خبر اقتصادی - کنفرانس بینالمللی کار، پارلمان جهانی و مهم کار و کارگری به شمار میرود که همهساله با وضع استانداردهای بینالمللی کار، معضلات اجتماعی و نیازهای مهم جهان را مدنظر قرار میدهد.
به گزارش ایسنا، سازمان بینالمللی کار نخستین سازمان تخصصی وابسته به سازمان ملل متحد با ساختاری سهجانبه مرکب از نمایندگان گروه کارگری، کارفرمایی و دولت است که با هدف تدوین مقررات و قوانین بینالمللی در جهت بهینهسازی استانداردهای بینالمللی کار و حصول اطمینان از بکارگیری آنها متولد شد.
رویکرد سازمان جهانی کار
سازمان ILO برای نائل شدن به اهداف خود از طریق ارتقاء حقوق افراد در کار، ارتقاء پوششهای اجتماعی و تقویت تبادل نظر و گفتگو در موضوعات کاری اقدام کرده و استانداردهای بینالمللی کار را در شکل کنوانسیونها و توصیهنامهها با درنظر گرفتن حداقل استانداردها درباره حقوق کارگری، آزادی انجمنها، حق تشکل، داد و ستد، منع کار اجباری، فرصتهای برابر و سایر استانداردهای مربوط به موضوعات کاری، تنظیم و تدوین میکند.
مصوبات این سازمان تاثیر پایداری در قانونگذاری همه کشورها دارد و نقش ارزندهای در ایجاد تفاهم و همدلی در محیط کار ایفا میکند.
سازمان جهانی کار، معیشت، امنیت، کار شایسته و استاندارد زندگی بهتر برای مردم جهان را چه در کشورهای فقیر و چه در کشورهای ثروتمند سرلوحه کار خود قرار میدهد.
در اجلاس سازمان جهانی کار همه ساله کمیتههای چهارگانه استانداردها، اشتغال، کف حمایتهای اجتماعی و حقوق و اصول بنیادین کار به عنوان کمیتههای ثابت فعال هستند و بررسی و پیوستن به مقاولهنامههای سازمان و تصویب مقاولهنامههای جدید از دیگر رویکردهای اجلاس سالانه ILO به شمار میرود.
این سازمان در مسیر تحقق حقوق جامعه هدف تاکنون به تدوین و تصویب کنوانسیونهای متعدد اقدام کرده به نحوی که توانسته است با تصویب 184 مقاولهنامه و همین تعداد توصیهنامه، خود را به یک مرجع قانونگذاری بینالمللی در حوزه کار تبدیل کند.
یکی از نکات برجسته اجلاس سازمان جهانی کار، حضور وزیران کار کشورهای عضو ILO است.
سال گذشته، جمهوری اسلامی ایران ریاست کشورهای عضو عدم تعهد را بر عهده داشت و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی کشورمان ضمن ملاقات با همتایان خارجی و دیدار با گای رایدر - مدیرکل سازمان جهانی کار، به عنوان رییس دورهای جنبش عدم تعهد به ایراد سخنرانی پرداخت.
امسال نیز نمایندگان اعزامی گروههای کارفرمایی و کارگری کشورمان به همراه نماینده دولت و وزارت کار برای شرکت در اجلاس ILO دهم خرداد ماه به ژنو سفر میکنند.
سازمان جهانی کار کانون هم اندیشی و تبادل اطلاعات و تجربیات است و همه ساله در اجلاس ILO توصیهنامههایی پیشنهاد و تصویب می شود.
هر یک از گروههای کارفرمایی، کارگری و دولت به طور جداگانه در جلسات مربوط به خود شرکت میکنند و هر دو روز یکبار یک جلسه مشترک با هم دارند که در نهایت حاصل برگزاری جلسات و تبادل اطلاعات و نظرات، جمعبندی و به مقاولهنامه و توصیهنامه تبدیل میشود.
