ستاد عالی ساماندهی موسسات پولی غیر بانکی با حضور نمایندگان دستگاههای ذیربط و در راستای ساماندهی بازارغیرمتشکل پولی کشور در بانک مرکزی از سال 1383تشکیل شد و حسب تصمیمات متخذه ، فرآیند ساماندهی بازار غیر متشکل پولی را آغاز کرد
خبراقتصادی: ستاد عالی ساماندهی موسسات پولی غیر بانکی با حضور نمایندگان دستگاههای ذیربط و در راستای ساماندهی بازارغیرمتشکل پولی کشور در بانک مرکزی از سال 1383تشکیل شد و حسب تصمیمات متخذه ، فرآیند ساماندهی بازار غیر متشکل پولی را آغاز کرد . این امر در سال های گذشته به عنوان یکی از اولویتهای راهبردی در برنامه اجرایی بانک مرکزی ج. ا.ا مطرح بوده و از ابتدای سال 1391 این بانک اولویت نخست کاری خود را ساماندهی وضعیت شرکتهای تعاونی اعتبار قرار داده است.
بانک مرکزی در سال 1388پرونده بیش از 1700 شرکت تعاونی اعتبار در سراسر کشور را مورد بررسی قرار داد و حدود 912 شرکت تعاونی اعتبار صنفی و کارمندی مجوز فعالیت موقت یک ساله از این بانک اخذ نمودند. همچنین طی سال 1389 دو نوبت بازرسی از شرکتهای تعاونی اعتبار صنفی و کارمندی سراسر کشور انجام و گزارشات بازرسی در سامانه طراحی شده ثبت گردید و هر ساله حداقل یک نوبت بازرسی از آنها به عمل آمده است. در پی بازرسی های انجام شده مشخص گردید که حدود 200 شرکت تعاونی اعتبار صنفی و کارمندی غیرفعال می باشند لذا مجوز فعالیت آنان باطل گردید.
بر اساس این گزارش، در اوایل خردادماه 1389 بانک مرکزی ج .ا.ا با برگزاری همایش و دعوت از شرکتهای تعاونی اعتبار آزاد، خواستار تعیین تکلیف این گروه از تعاونیهای اعتباری شد. متعاقب برگزاری همایش مذکور، فعالیت تعدادی از شرکتهای تعاونی اعتبار آزاد در سایت رسمی بانک مرکزی غیر مجاز اعلام و اقدامات بانک مرکزی در خصوص این دسته از موسسات آغاز گردید.
در مرحله بعدی به تمامی شرکتهای تعاونی اعتبار آزاد ابلاغ گردید برای تغییر وضعیت حقوقی خود از تعاونی اعتبار به موسسه مالی و اعتباری و اخذ موافقت اصولی از بانک مرکزی،حداقل 50٪ سرمایه لازم را به حساب اعلام شده در این بانک واریز نمایند .
گفتنی است تعداد 14 موسسه با واریز 50٪ سرمایه لازم، شرایط ارتقاء به موسسه مالی و اعتباری را کسب نمودند و مقرر شد مابقی شرکتهای تعاونی اعتبار که سرمایه لازم را تامین ننموده اند در 14 موسسه در شرف تاسیس که سرمایه لازم را تامین نموده اند تجمیع شوند؛ ضمناً به کمک نیروی انتظامی نسبت به توقف فعالیت آن دسته از موسسات که از دستورات بانک مرکزی تمکین نمیکردند، اقدام گردید.
بدین ترتیب، موسسات 14 گانه مکلف شدند نسبت به ادغام تعاونیهای اعتبار اختصاص یافته اقدام و فرآیند انحلال آنها را در اسرع وقت پیگیری نمایند. در این شرایط بانک مرکزی اولویت ساماندهی را حفظ سپردههای مردم در موسسات و آرامش عمومی و اجتماعی کشور قرار داده و به منظور حفظ حقوق سپردهگذاران نسبت به اخذ سرمایه لازم و همچنین سپرده قانونی از موسسات 14 گانه اقدام و عملاً حاشیه امنیت سپردهگذاران را افزایش داده است. به طوری که جمع مبلغ اخذ شده از موسسات مذکور بیش از 23.000 میلیارد ریال میباشد. در همین راستا بانک مرکزی اقدام به برگزاری جلسات متعدد به منظور ساماندهی شرکتهای تعاونی اعتبار و موسسات نموده است .
از اقدامات دیگری که بانک مرکزی در این زمینه به عمل آورده است انجام مکاتبات متعدد با نهادها و سازمانهای مختلف (صدا وسیمای جمهوری اسلامی، فدراسیونهای ورزشی، وزارت راه و شهرسازی، شرکت فرودگاههای کشور، شرکت راهآهن جمهوری اسلامی و ...) به منظور جلوگیری از تبلیغات موسسات مالی و اعتباری فاقد مجوز اشاره کرد.
لازم به ذکر است اسامی کلیه موسسات اعتباری دارای مجوز، در شرف تاسیس و یا فاقد مجوز فعالیت از این بانک در پایگاه اطلاع رسانی بانک مرکزی ج.ا.ا به نشانی www.cbi.ir موجود میباشد.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی بانک مرکزی