خبر اقتصادی - پروین فرشچی در یک نشست خبری با اشاره به اینکه محیط زیست دریایی در چندین دهه اخیر در کشور مورد توجه و عنایت از طرف دولت قرار نگرفته بود، گفت: عدم توجه دولت به محیط زیست دریایی به این معنا نیست که وضعیت این بخش بهتر و متفاوتتر از وضعیت سایر بخشهای محیط زیست است، بلکه همان روند را دارد. در حالی که باید به سواحل و دریاها به عنوان سرمایههای ملی و قلب اقتصاد کشور توجه بیشتری کنیم.
وی با بیان اینکه از طریق دریا با 12 کشور ارتباط منطقهای داریم، افزود: ارتباطات منطقهای و جهانی از طریق دریا به طور مستقیم اهمیت دریاها و استانهای ساحلی را نشان میدهد و غیر از بحث نفت و گاز و برنامههای اکتشافی و صادرات ماهیهای خاویار و صنعت حمل و نقل دریاها، سواحل و جزایر در بقیه مسائل هم میتوان بهره برد.
پتانسیلهای فراوان اقتصادی دریاها و سواحل
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه دریاها و سواحل دارای پتانسیلهای فراوان اقتصادی هستند، گفت: از این منابع میتوان در صنعت گردشگری استفاده کرد و اینها به عنوان منبع غذایی، ساخت داروها، تهیه انرژیهای تجدیدپذیر میتوانند اهمیت داشته باشند.
به گفته فرشچی، غیر از دریای خزر که به علت سابقه و زیرساختها امکان تجمع انسانی را فراهم کرده است، در استانهای جنوبی، بستر سکونت و حضور افراد وجود ندارد.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه اقتصاد وابسته به نفت است، افزود: در استانهای جنوبی، وابستگی به نفت و گاز صنعت حمل و نقل وجود دارد و آنطور که شایسته است، به سایر مسائل دریایی رسیدگی نشده است.
فرشچی با اشاره به اینکه معاونت محیط زیست دریایی با توجه به توانمندیها، تشکیلات، نیروی انسانی و بودجه موجود توانسته در چند جا ردپایی از خودش به جای بگذارد، گفت: شناخت وضعیت محیط زیست دریایی و توجه ویژه به سواحل و جزایر از اقدامات مهم این بخش است.
وی با تاکید بر اینکه به دنبال تهیه شناسنامه برای جزایر کشور هستیم، گفت: بیش از 30 جزیره که بخشی دارای سکنه، بخشی خالی از سکنه هستند در حد اسمشان است و امکان دیدن و ورود به آنها وجود ندارد، توسط این سازمان شناخته شده است.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست به فشار برنامه توسعه کشور بر روی دریاها و سواحل و جزایر کشور اشاره کرد و گفت: اکنون بیش از هر زمان دیگر به شناخت وضعیت محیط زیست دریایی برای تشخیص توان اکولوژیکی مناطق برای برنامههای توسعه کشور احتیاج داریم.
مشخص شدن وضعیت محیط زیست دریایی به تفکیک تا تیرماه
فرشچی با اشاره به اینکه تا اواخر خرداد یا تیر باید وضعیت محیط زیست دریایی را به تفکیک مشخص کنیم، گفت: برخی از جزایر کشور پایگاه نظامی هستند و امکان ورود به آنها وجود ندارد و یا به برخی از جزایر تا به حال کسی نرفته و یا رفت و آمد محدودی به آنها صورت گرفته است، اما برنامه محیط زیست دریایی آن است که شناسنامه آنها را تکمیل کند.
وی در ادامه به ضرورت توجه خاص به قوانین و مقررات محیط زیست دریایی اشاره کرد و گفت: اقدام عمده و بنیادی که صورت گرفته، در زمینه قوانین این بخش است. بدین صورت که اگر قوانین محیط زیست را نگاه کنیم متوجه کلی بودن آنها میشویم که قوانین شامل همه حوزههای محیط زیست هستند اما با توجه به حساسیتهای فرهنگی، امنیتی، اکولوژیکی و... در این اکوسیستمهای دریایی مقررات خاص باید اجرا شود و ما به بازبینی و بازنگری در قوانین محیط زیست دریایی پرداختهایم.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اهمیت اطمینان حاصل کردن از حفظ حریم دریا و ارزشگذاری اقتصادی این حوزه افزود: به دلیل تعامل با سایر کشورها و تاثیر فعالیتهای آنان بر امور زیستمحیطی، ضرورت توجه به این مساله روشن میشود که برخی از این آلودگیها منشاء غیرداخلی دارد.
