:
كمينه:۱۴.۸۴°
بیشینه:۱۵.۷۹°
به‌روز شده در: ۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۵

قائم‌مقام وزیر نیرو: انتقال آب برای شرب است، اگر صرف آبیاری می‌شود مشکل خودشان است!

قائم مقام وزیر نیرو درمورد انتقال آب از سمیرم به کرمان اظهار کرد: آب برای شرب منتقل می‌شود و اگر برای آبیاری باغ‌ها مصرف شود، اشکال از مدیریت داخلی شهر است.
کد خبر: ۵۲۸۹۶
تاریخ انتشار: ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۶
1409731376063_AKH_2607.JPG

خبر اقتصادی - ستار محمودی در پاسخ به نگرانی های مردم و نمایندگان اصفهان در زمینه انتقال آب از سمیرم به رفسنجان در شرایطی که به نظر می رسد اصفهان خود، نیازمند آب است، گفت: حوزه آب و فاضلاب کشور، شرکت مدیریت منابع آب ایران و معاونت آب وزارت نیرو در جریان جزییات پروژه های محلی هستند.

به گزارش ایسنا، وی افزود: وزارت نیرو به دنبال این است که با رعایت موارد زیست محیطی، با وجود کمبود آب در منطقه ای در صورت بودن امکانات در جای دیگر، آب را با اولویت تامین نیاز آب شرب منتقل کند.

قائم مقام وزیر نیرو درمورد تضمین مصرف آب انتقالی صرفا برای شرب و نه برای آبیاری باغ‌های پسته، گفت: معمولا برای تضمین چنین کارهایی پارامترها و شاخص هایی وجود دارد. هنگامی که شهر و منطقه ای نیاز به آب شرب دارد با توجه به میزان جمعیت، مقدار آبی که باید تامین شود، سنجیده می شود و حداقل و حداکثر برای آن مشخص خواهد شد.

محمودی در واکنش به این موضوع که از آن جا که از وزارت نیرو قدرت قانونی برخورد با مشترکین پرمصرف را ندارد، چگونه می خواهد از آبیاری باغ‌ها در کرمان با آب سمیرم جلوگیری کند، اظهار کرد: مشکل آبیاری باغ با آب شرب، به اشکالات داخلی مدیریت آن شهر برمی گردد.

وی افزود: رعایت نکردن مصرف آب برای شرب، به این معنا است که عده ای سهم آب عده ای دیگر را در همان شهر مصرف می‌کنند. با توجه به نیاز آب شرب، مقدار آب انتقالی مشخص است و نحوه مصرف باید در همان منطقه مصرف کنترل شود.

قائم مقام وزیر نیرو در پایان یادآور شد: من در جریان جزییات انتقال آب از اصفهان به کرمان نیستم.

رئیس انجمن حمایت از کشاورزان شهرستان اصفهان پیش از این با انتقاد از سیاست‌های دوگانه در انتقال آب، گفته بود که انتقال آب از سمیرم به دشت رفسنجان مغایر قوانین جهانی و ملی است، چون استان اصفهان در شرایط تعادل آبی قرار ندارد.

حسین محمدرضایی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری ایسنا اظهار کرد: رودخانه‌ی سولگان از سرشاخه‌های کارون در خاک استان اصفهان است که سرچشمه‌ی آن در شهرستان سمیرم قرار دارد، اما مزارع و باغات آن شهرستان در حال خشک شدن است، اما کسی مجاز به برداشت آب از این رودخانه نیست.

وی افزود: در 21 مردادماه 93 وزارت نیرو طرح انتقال آب از رودخانه‌ی سولگان به ظرفیت 175 میلیون مترمکعب در سال را به دشت رفسنجان برای تعادل بخشی باغات پسته تصویب کرد، در صورتی که تعادل استان مبدأ باید برقرار باشد، اما هیچ جایی از استان اصفهان دارای تعادل نیست.

رئیس انجمن حمایت از کشاورزان شهرستان اصفهان ادامه داد: قرار است با احداث سدی در استان چهارمحال و بختیاری سالانه 342 میلیون مترمکعب آب از منابع شهرستان سمیرم به استان‌های چهارمحال و بختیاری و کرمان منتقل شود که حدود 12 درصد آن در بخش شرب و بقیه نیز به‌عنوان مصارف کشاورزی و نیز برای تعادل بخشی دشت رفسنجان برای باغ‌های پسته مصوب شده است.

