:
كمينه:۱۲.۷۹°
بیشینه:۱۳.۹۹°
به‌روز شده در: ۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۵
نهادسازی توسعه از نگاه شادروان دکتر عظیمی

مدیریت با نوآوری، رقابت، تکثر و آزادی سیاسی، تقویت می شود دولت سالاری و انسان های خوب کافی نیست

مدیریت کارا الزاماً باید با "نوآوری" عجین شود و نوآوری جز در شرایط رقابت امکان‌پذیر نیست. تجربه نشان داده است که انسان‌های ”خوب“ نیستند که نوآوری می‌کنند. بلکه انسان‌هایی که در تنگنا و فشار رقابت هستند نوآور می‌شوند
کد خبر: ۲۱۰۳۸
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۲ - ۱۴:۱۲


خبراقتصادی: مدیریت کشور ما سوءنیت ندارد، تلاش بسیاری هم به خرج می‌دهد و مدیران تحصیلات کافی هم دارند و مشکل ناشی از این مسایل نیست، ضعف مدیریت ما ناشی از یک مشکل نهادی است که همان عدم پذیرش تکثر سیاسی است. یعنی مدیریت عمومی جامعه تکثر سیاسی را نپذیرفته است. وقتی تکثر سیاسی را نپذیرفتیم اجباراً به طرفی می‌رویم که در نهایت ساختار سياسي "دولت سالار" می‌شود. زمانی که ساختار سیاسی، "دولت سالار" شد دیگر رقابت‌هایی که باید بین افراد برای اصلاحات بیشتر و عمیق‌تر وجود داشته باشد از بین می‌رود و از اینجاست که در ضعف‌های مدیریت آغاز می‌شود و انگیزه‌ها هم، شکل و ماهیت خاصی پیدا می‌کند. به نظر می‌رسد در جامعه ما مشکل واقعی همین است. به ویژه در این مقطع که انتخابات مهم ریاست جمهوری به تدریج مطرح می‌شود واقعاً باید به خودمان این فرصت را بدهیم که در شرایط واقعی تکثر آرا و تشکیلات سیاسی به مسئله مهم و اساسی انتخابات بپردازیم و از همین مسیر به تعیین دولت و معرفی آن به مجلس و ... برسیم.
 باید این اعتماد را داشته باشیم که نظام جمهوری اسلامی ایران، قدرتمندتر از آن است که در شرایط تکثر سیاسی ضربه‌ای بپذیرد. باید این اجازه را داد که در چارچوب قانون اساسي تکثر سیاسی فراهم آید و معنای واقعی خودش را بیابد.
تنها در این وضعیت است که بخش قابل‌توجهی از مشکلات مدیریت کشور حل می‌شود، تأکید می‌کنم که بخش قابل‌توجهی نه همه آن، چون اگر این مقوله تحقق یابد از آن سه محور استراتژیک توسعه (انسان باوری، علم باوری و آینده‌باوری) نهایتاً ”انسان باوری" پدید خواهد آمد. ”آینده‌باوری" هم تا حد زیادی در نزد عموم و در میان مدیریت ما به وجود آمده است.




مشکلات اساسی ما در دو محور دیگر یعنی در محورهای "انسان باوری" و "علم باوری" است. لازمه حل این مشکلات و به عبارتی پیش‌شرط حل این مشکلات روی آوردن واقعی به نظام از ساختار سياسي است که آزادی وسیع و تشکل‌یافته عقاید و آرای سیاسی در چارچوب بسیار وسیع و قابل‌انعطاف قانون اساسي کشور را فراهم آورد.
 تأکید می‌کنم، مدیریت کارا الزاماً باید با "نوآوری" عجین شود و نوآوری جز در شرایط رقابت امکان‌پذیر نیست. تجربه نشان داده است که انسان‌های ”خوب" نیستند که نوآوری می‌کنند. بلکه انسان‌هایی که در تنگنا و فشار رقابت هستند نوآور می‌شوند.  






تنظیم از خسرو نور محمدی - محسن شمشیری


فهرست منابع ماخذ:

 

  حسين عظيمي، اصول و مكاتب فكري در مباحث توسعه، قسمت آخر، روزنامه سلام، 20/9/1374.

1.        حسین عظیمی، مدارهای توسعه نیافتگی در اقتصاد ایران، نشرنی، چاپ هشتم، 1387.

2.        ام.جی.سی ساری، مقدمه ای بر اقتصاد سنجی، مترجم: دکتر حسین عظیمی، انتشارات امیرکبیر، 1359.

