یک اقتصاددان گفت: فردای رفع تحریمها باید اصلاح نظام اقتصادی بر مبنای تولید محوری، کوچکسازی دولت، افزایش بهرهوری، اصلاح سیاستهای ارزی، اصلاح سیستم بانکی، رفتن به سمت اقتصاد آزاد و تنشزدایی در سطح جهان، به شکل جدی اجرا شود.
خبر اقتصادی - محمود حاجرحیمی اظهار کرد: شرایط کنونی اقتصاد ایران تحت تاثیر تحریمها و مسائل سیاسی قرار دارد. دریچه تعامل با تجارت جهان و مبادلههای تجاری سودآور تحت تاثیر تحریم قرار گرفته است. لذا به طور خلاصه میتوان گفت که وضعیت فعلی عمدتا تحت تاثیر تحریمها از نظر توان تولیدی، امکان صادرات، تامین اشتغال در شرایط مطلوبی قرار ندارد.
به گزارش ایسنا، این اقتصاددان گفت: تصور غیرواقعبینانهی دولتهای نهم و دهم از شرایط ایران در اقتصاد جهان، این تفکر که اقتصاد ما آنچنان قدرتمند است که تحت تاثیر تحریمها و فشارهای کشورهای دیگر قرار نمیگیرد با آرمانگرایی، نهایتا به اشتباهات غیر قابل بخششی انجامید که باعث شد تقریبا تمام دنیا در مقابل ما اقتصاد ایران قد علم کنند.
وی با بیان اینکه اقتصاد ما وابسته به نفت است و بخشهای تولیدی هم بدون حمایت دولت و تزریق درآمدهای ناشی از نفت، توان چندانی برای ادامه حیات ندارند، گفت: در شرایط تحریم این دریچه درآمد و محل مانور اقتصاد به شدت کاهش پیدا کرده است. طی ماههای اخیر نیز کاهش قیمت نفت به مشکلات افزوده است.
به گفته این اقتصاددان، لغو تحریمها ما را از وضعیت شکننده و کمرشکنی که در حال حاضر در آن قرار گرفتهایم آزاد خواهد کرد اما نباید تصور کرد که با لغو تحریمها همه چیز گلستان میشود و ما یک اقتصاد پیشرفته و جدا شده از نفت خواهیم داشت. لغو تحریم فقط از ورشکستگی اقتصاد ایران جلوگیری میکند. اقدام بعدی به بازنگری در اصلاح ساختار اقتصادی مربوط میشود. البته قبلا بازنگری در برنامههای توسعه و سند چشمانداز صورت گرفته اما هیچگاه جدی گرفته نشده است.
وی بازنگری در سیاستهای ارزی را ضروری عنوان کرد و گفت: سیاستهای ارزی کشور باید به نحو مدرن و بر اساس تقاضا و عرضه بازنگری شود. به نحوی که در عین برخورداری از تورم قابل قبول، از تثبیت بیرویه نرخ ارز که باعث پدیده بیماری هلندی میشود خودداری کنیم.