خبر اقتصادی - بیژن زنگنه وزیر نفت ایران درباره گمانه زنیها درباره کمک تهران به متنوع شدن منابع گاز اروپا در آینده نزدیک به روزنامه وال استریت ژورنال گفت: اولویت ما جهش در صادرات گاز به آسیا است نه اروپا.
به گزارش ایسنا، پیشتر وزیر نفت کشورمان درباره سرمایهگذاری آلمان در پروژههای نفت و گاز و پتروشیمی ایران با مقامات این کشور مذاکره کرد.
وی خاطرنشان کرد: ما برای مذاکره درباره فروش نفت و گاز به آلمان نیامدهایم. مذاکرات بین دو طرف شامل فروش و خرید مواد پتروشیمی و سرمایهگذاری در پروژههای نفت و گاز ایران از طریق قراردادهای انتقال فناوری و مهندسی بوده است.
زنگنه افزود: قیمت گاز در اروپا بسیار پایین است و انتقال گاز ایران به اروپا با موانع قانونی و هزینههای زیاد مواجه است. برای مثال اگر ایران بخواهد به اروپا گاز صادر کند به احتمال زیاد باید از طریق ترکیه باشد و ایران مجبور است به این کشور حق ترانزیت بپردازد.
زنگنه گفت: گزینه دیگر برای صادرات گاز ایران مایعسازی و انتقال به وسیله کشتی است که به دلیل تحریمها با مشکل مواجه شده است. تحریمها مانع انتقال فناوری غربی به ایران شدهاند.
وی تاکید کرد: گاز طبیعی مایع مناسبترین گزینه برای فروش گاز به اروپا است، اما این گزینه تا سه سال آینده ممکن نخواهد بود.
بیژن زنگنه در یک سخنرانی و جلسه پرسش و پاسخ در نشست امنیتی 2015 در برلین گفت: ذخایر نفت و گاز ایران به اندازه کافی توسعه نیافتهاند. ایران میتواند تولید نفت خود را ظرف هشت ماه پس از لغو تحریمها به چهار میلیون بشکه در روز برساند.
وی افزود: اگر تحریمها امسال لغو شوند ایران تا سال 2018 میتواند روزانه پنج میلیون و 700 هزار بشکه نفت تولید کند.تنها عربستان و آمریکا و روسیه بیش از این مقدار نفت تولید میکنند.
زنگنه همچنین با تاکید بر اینکه افزایش صادرات نفت حق ایران است گفت انتظار دارد سازمان کشورهای صادرکننده نفت تولید خود را برای بازگشت نفت به ایران کاهش دهد.
دیدار زنگنه و وزیر انرژی آلمان در واقع یک رویارویی کمسابقه بین مقامات بلندپایه ایران و یک دولت غربی خارج از چارچوب گفتوگوهای هستهای بوده است.
بیژن زنگنه پیش از سخنرانی در کنفرانس انرژی برلین گفت: ما سعی داریم زمینه را برای همکاریهای بهتر پس از لغو تحریمها آماده کنیم.
وزارت اقتصاد و انرژی آلمان درباره این دیدار اظهارنظر نکرده است.
ایران در آستانه ضربالاجل 30 ژوئن برای امضای توافق هستهای، به دنبال زمینه سازی جذب شرکتها و مقامات کشورهای غربی به پروژههای انرژی خود است.
از زمان تشدید تحریمهای آمریکا و اروپا در سال 2010 اقتصاد ایران دچار مشکل شده و این در حالیست که فشار غرب روی روسیه و کشورهای آسیایی تجارت آنها با ایران را کاهش داده است.
تولید نفت ایران که زمانی پس از عربستان بزرگترین صادرکننده نفت اوپک بود از روزانه چهار میلیون و 200 هزار بشکه در سال 2010 به روزانه دو میلیون و 700 هزار بشکه کاهش یافته است.