3.        حسين عظيمي، ايران امروز در آينه مباحث توسعه، دفتر نشر فرهنگ اسلامي، 1378.

4.        دکتر حسین عظیمی، به کوشش خسرو نورمحمدی، اقتصاد ایران: توسعه، برنامه ریزی، سیاست و فرهنگ، نشرنی، 1391.

5.    دکتر حسین عظیمی، کارکردهای نظام سیاسی در فرایند توسعه در اندیشه‌های دکتر حسین عظیمی، تهران، انتشارات سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، 1384.

6.        بیمه، توسعه و زندگی اقتصادی در جامعه-دکتر حسین عظیمی. مجله صنعت بیمه، پاییز 1375 - شماره 43.

7.        کتابخانه تخصصی سازمان حج و زیارت، گفتار یکم: بستر اقتصادی انقلاب ایران (از منظر اقتصاد سیاسی)، میزگرد دکتر حسین عظیمی.

8.        حسين عظيمي، اصول و مكاتب فكري در مباحث توسعه، قسمت آخر، روزنامه سلام، 20/9/1374.

9.        حسین عظیمی، انسان باوری، خرد باوری، دین‌باوری، همایش توسعه استان گیلان، 1377.

10.    حسين عظيمي، بر بستر اين اقتصاد، جامعه مدني شكل نمي‌گيرد، هفته‌نامه ميهن، 15/6/1376.

11.    حسین عظیمی، خروج از بحران نیازمند برنامه یا معجزه، همشهری، 25/11/78، ص8.

12.    حسين عظيمي، دولت، حضور در كدام حوزه‌ها، بخش سوم، 1375، همشهري، 2/11/1375.

13.  حسین عظیمی، سخنرانی ایرادشده در مهر 1381 با عنوان "الزامات توسعه ای و ساختار نهادی حکومت"، دو ماهنامه‌ی بررسیهای بازرگانی، شماره اول، مرداد و شهریور 1382.

14.    حسین عظیمی، ماهیت و روش‌ در علم اقتصاد، نشریه دانشگاه انقلاب، بهار و تابستان 1373، شماره 102-101، ص 132-115.

15.    حسین عظیمی، سخنرانی دکتر حسین عظیمی در کمیسیون اقتصاد مجلس شورای اسلامی، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، 1381.

16.  دکتر حسین عظیمی، آموزش ابتدایی و آینده توسعه در جامعه ایران، مجموعه مقالات سمپوزیم نقش آموزش ابتدایی و جایگاه مطلوب آن در جامعه، آموزش و پرورش استان اصفهان،  1373.

17.    دکتر حسین عظیمی، توسعه و دولت، سخنرانی و پرسش و پاسخ در دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، 21/2/1373.

18.    دکتر حسین عظیمی، مقاله فرهنگ و توسعه، مجله ایران فردا، شماره1، خرداد و تیر،ص14-19، شماره 2، مرداد و شهریور، ص46-55، 1371.

19.  دکتر حسین عظیمی، تحولات شهرسازی و معماری کشور در گذر توسعه‌ای، چهارمین همایش سیاست‌های توسعه مسکن، همایش تخصصی بافت‌های شهری، وزارت مسکن و شهرسازی، سازمان ملی زمین و مسکن، مشهد، 1376.

20.  دکتر حسین عظیمی، مناسبات اقتصادی طراحی‌شده در قانون اساسی، سخنرانی در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران، برگزارکننده: موسسه دین و اقتصاد، 1381.

21.  حسین عظیمی، رسالت‌ها و وظائف در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و در موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه‌ریزی، موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه‌ریزی، 22/8/1381.

22.  حسین عظیمی، تحلیل شرایط و سیاست‌های اقتصادی در دوره جنگ ایران و عراق، فصلنامه مطالعات دفاعی و امنیتی، سال هشتم، شماره 27، 1380.

23.    گفتگو با دکتر حسین عظیمی، نفت و توسعه، روابط عمومی وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران، 2/12/1379، مکان: دفتر پروژه.

24.  مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی، مسائل اقتصاد ايران و راهكارهاي اساسي آن  سخنراني آقاي دكتر حسين عظيمي در كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي (ويرايش اول)، زمستان 1381.

25.  دکتر حسین عظیمی، آموزش عالی در ایران و نقش آن از دیدگاه علم اقتصاد و مباحث توسعه، مجموعه مقالات نخستين سمینار آموزش عالی در ایران (جلد اول)، 1376.