فرشچی با اشاره به جنگ عراق و ایران از جنگ آن با عنوان تروریست زیستمحیطی یاد کرد و گفت: در آن دوران محیط زیست هم متاثر از جنگ تحمیلی شد اما جامعه جهانی هیچ توجهی نسبت به آن نشان نداد در حالی که در جریان جنگ عراق و کویت، صندوق بینالملل سازمان ملل محیط زیست فعال شده و پیگیری فعالیتهای زیادی در زمینه خسارات زیستمحیطی درباره جنگ عراق و کویت کردند اما این کنکاشها در مورد جنگ عراق و ایران صورت نگرفته است.
وی با بیان اینکه ضرورت همکاری و تعاون بین همه کشورها در زمینه محیط زیست دریایی وجود دارد، گفت: در مساله ریزگردها هم به غیر از کانونهای داخلی، دخالت کانونهای خارج از کشور هم وجود دارد.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به ضرورت مستندسازی لازم در زمینه محیط زیست دریایی افزود: اگر به طور منظم در حوزه محیط زیست دریایی ثبت نداشته باشیم، نمیتوانیم درسازمان ملل میزان خطرات خارجی را اثبات کنیم و حق ایران را بگیریم و باید بدانیم به چه نحو و از چه راههایی ادعای خسارت در زمینه محیط زیست دریایی را تدوین کنیم.
فرشچی با بیان اینکه پایش منظم محیط زیست مستلزم داشتن حداقلهاست گفت: برای دستیابی به این مهم باید به پیشفرضهای لازم مثل نیروی انسانی مجرب و متخصص، برنامه مشخص و بودجه کافی دست یابیم تا کانونهای داخلی و خارجی خطرات شناخته شود.
وی با تاکید بر اینکه از ابتدای کار این بخش سه رویکرد مهم برای ما وجود داشته است، تصریح کرد: ما از زمان شروع کار تصمیم گرفتیم با رویکرد فرابخشی و فراسازمانی فعالیتهای خود را انجام دهیم و به جای منافع بخش یا سازمان، منافع ملی را در اولویت قرار دهیم و دیدهایمان را گسترده کنیم.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه به اهمیت رویکرد فراسازمانی اشاره کرد و گفت: برای توجه به منافع ملی سعی کردهایم با ارگانهای مختلف دریایی و با همه ذینفعان دولتی، خصوصی و مردمی همکاری لازم را داشته باشیم که در این صورت امکان توفیق در فعالیتها وجود دارد.
فرشچی به تمرکز برنامههای توسعه 5 سال آینده اشاره کرد و افزود: 70 درصد توسعه 5 ساله در استانهای ساحلی متمرکز است که اگر با نهادهای مختلف همکاری نداشته باشیم، این خواست مردم در زمینه توسعه محقق نمیشود.
وی با اشاره به اینکه محیط زیست دریایی سعی در حضور و دخالت در برنامههای کلان کشور داشته است، گفت: تا جایی که توان داریم در برنامههای کلان کشور مثل برنامه توسعه فناوری، برنامه توسعه گردشگری، برنامه توسعه صنایع دریایی و برنامه توسعه ششم، شرکت کرده و نقش فعالی داریم.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه سعی در ایجاد آهنگ مشترک بین نهادهای مختلف داشتهایم، افزود: با ایجاد طرح و برنامه اقدام ملی، بودجه دولت در 10 جا خرج نمیشود، بلکه با ایجاد همدلی و آهنگ مشترک، بین نهادهای مختلف، میتوان به توفیق بیشتری دست یافت. برای همین منظور ما با کارشناسان بخشهای خصوصی همکاری نزدیک در زمینه برنامهریزی داشتهایم.