:
كمينه:۱۶.۷۹°
بیشینه:۱۸.۹۹°
به‌روز شده در: ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۲
معاون اول رئیس جمهور خبر داد: مصوبه واردات 24 میلیارد دلاری برای تامین 20 کالای اساسی

واکنش های متفاوت به واردات 24 میلیارد دلاری کالاهای اساسی

در حالی که معاون اول معاون اول رئیس جمهور روز گذشته از مصوبه واردات 24 میلیارد دلاری در کارگروه تنظیم بازار برای تامین 20 کالای اساسی خبر داده، برخی نمایندگان و کارشناسان اقتصادی معتقدند که این رقم برای واردات کالاهای اساسی بیش از نیاز واقعی است و فائو نیز خبر از نیاز واردات 6 میلیارد دلاری کالاهای اساسی ایران داده است...
کد خبر: ۱۴۹۳
تاریخ انتشار: ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۱ - ۱۸:۵۷



خبراقتصادی: معاون اول رئیس جمهور روز گذشته از مصوبه واردات 24 میلیارد دلاری در کارگروه تنظیم بازار برای تامین 20 کالای اساسی خبر داد.
 محمدرضا رحیمی روز گذشته در آبادان افزود: کارگروه تنظیم بازار در اقدامی بزرگ، بیش از 24 میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی به کشور اختصاص داد که این امر در شرایط کنونی موجب کوتاه شدن سوء‌‌استفاده کنندگان بازار می‌شود.




معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه از امروز تا پایان سال هیچ دغدغه ای برای تامین کالاهای اساسی در کشور نخواهیم داشت گفت: کالاهای وارداتی شامل 20 قلم محصول از جمله گوشت قرمز، برنج، نهاده های دامی و کشاورزی است.
رحیمی افزود: این حرکت با حمایت رئیس جمهور، تحول بزرگی در بازار ایران برای آسایش و راحتی مردم و خانوارها ایجاد خواهد کرد.





جزئیات اقلام واردات 24 میلیارد دلاری/ضیغمی: هدف حمایت از تولید است
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: واردات 24 میلیارد دلاری در راستای حمایت از تولید و کنترل بازار است.
محمدعلی ضیغمی در گفت‌وگو با فارس در واکنش به این سؤال که واردات 24 میلیارد دلاری کالاهای اساسی که آقای رحیمی معاون اول رئیس جمهور خبر آن را اعلام کرده‌اند مغایرتی با حمایت از تولید داخلی ندارد اظهار داشت: بخش عمده‌ای از این واردات شامل واردات مواد اولیه کارخانجات تولیدی می‌شود بطوریکه کارخانجات پودر شوینده قسمت عمده‌ای از مواد پتروشیمی خود را وارد می‌کنند.
وی افزود: کارخانجات روغن نباتی 90 درصد از مواد خام مورد نیاز را وارد می‌کنند، کارخانجات فولاد 50 درصد شمش مورد نیاز را وارد می‌کنند و همچنین کارخانجات لاستیک نیز عمده مواد اولیه خود را از طریق واردات تأمین می‌کنند لذا تخصیص این مبلغ از سوی معاون اول ریاست جمهوری در راستای حمایت از تولید ملی است.
وی افزود: در حال حاضر فرآیند تأمین مواد اولیه در بخش تولید کشور کند شده است و این موضوع تهدیدی جدی است لذا انتظار داریم تا بانک مرکزی و بانک‌های عامل این تصمیمات اخذ شده را با جدیت و سرعت بیشتری به انجام برسانند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین اظهار داشت: از مبلغ اعلام شده نهاده‌های کشاورزی شامل کنجاله سویا، دانه‌های روغنی، جو و ذرت وارد می‌شود و همچنین دارو و واکسن، کود، سم و بذر وارد کشور می‌شوند.
وی افزود: همچنین روغن خام، شکر خام، برنج و گندم نیز در لیست واردات از مبلغ یاد شده قرار دارند.
ضغیمی گفت: کاهش قیمت تمام شده مستلزم این است که فرآیند تأمین دچار مشکل نشود و مشکلات فعلی نیز حل شود.
وی افزود: تأمین نقدینگی و تأمین ارز از نیازهای اولیه و اصلی است و لذا لازم است تا تولید کنندگان نیز با استفاده از نقدینگی موجود میزان تولید خود را افزایش داده و با سرعت نیاز بازار را تأمین کنند
واکنش فائو به مصوبه واردات 24میلیاردی دولت/ نیاز واقعی ایران 6 میلیارد دلار است
درحالی دولت واردات 24 میلیارد دلار کالای اساسی را تصویب کرده است که فائو در جدیدترین گزارش خود نیاز ایران به واردات مواد غذایی و کالاهای اساسی را سالانه 6.2 میلیارد دلار اعلام کرد.
سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی سازمان ملل(فائو) در جدیدترین گزارش خود موسوم به سالنامه آماری 2012 به بررسی میزان وابستی کشورهای مختلف 106 کشور جهان به واردات غذا و محصولات کشاورزی پرداخته است.
این گزارش واردات مواد غذایی ایران در سال 2010 را بالغ بر 6.235 میلیارد دلار اعلام کرده است. پیش تر سازمان تجارت جهانی نیز واردات مواد غذایی توسط ایران را در این سال حدود 8.15 میلیارد دلار اعلام کرده بود. در حالی بر اساس گزارش این دو نهاد بین المللی واردات سالانه مواد غذایی ایران به 10 میلیارد دلار نمی رسد که برخی گزارش ها از اختصاص اعتبار 24 میلیارد دلاری دولت برای واردات 20 کالای اساسی خبر داده اند. این رقم حدود 4 برابر نیاز سالانه ایران به واردات مواد غذایی از خارج است.
معاون اول رئیس جمهور روز گذشته از مصوبه واردات 24 میلیارد دلاری در کارگروه تنظیم بازار برای تامین 20 کالای اساسی خبر داده بود.
فائو در بخش دیگری از گزارش خود سرانه واردات مواد غذایی کشورهای مختلف را  که می تواند معیاری برای تشخیص میزان وابستگی هر کشور به واردات غذا باشد اعلام کرده است. بر اساس این گزارش سرانه واردات مواد غذایی ایران در سال 2010 بالغ بر84.3  دلار بوده است که نسبت به سال 2000 افزایش 2.5 برابری داشته است. سرانه وادات مواد غذایی ایران در سال 2000 بالغ بر 34.9 دلار گزارش شده است.
بر این اساس در میان 106 کشور رتبه ایران از نظر میزان وابستگی به واردات مواد غذایی 88 اعلام شده است. به عبارت دیگر رتبه ایران از نظر خودکفایی در تامین نیازهای خود 18 برآورد شده است.
کره شمالی با واردات سرانه 8.9 دلار کمترین وابستگی به واردات مواد غذایی را در سال 2011 داشته است و هند با 10.2 دلار و میانمار با 10.3 دلار به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار گرفته اند. میزان واردات سرانه برخی کشورهای دیگر عبارت است از: عربستان 539 دلار، ترکیه 95 دلار، امارات 1316 دلار، امریکا 257 دلار، کانادا 708 دلار، ژاپن 454 دلار، اتحادیه اروپا 824 دلار و روسیه 273 دلار.