محمدرضایی خاطرنشان کرد: طبق قوانین و مقررات ملی و معیارهای سازمان‌های بین‌المللی همانند سازمان جهانی یونسکو برای طرح‌های انتقال آب بین حوضه‌ای باید مواردی در نظر گرفته شود.

وی تصریح کرد: در دنیا انتقال آب بین حوضه‌ای به‌عنوان یک مسأله مهم و با حساسیت مورد طرح و بررسی قرار می‌گیرد که بنابر علل اقلیمی و شرایط خاص توپوگرافی در مناطق مختلف با توجه به رشد علم و تکنولوژی، آب را از مناطق پر بارش و کم جمعیت به مناطق کم بارش و پر جمعیت از روش‌های مختلف و با استفاده از سازه‌های انتقال آب همانند کانال‌ها، لوله‌ها، قنات‌ها، تونل‌ها و … ضمن رعایت قوانین منتقل می‌کنند.

رئیس انجمن حمایت از کشاورزان شهرستان اصفهان افزود: با توجه به مقررات موجود در کشور و سازمان‌های بین‌المللی همانند یونسکو، هشت شاخصه در جهت اجرای طرح‌های انتقال آب مورد تائید و تصویب قرار گرفته است.

محمدرضایی درباره‌ی این شاخصه‌ها، گفت: حوضه‌های مبدأ و تأمین‌کننده‌ی آب نباید مشکل کمبود آب داشته باشند، حوضه‌های مقصد باید نهایت صرفه‌جویی و بهره‌برداری را کرده باشند و همه‌ی راه‌های جبران کسری آب را در حوضه‌های خود اعمال کرده باشند، در طرح‌های انتقال آب بین حوضه‌ای باید تمام مسائل و نکات علمی، فنی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در حوضه‌های مبداء، مقصد و در حد فاصل آنها رعایت شده باشد، روش‌های انتقال آب و سازه‌های مورد استفاده و پیش‌بینی شده، خسارتی را به حوضه‌های مبداء وارد نکند.

وی درباره‌ی چهار شاخصه دیگر،افزود: حوضه‌های مقصد و مبداء باید برنامه جامعی را تدوین و اجرا کنند تا حوضه‌های اصلی آبخیز تقویت شده و از حیز انتفاع خارج نشوند هم‌چنین طرح‌ها و پروژه‌های زیربنایی و نیازمند آب به محل سرشاخه‌ها و حوضه‌های آبخیز منتقل شوند، درآمد حاصل از انتقال و فروش آب، بین حوضه‌های مبداء و مقصد به طور عادلانه تقسیم شود و آخر این‌که دیدگاه‌ها و مدیریت‌های اعمال شده باید فراملیتی باشند و از دخالت دادن مسائل سیاسی جلوگیری شود.

این عضو کمیته‌ی آب ذیل مجمع نمایندگان استان اصفهان گفت: در سال‌های اخیر بخش قابل توجهی از مزراع غرب تا شرق زاینده‌رود خشک شده و حتی این معضل برای دشت شهرضا و جرقویه نیز ایجاد شد، وقتی در استان اصفهان آب مازادی وجود ندارد به چه علتی باید برای پسته کاری رفسنجان آب منتقل شود.

محمدرضایی خاطرنشان کرد: اگر استان اصفهان در تعادل بود طرح‌های انتقال آب از تونل بهشت آباد، دریای مازندران و خلیج‌فارس مطرح نمی‌شد.

وی یادآور شد: با بخشی از آب روخانه سولگان علاوه‌بر جلوگیری از خشک شدن باغ‌های سمیرم، می ‌دشت شهرضا، دشت جرقویه و شرق اصفهان را هم نجات داد و از بار سنگینی که بر دوش زاینده‌رود است کاهش داد.

رئیس انجمن حمایت از کشاورزان شهرستان اصفهان با انتقاد از رفتار دوگانه مسئولان و نمایندگان استان خوزستان تصریح کرد: انتقال آب از سرشاخه‌های کارون برای احیای زاینده‌رود با مخالفت و آن همه جنجال مواجه شد و در عمل با توقف پروژه بهشت‌آباد رسید.

محمدرضایی افزود: هم‌اکنون انتقال آب از سرشاخه‌های کارون واقع در شهرستان سمیرم به دشت رفسنجان با هیچ نوع مخالفت مردمی و نیز دولتمردان خوزستانی و استان هم‌جوار مواجه نشده است، اما هر وقت صحبت از نجات زاینده‌رود می‌شود، شبانه‌روز فریاد اعتراض سر می‌دهند.