:
كمينه:۱۰.۴°
بیشینه:۱۰.۹۹°
به‌روز شده در: ۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۵
"سید مجتبی عراقچی" رئیس اتحادیه فرش دستباف تهران:

ارتزاق حدود یک هشتم جمعیت ایران از فرش دستباف

رئیس اتحادیه فرش دستباف تهران گفت: بعد از برجام و رفع تحریم‌ها، صادرات فرش دستباف به آمریکا مجددا آغاز شد و یکی از دلایل از سرگیری صادرات فشار تجار فرش این کشور برای صادرات مجدد این کالا به آمریکا بود.
کد خبر: ۱۱۰۷۴۳
تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۵:۵۳
اقتصادگردان_ سید مجتبی عراقچی امروز در نشست خبری که در اتحادیه فروشندگان فرش دستباف برگزار شد، گفت: بازار فرش دستباف دچار رکود است و این موضوع ناشی از تورم است. 
رئیس اتحادیه فرش دستباف تهران با بیان اینکه صادرات یکی از راه‌های خروج فرش دستباف از رکود است، افزود: متاسفانه به علت قیمت تمام شده بالا، صادرات این کالا نیز با مشکلات فراوانی روبرو است. 
وی با اشاره به اینکه 90 درصد فرش دستباف داخلی (نو و کهنه) در نهایت باید صادر شود، گفت: متاسفانه تورم منجر به افزایش قیمت تمام شده فرش دستباف شده و این امر باعث حضور بیشتر رقبای ما در بازارهای جهانی شده است.

صادرات به آمریکا، ۶۰ میلیون دلار
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر افزود: اکنون به دلیل تورم و بالا بودن قیمت تمام شده نسبت به رقبا، فرش دستباف ایرانی گران تمام می شود و قابل قیاس با رقبای هندی، پاکستانی و افغان نیست.
عراقچی تصریح کرد: در سال ۹۶ حدود ۳۵۰ میلیون دلار فرش دستباف صادر شده است که از این رقم ۵۰ تا ۶۰ میلیون دلار آن صادرات به آمریکا بوده است.

صادرات فرش کهنه ایرانی هم دچار رکود شده است
رئیس اتحادیه فرش دستباف تهران با اشاره به انبوه فرش های دپو شده در حرم امام رضا(ع) افزود: علاوه بر فرش نو، فرش کهنه دستباف هم در خارج از کشور دارای مشتری است که متاسفانه به علت تورم و در نتیجه افزایش هزینه تولید صادرات فرش کهنه ایرانی هم دچار رکود شده است.

سید مجتبی عراقچی با بیان اینکه صادرات نیازمند تبلیغات است، گفت: متاسفانه هزینه تبلیغات بسیار بالاست و بخش خصوصی توان پرداخت این هزینه‌ها را ندارد و دولت باید در این خصوص همکاری لازم را مبذول دارد و در این راستا خواستار حمایت بیشتر از مسئولین صدا و سیما شد. 
وی افزود: بعد از برجام و رفع تحریم‌ها، صادرات فرش دستباف به آمریکا مجددا آغاز شد و یکی از دلایل از سرگیری صادرات فشار تجار فرش این کشور برای صادرات مجدد این کالا به آمریکا بود.
ایشان گفت: در سال جاری حدود 350 میلیون دلار فرش دستباف به کشورهای مختلف صادر شده است که از این رقم حدود 60 میلیون دلار به آمریکا فرش دستباف صادر شده است. 
وی افزود: کشورهای هند، افغانستان و پاکستان رقبای بین‌المللی ما محسوب می‌شود، در حالی که قیمت تمام شده فرش به واسطه مزد بسیار کم کارگر در این کشور حدود 50 درصد کمتر است. 
عراقچی اظهار داشت: البته صادرات فرش دستباف این کشورها از نوع فرش‌های سبک تجاری است وبا دستبافته های هنری ایرانی تفاوت دارد و بخشی از قیمت تمام شده پایین به این موضوع مرتبط می‌شود. 
میلیاردرهای چینی مشتریان فرش ایرانی
وی در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت صادرات فرش دستباف به کشور چین گفت: چین حدود 80 میلیون نفر میلیاردر دارد که اتفاقا مشتریان خوبی برای فرش‌های دستباف هستند اما رونق صادرات فرش به این کشور نیازمند شناسایی این کالا از طریق برپایی نمایشگاه‌های مختلف در این کشور است که مرکز ملی فرش ایران هم اقداماتی را در این زمینه انجام داده است.
عراقچی با بیان اینکه 2 میلیون بافنده به صورت نیمه متمرکز در سراسر کشور وجود دارد، گفت: 85 درصد قیمت فرش مزد کارگر است. 
وی در پاسخ به این سوال که درآمد روزانه هر بافنده فرش چقدر است، گفت: اغلب بافندگان خانم‌های خانه‌داری هستند که در کنار رسیدگی به امور منزل فرش می‌بافند و درآمد آنها از این هنر صنعت روزانه حدود 15 تا 20 هزار تومان است.
رئیس اتحادیه فرش دستباف تهران افزود: همچنین 35 شغل از پشم‌چینی تا صادرات به این هنر صنعت مرتبط باشد که بی‌توجهی دولت و مسئولان به این صنعت تولیدی کشور منجر به از بین رفتن مشاغل بسیار زیادی خواهد شد. 
وی در مورد اجرای طرح هایی برای رونق تولید و فروش فرش دستباف از جمله اعطای وام از سوی صندوق کارآفرینی امید و کارت‌های اعتباری برای رونق فرش دستباف گفت: این طرح ها کاملا متوقف شده، اما در مورد فرش ماشینی در حال پیگیری است، زیرا دولت معتقد است که فرش ماشینی را می‌توان با قیمت تقریبا ثابت و مشخص به فروش رساند، اما چنین امکانی در مورد فرش دستباف نیست.

