:
كمينه:۱۰.۷۹°
بیشینه:۱۲.۹۹°
به‌روز شده در: ۱۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۷:۰۳

مدیران غیرمتخصص، سد راه بهره‌وری

«بسیاری از مدیران غیرمتخصص باعث کاهش بهره‌وری در سطوح اقتصادی و مدیریتی شده‌اند».
کد خبر: ۵۴۶۸۶
تاریخ انتشار: ۰۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۰۰
eff881013.jpg

خبر اقتصادی - مرتضی دلخوش اظهار کرد: بعضا مدیرانی در راس وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و ادارات منصوب می‌شوند که از تخصص لازم درباره حوزه مورد نظر خود برخوردار نیستند. در بعضی مواقع این افراد به مشاوران خود متکی هستند. غالب مشاوران نیز، منافع خود را در اولویت برنامه‌ها قرار می‌دهند. این مساله نه تنها بهره‌وری را پایین می‌آورد بلکه به ساختار انسانی هم آسیب می‌زند.

به گزارش ایسنا، وی افزود: بهره‌وری استفاده بهینه از منابع محدود در راستای کارایی و اثربخشی بیشتر است. متاسفانه بهره‌وری در ایران پایین است که این مساله به عوامل مختلفی از جمله اقتصاد نفتی، ساختارهای دولتی، مدیریت‌های غیرمرتبط و فرهنگ مصرف‌گرایی جامعه برمی‌گردد.

این کارشناس اقتصادی با بیان این‌که عامل دیگر پایین بودن بهره‌وری به فرهنگ و ساختارهای فکری عجین شده با جامعه ایرانی مربوط می‌شود، گفت: متاسفانه ما دچار نوعی اسراف و تبذیر هستیم. دولت قبل هم سیستمی را طراحی کرد و به مردم گفت ما با دادن ماهیانه 45 هزار تومان مشکلات شما را حل می‌کنیم. البته بسیاری کشورها به دهک‌های پایین یارانه می‌دهند اما دادن یارانه به همه اقشار، نوعی تنبلی ایجاد می‌کند و جامعه را از کار و تلاش بازمی‌دارد.

دلخوش ادامه داد: اجرای اصل 44 که به واگذاری شرکتهای دولتی به بخش خصوصی تاکید دارد می‌توانست بهره‌وری اقتصاد را افزایش دهد اما متاسفانه طی بیش از یک دهه از اجرای خصوصی سازی‌ها این مساله حدود 10 درصد واقعی بود و غالب واگذاری‌ها شبه دولتی انجام شدند.

وی، یکی دیگر از مشکلات بهره‌وری را به نگرش بخش‌های تولیدی مرتبط دانست و گفت: واحدهای تولیدی و صنعتی بیشتر به دنبال کمیت هستند تا کیفیت. مثلا خودروسازان داخلی به تیراژ می‌اندیشند در نتیجه تولیدات با کیفیت پایین را در مقیاس بالا وارد بازار می‌کنند. در آموزش عالی هم چنین است. فقط دانشجو تربیت می‌کنیم اما به کیفیت آموزش و تخصص توجه چندانی نداریم.

این کارشناس اقتصادی با مقایسه مصرف انرژی در ایران و کشورهای اروپایی اظهار کرد: اروپایی‌ها شاید انرژی زیادی مصرف کنند اما در جای درست مصرف می‌کنند و چند برابر ارزش افزوده ایجاد می‌کنند. ولی ما معمولا به دلیل نداشتن الگوی مناسب در جهت بهره‌وری، انرژی را هدر می‌دهیم.

دلخوش به ضعف سازمان ملی بهره وری اشاره و خاطرنشان کرد: ما سازمان ملی بهره‌وری را داریم اما فعالیت این سازمان چندان محسوس نیست. این سازمان می‌تواند وظیفه‌ی آموزش در سطوح مختلف مدیریتی و اجتماعی را در جهت افزایش کارآیی بر عهده بگیرد.

وی، کاهش سود سپرده‌های بانکی را اقدام مناسبی در جهت افزایش تولید و بهره‌وری دانست و گفت: با وجود سودهای بالای بانکی، کسی به سرمایه‌گذاری در تولید فکر نمی‌کند. لذا اقدام شورای پول و اعتبار درخصوص کاهش سود سپرده‌های بانکی به 20 درصد می‌تواند در جهت افزایش تولید موثر باشد.