خبر اقتصادی - سرمایه گذاران خارجی بعد از انتشار بیانیه هستهای دست به کار شده و برای ورود به بازارهای ایران تلاشهای زیادی کردند، به طوری که علاوه بر تلاش سرمایهگذاران برای ورود به بخش نفت، پتروشیمی و خودرو، رایزنیهای مختلفی از سوی خارجیها برای ورود به بازار سرمایه کشور و آشنایی آنها با ساز و کار سرمایه گذاری در بورس صورت گرفت.
به گزارش ایسنا، در این راستا یک شرکت خارجی که مدیریت 8 میلیارد دلار دارایی را بر عهده داشته و در بخش های سلامت، محصولات غذایی، تکنولوژی اطلاعات، انرژی، ساختمان فعال است، از بورس تهران بازدید کرد و باساختار بازار سرمایه کشور آشنا شد.همچنین علاوه بر مذاکره یک شرکت انگلیسی با صندوق فیروزه برای وارد کردن 70 میلیون دلار سرمایه،در جریان برگزاری شانزدهمین نمایشگاه مالی در آلمان، سرمایهگذاران خارجی با حضور در غرفه ایران سوالات متعددی از نحوه حضور در بازار سرمایه کشور مطرح کردند.
علاوه بر این رئیس سازمان بورس نیز اعلام کرد که بعد از بیانیه لوزان عدهای از سرمایهگذاران خارجی حتی از کشور آمریکا به صورت مستقیم و غیر مستقیم تماس گرفته و زمینه حضور خود را در این کشور فراهم کردهاند. این سازمان قرار است همایش بین المللی جذب سرمایه گذاری خارجی با محوریت بازار سرمایه برگزار کند.
این در حالی است که در کنار علاقه خارجیها برای حضور در بازار سرمایه باید دید آیا بورس تهران آمادگی پذیرایی از این گروه ها را دارد یا خیر؟ به طوری که در کنار حل مشکلاتی همچون نقل و انتقال رسمی ارز به بانک های کشور ، سرمایه گذاران خارجی مایلند بدانند چگونه می توانند در بورس ایران مستقیما سرمایه گذاری کنند، یا اینکه صورت های مالی ترجمه شده به انگلیسی برای همه شرکت ها وجود دارد و بورس ایران در قبال ورود سرمایه خارجی به شرکت ها و تامین مالی چه امتیازاتی به طرف سرمایه گذار می دهد؟
کارشناسان می گویند برای جذب خارجی ها در بورس باید تمامی بنگاه های حاضر در بازار سرمایه شاخه بین المللی خود را فعال کنند؛علاوه بر این شرکتهای بورسی باید خود را تجهیز کرده و صورتهای مالی خود را به زبان انگلیسی منتشر کنند تا آمادگی لازم را برای لغو تحریم ها و حضور در بورس های منطقه ای فراهم شود.
از سوی دیگر رئیس سازمان بورس از همه ارکان بازار سرمایه خواسته است برای آمادگی جذب سرمایه گذاران خارجی تلاش کنند تا زمانی که تحریم ها برداشته می شود، بورس ایران آمادگی لازم را برای جذب این گروه داشته باشد و بستر مناسبی برای جذب سرمایهگذاران خارجی و تامین مالی بین المللی انجام دهد.
در این میان غلامرضا سلامی، کارشناس ارشد مالی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا به پتانسل های بورس تهران برای جذب سرمایه گذاران خارجی اشاره و شروط لازم برای جذب سرمایه گذاران خارجی را اعلام کرد.
وی در خصوص ظرفیت بورس تهران برای جذب خارجی ها معتقد است که بورس تهران همواره پتانسیل جذب سرمایهگذار خارجی را دارد، زیرا اندازه بنگاهها و جذابیت بنگاههای اقتصادی به گونهای است که سرمایه گذار خارجی را به خود جذب می کند.
او با بیان اینکه صنایعی مانند نفت، گاز، فولاد، کشتیرانی، بانکداری و مخابرات از صنایعی هستند که می توانند امکان جذب سرمایهگذاری خارجی را فراهم کنند، می گوید: زمانی که ریسک سرمایه گذاری در بورس کاهش یافته و جلوی رانت گرفته شود، سرمایه گذار خارجی زیادی وارد بورس می شود.
به اعتقاد سلامی ، سرمایه گذار خارجی وارد بازار سرمایه نمی شود مگر اینکه موانع و تحریم ها برطرف شده و امکان جابجایی پول فراهم شود، زیرا کسی که می خواهد در بورس سرمایه گذاری کند باید اطمینان لازم داشته باشد که هر زمان که اراده کرد بر اساس اصول خاصی بتواند اصل و سود خود را از کشور خارج کند در غیر اینصورت وارد بازار نمی شود.
به گفته این کارشناس ارشد بازار سرمایه مهم ترین اقدام این است که اطمینان خاطر به سرمایه گذاران خارجی داده شود تا به راحتی بتوانند پول خود را وارد و خارج کنند و ریسک نقل و انتقال دارایی نداشته باشند به خصوص در زمانیکه P/ E در اغلب کشورها حدود 16 بوده و در ایران 5 مرتبه است و بازار سهام برای خارجیها میتواند بسیار جذاب باشد.
بنابراین از آنجایی که لغو تحریمها می تواند فرصت مناسبی را در اختیار اقتصاد کشور به خصوص بازار سرمایه قرار دهد،باید قبل از لغو تحریم ها بستر های مناسبی همچون اخذ کد معاملاتی، تسهیل نقل و انتقال پول و ارائه گزارش های انگلیسی و مدت زمان پرداخت سود فراهم شده و مشوق ها و تسهیلاتی فراهم شود تا بازار سرمایه ایران بتواند با رفع این مشکلات از سرمایه گذاران خارجی به نحو مطلوبی پذیرایی کند.