امسال در اجلاس سازمان جهانی کار، همچون گذشته مباحثی مانند دستمزدها، بیکاری، منع تبعیض اشتغال، کار کودکان و زنان و مشاغل سبز مطرح میشود اما دو موضوع توجه به بنگاههای کوچک و متوسط (SME) و گذر از اقتصاد غیر رسمی به رسمی عمدهترین مباحث اجلاس خواهد بود.
به گفته غلامرضا - عباسی رییس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران کشور که به همراه هیات اعزامی گروه کارگری در یکصد و چهارمین اجلاس سازمان بینالمللی کار شرکت خواهد کرد، امسال چهار کمیته اشتغالزایی، بنگاههای کوچک و متوسط، اهداف راهبردی و حمایتهای اجتماعی و گذر از اقتصاد غیر رسمی به رسمی فعال خواهند بود و کشورهای عضو نظرات خود را در خصوص موضوعات کمیتهها مطرح کرده و از تجارب یکدیگر بهرهبرداری خواهند کرد.
او میگوید: اقتصاد پنهان یکی از دغدغههای سازمان جهانی کار است که هر سال کمیتهای را به این منظور اختصاص میدهد چرا که اقتصاد پنهان حقوق بخش اعظمی از کارگران را از بین میبرد و به زیان دولتها و کارفرمایان است از این رو کشورها تلاش میکنند تا با حضور در این کمیته از تجارب کشورهای موفق در خصوص شفاف سازی اقتصاد و شناسایی عوامل موثر بر اقتصاد پنهان استفاده کنند.
عباسی از کمیته استانداردها به عنوان مهمترین کمیته سازمان جهانی کار نام برده و میگوید: این کمیته از اهمیت بالایی برای کشور ما برخوردار است چرا که رسیدگی به پروندههای شکایات کشورها را برعهده دارد و همه کشورها برای آنکه بتوانند رسما در اجلاس شرکت کنند باید از این کمیته بگذرند تا اعتبارنامه بگیرند.
وی میافزاید: همه کشورها در کمیته استانداردها نماینده دارند ولی نحوه مدیریت باید به گونهای باشد که اگر شکایتی در قبال آن کشور و هر یک از گروههای همراه او صورت گرفت حتما توجیه شود تا اعتبارنامه نمایندگان به تایید برسد چون اگر هر یک از گروههای شرکت کننده مساله دار باشند مجوز ورود نمیگیرند و برای نماینگان اعزامی آنها اعتبارنامه صادر نمیشود.
نماینده گروه اعزامی کارگران به ILO، با اشاره به برگزاری اجلاس سال گذشته میافزاید: سال گذشته با وجود آنکه پروندههایی علیه ایران مطرح بود اما برای جمهوری اسلامی ایران یک موفقیت بزرگ به شمار آمد چرا که برای اولین بار تلاش شد تا هیچ پروندهای از ایران در دستور کار قرار نگیرد یا مسکوت بماند در حالی که برخی کشورها مثل آمریکا با وجود اعمال نفوذ خود پرونده داشتند.
سال گذشته در یکصد و سومین جلسه سازمان جهانی کار (ILO)، مقاولهنامه شماره 95 (حمایت از مزد) و مقاوله نامه شماره 111 (منع تبعیض در اشتغال و حرفه) به عنوان مباحث جدی سازمان بینالمللی کار مطرح شد؛ همچنین بهبود اقدامات جهت پایان بخشیدن به کار اجباری، گفتوگوهای اجتماعی و فعالیتهای صنفی تشکیلات کارگری و کارفرمایی از دیگر موضوعاتی بود که در اجلاس سال گذشته به آن پرداخته شد.
به گزارش ایسنا، سازمان جهانی کار همه ساله نشستهای سالیانه خود را با حضور بیش از 180 کشور عضو این سازمان و با هدف ارتقای سطح فنی و آموزشی تشکلهای کارگری و کارفرمایی و رسیدگی به عملکرد دولتها در ماه ژوئن (خرداد) برگزار میکند و به جدیدترین موضوعات و مباحث روز جامعه کارگری و کارفرمایی میپردازد.