم تاکید میشود بردن موبایل، تبلت و وسائل الکترونیکی به مدارس ممنوع است. در صورتی که این شیوه درست نیست و لازم است ما برای ورود این وسائل به زندگی بشری راهکار و برنامه داشته باشیم.
جلالی ادامه داد: اگر ما نتوانیم تلفن همراه را بسازیم حداقل میتوانیم خلاقیت و نوآوری داشته باشیم تا در حاشیه آن به شکلی ایجاد اشتغال کرده و نوآوری داشته باشیم. ما همیشه میخواهیم یک فرهنگ به تکنولوژی ضمیمه کنیم اما این مساله جواب نمیدهد. اکنون اینترنت قاره ششم دنیا شده و لازم است با زبان و آداب و رسوم مشترک پیش برویم.
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت در پایان یادآور شد: اکنون در حوزه جهانی شدن در میان 180 کشور دنیا ایران رتبه 156 را دارد و این مساله گویای آن است که تاثیرپذیری ما نسبت به تاثیرگذاری ما در دنیا کمتر است که باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
*** خطر آلزایمر زودرس بر اثر استفاده زیاد از موبایل
کامبیز بدیع - معاون پژوهشی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات - در این مراسم به بررسی مخاطرات احتمالی فناوریهای نوین پرداخت و افزود: یکی از اصلیترین مخاطرات این فناوریها ایجاد فضای نامناسب جهت شیوع و رشد انواع عوارض روان – تنی و اختلالات جسمی و روانی است.
وی همچنین متذکر شد: سلب انگیزههای کافی جهت فعالسازی و تقویت کسبوکارهای شناختی، عاطفی و رفتاری از دیگر مخاطرات احتمالی فناوریهای نوین بهشمار میرود که در کنار آن ایجاد فضای محتمل جهت تضعیف حواس بشری نیز از دیگر مخاطراتی است که کاربران این حوزه را تهدید میکند.
بدیع در ادامه از دور شدن انسان از سبک زندگی طبیعی به عنوان دیگر مشکل این بخش یاد کرد و افزود: حال که این سیر در دنیای امروز اجتنابپذیر شده چگونه میتوان شرایطی ایجاد کرد که این مخاطرات با وجود استفاده از فناوریهای روز به حداقل برسد.
معاون پژوهشی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: یکی از راهکارهای موجود آن است که فناوری به گونهای ترغیب شود که مخاطرات احتمالی آن از سطح بیشتری بالا نرود.
وی همچنین عنوان کرد: از سوی دیگر بنگاههای تجاری تولیدکننده محصولات و خدمات فناوری باید با توجه به مخاطرات نقش راه خود را ترسیم کرده و از باب پژوهش در خصوص شیوههای کاربرد مفید عزمی جدی به خرج دهند.
بدیع اظهار کرد: در این زمینه از نرمافزارهای اجتماعی و شبکههای اجتماعی نیز میتوان کمک گرفت چرا که آنها مصداق بارزی از فناوری امروز و فردای دنیا هستند و به عنوان یک پیشگام میتوانند مورد توجه قرار گیرند.
معاون پژوهشی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در پایان گفت: غرق شدن بشر در فناوریهای نوین امروز میتواند موجب دورشدن وی از حساسیت در قبال رویدادها و واقعیتهای محیطی شود که این موضوع میتواند عواقب بدی به دنبال داشته و حتی خطر آلزایمر زودرس و یا مشکلاتی مانند خودشیفتگی و عدم احترام به دیگران به دنبال داشته باشد.
به گزارش ایسنا، این همایش ظرف امروز و فردا ادامه خواهد داشت و در آن موضوعات مختلفی در خصوص تاثیرات تلفن همراه هوشمند در سبک زندگی بشر امروز میگذارد مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.