:
كمينه:۱۰.۷۹°
بیشینه:۱۲.۹۹°
به‌روز شده در: ۱۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۷:۰۳
معاون نظارتی بانک مرکزی: ۶۰درصد سپرده ها در اختیار ۱۰ بانک دولتی و ۴۰ درصد در اختیار ۲۵ بانک خصوصی

تناقض آمار نماگرها و اظهارات معاون نظارتي بانك مركزي در مورد سهم بانك هاي دولتي و خصوصي از سپرده ها

حمید تهرانفر معاون نظارتی بانک مرکزی اعلام كرد: ۶۰درصد سپرده های بانکی در اختیار ۱۰ بانک دولتی و ۴۰ درصد مابقی در اختیار ۲۵ بانک خصوصی است
کد خبر: ۲۶۸۷۲
تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۶


گروه بانك و بيمه روزنامه تعادل – احسان شمشيري:‌ حمید تهرانفر معاون نظارتی بانک مرکزی اعلام كرد: ۶۰درصد سپرده های بانکی در اختیار ۱۰ بانک دولتی و ۴۰ درصد مابقی در اختیار ۲۵ بانک خصوصی است

وي افزود: در ایران بانکها به دو دسته خصوصی و دولتی تقسیم می شوند، اکنون 10 بانک دولتی و 25 بانک خصوصی در ایران فعالیت دارند، بانک های دولتی 60درصد سپرده ها را به خود اختصاص داده اند و تنها 40درصد سایر سپرده ها در اختیار 25 بانک خصوصی است.

حمید تهرانفر معاون نظارتی بانک مرکزی در نشست دیدار مدیران عامل برخی بانک های دولتی و خصوصی با مسعود احمد رییس اداره خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین المللی پول، با ارایه گزارشی از ساختار بانکهای ایرانی در دو بخش خصوصی و دولتی بیان کرد: به دلیل افزایش زیاد نقدینگی در کشور مشکلات بانکی بوجود آمده است‌ . مبنای این نقدینگی نیز پولی است و هر روز سپرده گذاری بیشتری نیز صورت می گیرد و نکته دیگر انکه ایران در حال حاضر از تورم و رکود رنج می برد در واقع ما شرایط رکود تورمی را داریم که این عامل زمینه بیشتری برای فشار بر بانکها ایجاد نموده است.

به گزارش تعادل، در حالي كه حمید تهرانفر معاون نظارتی بانک مرکزی سهم بانك هاي خصوصي از جذب سپرده ها را 40 درصد اعلام كرده، آخرين نماگرهاي بانك مركزي در بهمن 92 نشان مي دهد كه 68 درصد سپرده هاي غير دولتي جذب بانك هاي غير دولتي و موسسات اعتباري غير بانكي شده است.

اين موضوع نشان مي دهد كه معاون بانك مركزي، آن دسته از بانك هايي كه سهام آنها در قالب اصل 44 يا به روش ديگري  خصوصي شده اند اما همچنان بخش عمده اي از سهام آنها به صورت سهام عدالت، دولتي يا وابسته به سازمان هاي دولتي است را همچنان به عنوان 10 بانك دولتي به حساب آورده است.

براين اساس، بانك هاي صادرات، تجارت، ملت، رفاه كارگران كه بخشي از سهام آنها واگذارشده است اما همچنان سهام دولتي نيز دارند را دولتي به حساب آورده اند. همچنين بانك هاي تخصصي شامل صنعت و معدن، كشاورزي، مسكن،  و توسعه صادرات در كنار بانك هاي توسعه تعاون،  و سپه دولتي محسوب كرده است. در حالي كه بانك هاي صادرات، تجارت و ملت خود را بانك خصوصي معرفي مي كنند و بخشي از سهام آنها واگذار شده است.  

در حالي كه در بررسي نماگرهاي بهمن ماه 92  بانك مركزي، سه دسته بانك هاي تجاري، بانك هاي تخصصي و بانك هاي خصوصي نام برده شده و سهم بانك هاي تجاري از سپرده هاي غير دولتي 21 درصد، سهم بانك هاي تصصي 10.7 درصد و سهم بانك هاي خصوصي و موسسات اعتباري 68.3 درصد اعلام شده است. اما در برآورد جديد معاون نظارتي بانك مركزي، 10 بانك دولتي 60 درصد سپرده هاي بانكي و 25 بانك خصوصي 40 درصد سپرده هاي بانكي را جذب كرده اند و. ..

 

اصل چهل وچهاري ها دولتي اند يا خصوصي؟

 

دكتر محمدعلي دهقان دهنوي، مدرس دانشگاه تربيت مدرس در گفت وگو با خبرنگار تعادل گفت:  ما 10 بانك دولتي نداريم زيرا بسياري از اين بانك ها مشمول اصل 44 است و سهام آنها واگذار شده است. حدود 40 درصد سهام آنها در قالب سهام عدالت واگذار شده است.

وي افزود: البته به دليل مشكلاتي كه در مديريت سهام عدالت وجود دارد، مديريت آنها مستقيم به دولت سپرده شده است و در نتيجه بيش از 50 درصد سهام اين بانك ها دولتي محسوب مي شود و در نتيجه بسياري نحوه مديريت آنها را دولتي ارزيابي مي كنند.

وي افزود: دليل تضاد بين  آمارهاي ارائه شده از سوي معاون نظارتي بانك مركزي و نماگرهاي اقتصادي بانك مركزي، اختلاف در نوع تركيب و تاريخ ارائه آنها مي باشد و با برداشت ما از دولتي و خصوصي به عنوان نحوه مديريت و مالكيت سهام بانك ها فرق دارد. زيرا اصل چهل و چهاري بودن بانك ها از يك سو با ارزيابي بانك هاي خصوصي و مديريت خصوصي و از سوي ديگر با ارزيابي مديريت دولتي مواجه است.

وي در پاسخ به اين پرسش كه چرا مردم اقبال زيادي به سپرده گذاري در بانك هاي دولتي دارند گفت: بانك هاي دولتي سابقه و اعتبار زيادي دارند و از نظر ذهني طبيعي است كه مردم احساس مي كنند كه اين بانك ها از پس انداز آنها حفاظت مي كنند و عده اي نيز از قديم با اين بانك ها كار مي كنند و با مدير و كارمند شعبه آشنا هستند و خاطرات  خوبي از اين بانك ها دارند  لذا تمايل به تغيير آنها ندارند.

وي افزود: موضوع ديگر اختلاف بين سود سپرده ها است كه به سپرده گذاري قدرت انتخاب بيشتري مي دهد و در حال حاضر بانك هاي دولتي نيز پابه پاي بانك هاي خصوصي نرخ سود سپرده ها را بالا برده اند. لذا با توجه به جو رواني نسبت به برخي موسسات خصوصي، در نتيجه عده اي همچنان تمايل به بانك هاي دولتي دارند.

آمار اخذشده از آمار ماهانه بخش پولي و بانكي بانك مركزي در بهمن ماه 92 – ارقام به ميليارد تومان – درصد

درصد از كل سپرده غير دولتي بانك ها

بهمن 92

شاخص

104

575.284

نقدينگي

100

547.891

سپرده غير دولتي بانك ها

21

114.796

سپرده در بانك هاي تجاري

10.7

58.746

سپرده در بانك هاي تخصصي

68.3

374.347

سپرده در بانك هاي غير دولتي و موسسات اعتباري غير بانكي

77

422.057

سرمايه گذاري بلندمدت

                     15.4

84.736

سپرده ديداري