مصباحی مقدم: واردات 24 میلیارد دلاری یعنی بیماری هلندی

رئیس کمیسیون طرح تحول اقتصادی به مصوبه دولت برای واردات ۲۴ میلیارد دلاری کالاهای اساسی واکنش نشان داد و آن را نشانه ای از گرفتاری به بیماری هلندی دانست.
 
حجت‌الاسلام والمسلمین غلامرضا مصباحی‌مقدم نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با فارس با اشاره به تصمیم اخیر دولت برای واردات 24 میلیارد دلار کالای اساسی، با تأکید بر اینکه ما اکنون کمبود کالای اساسی در کشور نداریم، اظهار داشت: ما اکنون با کمبود مواجه نیستیم بلکه با افزایش قیمت‌ها مواجهیم.
وی افزود: اگر زمانی کمبود کالایی در کشور داشتیم، واردات کالا برای جبران کمبود خوب است اما اکنون در شرایطی هستیم که تولید داخلی کشور و واردات قبلی نیازهای معمول مردم را تأمین می‌کند و لذا از بابت کمبود کالا مشکلی نداریم.
این نماینده مجلس با بیان اینکه نمی‌توان با واردات کالا تورم را مهار کرد، گفت: از این جهت باید تدبیر دیگری اندیشید چرا‌که امکان ندارد با تزریق نقدینگی تورم ایجاد کنیم و سپس با واردات مشکل تورم را حل کنیم.
مصباحی‌مقدم با تأکید بر اینکه این اقدام افتادن در دام بیماری هلندی است، تصریح کرد: اتفاقا بیماری هلندی همین رویه را اقتضا می‌کند یعنی در شرایطی که تورم پدید می‌آید، بلافاصله دست به واردات بزنیم.
وی با بیان اینکه واردات در بخش زمین و مسکن امکان ندارد، تأکید کرد: ما نمی‌توانیم زمین و مسکن وارد کنیم و در نتیجه چنین تورمی با واردات کالاهای دیگر به بخش زمین و مسکن انتقال پیدا می‌کند و آن زمان مهار قیمت‌های زمین و مسکن بسیار مشکل می‌شود.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: این پدیده را در سال‌های 85، 86 و 87 داشتیم و این موضوع منجر به رکودی در بخش مسکن شد و تاکنون نیز نتوانستیم از آن رکود خارج شویم لذا چنین اقداماتی غیرکارشناسانه است و کمکی به حل مشکل گرانی و تورم نمی‌کند.
مصباحی‌مقدم بر همین اساس از دولت خواست تا قبل از اینکه دست به چنین اقدامی بزند با کارشناسان اقتصادی از جمله نمایندگان کمیسیون اقتصادی مجلس مشورت کرده و راهکارهای دیگری را اعمال کند تا یک اقدام خیرخواهانه منجر به نتایج مطلوب و آسیب زننده نشود.
رئیس کمیسیون طرح تحول اقتصادی مجلس در خصوص اقدامات و راهکارهای مجلس و کمیسیون اقتصادی پارلمان برای مقابله با این گونه تصمیمات دولت گفت: کمیسیون اقتصادی راهکارهایی دارد که می‌تواند یک راه درست در مقابل دولت بگذارد تا اقدامی برای حل تورم و گرانی انجام دهد چرا که واردات کالا در حالی که کمبود کالای اساسی در کشور نداریم، تورم را درمان نمی‌کند بلکه آن را به بخش‌های دیگر منتقل خواهد کرد.