کتاب «استقلال بانک مرکزی؛ راهکاری برای کنترل تورم» به قلم دکتر حیدر مستخدمین حسینی از مدیران اقتصادی و بانکی کشور و معاون حقوقی سابق بانک مرکزی منتشر شد.
خبراقتصادي: در بخشی از این کتاب آمده است: هزینه های اقتصادی ناشی از تورم کاملاَ شناخته شده است. در یک محیط تورمی، مکانیسم قیمت ها به مثابه انتقال دهنده اطلاعات آسیب می بیند و منجر به کاهش ضریب کار آمدی بازارهای مالی و کار می شود.
قراردادهای اسمی برای دوره های زمانی منعقد می شود که کوتاه تر از زمانی است که به لحاظ اجتماعی بهینه قلمداد می شود؛ افق برنامه ریزی ها کوتاه تر شده و سرمایه گذاری ها نیز بر دوره های کوتاه تر تمرکز می یابد. محیط تورمی، اعتبار سیاست ها و توانایی دولت را در اتخاذ و اجرای برنامه های جامع اصلاحات اقتصادی کاهش می دهد. تورم اثرات منفی بر توزیع درآمد و ثروت داشته و فاصله طبقاتی را میان قشرهای مختلف افزایش می دهد. تورم، رقابت پذیری اقتصاد را در بازارهای بین المللی کاهش داده و به وضعیت اقتصاد در بازارهای سرمایه جهانی آسیب می رساند.
امروزه تورم در دنیای پیشرفته دردی آشنا و در عین حال قابل درمان است. گواه این آشنایی و علاج پذیری نیز مدیریت نرخ تورم در اکثر کشورها است. خلاف این رویه اما در معدودی از کشورها که متأسفانه ایران نیز از آن جمله است، تورم همچنان به عنوان یکی از دردهای مزمن اقتصاد، روح و روان مردم را می آزارد و بخش بزرگی از انرژی و توان مسئولان برای یافتن راهکارهای مدیریت آن یا اجرای روش های از پیش مشخص، صرف می شود. یکی از همان علل شناخته شده برای تورم، وابستگی و عدم استقلال بانک مرکزی است؛ علتی که مکشوف است اما برطرف کردن آن حداقل در کشور ما به این سادگی ها نیست.
«کتاب استقلال بانک مرکزی؛ راهکاری برای کنترل تورم» بر مبنای همین دغدغه و با بکارگیری ادبیات نظری، گامی در راستای معرفی صحیح مفهوم استقلال بانک مرکزی و شرایط دستیابی به آن در ایران است و تلاش دارد پاسخی باشد برای دغدغه های برشمرده در این رابطه. این کتاب در پنج فصل به مرور ریشه مشکلات و روش های حل آن ها پرداخته است؛ در فصل اول بحث تورم ، هزینه ها و دلایل بنیادین آن مطرح و در فصل دوم دلایل شکل گیری بانک های مرکزی به عنوان نهادهایی که امروزه وظیفه اصلی کنترل تورم را بر عهده دارند، طرح شده است.
در فصل سوم بر روی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در چارچوب مسئولیت ها و قوانین موجود تمرکز شده است و فصل های چهارم و پنجم به استقلال بانک مرکزی، تاریخچه آن، شکل گیری، استدلال های موافقان و مخالفان آن و معیارهای اندازه گیری و ارایه پیشنهادهای کاربردی و توصیه های سیاستی برای اقتصاد کشور اختصاص یافته است .
این کتاب به قلم دکتر حیدر مستخدمین حسینی نوشته شده است. نویسنده که سابقه ریاست هیأت مدیره بورس، معاونت حقوقی وزارت امور اقتصادی و دارایی و معاونت حقوقی و پارلمانی بانک مرکزی و همچنین مدیریت مؤسسات اعتباری را در کارنامه دارد، توانسته است با تلفیق تجربیات بدست آمده از حضورش در این موقعیت ها و آموزه های آکادمیک، نگاهی جامع و برخاسته از واقعیات اقتصاد ایران به مقوله استقلال بانک مرکزی داشته باشد. کتاب حاضر می تواند با توجه به کمبود منابع علمی و موثق در حوزه استقلال بانک مرکزی برای مسئولان کشوری ، مدیران ارشد ، محققین عرصه های اقتصادی و دانشجویان که برای نخستین بار انتشار می یابد، مورد استفاده قرار گیرد. این کتاب توسط سازمان مدیریت صنعتی به نشر در آمده است.