طبق داده های اداره گمرکات ژوهانسبورگ، که روز دوشنبه منتشر شده، واردات نفت خام آفریقای جنوبی از ایران از میزان 2.8 میلیارد رند در ماه گذشته به مرز 3.37 میلیارد رَند (434.8 میلیون دلار) در ماه مارس افزایش یافته است.
خبراقتصادی: طبق داده های اداره گمرکات ژوهانسبورگ، که روز دوشنبه منتشر شده، واردات نفت خام آفریقای جنوبی از ایران از میزان 2.8 میلیارد رند در ماه گذشته به مرز 3.37 میلیارد رَند (434.8 میلیون دلار) در ماه مارس افزایش یافته، که نشان می دهد پرتوریا هنوز در برابر فشارهای آمریکا برای محدود کردن روابط تجاری با تهران تصمیم نگرفته است...
این بنگاه دولتی که وظیفۀ محاسبۀ درآمدها را بر عهده دارد اعلام کرده که بزرگترین اقتصاد آفریقا، 505،908 تن نفت خام ایران را در ماه مارس وارد کرده ، که نسبت به میزان 417،188 تن مربوط به ماه گذشته افزایش نشان می دهد.
آفریقای جنوبی از سوی غرب تحت فشار است تا واردات نفت خام از ایران را -به عنوان بخشی از تحریم های طراحی شده برای متوقف ساختن تهران از پیگیری برنامۀ سلاح های هسته ای اش- قطع کند ، اما پاسخ پرتوریای غیر متعهد به این درخواست امریکا هنوز مشخص نیست.
اگر آفریقای جنوبی [خواستۀ امریکا را ] اجابت نکند، ممکن است لطمۀ اقتصادی بزرگی ببیند. واردات نفت خام این کشور از ایران بین ماه های اکتبر و ژانویه کاهش یافت ، و حتی در ژانویه این میزان به صفر رسید ، اما بار دیگر در ماه فوریه رو به افزایش گذاشت.
وزارت امور خارجه و وزارت نیروی این کشور هیچیک حاضر به اظهار نظر نیستند. مشخص هم نیست که این نفت خام را چه کسی خریداری کرده است. زیرا تقریبا همه پالایشگاه ها وشرکت های نفتی آفریقای جنوبی در ماه های اخیر اعلام کرده اند که توانسته اند عرضه کنندگان جایگزین برای واردات نفت خود پیدا کنند.
در ماه مارس مقام های ارشد وزارت انرژی و امور خارجه در مورد وضعیت واردات نفت خام از ایران با یکدیگر اختلاف نظر داشتند. تا همین اواخر سال گذشته، ایران به طور معمول بزرگترین تامین کننده نفت خام آفریقای جنوبی ، و مرجع تامین یک چهارم واردات نفت این کشور بود.
با توجه به داده های ماه مارس، واردات نفت خام این کشور بالغ بر 1.6 میلیون تن است که از این میزان ، نیجریه 38 درصد، ایران 32 درصد ، عربستان سعودی 22 درصد و 8 در صد بقیه را آنگولا تأمین می کند .
بزرگترین خریدار نفت خام ایران در آفریقای جنوبی همواره شرکت انگان بوده که عمدتاً متعلق به شرکت نفت دولتی مالزی بنام پتروناس است ، اما این گروه در ماه آوریل اعلام کرد که کل واردات نفت خود از ایران را متوقف کرده است.
شرکت پتروشیمی ساسول ، که روزانه 12 هزار بشکه نفت خام از ایران می گرفت، نیز گفته که تامین کنندگان جدیدی پیدا کرده ، اما نامی از آنها نبرده است..
شرکتهای نفتی دیگر آفریقای جنوبی ، بی پی شل، توتال و شِورُون هستند که دو شرکت بی پی و شورون در ماه فوریه اعلام کرده اندکه به هیچ وجه به دنبال یافتن منابع نفت خام ایران نیستند.
برخی از پالایشگاه های آفریقای جنوبی تنها برای پالایش نوع نفت خام ایران طراحی شده اند، وشرکتهای نفتی برای جایگزینی این منابع با محصولات سایر کشورها به سختی تحت فشار قرار خواهند گرفت.
هر گونه اختلال در واردات نفت خام می تواند به روند عرضه و توزیع سوخت در آفریقای جنوبی لطمه بزند، به ویژه آنکه این روند پیشاپیش به دلیل اعتصابات و مشکلات پالایشگاهی ثبات چندانی نداشته است .