بهرهوری المپیاد اقتصادهای پیشرفته است اما به اعتقاد کارشناسان کشور ما طی سالهای گذشته همواره از خلاء بهرهوری رنج برده است.
خبر اقتصادی - بسیاری از اقتصاددانان معتقدند افزایش بهرهوری تنها راه نجات اقتصاد کشور است و غالبا چالش اقتصاد کشور را عدم استفاده از علم، تکنولوژی و اندیشههای خلاق میدانند.
به گزارش ایسنا، عباس آخوندی - وزیر راه و شهرسازی میگوید: تمام عوامل تولید از جمله نیروی انسانی باید در چرخه بازبینی قرار بگیرند تا با بررسی این چرخه بتوانیم زمینه های ارتقای بهره وری عوامل تولید را فراهم کنیم. متاسفانه رشد سرمایه گذاری در ایران به رشد عوامل تولید نمی رسد زیرا شرایط اقتصادی در ایران بسیار پیچیده شده که با انجام سرمایه گذاریهای ساده به رشد اقتصادی مناسبی دست نخواهیم یافت.
علیرضا معینی - اقتصاددان نیز بیان میکند: علت پایین بودن بهرهوری اقتصاد دولتی، نبود افراد دلسوز است؛ در حالی که در اقتصاد خصوصی دلسوزی بالاست. کسی که از جیب هزینه میکند بیجهت پول را هدر نمیدهد. همچنین در شرکتهای خصوصی نظارت قویتر است و رانت و فساد نیست؛ در حالی که در اقتصاد دولتی، فساد به راحتی شکل میگیرد. بعضا با یک امضا میلیاردها تومان قابل جابهجایی است.
یک کارشناس کشاورزی هم با بیان اینکه پایین بودن بهرهوری در اقتصاد ایران به پول مربوط نمیشود میگوید: مشکل بزرگ اقتصاد کلان ما و بخش کشاورزی، کمتوجهی به اندیشههای خلاق است. اسماعیل شهبازی اظهار میکند: اگر قرار بود اقتصاد ما با پول درست شود تا الان درست شده بود. مشکل ما پول نیست، پول یک وسیله است ولی حرف اول را نمیزند. مشکل بزرگ ما کمبود اندیشه، دلسوزی و توجه است.
محمود حاجرحیمی معتقد است: اقتصاد ایران به نفت اعتیاد دارد؛ دقیقا مثل معتادی که به دارویی وابسته میشود و از انجام کار فکری و فیزیکی مناسب عاجز میماند. این رفع اعتیاد هم با حرف حل نمیشود. ما برای خلاصی از اقتصاد نفتی نیازمند چند دهه ثبات اقتصادی هستیم تا بتوانیم بخشهای تولیدی واقعی مثل کشاورزی، صنعت و معدن را توسعه دهیم.
بهمن محمدی - نماینده سابق مجلس میگوید: یکی از مشکلات پایین بودن بهرهوری، به نظام بودجهریزی مربوط میشود. بودجهریزی باید بر مبنای صفر و بر اساس عملکرد شکل بگیرد. بدین ترتیب که بودجهی هر دستگاه و وزارتخانه بر اساس عملکرد سال گذشته پرداخت شود. در این صورت برای اصلاح امور انگیزه ایجاد میکنیم.
همچنین محمدهاشم پوریزدانپرست - کارشناس بیان میکند: اقتصاد رفاه یعنی فرار از کار و اقتصاد مقاومتی یعنی انتفاع و بهرهوری با حداقل امکانات لذا باید بر اساس اقتصاد مقاومتی، کارآیی کشور را در تمام سطوح مدیریتی، آموزشی، تولیدی و مصرفی افزایش دهیم که این مسائل نیازمند علم، ابداع، ابتکار و آزادی عمل است.
رضا سمیعزاده - عضو هیات علمی دانشگاه الزهراء نیز فرهنگ کار را متاثر از فضای کلی اقتصاد دانست و گفت: وقتی معیار مشخصی برای تشویق کار یا تنبیه عدم انجام کار وجود ندارد بهرهوری بالا نخواهد رفت. وضعیت نیروی انسانی به لحاظ فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی متاثر از یکدیگر است. در یک اقیانوس هم فرصت هست و هم تهدید، اما همه چیز واقعی است. در آکواریوم ما فرصتها و تهدیدها را خودمان تعیین میکنیم.
بهنام ملکی - اقتصاددان هم در گفتوگو با ایسنا بیان میکند: قانون بهرهوری باید توسط کارشناسان اقتصادی به دور از منافع صنفی، سیاسی و جناحی نوشته شود. او با بیان اینکه در ایران عطش گرفتن پول توسط وزارتخانهها و ارگانها به لاغری بخش خصوصی انجامیده، بر لزوم تنظیم قانون افزایش بهرهوری در جهت تحقق اهداف سند چشم انداز تاکید کرد.