غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران در همایش جذب و توسعه سرمایهگذاری خراسان رضوی که در استانداری برگزار شد، گفت: در فضای اقتصادی موجود راه مشارکت مردم در اقتصاد بسیار ناهموار است.
خبر اقتصادی - غلامحسین شافعی در همایش جذب و توسعه سرمایهگذاری خراسان رضوی که در استانداری برگزار شد، با بیان این که مسیر رشد و حرکت اقتصادی در ایران با سایر کشورها متفاوت است، اذعان کرد: آنچه بر ما گذشته باعث شد بسیاری از سرمایهگذاران از فعالیتهای خود پشیمان باشند و این امر وضعیت حرکت ما با سایر جریانهای توسعه اقتصادی سایر کشورها را متفاوت کرده است.
وی با بیان اینکه سرمایهگذاران مدتهاست سیاست صبر و انتظار را پیشه کردند، گفت: یکی از واقعیتهای موجود عدم شباهت نظام اقتصادی ایران به لحاظ تمرکز منابع مالی با اقتصاد بازار است. این وضعیت پس از جنگ تحمیلی آغاز شد و برخی از مدیران شرکتهای دولتی از نفوذ خود استفاده کردند و به تاسیس شرکتهای مالی و غیر مالی با مقیاس بزرگ پرداختند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: امروزه شاهد آن هستیم که سایه این شرکتها در فعالیت بخش خصوصی گسترده شده و امکان حرکت امیدوارنه را از بنگاههای کوچک و متوسط گرفته است.
وی با اشاره به اینکه تعداد زیادی هلدینگهای گسترده عمدتا دولتی و وابسته به دولت در کشور وجود دارند، اظهار کرد: این هلدینگها میدان عمل را برای سرمایهگذاری بخش خصوصی تنگ کرده و در چنین فضایی راه مشارکت مردم در اقتصاد بسیار ناهموار شده است.
شافعی با اشاره به اینکه در حال حاضر واحدهای اقتصادی کوچک و متوسط در رقابت بیپناه شدهاند، گفت: بسیاری از ریشهداران اقتصادی به حاشیه رانده شدهاند و این خطر بزرگی است که برخی باور کنند در صحنه اقتصادی ما «نابرده رنج، گنج میسر میشود».
رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: این بزرگترین مشکلی است که در ذهن اقتصادیان ما مطرح شده اما خوشبختانه طبق آنچه ادعا میشود در فضای کشور نگاه به بخش خصوصی در حال تغییر و قرار است این تغییر گفتمان به سمت گسترش بخش خصوصی سوق پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه شرایط گذشته باید تغییر کند، گفت: نیازمند یک ائتلافسازی بزرگ در اقتصاد هستیم و روابط دولت و مجلس با بخش خصوصی در این زمینه حرف اول را میزند، بهترین راه تحقق شعار سال نیز نیازمند همکاری و شراکت مفید بین دولت و بخش خصوصی است.
شافعی به دو عامل مهم و حائز توجه در این زمینه اشاره و خاطرنشان کرد: بخش خصوصی باید دارای صدای رسا و قدرت عمل کافی در صحنه اقتصادی کشور باشد. همچنین برای تقویت اعتماد دوسویه بین بخش دولتی و خصوصی باید بخش خصوصی مبدل، پویا، شفاف و قانونمدار برخورد کند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: بخش خصوصی تنها زمانی میتواند اعتماد حاکمیت را به خود جلب کند که نفع خود را در نفع ملی جستجو کرده و خود عاملی برای رانتجویی در اقتصاد کشور نباشد. البته بخش دولتی نیز باید قانونمدار، به دور از تصمیمات سلیقهای و تبعیض، با عملکرد شفاف و شریک سالم برای مردم باشد.