معرفی سامانه فرش دستباف

عراقچی با معرفی سامانه فرش دستباف گفت: سامانه فرش دستباف به آدرس mycarpet.tehranrug.com در  روز 11 اردیبهشت 1397 مصادف با روز کارگر رسما به رونمایی و بهره‌برداری می‌رسد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 4 هزار فروشنده فرش دستباف در تهران فعالیت می‌کنند، گفت: متاسفانه فقط هزار و 600 واحد صنفی از این تعداد دارای جواز کسب هستند و در این سامانه هم فقط اعضای اتحادیه می‌توانند عضو شوند. 
ایشان گفت: سایر فروشندگان فرش دستباف با دریافت جواز کسب می‌توانند عضو این سامانه شوند و برای دریافت جواز کسب به اتحادیه مراجعه کنند و اگر مشکلی وجود داشت، مشکلات آن‌ها را برطرف خواهیم کرد. 
عراقچی از طرح ویژه اتحادیه فروشندگان فرش دستباف برای خروج تجارت فرش دستباف از حالت سنتی خبر داد و گفت: سامانه ای راه اندازی شده که بر اساس آن خریداران و فروشندگان بتوانند به تبادلات تجاری به صورت آنلاین بپردازند و البته هدف حذف واسطه گران و دلالان کاذب نیز محقق شود.
وی ادامه داد: این سامانه فروش و صادرات فرش دستباف را پیگیری می کند که بر این اساس قرار است در اردیبهشت ماه سال ۹۷ همزمان با روز جهانی کارگر به طور رسمی رونمایی شود، این در شرایطی است که اعضای این سامانه فروشندگان عضو اتحادیه هستند که در سطح شهر تهران ۴ هزار فروشنده وجود دارد و در میان آنها تنها هزار و ۶۰۰ واحد جواز کسب و پروانه دارند، بنابراین ما چون نمی خواستیم واحدهای غیرعضو را پلمب کنیم، پس تصمیم گرفتیم که آنها را در سامانه عضو کرده و اگر در دریافت پروانه مشکلی دارند، حل و فصل کرده و مشکل را حل کنیم.
این مقام صنفی خاطرنشان کرد: اعضای صنف را به خریداران معرفی کرده و در واقع خریداران و فروشندگان را به هم وصل خواهیم کرد به نحوی که هر فردی با مراجعه به سامانه می تواند آدرس نزدیکترین فرش فروش دارای مجوز را از سامانه درخواست کرده و به آن مراجعه کند، ضمن اینکه از کیفیت و قیمئت فرش نیز مطمئن باشد، بنابراین مردم فرش را گران نمی خرند بلکه به قیمت روز می خرند.
عراقچی ادامه داد: اگر فروشنده ای که عضو این سامانه است گرانفروشی کرده یا تخلفی صورت دهد با آن برخورد می شود و در سامانه اعلام خواهد شد که این فروشنده قابل اعتماد نیست، ضمن اینکه تلاش داریم در جهت برندسازی حرکت نماییم.